En svensk drönarklubb

The Drones Club är ett projekt drivet av estetiskt intresserade unga män. Det traditionella herrmodet och kampen mot modernitetens trams och vandaliserande av de kulturella och estetiska värdena är centralt för våra skriverier.

Vad vill vi? Vi vill se ett snyggare Sverige. Vi vill återintroducera stil. Ge kostymer, kavajer och accessoarer som slipsar och näsdukar en naturlig plats i vardagen. Men helst av allt vill vi sitta nedsjunkna i slitna skinnfåtöljer och i whiskydimmorna och tobaksröken inbilla oss att stilen bland sveriges män äntligen är på väg att återvända till det bättre.”

I redaktionen ingår:

– Gussie Fink-Nottle. Uppsalabyråkrat med smak för det brittiska. Kritstreckrandiga kostymer och röda byxor har en given plats i hans garderob. Ständigt på jakt efter objektiva mätare på kvalitet och efter rätt gin till sin tonic.

– Archibald Mulliner. Tjänsteman med smak för det nedtonat uppklädda, blandar tidlösa plagg med inspiration ur samtiden. Ruggade ullslipsar, skor och klockor är tunga laster. Mulliner lär även ha ett vadomfång, som lämnat designer Magnus Hultin svårt förbryllad vid utprovning av smalt skurna kostymbyxor.

– Chuffy Chuffnell. Bohem från landsbygden med stort militärintresse. Tycker om mögelost, randiga slipsar och gummistövlar. Tillämpar den egna stilinriktningen ”försupen preppy”.

– Mats Flördeg. Östgöte med brinnande intresse för historia och arkivarbete. Tenderar att även arkivera andras ägodelar om man inte är på sin vakt. Kan politiskt etiketteras som ”tweedhöger”. Passion för randsydda skor och portvin.

– Eustace Wooster. Backslickstudent från Uppsala som dyrkar Barbour och Hackett och som trivs bäst i en skumpande Landrover på någon usel väg i skogen. Även en av Sveriges mest frekventa bärare av plastrong.

Utöver dessa mer eller mindre fasta skribenter, skrivs också gästinlägg av andra kvalificerade drönare. Tuppy Glossop och Stiffy är exempel på detta. Dörren står öppen för alla att skriva gästinlägg, så tveka inte att sända in eventuella alster.

Samtliga drönare skriver under pseudonym. Det som skrivs på The Drones Club är en syntes av allvarlig upprördhet, finurlig nyfikenhet och en ordentlig portion självsarkasm. Har du åsikter, frågor, eller vill du själv delta i debatten? Kontakta drönarklubben på thediningdrones@gmail.com.

The Drones Club har också en egen sida på Facebook – välkommen att gå med.

32 kommentarer till En svensk drönarklubb

 1. Bruno Sahlström skriver:

  Hej,

  Vill passa på att berömma er för en mycket bra blogg. Den har gett mig inspiration till en bättre garderob.

  När kommer del tre i serien ”En basgarderob i tre steg”?

  Keep up the good work.

  Cheers Bruno

 2. nathaniel skriver:

  Del tre är pågång. Den borde vara klar inom några dagar.

 3. Mischi skriver:

  Retro hetero
  Gimme some 21:st century digital dandy
  Tackar

 4. Malte skriver:

  Ni har ingen kontakt adress, det är synd. I övrigt trevlig läsning!

 5. Stilton skriver:

  Du menar en fysisk adress? Annars har vi, som framgår av presentationen, en mailadress – thediningdrones@gmail.com.

  /Stilton

 6. Ping: Hur jag blev rik - ekonomi, entreprenörskap, sparande och investerande » Träning och drönare

 7. Archibald skriver:

  ”Hur jag blev rik”: The Drones Club tackar kollektivt och ödmjukt för de värmande orden.

 8. Stefan Rustscheff skriver:

  At last! In an age of despair, when one of the largest weeklies of the Colonies have as front page headlines- ”now we are all socialists”, a saviour comes!
  I sense a communion, a distinct belonging, like when I enter my Club at 128 Piccadilly, popularly called ”an Oasis of Civilization in a Desert of democracy”, and overheard this conversation:
  Old Club hand 1: Tommy dear, what are ”comm-uters?”
  Old Club hand 2: Chaps coming in every day from Woking…
  Old Club hand 1: Oh. Having thouble out there, are they?

  Do keep up the standards of the Empire. The one over where the sun still never sets…

 9. 1871 skriver:

  Bästa drönarklubb!

  Tack för en intressant och mycket tänkvärd blogg, den har blivit ett färgglatt inslag i vardagen. Lika bra att gå rakt på sak, det finns ett ämne (eller egentligen ett problem) som sällan tas upp eller behandlas. Detta problem är; hattens framtid. Det är förstås mycket möjligt att ni redan avhandlat ämnet (utan att jag sett det), i så fall; bra! Det är flera saker som oroar mig. Det första är att det har blivit onaturligt att bära hatt. Jag är den förste att erkänna att det tar emot att prova hattar, och har därför bestämt mig för att en upptrappning/infasning är sättet att närma sig på. Detta skulle förstås kunna ha med min någorlunda ringa ålder att göra. Det andra är att hatten kidnappats av ‘sköna’ typer (i likhet med den smala slipsen eller västen). Dessa ”killar” är förstås inga man vill förknippas med. Det tredje som oroar mig angående hattens framtid är okunnigheten. Ett exempel på detta var när min far och jag för ett par veckor sedan var på konsert. Min far stötte på en gammal vän som, efter konsertens slut, ur garderoben erhöll, förutom en grå rock+spatserkäpp, en grå plommonstopsliknande hatt. Detta gladde mig inte så lite. När jag senare kommenterade det hela förklarade min far att han var besviken på sin gamle vän. Det visade sig vara som så att hatten var av ‘rouleau’-typ och skulle bäras stukad. Jag fick efter detta hatten placerad för mig i hattarnas hirearki, något jag absolut inte skulle klarat av själv (kort sagt okunnighet).
  Slutsaten är den, att jag, och säkert många fler, sitter fast mellan att inte vilja ha på sig en sunkig mössa och att inte kunna bära hatt (mycket på grund av ovan nämnda orsaker).Jag hoppas att ni inte känner att jag gör intrång på er mark genom att försöka styra inläggsämnen åt er. Jag tänkte mig att ett inlägg om hatten på denna blogg skulle kunna bidra till att hålla den vid liv (och med den mössvägrare Sverige över).

  Mvh

  1871

  • Wellington skriver:

   Kan inte du, med din fars hjälp, sätta ihop en text om hattar som ”The Drones”, med ditt medgivande kan publicera på hemsidan. Det hade varit mycket intressant och lärorikt att få ta del av den kunskapen. Du kanske kan få cred som ”gästkåsör” eller något liknande?

 10. Archibald skriver:

  Bäste 1871

  Ditt inlägg är högst välkommet. Ingen blogg utvecklas så effektivt som den vars läsare uttryckligen engagerar sig och visar aktivt intresse för dess innehåll.

  Det låter även lovande att du tydligen har en far med gedigna kunskaper i ämnet.

  Jag känner själv på liknande sätt inför hatten. Skulle gärna bära en, men känner att min tid ännu inte är kommen då det fortfarande känns något mer som att klä ut sig, än att klä sig när jag bär dem.

  Jag har inte vokabulären, än mindre gedigna kunskaper, men har fått förklarat för mig att det inledningsvis är mest tacksamt att bära en hatt av Fedoratyp, med förhållandevis låg kulle och smalare bretten (ca 5-6 cm?). Den går, som jag uppfattat det, att bära med brettet i olika lägen, beroende på vilka signaler man vill ge med sitt hattbärande.

  Avslappnat a’la Chicagogangster lätt på svaj med brettet nedvikt i framkant, rakt på huvudet för en formell, stilig framtoning av en man, säker i sin egen personliga stil. Jag ser även ett klassiskt vackert, enkelt svart paraply och en tunnare, lång vårrock i helheten. Det är dock bara min egen personliga vision av hattbärandet.

  Det värmer att du känner starkt för en i mitt tycke alltför dåligt uppmärksammad accessoar. Få saker är så naturligt manliga som en avslappnad bärare av en väl passande hatt.

  Huruvida vi kommer att kunna producera ett sakkunnigt inlägg i ämnet, låter jag än så länge vara osagt. Jag skall dock göra mitt bästa för att hitta tillräckligt med underlag för någon form av text.

  Lycka till med din strävan mot ett trggt bärande av hatt. Med viljan känner jag att du i alla fall är en god bit på väg.

  Med vänliga hälsningar

  /Archibald

 11. 1871 skriver:

  Tack så mycket för det vänliga bemötandet och informationen om Fedorahatten. För mig tror jag dock att det bästa och första steget mot hattbärandet är att införskaffa en shooting cap i tweed. Det är ju egentligen en keps men det gäller att inte gå för fort fram.
  Tack ännu en gång.

  Med vänliga hälsningar

  1871

 12. Sven skriver:

  Debatten om hatten: om sommaren bär jag gärna en bredbrättad hatt av typ halm-, även om det är syntet numera. Luftigare och mer solskyddande än keps!

 13. Anna skriver:

  Hej!
  Tack för en mycket trevlig blogg som jag avser att följa! Jag har alltid varit inspirerad av den engelska klassiska stilen och är mycket glad att jag inte är ensam om denna fascination. Jag är övertygad att jag kommer att hitta många intressanta tips som jag kan använda – fastän jag tillhör det svagare könet…

  Tinkerty-tonk!
  Anna

 14. Stefan de Blanche skriver:

  Tack för en mycket trevlig och högst informativ blogg – ett ljus i mörkret!

 15. Emsworth skriver:

  Good afternoon, fellow Drones,

  I say! What an absolutely spiffing blog this is!
  Tillåt mig som nykomling tipsa om en artikel i hatt-frågan. Under adressen
  http://artofmanliness.com
  återfinns under rubriken ”Bringing Back the Hat” en adekvat artikel.
  Påminner mig också att Johan Hakelius har sagt att gränsen mellan att vara uppklädd och utklädd går vid just bärandet av hatt.
  Ofta krävs en inkörningsperiod innan det känns naturligt att ha hatt. Själv kämpar jag hittills förgäves med min tweedhatt från James Meade.
  Såsom något av en trench coat-fetischist (erkänner att jag har 3 dyl) kan jag inte låta bli att puffa för en annan artikel hos Art of Manliness, nämligen ”A Man’s Guide to the Trench Coat” vilken återfinnes under rubriken ”Dress and Grooming”.

  Cheeribye!
  Emsworth

 16. Mens Pyjamas skriver:

  What a great blog. Keep up the good work!

 17. leif kinle skriver:

  hej.Jag har nyss upptäckt denna fantastiskt trevliga sida. Mycket trevlig läsning,och en hel del nya kunskaper. tack för detta. Jag skulle vilja be er om lite tips om var man får tag i lite mer traditionella ”english country stile” kläder? Är man hänvisad till internet tro,och om så är fallet,har ni månne tips på sidor? Jag är en häst/hund/jaktmänniska,och är så innerligt trött på camoflagefärgad fleece och byxor med myriader av små fickor i nåt högteknologist syntetmaterial.det är så ”dött på nåt vis. Det finns ju ett litet utbud hos vissa välsorterade jakt/häst butiker,men jag är ute efter lite mer vardagliga kläder,exempelvis tweedkavajer,manchesterbyxor,ordentliga skodon,befriade från alla TEX foder,osv. Jag rider givetvis i tweedkavaj,jagar helst i vadmal o tweed,och naturligtvis med en foxterrier och en foxhound vid min sida.dock är jag väl kanske inte så stilmedveten,men vill lära mer,så alla tips emottages tacksamt. artikeln om att stil är mer än kläder tyckte jag mycket om. tack på förhand.

  • chuffnell skriver:

   Hej! Tweed Country Sports rekommenderas. Finns både på webben och som butik i huvudstaden. Vi har skrivit en del om dem tidigare.

   Chuff

 18. Gregor Footman skriver:

  Drönarnas flanörsnack, riskerar att tyvärr likna modets brett asfalterade väg, typ E4:an, då man inte finner något om Timothy Everest, skrädderiet som eluminerar den initerades (kanske även ignorantens) tillvaro. Annars är allt trivsamt… 🙂

 19. Peter Ulriksen, Lund skriver:

  Vid minsta osäkerhet om hattar: -Köp the Original Indiana Jones Hat. Fräckast av alla om man inte har specialintresse av slokhattar. Finns endast i brunt eftersom den ser ut så i filmerna, men däremot på Hattbaren både på Götgatan och NK. När man övat in sig med den kan man köpa en bredbrättad fedora-hat, helst från Borsalino eller Lock & Co på St James´s Street i London. När man kan bära den så att det ser hemtamt ut beställer man en tropikhjälm från Tag Safari i USA. En tropikhjälm är det självklara valet vid sabrering av champagne sommartid. Gärna till khaki-uniform med kortbyxor.
  Kommen så långt börjar man intressera sig för kvaliteten i materialet och då bör man kolla hattar från Wegener i Tyskland. De är så hårdpressade att de matchar Oddjobs´ (James Bond-film).
  När man passerat dessa stadier har man visat att man inte ryggar för kostnaderna och då går man och tittar på en äkta Panamahatt. En sådan skall ha en liten ås upptill, kunna rullas ihopa och stoppas i ett rör och kosta minst 5000:-. De tillverkas dock i Equador, det är gräset de görs av som kallas Panama, tror jag.

 20. Ping: Bouton, medaljrosett eller clips till kavajen | jonar242

 21. dattan skriver:

  @Peter, det var under grävandet av panamakanalen, som de ecuadorianska arbetarna bar lätta, vävda hattar av cochinillafibrer. Därav namnet. Förlåt en messerschmitt…

 22. Spode skriver:

  Jag raglade förbi en borsalinoaffär i Rom härom månaden. Upptäckten gjorde mig glad men efter att ha släpats runt lite för länge på gator och torg orkade jag inte ankla in och besiktiga etablisemanget.

  Affären ifråga ligger ovanför Spanska Trappan, några kvarter bort till höger, på höger sida av gatan.

  Min egna Borsalino håller på att dö av hög ålder, damm och torka. Men det är förvisso en Borsalino. Den trivs bäst när vinden är stillsam.

  Yours
  Spode

 23. akevonkiohling skriver:

  Förvisso ser jag att denna hedervärda klubb är till för unga medvetna män. Och vare det mig fjärran att inkräkta på dessa domäner. Vill jag dock efterhöra, huruvida begreppet ”ung” i sig innebär något s.m.s. tak uppåt. Har jag ju själv med råge ingått i generationen som representeras av Sir Roderick Glossop, hr Borgm:e Mårten Sjöqvist m.fl.
  Den beskrivning av sakernas tillstånd och kampen för desammas förbättrande, som inleder programsidan ovan, betraktar jag som såväl fullödig som nödvändig, och ansluter jag mig helt och fullt till bem:a deklarationen.

  • Archibald skriver:

   Välkommen, Hr. Von Kiöhling. Det finns många bland våra läsare, som nog ifrågasätter relevansen i programförklaringen nu för tiden. Min egen hängivenhet, består i att uppmuntra det naturliga vardagsbärandet av kostymer och uddakavajer, med tillhörande accessoarer som näsduk, slips och fluga.

   Kort sagt göra det till ett vanligare skådat, mindre uppseendeväckande inslag i samtiden. Jag lyder inte slaviskt under vad många bokstavstroende kallar ”klassisk stil”, utan anammar gärna mer figurnära, kontinentala snitt på mina plagg. Allt i linje med min högst grundmurade och väl förankrade egna övertygelse om vad jag trivs med att bära. Det sistnämnda i mina ögon grundförutsättningen för allt bärande av skräddade kläder.

   Det skall göras av egen vilja, utifrån eget intresse och framförallt, utifrån egen gedigen kunskap om hur man gör det bäst utfrån sina egna förutsättningear. Inte som följden av uppritade regeler och paragrafer.

   Med detta sagt, önskar jag dig än en gång varmt välkommen.

   /Archibald

 24. Jag tackar för de vänliga orden, och drar därv den slutsatsen, att The Drones Club arbetar utifrån ett gränsöverskridande koncept. Som jag är något till åren kommen, är jag likväl intalad av den tanken, att stil och sätt i våra dagar kommit något på undantag. Köpa nytt att drapera sig i är ej lösningen på att kunna uppträda med en viss värdighet. Min garderob har till större delen likaså några år på nacken, om än något nytt emellanåt tillkommer, gärna en fluga från Tie-oom, t.ex. Vad som bekymrar mig något är den allmäna lurpighet som visar sig i form av dåligt utförd rakning. Skäggstubb till vardags, glömda testar på gubbar. Något som jag likaledes har svårt att förlika mig med, är bärandet av lagårdsbyxor (s.k. jeans) i alla sammanhang, stundom t.o.m. i offentliga eller i tjänst!
  Så kan gnäll från gammal låta, men jag vill dock påpeka betydelsen av korrekt – om än vid behov ledig – klädsel och god rakning för självförtoendet och jämväl omgivningens uppskattning.

 25. Von Müller skriver:

  Helt underbar sida, delar era åsikter om det svenska modefördärvet.

 26. Johan Sickeldal skriver:

  Jag söker en club blazer med möjlighet att skifta knapparna och fästa mitt emblem temporärt på bröstfickan. Vill vara flexibel med emblem på bröstfickan och uniformsknappar när jag representerar vår Societet (estbl. 1641) resp. ledig civil med neutrala knappar och utan emblem. Förslag ? MVH, Navigo med faiblesse för golf och whisky och haggis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s