Contact us

Dear guests

Since The Drones Club has an increasing international audience, we have added this brief derscription of our ambitions and thoughts regarding the blog.

The Drones Club is a project for actively promoting and preserving good and classic style, driven by aesthetically interested young men. Traditional men’s clothing, the struggle against whims of fashion and vandalization of cultural aesthetic values are the essences of our writing.

Our goal is to acchieve a more handsome sweden in general, and increase style awareness among men in particular. We strive to reintroduce the classic style and timeless fashion for the modern gentleman. Mostly though, we’d like to sit laid back in our chesterfields, and in the mists of good Single Malt and tobacco, imagine that fashion finally is to head in the right, better direction on it’s own.

All Drones are writing under pseudonym. What is written at The Drones Club is a synthesis of serious indignation, whitty curiousity and a great portion of self-distance and sarcasm. If you have any views, questions or just like to participate in the debate yourself? Please don’t hesitate to contact us at: thediningdrones@gmail.com

With kind regards

The Drones Club

357 kommentarer till Contact us

 1. Erik skriver:

  Godmorgon!

  Jag behöver er hjälp! Det är som så att jag är inbjuden till ett bröllop i slutet av sommaren och jag saknar lämpliga kläder. Jag äger en svart kostym som sitter bra och jag känner mig bekväm i den. Däremot så misstänker jag att det kommer bli olidligt varmt.

  Så vad ska man egentligen ha för sorts kostym på ett bröllop? En något ljusare vore ju definitivt inte fel.

  Jag vänder mig alltså till expertisen och ber ödmjukt om råd.

  Med vänlig hälsning Erik.

  • akevonkiohling skriver:

   Vad jag skulle vilja ekommendera är, att du nyttjar den svarta kavajen du redan har till kostymen, samt kompletterar med ett inköp av ett par ”striped trousers”! Undvik då de smalrandiga, de bredrandigare blir ljusare vilket passar bra om sommaren. En grå väst därtill – och du har något som du kan bära året om! Vid det tillfälle du nämner, är det inte helt fel att lätta upp med en ljusare lite ”somrig” slips, även om silvergrå är standard. Slipsen skickas med fördel efter från Tieroom, väst finns oftast på lager i butiken, byxorna tar de fram tygprov till och mäter upp, det går rskt om man ligger på. Simsalabim!

   • J Karlstrom skriver:

    Jag tror att bröllopet var samma år som han skrev, inte fem år senare. Ungefär som mitt svar till dig. Oavsett, riktigt skum klädkombination du sportar. Vore kul, förlåt ”intressant” att se en bild 😉

 2. Peter Haldén skriver:

  What ho, drones!

  Tack för en underbar blogg med avseende på såväl innehåll som ton. Alltför länge har Sverige tyngts av grabbtyranniet som företräds av Café, King och liknande tidskrifter. Det här är något annat. Dessutom håller ni en trevlig ton som återger glädjen i klädintresset. Inspirerade av er gick jag in på T.M. Lewins hemsida nyss och fann att de hade en end of season sale som jag vill tipsa er om. Detta förutsatt att ni inte i detta nu står inne i butiken på Jermyn street och fyndar.

  Allt väl, toode-loo

  Dr. Peter Haldén

 3. Archibald skriver:

  Erik: Det beror på ganska många faktorer som dresscode, eller hur konstervativt värdparet är etc.

  Även om svart kostym ibland ses som sorgefärg, kan jag själv tänka mig att bära det vid olika högtider, utan att det handlar om begravningar.

  Då du känner att den svarta kostymen skulle kunna bli för varm, är nog mina tips om marinblått, mörkgrått eller mörkbrunt inte till någon vidare hjälp. Dessa är för övrigt på sikt mycket hållbara färgalternativ vid köp av mörk kostym.

  Är det en informell tillställning, skulle givetvis en något ljusare kostym kunna passa sig. Detta tipsar jag dock helst folk som äger ett antal kostymer om, då den ljusa egentligen bara blir användbar under sommarmånaderna.

  Satsa då i fallet ljus kostym gärna på en ljust brun, eller mörkare beige, med en slips, enfärgad men med struktur eller mönster i materialet, i någon lite mörkare brun ton. Om du har tid på dig, och tålamod att vänta är ett gott tips för kostymköpet Suitopia för ett brett urval av färger och snitt, samt för en oslagbar passform. Detta till samma pris, eller billigare än många konfektionskostymer. Ta gärna hjälp av någon skräddare i din närhet. Suitopia samarbetar med skräddare på många olika orter.

  Mitt tips är hur som helst att du vid köp av ny kostym bör satsa på något enfärgat. Mönster är trevliga, men passar inte i lika många situationer som en enfärgad. En enfärgad blir därför mer användbar för din del om jag förstått saken rätt.

  Något jag alltid tipsar om i dessa sammanhang är också vikten av en välsittande skjorta. Passformen i halsen är i princip avgörande för intrycket av helheten.

  Du kan lätt kolla ditt eget kragmått med ett måttband. Mät strax under adamsäpplet, med två fingrar innanför måttbandet. Måttbandet skall sträckas, men inte orsaka obehag. Måttet du får anger skjortstorleken (i alla fall kragmåttet). Generellt motsvarar 37-38cm small, 39-40cm medium, 41-42cm large etc.

  Använd gärna en skjorta med dubbel manschett och diskreta manschettknappar i matt silverutförande, alternativt guld om det är vad du har i andra metaller såsom bältesspänne eller klocka.

  Till det ovan skulle jag rekommendera en enkel, enfärgad vit bomullsservett i bröstfickan. Tråkigt enligt många, men oslagbart snyggt i sin enkelhet enligt mig. I synnerhet vid ett bröllop.

  Egentligen skulle jag nog vilja avrunda med att säga att det rent av gäller att bita ihop lite ibland vid bärande av kostym. Att ta situationen som en gentleman, och vara glad att det inte är en tung ullfrack du bär i den gassande solen.

  Lycka till

  Med vänliga hälsningar

  /Archibald

 4. Archibald skriver:

  Peter: Jag gratulerar till bekantskapen TM Lewin. Jag väntar själv, i skrivande stund, på en mindre leverans via familj på besök i London.

  Mvh

  /Archibald

 5. nathaniel skriver:

  Erik: Vad står det på inbjudan till bröllopet? Står det kavaj betyder det traditionellt sett mörk kostym. Men idag är det inte alla som tar hårt på sådana traditioner. En god idé är att ringa värdparet (alt. marskalen/brudtärnan) och fråga om de har tänkt endast mörk kostym eller om de inte har något emot att du kommer i en beige linnekostym.

  Om de önskar att du kommer i mörk kostym finns även sådana i lättare material som bomull och linne. Se detta inlägg för lite inspiration https://thedronesclub.wordpress.com/2009/04/22/sommartips-for-hostdronare/

 6. Erik skriver:

  Godmorgon!

  Tack Archibald för ett utförligt svar, tack även nathaniel!

  Brudparet kan nog inte räknas till de särskillt konservativa. De kommer med andra ord inte bli upprörda om man kommer i en annan färg än svart.

  En grå kostym vore kanske inte helt fel. Rent estetiskt tycker jag att de kan vara väldigt snygga. Däremot så har jag nog för få mentala bilder av just gråa kostymer för att kunna bestämma mig. Den som länkas i En bas garderob II skulle jag utan problem kunna äga. Om den sedan passar på ett bröllop har jag faktiskt ingen aning om.

  Är inte precis en frekvent bröllopsbesökare! Suitopia kan mycket väl vara något att titta närmare på. Har gott om tid då det inte vankas bröllop föränn i slutet av augusti.

  // Erik

 7. Peter Haldén skriver:

  What-ho Drones!

  Jag har en snabb fråga till er: har någon av er erfarenhet av T.M. Lewins kostymer? Är det något ni kan rekommendera?

  Bästa hälsningar,
  Peter

 8. Erik Svansbo skriver:

  Hej kära drönare!
  Ni som kan det här med stil och gärna rackar ned på svenssons-stilen, hur kommer det sig då att ni har standardtemat på er wordpressblogg?

  För en stilmedveten känns det som att man borde kunna sträcka sig längre än att välja ett av två standarteman.

  varma hälsningar Erik

 9. Stilton skriver:

  Erik: Vi har standardtemat av den enkla anledningen att vi inte velat plöja ner en massa pengar på en webdesigner, och eftersom vi inte är några datorexperter själva. Om någon datorkunnig drönare erbjuder sig att designa en unik webplats är vi naturligtvis tacksamma.

  Cheers!

 10. victor skriver:

  Hejsan, jag och en kamrat har börjat planera skapandet av en skoaffär på webben. Tanken är att vi ska sälja tidlösa och kvalitativa herrskor. Jag skulle vilja få möjligheten att prata med någon av er via mail då vi skulle vilja höra synpunkter samt få eventuella råd gällande vår affärsidé.

  Tack på förhand

  Victor

 11. David B skriver:

  Hej,

  Tack för en bra blogg. Nu vet jag att bloggen handlar mer om stilen än om shoppingen. Skulle dock behöva lite bra tips på vart man kan inhandla vettiga strumpor. Tycker alla strumpor jag hittar antingen tappar passformen eller nopprar fruktansvärt. Även bra vita t-shirts kan vara svårt att hitta. Har ni några tips? Jag har fått känslan av att vissa tillverkare, dyra som billiga, idag tycker att strumporna ska handtvättas.

 12. Stilton skriver:

  Victor: Mailadressen lyder thediningdrones@gmail.com.

  David B: Använder själv bland annat knästrumpor från Ralph Lauren som funkar bra. Dock är de obscent dyra om man inte som jag lyckas hitta dem på rea. Wolsey används av far min och mig själv, och de är också bra. Bland de dyrare alternativen återfinns också Falke och Burlington som bör finnas på Ströms och liknande affärer.

 13. David B skriver:

  Tack för svaret. Kvalité får kosta, det är att betala för skräp som jag har svårt för. Något som är fallet med de flesta strumpor som säljs flitigt idag, exempelvis Hugo Boss strumpor.

  Hittade en butik som heter Suits & Shirts i stockholm (http://www.suitsandshirts.se/). De har flera av de märkena ni brukar inhandla utomlands. Frågan är om butikens personal skulle klara av en hårdgranskning av er. Själv tycker jag personalen är väldigt trevliga och kunniga. Mest av allt är de ärliga, vilket är en ovanligthet i stockholms klädbutiker. Ta gärna bort den här texten om ni inte gillar reklam bland kommentarerna.

 14. Circlemaster skriver:

  Tackar för allt!
  Vet Ni var jag kan inhandla Hackett från Sverige? De har ju UK Delivery Only på sin hemsida.

 15. nathaniel skriver:

  David B: Jag har besökt Suit and Shirts flera gånger. De har trevlig och kunnig personal. Tyvärr, får man väl säga, så leder den svenska momsen och det faktum att det blir ytterligare en mellanhand till att jag fortfarande beställer min Lewin-skjortor direkt ifrån England.

  Circlemaster: Du kan köpa Hackett på flertalet platser i Sverige. Även i mellanstora städer brukar det finnas herrekiperingar som tar in Hackett. Annars hittar du märket bland annat på NK.

  • Circlemaster skriver:

   Tusen tack N!
   Jag dock en fablaisse för näthandel har.
   Ignoranterna på NK Herr jag mig då bespar.
   /C

   • David B skriver:

    Är det inte intressant hur butiker ignorerar vissa kunder. Visst, kanske en person i mjukisar och sneakers inte ser ut att vara ute efter fina kostymer. Saken är bara den att ska man prova kläder hela dagen så vill man kunna ta av och på sig sina kläder smidigt.

 16. Kristian skriver:

  Hej,

  Mitt namn är Kristian och jag arbetar på Suits & Shirts (ovan nämda butik). Vi tackar för de fina komplimangerna gällande våra insattser. Vad det gäller TM Lewin skjortorna så är det tyvärr precis som det stog ovan dyrare i Sverige än att beställa över nätet. Dock erbjuder vi gärna möjligheten att komma in och prova modeller både på kostymer och skjortor så att ni får det lättare att beställa över nätet. Våga fråga.:-)

  Mvh Kristian

 17. Johan Wirén skriver:

  Hej
  Ska bara tipsa er om att INTE handla ifrån broadlandslippers.co.uk, som levererar flera veckor försent, defekta varor och inte svarar på mail. Oseriösa verkligen.
  ///Johan

 18. David B skriver:

  Jack & Jones har nuförtiden en kollektion som heter ”Premium”. Finns några bra skjortor där till lågt pris. Perfekt för er som bygger basgarderob. Till skillnad från H&M så är det också riktig two-ply. H&M fuskar och kör två trådar på ena ledden, en tråd på andra.

 19. Artington skriver:

  Hej,

  Jag undrar om någon skulle kunna ge mig en beskrivning över kvaliteten på Charles Tyrwhitts och TM Lewins kostymer? Gärna om ni kan jämföra dem med något märke som finns att köpa i Sverige.

  Vänligen,

  Artington

 20. Johan Wirén skriver:

  Hej
  Kan någon från redaktionen skicka mig ett mail med en mailadress, skulle vilja skicka en produkt for bedömning av er.
  //J.W

 21. Simon skriver:

  Hej, efter att jag läst https://thedronesclub.wordpress.com/2009/09/26/levererat-fran-london/ för ett tag sedan har jag också blivit sugen på Hawes & Curtis. Jag undrar om ni (Stilton) ännu har köpt något därifrån och i sådana fall om en recension är på väg? Jag är extra intresserad av ärmvidd och längd på skjortorna. Ärmvidden på slim fit skjortorna från T.M Lewin tycker jag är oproportionerligt stora. Eller ska de kanske vara så på formella skjortor?

  Mvh
  Simon

  • Stilton skriver:

   Hawes&Curtis skjortor är väldigt stora, ungefär som TM Lewin. Jag hade alltså fel i inlägget, baserat på ett par skjortor som satt väldigt snyggt på min bror. Jag rekommenderar Charles Tyrwhitt slim fit för att få skjortor som gör figuren rättvisa.

 22. Nicklas skriver:

  Hej!

  Jag undrar bara hur ni drönare ser på Kravatter och speciellt Ascot Ties!

  Mvh Nicklas

 23. Mikael skriver:

  Ärade drönare!

  Jag har med förtjusning följt er blogg , börjat förnya garderoben och upplevt tillfredsställelsen med kvalitetskläder.

  För egen del är jag såväl lång som bred till formatet, vilket gör utbudet av kläder avsevärt mindre eller i vart fall svårtillgängligare. Standardlösningen för män i min storlek brukar heta Dr-ssm-nn, men detta är på intet sätt något förstahandsalternativ. Mellanting mellan nämnda kedja och skräddarsytt söks därför med ljus och lykta; det är t.ex. betydligt lättare att hitta skjortor än kostymer.

  Jag kan medge att tanken på stil som ett totalkoncept även inkluderar att sköta sin kropp, men ingen blir lyckligare eller får bättre hållning av att i väntan på kroppslig förfining bära kläder vars enda försonande drag är tillräcklig storlek.

  Även om Drönarklubbens medlemmar inte delar min situation kanske det är något som ni finner värt att undersöka. Ni gör i så fall många män en stor tjänst.

  Bästa hälsningar

  Mikael

  PS.
  Skor är lyckligtvis oberoende av personlig övervikt och kan lugnt införskaffas med tanke på långvarigt användande. Enligt en väninna beror mycket av kvinnors shoppingglädje för skor på just detta oberoende. Tro det den som vill.

  • Archibald skriver:

   Hej Mikael

   Givetvis är personlig kroppslig hälsa ett strävansmål, dock sitter inte drönaren i dig varken i kläderna, eller fysiskt i kroppen.

   Den första tanken som slår mig när du nämner ditt kostymproblem är Suitopia. Hos dem syr du upp kostymer vilka är billigare än de dyrare modellerna på Dressman. De är då garanterat sydda i ett bättre tyg, men har framförallt en passform som aldrig kan matchas med hjälp av en konfektionskostym.

   Min rekommendation är att du kontaktar någon av de lokala skräddare som suitopia samarbetar med för att ta de mått som krävs. Förhoppningsvis finns det en i närheten där du bor.

   Gå in på deras sida och provdesigna, kika bland tygprover och vela bland foderfärger och mönster. Förhoppningsvis finns det du söker där.

   Cheers

   /Archibald

 24. Dr. Sterling skriver:

  Avseende bilden på Peregrin-jackan – låt mig rekommendera Barbours Trooper Jacket! Köpte en i London för två år sedan och har sedan dess bott i den under den kallare årstiden – i Skåne förvisso. Lite mindre formell utan att ge avkall på stil och inte särskilt ungdomlig – utan passande för oss drönare som går mot att vara distingerade silverryggar.
  Den verkar dessvärre inte ha tagits in till Sverige.

  Ta-ta!

  Dr. Sterling
  – när alla drottningar befruktats färdigt och resten bara är på skoj!

  • Archibald skriver:

   Den är riktigt trevlig. Har sett den på eBay med jämna mellanrum, men även hittat den till väldigt bra pris hos John Lewis. Vet dock inte om de levererar till Sverige.

 25. Erik skriver:

  Istället för att sjunka in i böckerna som jag borde gjorde jag en banner åt er.

  Ni får gärna använda den om ni finner den lämplig!

 26. Rugby skriver:

  AKUT!
  Hej!

  Jag ska på födelsedagsfest imorgon, hade planerat på att bära en rugbytröja med skjorta+ slips under med en uddakavaj över! Ska tröjan vara instoppad med skjortan eller fritt hängande? Tacksam för svar!

 27. Stilton skriver:

  1. Strunta i uddakavajen. Eventuellt dumpa rugbytröjan.
  2. Låt den hänga.

  Så borde det bli bra.

 28. Rickard skriver:

  Hej!

  Vill börja med att tacka för en fruktansvärt trevlig blogg. Keep up the good work!

  Jag hade tänkt beställa några skjortor från New & Lingwood, det jag undrar över är lite hur det fungerar med armlängd. Som bekant ska det väljas både kragstorlek och armlängd, jag vet att jag är en 15,5 i krage men är en 34 arm det som brukar vara standard från andra skjorttillverkare? Jag har en del andra engelska skjortor som är bra i armlängd när kragen är 15,5.
  Skulle vara tacksam för svar alternativt vart man ska ta måtten från.

  Mvh

  Rickard

  • Archibald skriver:

   Med T.M Lewin som referens, upplever jag att deras standard för ärmlängd verkar vara 34. Gällande att mäta ärmlängd finns en bra beskrivning att läsa här. Lycka till.

 29. Leon skriver:

  Tjena

  Tack för en trevlig blog! Läser den med stort nöje och önskar att ni uppdaterade oftare 🙂

  Jag planerar sedan en tid en expedition till Milano för att shoppa loss lite, tänker mig minimum en Cornelianikostym men även ett par skor (minst!) och kanske lite smått och gott (bälte, slips, skjortor, läderväska??).

  Jag undrar om ni har några rekommendationer på affärer, ställen, saker att kolla upp. Har varit en del i Milano men minns mest ett överväldigande utbud och tänker mig att det kan vara svårt att hitta pärlorna. Har ni några tips?

  Tack!

 30. James skriver:

  Hej och tack för en grym blogg!

  Ett inlägg jag skulle uppskatta är lite tips på vad man ska tänka på om man mäter sig själv inför ett köp av en måttsytt kostym eller skjorta via nätet, typ Suitopia eller Tailorstore. Det bästa är ju såklart att gå till en skräddare/sömmerska och få mått. Men om man inte kan eller vill så måste man ju fixa det själv.

  • Archibald skriver:

   Mina spontana erfarenheter är att det fungerar ganska bra om du tar hjälp av en till person, samt att ni noga följer anvisningarna i de beskrivningar för tagning av mått, vilka finns både hos tailorstore och skjortmakarna.

   Tag hellre till en cm extra, än en cm för lite i exempelvis ärmlängd. Dessa tillverkare gör ju skjortor, och min egen erfarenhet är att oavsett hur noggrann du är vid första beställningen, så finns det för det mesta några mått som måste korrigeras mer eller mindre inför nästa order.

   I fallet Suitopia och beställning av måttsydda kostymer över nätet, skulle jag nog ändå råda dig att gå till en skräddare om du har möjligheten. Eller iaf ta hjälp av någon som sytt mycket själv, för att få måtten så korrekta som möjligt från början.

   Visserligen kan ju korrigeringar göras i efterhand via de skräddare de samarbetar med, eller din egen, men det känns som onödiga extrakostnader vilka inte ingår i priset för kostymen. I större utsträckning kan felen undvikas med mått som tagits på rätt sätt från början.

   Min egen erfarenhet är att en kostym som nästan sitter bra, blir hängande i garderoben. Jag kommer på mig själv med att hellre använda äldre rent av lite slitna plagg som sitter helt felfritt, än ett nytt som inte känns rätt till 100%.

 31. Martin skriver:

  Var hälsade ärade drönare!

  Inför sommarperioden som närmar sig alltmer har jag funderat på att inhandla nya chinos i ljusare färger. Jag har kollat runt lite på bloggen för tips, men ett problem med de chinos jag hittar är att länkarna ofta gör att man vidarebefordras till utgångna kollektioner. Ett undantag är dock de chinos från Charles Thyrwitt som nämns i tråden ”en preppy basgarderob”.

  https://thedronesclub.wordpress.com/2009/02/11/en-preppy-basgarderob/

  Det jag vill fråga är vilken hållbarhet man kan förvänta sig från dessa. Jag vill också gärna veta hur passformen är och hur svårt det är att beställa rätt storlek över internet. Priset är ju onekligen en attraktiv betingelse för en student som mig (60 pund för två par). Jag antar väl kortfattat att min fråga är om jag får samma kvalité men flera chinos om jag beställer från Thyrwitt än om jag köper i till exempel Brothers-butik eller någon annan lite vardagligare butik.

  Om någon alltså har prövat ett par chinos från sagda leverantör vore jag mycket tacksam för en kort återgivning av hur personen i fråga upplevde dem.

 32. Henric skriver:

  Hej,

  Skulle vilja börja med att tack för en underbar blogg.

  Jag har en fråga vad det gäller stil och kombination; är det okey att använda tröja/kofta tillsammans med skorta med dubbla manschetter? Enligt Nicholas Antongiavanni, The Suit, är det bara acceptabelt att använda dubbla manschetter till kostym. Hur ställer ni drönare er till detta? Om det är okey skulle lite exempel uppskattas.

  Tack på förhand
  Henric

  • Archibald skriver:

   Intressant att du ställer frågan. Jag har själv tänk tanken, men kommit fram till att få stickade tröjor har en ärmvidd som rymmer en dubbel skjortmanschett.

   Alternativet att ha hela manschetten utanför tröjärmen skulle sannolikt se märkligt ut. I nuläget skulle jag nog säga att skjorttypen gör sig bäst till kavaj. Då både till udda kavaj, och kavaj som del av kostym. Att bara begränsa dubbla manschetter till det senare alternativet vore synd.

   Har man dock en kofta med något vidare ärmar, vilka tillåter halva manschetten, plus knapp, kika fram utan att klämma ihop den på ett fult sätt, tycker jag att du skall prova. Spontant känner jag att typen av manschettknapp i form av en färgglad rund tygknut skulle kunna göra sig bra i denna typ av kombination?

   Prova en färg på knuten vilken plockar upp eller matchar tonen i koftan. Tänk exempelvis, marinblå kofta, ljusblå skjorta och en marinblå ”manschettknut”. Alternativt mörkblå kofta, vit skjorta och en klarröd ”knut”.

   Se dock till att koftan utöver den tillåtande ärmvidden har en bra passform över axlar och kropp, och är av ett mer ”stiligt” snitt. Dvs. använd inte en grov och rymlig fiskartröja, avsedd för nordsjön eller vindpinade fjällturer.

 33. Erik skriver:

  Jag har fått tag på ett par skor med lädersula som jag skulle behöva sula om (eller lägga på ett lager gummi) så att de går att använda utomhus med gott samvete.

  Finns det någon bra skomakare som klarar av det i Linköpingstrakten?

 34. Andreas Hagberg skriver:

  Tack för att ni finns.

  Jag har relativt nyligen upptäckt denna förträffliga blogg och läser den med stort nöje. Innehållet är givande, diskussionerna ofta roliga och inget är för litet för att nämnas.

  Med stigande oro har jag dock observerat en tilltagande ignorans och raljans bland kommentarerna. Framförallt en viss användare – som säger sig ha stor erfarenhet från bland annat England och styrelsearbete – har en tendens att vara väldigt otrevlig och nedlåtande i sina kommentarer om hur saker och ting förhåller sig. Något som denne inte har tagit fasta på är vad det faktiskt innebär att vara en man av världen, bildning och stil. I överklassen sätter man ofta likhetstecken mellan överklass och väluppfostrad. Alla ska bemötas vänligt och utan att vara nedlåtande. Alltid. Det gäller vid diskussioner i forum som dessa såväl vid möten med t ex försäljare.

  Kanske bör ni börja överväga att moderera kommentarerna?

  Med vänliga hälsningar

  Andreas

 35. Andreas skriver:

  Hej,

  Vill till att börja med instämma med många av skribenterna ovan – tack för en riktigt bra blogg!

  Nu till saken: I det intressanta inlägget ”Inte kan man väl beställa skjortor på nätet?” beskrivs Harvie & Hudson som en tillverkare av skjortor i en hög kvalitet som inga svenska märken kommer i närheten av. Min fråga är nu: Jag köper vanligen mina vita skjortor från Stenströms; om jag nu skulle drista mig till att beställa vita skjortor från Harvie & Hudson, i antingen poplin eller oxfordtyg, kommer jag att bli besviken då? Jag har nämligen skjortor både från T.M. Lewin och Stenströms, men medan de mönstrade skjortorna vanligen nästan är jämförbara (om man då även beaktar den betydande prisskillnaden), så är de vita skjortorna från T.M Lewin alldeles för tunna, eller ”genomskinliga”, för min smak. Observera att med ovan nämnda ”vita skjortor från Stenströms” menar jag two-ply slimfit-skjortor som inhandlas på La Chemise i Stockholm för dryga tusenlappen, inte den tunna ”businessvarianten” som säljs på bl a NK. Vad tror ni, kan Harvie & Hudson vara något för mig? Och dessutom, när jag ändå är inne på ämnet, är Harvie & Hudsons slimfit-modeller verkligen slimfit, eller är de ändå lika ”lite slimfit” som T.M. Lewin?

  Om någon av er Drönare har svar på ovanstående vore jag hemskt tacksam.

  Med vänliga hälsningar,
  Andreas

 36. Artiom skriver:

  Hallo Drönare!

  Först och främst vill jag tacka för en bra blogg.

  Jag ska iväg på semester till Bali i veckan och tänkte eventuellt köpa en kostym där eller i alla fall lite skjortor. Har googlat lite och tydligen ska det finnas en skräddare som får rätt mycket beröm där: http://www.anikatailor.com/. Jag misstänker att det kan vara mycket fiffel med sånt på turistställen. Vad ska man tänka på när man skräddarsyr/måttsyr kläder, framför allt en kostym i Asien? Är det ens värt att göra det eller är det bättre att lägga pengarna på en måttsydd kostym hos t.ex. Suitopia?

  Med vänliga hälsningar
  Artiom

  • Archibald skriver:

   Jag har själv aldrig sytt upp kläder i asien. Det jag hört om att sy upp kläder i Thailand, Kina etc. är dock att det hela i princip är ett omfattande lotteri. Det finns skräddare som framställer makalöst bra kostymer för i sammanhanget kaffepengar. Andra tar lite bättre betalt, men producerar ändå väl genomtänkta fuskarbeten. Det enda som egentligen kan ge någon form av rättvis, konkret fingervisning om kvalitén hos en skräddare, är tidigare erfarenhet.

   Försök få tag på rekommendationer av folk som de facto köpt kläder av skräddaren på turistmålet. Folk som vet vad de pratar om rörande passform och kvalité. Den genomsnittlige svensken tror generellt att det handlar om premiumkvalité, så fort det är sytt för hand av en skräddare. Så långt ifrån sanningen man kan komma.

   Försök fråga om skräddaren i fråga exempelvis syr eller limmar mellanlägget (dock troligtvis en inte helt okomplicerad mission språkmässigt)? Be att få se och fingra lite på plagg de har sytt, och har kvar i butiken? Ser sömmarna vettigt placerade och jämna ut?

   Lycka till

 37. Markus J skriver:

  Hej!
  Jag är en blivande drönare ifrån Göteborg. Jag har under en längre tid letat efter min första riktiga kostym(inte studentkostymen som sitter som en gammal tubsocka) och jag funderar lite på var i Göteborg jag skall leta och i vilken prisklass och gärna märke man måste komma upp i för att få handsytt mellanlägg?

  Jag har även börjat bygga min basgarderob med slimfit skjortor med dubbelmanschett ifrån Eton. De skjortorna kostar en del men jag tycker de är underbara. Finns det billigare alternativ som man kan prova ut i Göteborg med liknande passform/kvalité?

  Tack på förhand!
  Med vänliga hälsningar
  Markus

  • Archibald skriver:

   Välkommen. I det här avseendet vill jag med varm hand hänvisa dig till en sann kännare av utbudet i Göteborg, och en artikel om Pari, vilka erbjuder måttsytt och kanvaskostruktion efter tycke och plånbok. Gällande kostymen låter de som ett mycket bra alternativ.

   Många av våra läsare rekommenderar The Shirt Factorys slim-fit skjortor, vilka i andra större städer går att hitta på Åhléns. Om jag inte minns helt fel kan du få dessa för ca 700:-. Annars vill jag gärna rekommendera T.M Lewins slim-fit skjortor, som ett budgetalternativ vilket ger mycket hög kvalité för priset du betalar.

 38. Markus J skriver:

  Tack så mycket! Pari verkar som en bra idé! Jag ska gå förbi där imorgon och höra med dem. T.M Lewins skjortor verkar helt klart vara ett alternativ. När man mäter ´längden på ärmarna, hur högt upp på axeln mäter man och hur långt ner på handleden? Har ni någon särskild modell av T.M Lewins som ni rekommenderar?

  Tack för världens bästa blogg!

 39. Jesper skriver:

  Hej!

  Jag tänkte beställa en kostym från T.M. Lewin, som jag för övrigt brukar beställa skjortor ifrån, men är osäker på storleken. En EU 48 brukar sitta riktigt bra på mig varför jag förmodar att kavajen skall ha storleken 38R. Dock är jag osäker avseende byxorna. Enligt storleksguiden på T.M. Lewins sida verkar det som om storlek 32″ (81 cm) är brukligt vid storlek 38R i kavaj. Jag har dock ett midjemått på drygt 92 cm, är det då så att jag bör beställa 37″ i midjan.

  Tack för en bra blogg!

  /Jesper

  • Archibald skriver:

   Med ett midjemått om 92cm skulle jag rekommendera storleken 36”, då det motsvarar ca 91,5cm. Det finns gott om tyg att om det är nödvändigt släppa ut byxorna någon eller någre cm i midjan. 37” däremot motsvarar 94cm, vilket sannolikt blir för stort redan från början.

   Jag gjorde misstaget att beställa 33” med ett midjemått om 83cm. Det blev på tok för stort. Kostymbyxorna skall sitta bekvämt på plats utan skärp.

 40. David B skriver:

  Hur tycker du kvalitén på TM Lewins kostymer är egentligen? De är ju väldigt billiga. Deras skjortor ger ju betydligt mer än man betalar för, är det samma med kostymerna?

 41. Markus skriver:

  Vad är det för skillnad på T W Lewins tyger?
  Vilka tyger är att föredra?

 42. Markus skriver:

  Jag hittade det jag sökte. Tack så mycket!

 43. Jan Tordenius skriver:

  Undrar om ”The Droners Club” är ett slutet sällskap eller om det är öppet för nya karaktärer a la Woodhouse?

  Tacksam för svar.

  Med vänlig hälsning

  Jan S Tordenius

  • Archibald skriver:

   Vi har väl inte riktigt för vana att ta upp intressanmälningar. Klubben utökas om eventuella och synnerligen goda anledningar förekommer.

   Cheers

   /Archibald

 44. J Rosenberg skriver:

  Jag vill först och främst hylla denna gemytliga blogg som har blivit lika självklar att läsa dagligen som DN.

  Men jag har en fråga. Jag bor i detta nu uppe i det nordliga Norrland, mer exakt Östersund. Det som besvärar mig är att här på vintern så får vi riktiga vintrar, veckor med cirka -30 celsius är inget ovanligt. Jag försöker hålla mig till en någorlunda gentlemannastil men har väldigt svårt att hitta skor i denna genre för väldigt kalla Norrlandsvintrar. Det skulle uppskattas väldigt med tips om skor för den som vill se klassisk ut i polarvintern.

  Med vänlig hälsning, Jens.

  • Archibald skriver:

   Hej Jens, och tack för de värmande orden!

   Jag använder själv curlingkängor med varmt pälsfoder då temperaturerna kryper ner så långt. Skon säljs oftast i svart och brun mocka.

   Tillverkare som Bally och Clarks står för de modeller man ofta förknippar med skotypen, men liknande modeller av bra kvalitet görs även av många andra fabrikat. Kompletterade med knästrumpor i ull håller de värmen ganska bra även under riktigt kall väderlek. Som jacka använder jag en rejäl parkas av grov bomullsväv, försedd med pälskantad luva.

   Även om det är snyggt, tycker jag det blir svårt att hålla värmen i tweed och andra ullrockar vid minus 30. Även om man kommer långt med lager på lager och stickade ulltröjor under. I mitt tycke är få saker är mer tramsiga än att helt sätta utseende före funktion.

   Lycka till

   /Archibald

 45. Martin skriver:

  Snälla, kan ni inte återgå till att publicera hela inläggen direkt på framsidan?!

 46. Chasse skriver:

  Hej!

  Tack för en utmärkt blogg som hör till mina mest lästa! 🙂

  Angående ert inlägg att ånga kostymer tänkte jag höra med er hur ångtvätten från Jula fungerar att använda på kostymer med limmade mellanlägg? Finns inte risken att limmet släpper?

  Stort tack för en bra blogg!!
  Mvh
  Chasse

  • Archibald skriver:

   Ta det varligt, och ånga något försiktigare över större ytor åt gången. Undvik att kraftigt hetta upp ett mindre område, så borde det inte vara någon fara.

 47. Ludvig Hallberg skriver:

  Bästa Drönare,

  Jag har en fråga som jag tror skulle vara av allmänt intresse för många. Kostymer och kavajer finns ju i många former och framför allt prisklasser. I dagsläget har jag inte en ekonomi som tillåter skräddarsytt så jag får nöja mig med måttsytt eller konfektions klädesplagg.

  En lista som börjar i de lägre prisklasserna och går uppåt på kläder som man kan hitta i svenska butiker skulle vara guld värt. Jag köper gärna ett klädesplagg för lite mer pengar, justerar det och har en välsittande kostym. Fast då vill man gärna veta att det är kvalité som kommer att hålla. Så kortfattat en lista som tar hänsyn till prisklass och kvalité baserat på er stora kunskap efterfrågas.

  Mvh

  Ludvig

 48. Oskar skriver:

  Jag kom att tänka på en sak, vad läser en drönare? Är det inte dags att ni skriver lite om drönarlitteratur?

 49. Stefan skriver:

  Hej!

  Jag kommer snart att åka till New York och undrar vilka ställen, både i fråga om mat, kläder och annat, som inte bör missas av någon som förvisso aldrig skulle kalla sig drönare, men som ändå hyser varma känslor för den typ av kläder som det skrivs om på den här bloggen.

  • Archibald skriver:

   New York tyvärr är inte alls bekant för mig. Men, vid tillfälle skulle jag i butiksväg bl.a. försöka besöka J. Crew, Brooks Brothers och Century 21. Den sistnämnda en outletkedja där Manhattanbutiken tydligen skall vara väl värd ett besök.

 50. Stefan skriver:

  Tack för tipset! Century 21 kände jag inte till, men den ska jag besöka om jag får tid.

  Ett annat NY-ställe som verkar vara hur bra som helst är Orvis: http://www.acontinuouslean.com/2010/10/08/hands-on-orvis-u-s-patent-collection/

  • Archibald skriver:

   Orvis har för mig alltid varit en tillverkare av utmärkta flugfiskespön, jag äger två av dem. Jag har alltid vetat att de även sålt friluftskläder. Den senste tiden har jag börjat inse den verkliga vidden av deras klädsortiment.

 51. Montgomery skriver:

  Hej!

  Jag har några saker jag behöver hjälp med, om det är möjligt.

  Jag har vissa problem med att köpa mina vinterkläder, främst för att jag har storlek 36/46 i rockar och kavajer och i den storleken är utbudet minst sagt snålt. Min budget ligger på 4000 för en rock och i det prisläget har jag endast lyckats hitta en marinblå Chesterfield från TM Lewin. Det som oroar mig är att en överrock kanske är alldeles för formellt (eftersom mitt arbete inte kräver kostym) och att den sitter illa om jag inte bär kostym (?). Jag har nämligen införskaffat ett par mellanbruna manchesterbyxor och ett par mellangrå flanellbyxor som jag tänkte bära tillsammans med v-ringade pullovers och slips. Tidigare hade jag ögonen på Charles Tyrwhitts rock i brun glen check, men den slutar tyvärr vid storlek 38/48. Frågan är vad jag istället ska köpa för att hålla mig varm under den vinter som stundar, och om ni vet var jag kan hitta det?

  Jag har också funderat över att lösa mitt problem genom att helt enkelt köpa två nya kostymer (men helst skulle jag vilja undvika det), då för den ganska blygsamma summan av i runda slänger 3000 per kostym. Men då oroar jag mig över kylan, för de kostymer i min prisklass som jag har hittat och går i flanell (det bör väl stå skrivet om så är fallet?) finns för tillfället inte i min storlek. Blir jag kall om benen i en vanlig ullkostym? Om ja, vad ska jag hålla utkik efter för att försäkra mig om att så inte blir fallet? Det här skapar dock ett annat mindre problem och det är vad jag ska ha på mig för skor. Jag har funderat på ett par kängor (se länk nedan) från CT men då tänkte jag mig dem i kombination med annat förstås. Om man tar samtliga av ovan nämnda orosmoment skulle de då kunna lösas på ett okej sätt med ett par oxfords med dainitesula och rejäla knästrumpor? Eller hur går folk till väga?
  Något annat jag funderat på är en tweedkavaj från Cordings att ha till manchesterbyxorna, men det skulle ju inte alls gå med överrocken ovan.

  För att summera:

  Hyfsat informella ytterkläder i storlek 36?
  Värmande kostymer i storlek 36?
  Skor till det?

  Tre korta frågor:

  Har ni någon erfarenhet av butiken Cazenove and clothes? De har åtminstone flertalet artiklar som ser bra ut.
  http://stores.ebay.co.uk/cazenove-and-clothes

  Charles Tyrwhitts och TM Lewins kostymbyxor, ungefär hur lång hållbarhetstid har de? Om era nu har hunnit falla sönder.

  TM Lewin, överrock
  http://www.tmlewin.co.uk/Navy-Chesterfield-Coat—18639/18639,en_GB,pd.html?dwvar_18639_casualSizing=3RG&dwvar_18639_chestSize=36&cgid=MensOuterwear

  CT, militärkängor
  http://www.ctshirts.co.uk/ym-gbpdefault/yr-yd-Men%27s-Shoes/yg-Boots/yp-MB025DBN/Tan-Military-Boots/productdetail.aspx?ppp=12&sortBy=Relevance&page=1&back=False&canned=&browse=Y

  Tweedkavaj, Cordings
  http://www.cordings.co.uk/menswear/tweed-jackets/tweed-jacket-21oz-windowpane-1.html

  Tack för att ni läste!

 52. Markus skriver:

  Hej! Om ni skulle välja ett par skor som skall klara den Göteborhska hösten/vintern, vad skulle ni välja? Eller är det helt omöjligt att klara sig på ett par skor för att de ska hålla?

  Skorna i fråga kommer bäras till en svart paletå eller en mörkbrun oljerock.

  Tack på förhand!

 53. Olof skriver:

  Hej! Stötte på er sida, vilken är mycket bra och underhållande. Jag är på väg att införskaffa min första grövre tweedkavaj. Nu undrar jag vilket material på byxor ni anser passar bäst. Kan man matcha med jeans? Ska tilläggas att kavajen är grå och beige.

  • steggles skriver:

   Tackar!

   Som vanligt så skulle jag säga att Bomull och Ull är det bästa. Blåjeans till grått funkar alltid, men även svarta kan nog också vara snygga till. Själv har jag mörkblåa Chinos till en grå kavaj ibland. Det som även kan vara värt att titta på är Mollskinnsbyxor och Manchesterbyxor.

   /Rupert

 54. En skarp dam skriver:

  Tack för en väldigt trevlig blogg. Ibland stiger jag in i er värld utan annan avsikt än att för ett ögonblick få undgå invektiv, allmänt höhöhö-ande eller argumentativa åsiktskanonader.
  Jag är själv mycket svag för tweed och den klädstil som passar till och uppskattar verkligen era kommentarer och tips. Jag skulle vilja komma med två tips själv. Det finns underbara plagg i Holland & Hollands klädkollektion. Dyra bortom en vanlig plånboks räckhåll (£2500 för en kavaj) men sannolikt skulle plaggen överleva mig om jag köpte dem. H&H är egentligen en vapentillverkare och en mycket berömd shooting ground. Så det är en liten kollektion men underbar och jag känner att den även skulle kunna falla er i smaken. http://www.hollandandholland.com

  Den andra bekantskapen gjorde jag i dag. Det är en skokollektion från E&K i Kumla. De ska dessutom vara ekologiskt garvade och det här i Tärnsjö i Sverige. Hur som helst är det en ovanligt hög kvalitet på hur skon är framställd och de modellerna som jag såg i butik idag hade tydliga referenser till klassiska skomodeller som tex Jodphurs. Kvaliteten i arbetet, kombinerat med modellerna gör att jag gärna tipsar om skorna. Deras hemsida är däremot inte så piffig. http://www.ekofsweden.com.
  Tack än en gång. Keep up the good work!

  • Archibald skriver:

   Kära skarpa Dam
   Tack så mycket för länken till Holland & Holland. Verkligen trevliga saker! Toner av brunt, lila, marinblått varvat med tweed och några skvättar orange. Det värmer ett drönarhjärta 🙂 Det kan nog bannemig få utgöra grunden för dagens inlägg. E&K of Sweden är typen av varor vi verkligen värdesätter. De förde mina tankar till klassiska Lundhagsmodeller.

   Vi tar din smickrande beskrivning av tillvaron på TDC till oss, och hoppas vi kan fortsätta i samma hjulspår.

   Cheers!

   /Archibald

 55. D från västkusten skriver:

  God eftermiddag, drönare!

  Hoppas allt är väl med er, att whiskyn är rökig och tweedkavajerna håller er varma i vinterkylan.

  Först, en förfrågan: Bor kanske någon av er drönare i Göteborg? Intressant att veta då jag själv bor & studerar här.

  Om behovet från er sida finns ställer jag gärna upp som gästskribent, jag medger att mina skriftliga färdigheter inte riktigt motsvarar era – men med övning kommer färdighet.

  Jag har ett brinnande klädintresse där den klassiska stilen har en stor plats i min garderob, och jag delar gärna med mig av mina fynd & den kunskap jag hittills samlat på mig under mina 21 år.

  Tipsar er även om Zara’s chinos – som senast jag kollade endast kostade 279:- styck. Jag köpte svarta, mörkgrå och beige. Bra kvalité, snygg passform till ett väldigt överkomligt pris!

  Toodle-pip, gents!

 56. D från västkusten skriver:

  What ho, lads!

  Glömde bifoga en bild på dagens kläder – here it goes:

  http://img208.imageshack.us/i/dagens.jpg/

  Marinblå blazer med mässingsknappar – Oscar Jacobsson
  V-ringad lamullströja – Gant
  Skjorta, röd med vita&marinblå rutor – Ralph Lauren
  Ascot, blå med vita prickar – Köpt i Italien, märke okänt

  Bröstnäsduken plockar fint fram alla färger från både skjortan och ascoten anser jag själv.

  Några synpunkter? Kritik? Beröm? Allt mottages med respekt.

  Cheerio!

 57. Erik skriver:

  Hej!

  Vintern är som ni kanske märker redan här till allas stora glädje! Jag är nu på jakt efter en rock vilket verkar vara svårare än vad jag trodde. Jag är ung, endast 23 blygsamma år fyllda så jag misstänker att jag kommer se lite ”utklädd” ut i en rock från TM Lewin. Därmed sagt är jag inte ute efter en ”rockig-rock” från Carlings utan jag vill gärna ha en som ser något sånär proper ut utan att skrika tjänsteman på skatteverket.

  Budgeten är lite flytande mellan 2-4 tusen kronor kan kännas rimligt då jag inte tänker köpa en ny på många många år (därför är det viktigt att det är en kvalitetsrock också). Är detta ett fullständigt mission impossible? Butiken i Linköping med omnejd är att föredra men inget krav. Allmänna bilder på rockar eftersökes också så jag kan bilda mig en uppfattning om utbudet.

  Tack på förhand // Erik

  • chuffnell skriver:

   Hej! Det som jag spontant kommer att tänka på är en duffel. Ungdomligt, snyggt och dessutom varmt. Vad sägs om en sån här? http://www.gloverall.com/storeItem/?productId=1

   • Erik skriver:

    Hm, jag brukar rent generellt inte tycka om dufflar, fast jag måste erkänna att den gråa versionen som fanns på den sidan såg riktigt behaglig ut! Jag får nog omrevidera min inställning till dufflar!

    Tackar!

   • Erik skriver:

    Kan berätta att det blev en marinblå duffel från Gloverall från Fogenstads i Linköping! Förbaskat varm 🙂

  • Archibald skriver:

   Har du tittat hos Norén & Englund? Runda hörnet på Åhlénhuset vid Clas Ohlson, och följ byggnaden tills du kommer till Ågatans nedre delar. N&E ligger i hörnet på byggnaden snett bakom Åhléns.

   På baksidan av av Åhlénbyggnaden, längre ner på Ågatan, kan du även passa på att kika in hos Ankis skomakeri, och se inspireras av trevliga kvalitetsskor.

 58. Cyril Strideforth-Knickebocker, Esq. skriver:

  God Morgon!
  Ursäkta en yngling, men jag undrar om herrarna kan bistå i ett predikament? Min garderob börjar efter flera obetänkta- och andra välöverlagda inköp nu bli fylld och plats för paltorna allt mer i avtagande. Jag erinrar mig att det förr fanns byxhängare vilka infogades i byxbenets nederdel, expanderade och klämde fast byxan så att den kunde hänga upp-och ned i garderoben, härmed sparande plats där annars en dubbelvikt byxa över en klädgalge skulle rymma – ja det dubbla, faktiskt.
  Frågan lyder: Var hittar man dylika hängare i dagsläget säg, par exemple, i Göteborg?
  Tacksam för svar är Eder, i Baccus Armar hvilande,
  Strideforth

 59. D från västkusten skriver:

  Blev inspirerad av er artikel om kläderna från Holland & Holland så jag har ett till tips för eran julklappslista:

  http://www.hollandandhollandoverfinch.com/main.asp?launch=true – En RANGE ROVER från Holland & Holland! Kommer med champagnekyl där gratis påfyllning för en livstid ingår, hållare för vapen, träpaneler etc. För den väl bemedlade drönaren till jul, kanske?

 60. Lost swede in Chelsea skriver:

  Hej
  Skulle bara vilja tipsa om sidan suitsupply.com, kanske inte helt okej reklambilder ur ett jämnställdhetsperspektiv men kostymer och kavajer av högt ”value for the money”. Finns en butik på Vigo st. här i London, nästan granne med Ede and Ravencroft på Savile Row. Är dock billigare att beställa från hemsidan än i butiken då det är ett holländskt företag.

  // The lost swede in Chelsea

 61. Peter Haldén skriver:

  What ho Drones!

  Jag tänkte bara tipsa om denna nyhet. Banken UBS har get sina medarbetare en 44-sidig manual till sina medarbetare med allt de behöver veta om klädkoden på banken. Mycket generöst, rättvist, överskådligt och framför allt tämligen schweiziskt.

  Klicka för att komma åt Dresscode_F.pdf

 62. Gunnar Kronenberg skriver:

  Hej, tack för en av de bästa livsstils-siterna hittills.

  En julklappssfråga (och som sådan lite brådskande).
  – Vill ge svärfar en riktigt stor och skön morgonrock i xl-xxl. Mycket tacksam för bra förslag…
  Gunnar

  • Archibald skriver:

   Hej Gunnar, och tack för de värmande orden.

   Det här kanske inte var tipset du hoppades på, men jag har faktiskt själv sneglat på en morgonrock i förvånansvärt massiv och gedigen och murrigt mörkt vinröd/grön/marinblå rutmönstrad fotté på KappAhl av alla ställen. Jag tror den ingår i deras nya linje, och jag vill minnas att de även hade storlekar för mer bastant byggda karlar. Lycka till!
   /Arch

 63. Mats skriver:

  Hej,
  Vill börja med att tacka för en alldeles utmärkt blogg, TDC har verkligen väckt mitt intresse för stil.
  Men, det kan vara lite svårt att hitta fram till alla godbitar och råd som ni frikostigt delar med er utav, speciellt om de finns bland kommentarerna. Oftast hittar jag intressanta frågor och svar i kommentarer som ligger lite OT från själva inlägget.
  För att komma till skott; jag efterlyser ett forum. Där kan man ställa frågor och få svar från TDC eller andra läsare, istället för att läsa igenom alla artiklar eller kommentarer.
  Efterlyser speciellt ett forum där man kan diskutera olika onlinebutiker, deras utbud, kunservice, kvalitet etc.
  Jag hoppas ni ser samma fördelar med en forumsdel till bloggen som jag.

  • Archibald skriver:

   Saken har förts på tal tidigare. Hittills har det nog fallit mycket på att ett forum kräver relativt mycket omvårdnad, även om jag känner att vi kan vara stolta över väldigt välartade besökare. Idén är god, och tiden får utvisa om och när den förverkligas.

   /Arch

 64. Peppery skriver:

  Först beröm till en god sida, som jag helt nyligen hittat. Fick också gratisreklam per post (!) från Charles Tyrwhitt som jag först inte var ett dugg intresserad av. Någon dag senare råkade jag komma över Er sida, och Charles fick plötsligt luft under vingarna.
  Nu tänkte jag slå till och köpa några skjortor medan han har rea.
  Men – min fråga är: Hur mäter han sina storlekar?
  Allt är väl INCH på hans sida, förmodar jag. Så långt väl. Mina tidigare skjortor har 42 eller 42 (cm då, förmodar jag) i kragen, vilket motsvarar 16,5 eller 16,9 i tum.
  Men sen pratar han om ÄRMLÄNGD 37 inches, vilket blir nästan en meter! Hur räknar karln? De längsta skjortärmar jag lyckas uppmäta på mina skjortor är 67 cm, mätt från översidan, axeln, ner till manschettkanten. Eller, mätt från armhålan, 55 cm.
  Hur tänker han, Charles?
  Och hur brukar ni mäta, konvertera och hur mycket tar ni till i överkant för att vara säkra?
  / Med julhälsningar,
  Peppery

  • chuffnell skriver:

   http://www.tmlewin.co.uk/Your-Size/Your-Size,en_GB,pg.html

   Sleeve length – You will need someone to help measure this. First bring your elbow up to the same height as your shoulder. Now bend your elbow so that your upper and forearm is at an angle of approximately ninety degrees.

   Get some help with this next bit – you should be measured from the middle of the back (point A), along the back of the arm and around the elbow towards the wrist (point B). Choose where you would like your cuff to rest on your wrist and read the measurement at that point.

 65. Peppery skriver:

  Komplettering:
  Det skall naturligtvis vara ”mina skjortor har 42 eller 43 cm i kragen”

 66. Hi there,

  Thanks for sharing the link – but unfortunately it seems to be not working? Does anybody here at thedronesclub.wordpress.com have a mirror or another source?

  Cheers,
  Peter

 67. Lord Stuart-Anderson of Ardbreck skriver:

  I say!
  Lord A

 68. Lord Stuart-Anderson of Ardbreck skriver:

  Oh, by the way. I have just send a few message to my friends Mr Atters and Mr Temple from the Chap magazine about this exelent site.
  Well done young chaps!
  Lord A

  • Archibald skriver:

   Thank you Mr. Anderson. The pleasure is ours.

   Cordially

   Archibald

   • Lord Stuart-Anderson of Ardbreck skriver:

    I got an answear from mr Atters. I would like to share this with you.
    ”A splendid bunch of coves… The revolution is dearly sweeping this savage globe!
    Thank you for bringing to my attention.
    Atters”

    /Lord Ardbreck

   • Archibald skriver:

    Dear Mr. Ardbeck
    Thank you again for bringing us such wonderful news 🙂

    Yours

    Archibald

 69. Johan E skriver:

  I denna blogg återfinns en del läsvärda inlägg http://www.ravjagarn.se/, ett litet tips om Ni ej redan sett den.

 70. Likasinnad blogg skriver:

  Här är en blogg som säkert många The Drones Club-läsare skulle uppskatta: http://anglofili.blogg.se/

 71. Abignale skriver:

  Hej,

  (vv ursakta bristen pa svenskt tangentbord)

  Jag ar 23 ar, bor och arbetar i London och skulle garna vilja ha hjalp av er expertis gallande en kostymstrategi for de narmaste aren.

  Jag kanner ett behov av att kopa nagra valsittande kostymer av god kvalitet har i London och gar lite i valet och kvalet vart jag ska vanda mig. Kostymerna ska i forsta hand anvandas till vardags i jobbet pa en investment bank.

  Det ”fragetecken” jag brottas med ar egentligen Bespoke vs. Fardigsytt.
  Spontant kanner jag att ungefar £1000/st ar for mycket pengar for en kostym da jag inte alls i narheten lager den typen av pengar pa klader i ovrigt aven om jag ar relativt medveten (da jag laser TDC forstas!). Men visst, inget ar ju hugget i sten.

  Jag har ju last sa gott som allt ni har skrivit de senaste aren och i synerhet aven kostym guiderna men jag vet att nagra av er ar trogna Londonbesokare och undrar om ni..

  1) Dels kan hjalpa mig i fragan Bespoke eller inte? Sjalvklart ar jag medveten om att en bespoke ar betydligt battre men fragan ar hur mycket battra? Och ar det vart det om man ligger pa gransen ekonomisk? Jag kommer ju att slita ganska hart pa kostymerna och fragan ar om det verkligen ar vart det?

  2) Rekommendationer av leverantorer, garna pa bade fardigsydda och (om det finns) prisvarda Beskpoke i London.

  Stort tack for den absolut basta bloggen som finns och artiklar som allt det gap svensk mode-journalisitik for oss man standigt misslyckas med…

  Mvh
  Abignale

  • Gussie skriver:

   Bespoke i London kostar ifrån £2500. Om det är värt det eller inte är lite upp till en själv. Många som gillar bespoke gillar att de därmed kan välja helt själva utformningen av sina kostymer. Att kostymen sitter väl mot kroppen ger sannolikt också estetisk glädje och nog även lite självförtroende.

   Anledningen till att det är så dyrt är att en skräddarsydd kostym (bespoke) tar ungefär en veckas arbetstid att tillverka och att den tillverkas av en utbildad person och inte en fabriksömerska.

   MTM kan du nog få i London ifrån £1000-1500. Vi har en hel del länkar på högersidan till Savile-Row skräddare som vet vad de håller på med.

   Om jag bodde i London skulle jag nog dock ge mig ut ofta och jaga Second Hand och nyttja de stora utbudet av konfektionsbutiker som finns. Leta reor och utveckla din stil. När du känner att du har råd att lägga £2500-3000 på en kostym och känner att det är värt det så ta det steget då.

 72. Nick skriver:

  Hej!

  Då jag nyligen har börjat ett nytt jobb som konsult så kommer jag inte bara få gå runt i kostym hela dagarna och kommer också få resa en hel del. Då jag försöker hålla en hög klass på min klädsel så känner jag att The Drones Club känner mig och nu undrar jag om jag skulle kunna få hjälp av er.

  Jag är ute efter en väska, för datorn och alla de dokument jag måste bära med mig dagligen. Jag tycker att en gammal portfölj kan se lite väl ”gubbig” ut och jag har misslyckats i mina försök att hitta ersättare.

  Vad kan ni rekommendera för oss affärsmän som vill konka kontrakten korrekt?

 73. Joel skriver:

  Kära drönare!

  För en som aldrig kommit i kontakt med ett par CT-skjortor – hur står dessa sig i kvalité gentemot exempelvis Stenströms eller Eton?

  Tack på förhand

 74. Pazzion skriver:

  Hej,

  Med tanke på min tidigare erfarenhet av er upplysande hemsida så sätter jag hopp och tilltro till att ni även denna gång ska kunna bidra med några visa ord. Jag undrar om ni har någon erfarenhet av http://www.tailoret.se?

  Det ser väldigt bra och lockande ut, men jag hittar inga omdömen eller dylikt!

  Mvh
  Pazzion

 75. Daniel skriver:

  Ska inhandla en slips och har hittat en perfekt på The Tie Bar

  http://www.thetiebar.com/

  Hur fungerar det med tull och moms?

  • Archibald skriver:

   Jag har inte handlat därifrån själv. Visserligen rör det sig säkert inte om några våldsamma summor för en enstaka slips, men det kan i gengäld kanske göra att den kommer upp i samma pris som vi köp av en slips härhemma.

 76. Per skriver:

  Jag söker klassiska, fällbara, bekväma stolar för stilfull picknick. Har redan lyckats skaffa 2 fina picknick sets från 60-talet men saknar de bekväma, stilfulla stolar en drönare behöver

 77. Ernest O´Connor skriver:

  Gentlemen.

  Då semestertider står inför dörren har jag en fråga till Er rörande filosofi om packning. Min fästmö och undertecknad skall inleda våran semester med en Medelhavskryssning. Då ingen av oss tidigare har anträtt ett fartyg av kryssningsklass tidigare har frågan gällande passande klädsel uppstått. Vidare är rederiets rekommendationer aningen tvetydiga och diffusa. Det vill säga samma situation som tyvärr uppstår vid flertalet andra bjudningar och högtider.

  En ljus linne kostym antog jag först var en självklarhet men jag överväger nu om detta ät en passande klädsel till middagssittningen.

  Vad har Ni erfarna medlemmar av TDC för synpunkter gällande kryssningsgarderob?

  Good job lads, tally ho and all of that!

  Ernest O´Connor

 78. Cyril Strideforth-Knickerbocker skriver:

  Kära Bröder Drönare,
  Jag är inte särdeles hemma i mediet men skulle gärna vilja komma med ett inlägg angående kemisk tvätt, eller kemtvätt som det heter i dagligt tal. Hur, om det alls är välkommet, gör jag detta? Vidare til ovan sada: Jag har just inköpt en kostym på T M Lewin i Jermin St. och har en del erfarenheter att förmedla till, hoppas jag, allmän båtnad.
  Mvh, Cyril Strideforth-Knickerbocker, Esq

 79. Viktor skriver:

  God dag!

  Jag är precis nybörjare i världen av kostymer. Jag kommer hädanefter att bära kavaj till arbetet och har bara ett problem. Jag är mycket noga med min hygien. Jag sätter alldrig på mig otvättat tyg t. ex.

  Nu har jag dilemmat med att kavajer och kostymer ej går att vattentvätta i maskin. Hur kan jag få dem helt fräscha, luktfria, rena och bakteriefria? Det skall vara en lösning som helst inte skadar plagget heller. Som sagt, jag är okunnig.

  Jag vänder mig nu till experterna och vädjar om hjälp.

  Mvh

  • Archibald skriver:

   Vädra dem ofta. Ullkostyer blir akalst fräscha av några timmar på enn galge ute i frisk luft. Du ka äve ångbehandla dem,vilket torde döda en hel del bakterier, satidigt som det göör tyget slätt och snyggt. Läs även det här inlägget om ångtvätt. Kemtvätta dem mellan varven, men inte oftare än absolut ödvändigt, dä det sliter hårt på tyget.

   Lycka till.

 80. Ja, en liten snabb fråga här ang. kavaj vård.
  Jag införskaffade här i veckan en begagnad mycket trevlig Tweedkavaj från Ralph Lauren och när jag hade på mig den så började jag fundera på vem det var som luktade så mycket gammal gubbsvett… Det var tyvärr min kavaj som upptagit en pikant doft från dess tidigare ägare.

  Han ni något smart tips om hur man kan få bort detta odörsproblem från plagget?
  Jag har den numera hängandes ute under dagarna men det verkar liksom inte ge sig.
  Jag vill ju helst inte lämna in den på kemtvätt utan hoppas på att kunna lösa det själv.

  Cheers!

 81. Ida skriver:

  Dear Drones,

  Jag har haft mycket nöje av er sida, den har blivit lusläst av både mig och min man. Men, jag har stora svårigheter att hitta något motsvarande till mig själv. När det kommer till kläder för kvinnor hamnar man i ett träsk av det-senaste-flashigaste-modet-som-kommer-vara-värdelöst-nästa-månad.

  Kanske finns inte klassisk stil för kvinnor i motsvarande utsträckningen, har ni några tips på insprationssidor?

 82. chuffnell skriver:

  Hej! Jag tycker personligen att Ralph Laurens reklamkampanjer för kvinnor är eleganta. Tyvärr vet jag ingen blogg som går i bräschen för ett elegantare mode. Vi får helt enkelt leta!

  Pip-pip
  Chuffnell

 83. Hannes skriver:

  Hejsan börjar 3an nu på fredag här i uppsala och vill komma med lite av en ny stil. Skulle vara underbart om man kunde få lite dress codes och klädtips. Klär mej vanligtvis i sjorta pullover allt från rugby tröja till rundhalsade pullovers chinos och converse tips uppskattas

  • Archibald skriver:

   Hej.
   Trevligt att du har ett sådant förtroende för vårt omdöme 🙂

   Efter din beskrivning så känns det som ett fungerande nästa steg mot en mer dressad garderob att börja blanda in udda kavajer och skor aningen mer formella än hederliga allstars. Jag har ju ingen aning om dina ekonomiska resurser, så jag förutsätter genomsnittlig halvfattig student.

   En vettig marinblå kavaj, samt ett par ökenkängor i stil med dessa och ett nytt skärp eller två. Saker som borde kunna fungera bra med det du redan har, men samtidigt ge det en lite annan känsla?

   Vid lite kallare höstväder, kavajen mer som jacka över de just de pullovers och skjortor du redan har, jeans/chinos, skorna bakom länken, och kanske en ny halsduk?

   Jag har avsiktligt, för enkelhetens och studentekonomins skull, valt länkar till svenska butiker som borde finnas representerade i Uppsala. Leta även i vintagebutiker efter plagg som kavajer, halsdukar och i bästa fall även skärp?

   Lycka till

   /Arch

 84. Felix skriver:

  Snabb och kortfattad fråga angående glasögon. Ni är kanske inga experter på glasögon, men har ni några tips på ett par snygga glasögon?

  Vad sägs om RayBan Wayfarer/Clubmaster?

  Tack på förhand!

  • Archibald skriver:

   Låter som du redan har bra idéer om vad du vill ha 🙂

   Som ett inte fullt lika vanligt, men trevligt alternativ kan du kika på Persols modeller som bland annat kan ses här på nätet. Lycka till

 85. Hannes skriver:

  Tack för svaret blir till att leta efter en ny kavaj och skor. Även ett par button down skjortror och mer formella pullovers. Ska satsa på en rock och ett par halsdukar till vinter sedan ta det därifrån! Tipsen uppskattades / Hannes

 86. Mikael skriver:

  Hur blir det med den andra delen av recensionen av Tailorstore, den om chinosen? Jag är i valet och kvalet om jag ska beställa ett par därifrån och tänkte avvakta era synpunkter innan jag bestämmer mig. Första delen publicerades i april/maj om jag inte minns fel, när är del två planerad till?

  • Archibald skriver:

   Jag beklagar dröjsmålet. Av olika orsaker kom det en sommar emellan, där saker stannad av något. Jag skall göra mitt bästa för att få till del två.

 87. Sebastian skriver:

  Hejsan.
  Jag är i behov utav er hjälp. Har länge gått och att funderat på att köpa mig en kostym, men är egentligen ingen kostym person. Har inte någon riktig anledning till att gå att köpa mig en ordentlig en, förutom nu. Skall gifta mig borgligt nu i mitten utav september, men vet inte hur jag skall klä mig. Tror ej det blir kostym eftersom vi har bestämt oss att köra lite mer ledigt, vi skall nämligen ha en riktig cermoni nästa år. Funderar på att köpa mig en riktig kavaj och kvalitets skjorta tillsvidare.
  Eftersom vi gifter oss borgligt så är ju själva ”bröllopet” endast 15 minuter när vi skriver på några papper, efter det skall vi till en champagnebar och därefter blir det middag på en restaurang. Det jag tänker mig är en kavaj som passar in till detta ändamålet..? Byxor till detta? Skjortan, skall man köra hel vitt eller randigt/rutigt? Vad ska jag köra för skor till detta ändamålet? Jag behöver tips!
  Lutar mot en helvit Eton/Atlas/Brooks brothers skjorta, button down, slimfit, strykfri (?). Kavaj, skor och byxor har jag ingen susning om dock.
  Den ända kostymen jag äger för tillfället är från studenten, så ett inköp behövs verkligen göras.
  Tack på förhand.

  • Sebastian skriver:

   Hm fick 2 mail härifrån precis nu, men råkade radera dom direkt, smart som man är. Om det var ett svar, var vänlig att skicka det igen (om möjligheten finns). Kan säkert bara ha varit någon slags confirm mail å andra sidan…

  • Archibald skriver:

   Vad roligt att det blivit dags för ett kostymköp! Om du planerar att använda kostym när ni gifter er, är en tanke att köpa kostymen nu, och bara använda kavajen vid den enklare ceremonin? Helvit skjorta från Eton eller Atlas låter bra och blir min rekommendation, samt en vit näsduk av en lite tjockar bomullskvalité i kavajens bröstficka. Som mörk kostym äger jag själv bland annat denna från T.M Lewin. Går även att se på en bild av sämre kvalité i detta inlägg. Visserligen har den en diskret herringbonestruktur, vilket gör att den sticker ut aningen mer än en vanlig slätvävd variant.

   I stora drag, kort sammanfattat, tycker jag du bör satsa på en marinblå eller mörkt grå kostym med två knappar. De är generellt lätta att använda och passar bra i många situationer under lång tid framöver. Se till att kavajen åtminstone räcker ned över halva stussen längdmässigt, så slipper du om några år känna dig som Roland, när trenden med korta kavajer åter är ett minne blott 😉 Med antagandet att det rör sig om en hösttillställning, blir byxtipset grå flanellbyxor till en marinblå kavaj.

   Investera skomässigt i det par skor du sedan även kan använda vid bröllopet, där dessa ger oerhört mycket för pengarna. Svart smalt skärp med ett litet smäckert spänne till detta.

 88. Livgardist skriver:

  Bröder,

  Även en klassisk gentleman behöver den moderna elektronikens assistans ibland. Därav infogar jag nedan en länk till klassiska väskor till iPad.

  http://www.ipadaccessories.com/ipad-cases/ipad-messenger-bag/manly-ipad-bags-man-cards-not-included/

  Samtidigt länkade till denna intressanta blog.
  http://artofmanliness.com

  /P

 89. JG skriver:

  Hej, och tack för en utomordentligt bra sida! Mitt problem är att jag gärna vill använda min Babourväst som annars är tänkt att fungera som fodring till oljerocken under de kallare månaderna. Det känns som att oavsett vad jag vill matcha så går det helt enkelt inte. Har ni några tips? /JG

  • Archibald skriver:

   Absolut. Om den har en tillräckligt figurnära passform, skulle jag säga att den är perfekt att bära under en grövre kavaj. Både värmande, vilket förlänger säsongen för kavajen som ytterplagg, men i mitt tycke även fasligt snyggt då västarna i sig ser attans bra ut.

   Annars tycker jag att de just nu perfekta att i sig använda som lättare ytterplagg över en grövre stickad tröja, eller en tunnare stickad tröja med skjorta under. Komplettera med en tunnare ullscarf eller liknande i halsen för ytterligare värme, eller bara som en stilig avslutning på det hela.

   Lycka till!

 90. V skriver:

  Kära drönare,
  Jag har under en period funderat över, men ännu inte funnit svar på, frågan om vad manchesterbyxor med broderade medaljonger eller andra figurer på kallas (förutsatt att de har ett namn). Ett exempel på denna typ av byxor finns på länken: http://3.bp.blogspot.com/-lP4CVREbcPA/TsLVyL_SfnI/AAAAAAAABBQ/MLSXQxopwTY/s1600/DSC_0075%2B%25282%2529.JPG

  Huruvida denna typ av byxor är en styggelse, eller ett lämpligt plagg för färgstarka drönare på båttur eller söndagspromenad, lämnar jag till övrig diskussion. Det jag här är intresserad av att veta är om det finns någon vedertagen benämning för dessa samt om någon vet var man kan få tag på sådana.

  Mvh,

  • Archibald skriver:

   Jag vet inte om de kallas något särskilt. Däremot vet jag att de är ett givet inslag i den amerikanska östkustpreppystilen. Jag har sett dem i Ralph Laurens utbud, och vet att Per i bloggen Manligheter gärna er använder dem. Mitt tips är att du hör med honom för ett troligtvis mycket kunnigt svar på frågan.

  • Gussie skriver:

   Någon speciellt namn har de inte vad jag vet utan det är ju ett par manchesterbyxor med broderier. Ett tips på vägen är följande bolag: http://www.castawayclothing.com

 91. Markus Nilsson-Roos skriver:

  Hej,

  Först och främst tack för riktigt bra läsning. Är ny i arbetslivet och börjar bygga upp en bättre garderob. Har blivit lite intresserad av Brooks Brothers skjortor och ser ett stort värde i att beställa dem från det förlovade landet i väst. Men jag behöver hjälp med storlek. Jag brukar ta strl 40 i Etons Slim line och undrar vad motsvarande är i en Brooks Brothers? Har ni någon erfarenhet av det?

  Återigen, tack för bra läsning!

  • Gussie skriver:

   Hej Markus,

   Det bästa sättet att ta reda på vilken av BB-skjortmodeller som passar dig bäst är att mäta den skjorta som du tycker sitter bra (i detta fall Eton-skjortan) över midjan där den är som smalast och sedan jämföra med BB storlekguide (http://www.brooksbrothers.com/content/Fullpages/sizechart.tem?popup=1).

   Kom även ihåg att inte vara rädd för din lokala skräddare. För ett par hundralappar kan han sy in din skjorta så att den sitter som du vill ha den ifall den skulle vara för stor.

 92. Ida skriver:

  Dear Drones,

  Istället för att fortsätta söka på egen hand, vänder jag mig till experterna för hjälp.

  Det är så att jag ska köpa en present till min make, närmare bestämt en väska, vilket han har hintat om att han vill ha och behöver. Men det är visst lättare sagt än gjort så jag hoppas att ni kanske kan hjälpa mig med lite tips.

  Väskan/portföljen eller dylikt behöver kunna användas till jobbet, inte nödvändigtvis med dator i, men den får gärna rymma några papper och andra väsentligheter.
  Eftersom han ofta är formellt klädd på jobbet så måste den passa bra till kostym, men samtidigt är han ju under 30 så den måste inte vara jättestrikt. Det är ju trevligt om han kan använda den även utan kostym utan att den ser helt malplacerad ut.

  Prisklassen är inte det mest väsentliga, men helst ska den inte överstiga 4000-5000 kr. Kvalitén är viktig för honom och han gillar när det är stilrent med små, fina, speciella detaljer som gör att det sticker ut från massproduktionen…

  Jag har kollat runt lite, några som jag har fastnat för är exempelvis ”Cambridge” från Baron Retro Collection och portföljen från Next i detta inlägget gillar jag verkligen, https://thedronesclub.nu/2009/03/17/gentlemannen-och-portfoljen/
  Tycker det är snyggt med dubbla spännen/knäppen, det känns som om det gör att det blir lite mer hans stil, men det kanske blir helt fel till kostym? Färgen vet jag inte heller, den rock han har till kostym är svart, borde man bryta av med annan färg eller ska väskan också vara svart?

  Jag känner mig osäker på vad jag ska satsa på, jag vet inte riktigt vad jag ska välja för att det ska passa in på kraven och jag vill ju så klart att han ska tycka om den. Jag vill inte köpa något som blir helt fel till kostym men inte heller något som är onödigt formellt så han inte kan använda den förutom på jobbet.

  Jag behöver all hjälp jag kan få och tackar ödmjukast på förhand för alla råd.

  Varma hälsningar
  Ida

  • Archibald skriver:

   Hej Ida

   Inledningsvis, tack för förtroendet. Baron har många modeller som ser trevliga ut. Har hört båda bra och dåligt om dem. En av våra mer hängivna och erfarna besökare har ”avverkat” flera Baronportföljer, och var inte helt nöjd med läderkvalitén. Han är visserligen en finsmakare av rang, men vet vad han pratar om.

   Jag kommer efter din beskrivning omgående att tänka på svenska Sandqvist. Jag tycker själv det är riktigt snyggt med dubbla spännen på väskor/portföljer, och tycke sandqvists modell Otto ser riktigt intressant ut. Den finns både i svart och brunt. Bland oss klädnördar snarare kallad ”tan” då den är så pass ljus.

   Jag har inte känt och klämt på den i verkligheten, men tycker den ser väldigt gedigen ut. Det finns även ett kort men bra videoklipp i produktvyn, där en person förevisar väskan kort. Palmgrens har som stark fördel även en väl fungerande webshop.

   Vidare finns också Palmgrens, vars websida tyvärr inte är den bästa. I gengäld tycker jag deras väskor ser förbaskat gedigna ut. De har butik på Sibyllegatan i Stockholm. Enligt ryktet väl värd ett besök om man är i färd att göra den investering en läderportfölj ändå innebär. Tror(?) de har en produktkatalog du kan få postad om du mailar dem.

   Oavsett vad du köper och var, köp portföljen med inställningen att den skall hålla i minst 10 år. Det pris du nämner ger dig gott och väl en prtfölj med den kvalitén. Har du möjlighet, besök Palmgrens butik. Sandqvist har nyligen också öppnat en egen butik i Stockholm.

   Angående färg på väskan föredrar jag själv brun av olika skäl. Krasst sett ser det ofta bra ut med en väska i samma läderton som de skor man använder. Samtidigt går det ju inte riktigt att ha väskor i alla de olika läderfärger som finns representerade i ens skogarderob 🙂 Om din man oftast har svarta skor, kan en svart väska vara ett bra val av den orsaken.

   Samtidigt tycker jag åter att ljusbruna läderprodukter brukar åldras mycket snyggare med åren, och bryter av en väldigt svart helhet på ett snyggare sätt, än vad en svrt väska gör till bruna skor. Min högst subjektiva röst faller på att du ska köpa honom en brun portfölj. Klart snyggast i längden, och mindre stiff i ledigare sammanhang.

   Lycka till

   /Archibald

 93. AS skriver:

  Hej drönare.

  Det finns enligt egen utsago ett skrädderi i Stockholm som erbjuder skräddarsydda kostymer för ett enligt mig överkomligt pris. Deras hemsida är http://www.georgefashions.se.

  Har ni hört något om detta? Känner ni någon som har handlat där? De har ju ett erbjudande som verkar vara för bra för att vara sant om det handlar om skräddarsytt. De anger en leveranstid på 2-3 veckor. Det känns snabbt om man jämför med tex Lee Baron som syr i Hong Kong och har showroom i Stockholm. Där är det upp till tio veckor som gäller.

  Hoppas att ni kanske hittar mer information än vad jag har gjort.

  • Gussie skriver:

   Utifrån faktan på hemsidan så drar jag slutsatsen att det handlar om måttsytt och då är nödvändigtvis inte priset något extraordinärt.

   Saken är ju den att begreppet skräddarsytt så som det används på bloggar som den här (som svensk benämning på bespoke) inte på något sätt är lagligt skyddat. Allt som sytts upp av en skräddare är ju någonstans skräddarsytt. På så sätt är även HM:s kavajer skräddarsydda.

   Vad vi menar med skräddarsytt på bloggar som den här är att man inte bara får sin kostym uppsydda efter sina mått utan att man får en serie av saker som vanligtvis inte är tillgängligt i konfektion och billigare måttsytt.

   1: En kostym tillverkas av ett antal delar med tyg som sys ihop. I en skräddarsydd process tar skräddaren fram mönster (paper patterns) som är individuella just för dig. Utifrån dessa mönster skär han (skräddaren som skär kallas cutter) sedan ut tygbitarna. ”Cuttern” är högst i rang vid skräddarfirmorna eftersom framtagandet av mönster och utskärningen av tygbitarna är den svåraste biten att få rätt vid en skräddarsydd kostym. I takt med att processen förändrar kostymen så förändrar man också mönstrena så att kunden i framtiden kan få snabbare och bättre service.

   När man måttsyr en kostym så anpassar man ofta ett existerande mönster efter dina mått istället för att skapa ett helt nytt. Om du har oregelbundenheter i kroppen som inte märks vid måttagning (kan t ex vara olika sluttning på axlar) så kommer mönstret inte anpassas efter detta (och därmed inte heller tyget).

   2: En skräddarsydd kostym förväntar man sig är tillverkad med en handsytt mellanlägg som innehåller tagel. De längre prisnivåerna av måttsytt är ofta limmat (se mer info här https://thedronesclub.nu/2012/02/01/historien-om-limmade-kavajer/).

   3: Under tillverkningsprocessen sker ett antal fittings (minst 3 st). Vid första fittningen är kostymen ca 30% klar och bara lätt ihopsydd med speciell tråd som man kan dra loss lite lätt med handen. Detta möjliggör för kostymen att justeras hur som helst och ofta sker också ett flertal mindre justeringar för att få rätt proportioner. Vid andra fittingen är kostymen till ca 75% och då ska de förändringar man tittade ut vid första fittningen fallit ut bra. Även vid denna fitting gör man ett flertal små förändringar. Vid tredje fittingen är kostymen 100% klar men man kan göra ungefär samma förändringar som man kan göra på en konfektionskostym men oftast behövs inte detta.

   Måttsyr man en kostym får man bara tredje fittingen med en kostym som är 98-100% klar. Några större förändringar kan alltså inte göras utan det handlar i så fall om samma saker som på en konfektionskostym.

   Tid är som du själv anger en faktor som ofta är avslöjande. Vill man ha en skräddarsydd kostym ifrån Savile Row tar det ofta två-tre månader med ungefär en månad mellan måttagning och första fitting. Att skräddarsy en kostym tar över 40 arbetstimmar (Jasper Littman nämner 80 timmar för en av hans kostymer) och en mycket stor del av arbetstiden är att ta fram mönstret och sy fast mellanlägget i kostymen.

   OBS! Därmed inte sagt att Georges Fashion inte kan producera en bra måttsydd kostym. Det har jag för lite info för att kunna uttala mig om.

   • AS skriver:

    Hej igen

    Jag skickade ett mail till George Fashions och frågade lite om deras erbjudande. Fick detta som svar:

    ”Hej
    Vi syr varje kostym och skjorta helt individuellt och efter varje persons egna mått, så inget finns färdigt utan ett helt nytt och unikt mönster görs vid varje ny beställning. Vi har ett hundratal olika tygkvalitéer. Alla är bra eller ännu bättre, inga konstmaterial eller fuskarbeten. Allt sys i våra egna syateljéer här i Stockholm, och tillverkningstid är ung. 2 veckor eller enl. ök. Välkommen in så ska vi visa våra tyger och tillsammans komma fram till den ultimata modellen för just dig.”

    Det låter onekligen som skräddarsytt?
    .

   • Gussie skriver:

    Min slutsats är att vi pratar om måttsytt med ett individuellt framtaget mönster. De skriver på sajten såhär: ”Vi arbetar så här:
    * Välj modell
    * Måttagning
    * Avprovning (ca 20 dagar senare)
    * Eventuella ändringar
    * Avhämtning”

    Det vill säga en fitting med en i praktiken färdig kostym.

    Jag skulle rekommendera att du frågor om de handsyr mellanläggen eller limmar dem. Ifall de handsyr mellanläggen är erbjudandet inte alla dumt givet att de också kan producera ett vackert fall på plagget.

    Det priset du hoppas få på ett skräddarsytt plagg är helt enkelt inte möjligt i Sverige. Givet att det tar ca 40 arbetstimmar att producera en skräddarsydd kostym och att ett bra tyg, mellanlägg, tråd etc. kostar ca 2000 kr skulle skräddarna få kvar 88 kr/tim (om priset är 6.990 kr). Det innebär en månadslön på ca 10.400 kr före skatt. Det är ingen skräddare i Sverige beredd att arbeta för.

 94. Leonard skriver:

  Hej!

  Det är första gången jag kikar in här, jag måste säga det att det är en mycket trevlig hemsida ni har! Det blir till att följa den flitigt fram över!

  Jag har emellertid stött på ett problem. Det är nämligen så att jag alltid varit en flug-kille och har nästan aldrig använt slips i hela mitt liv, men nu känner jag att det är dags att ta det steget också, att börja bära slips. Jag har dock problem med vad för mått slipsen bör ha. Jag är sjutton år gammal, smal, men vad ska man ha för slips? Smal eller klassisk? Självklart beror det på kavajen, om den är smalt skuren skulle en smalare slips passa och detta är väl även att föredra, men om man bara har skjorta och slips ibland? Givetvis är det en smaksak, men goda råd hade suttit finfint!

  Hade verkligen uppskattat era goda råd!
  Ha det bra!

  • Archibald skriver:

   Hej

   Som ett kort generellt grundråd, är det ofta bra att välja slipsbredd lite utifrån bredden spå slagen på den kavaj du bär till det hela.

   Smalare slag (ca 6 cm vid bredaste stället) exempelvis, gör att en smalare slips (5-6cm) ser bra ut till kavajen.

   Mer klassiskt breda slag, 6-7cm och bredare passar bäst ihop med en bredare slips, ca 8-9 cm i nederkant.

   Tänk så i stort, och ta inte centimeterangivelserna för bokstavligt. Lycka till!

 95. Michael skriver:

  Hej!

  Jag har under en längre tid följt och inspirerats av The Drones Club, och skulle behöva er hjälp.
  Jag är 22 år gammal och smal, ungefär storlek 44. Jag skulle vilja köpa en ordentlig kostym, men kan inte hitta någonting i min storlek utöver vad som kallas för studentkostymer. Dessa verkar oftast vara tvåknäppta, svarta och fladdriga. Marinblått och treknäppt är vad jag vill ha, och undrar om någon vet var jag kan hitta det?
  Jag bor i Malmö, och besöker Stockholm och England då och då. Skräddarsytt har jag dock inte råd till änsålänge.

  Vore tacksam för svar!

  Vänliga hälsningar, Michael.

  • Gussie skriver:

   Storlek 46 kan vara tufft. Storlek 44 är riktigt tufft. Lite beroende på vilken typ av 44:a du är (är det bara att du är väldigt smal eller är du även lite kortare i rocken och kanske har samla axlar?) skulle du kunna titta på att köpa en kostym strl 46 eller 92 och sedan be en skräddare sy in den.

   Lite beroende på din budget kan du även titta på Booksters som har ett Made-To-Order program med stora möjligheter att anpassa storlekar. En Booksterskostym kostar ca £460.

 96. chuffnell skriver:

  Det enklaste är såklart att måttbeställa, men jag skulle tro att man även kan kontakta tillverkaren och fråga…

 97. David skriver:

  Hej!

  Vill först och främst tacka för en bra blogg med mycket intressant läsning.

  Det är såhär att jag har funderat på att beställa ett par skor från USA, ett par loafers närmare bestämt. Jag undrar därför om ni har någon koll på hur det ligger till med tull, moms etc.
  Jag läste på tullverkets hemsida (http://www.tullverket.se/innehallao/i/internethandelfranettlandutanforeu/internethandelfranettlandutanforeu.4.4ab1598c11632f3ba9280005754.html) att tullavgiften ligger på 0-20% och momsen på 25%. Om så är saken har jag svårt att se att en sådan affär skulle löna sig. Har jag rätt eller fel?

  Tacksam för svar!
  MVH David

  (Ber om ursäkt om någon redan har ställt en liknande fråga)

  • Archibald skriver:

   Hej
   Visst har frågan mycket riktigt ställts förr, men det är ingen anledning att inte ställa den igen om man undrar.

   Jag har själv ännu inte webhandlat från Amerika. Mycket på grund av de anledningar du nämner. Dock vet jag att många andra gör regelbundna inköp, mycket med hjälp av webtjänsten myUS. I stora drag en egen temporär brevlåda i USA.

   Undersök för säkerhets skull de engelska webskobutikerna Herring Shoes och Pediwear först, då de har ett brett utbud på rätt sida av atlanten.

   Lycka till

   /Arch

 98. David skriver:

  Tack så mycket !

 99. Rasmus JDT skriver:

  God afton!

  Måste börja med att tacka för en mycket högklassig blogg och Facebook flöde, dagarna blir aningen lättare när man får se att det finns nya händelser från Er!

  Mina ”problem” är, hur ska en kille klä sig på studenten (gymnasial) frack känns som att det skulle vara att dra det till ytterspätts, då det bara skulle vara jag som har det. Några grundtips skulle vara uppskattat.
  Champagne? Kläder? Studentfester?
  Vart ska man lägga sina pengar

  • Archibald skriver:

   Hej Rasmus

   Vad roligt att du uppskattar läsningen. Fracken räcker nog om bär i parken nedanför den vita kyrkan, och vid påföljande studentbal. Studentfirandet blir bäst i en välsittande kostym.

   Vi har skrivit några tidigare inlägg om just kläder till studenten. Här är ett konkret inlägg som tar upp resonemanget generellt. Prova sedan att skriva ”student” i fritextfältet, så borde du hitta några andra texter relaterade till ämnet. Lycka till.

 100. Lord Pesherton skriver:

  Kära drönare,

  Måste säga att det glädjer mig stort när bloggen nu formligen blomstrar, med många inlägg av flertalet skribenter, och med stor variation. Skorelaterade inlägg har personligen varit en stor inspirationskälla, och det märks bland de andra läsarna att det ofta genererar mycket intresse.

  Något jag känner mig kunskapsfattig kring är vård av mocka. Mockaborste och spray finns hemma sedan länge, men tänkte även införskaffa mockatvål. Vi har fått många bra tips i textform, men skulle det möjligtvis gå att ordna en utförlig beskrivning med bilder? Känns lite vanskligt att bara sätta igång med rädslan att förstöra några av favoriterna. Tycker det skulle sitta som en smäck när vi står inför ett av (sko)garderobens två stora årliga rotationer.

  Kindest regards,
  Pesherton

 101. Mats Flördeg skriver:

  Lord Pesherton: Skomakare Davidson lagt upp en video på mockatvätt, se den här. Är det ungefär vad du eftersökte?

  Allt gott / M.F.

  • Lord Pesherton skriver:

   Mången tack, herr Flördeg. Det var PRECIS vad jag sökte!

   Cheers

   • Lord Pesherton skriver:

    Som uppföljning kan sägas att jag gjort som videon föreslog, dock med ett annat fabrikat på mockatvålen. Resultatet blev LÅNGT över förväntan, och skorna som nästan hade adresserats till sophinken innan ser med glädje en ny säsong i antågande!

 102. bergvik skriver:

  Tack för en mycket trevlig blogg!

  På nyligen övestånden utlandsvistelse avnjöt jag med stort nöje den fantastiska boken ”Döda vita män”, skriven av ärkeanglofilen Johan Hakelius. Den innehåller ett antal korta biografier över excentriska engelska gentlemen. Både intressant, lustig och välskriven, kort sagt: ett måste!

  Mvh
  Lodbrok

 103. Matthew skriver:

  Go’kväll!

  Jag har rätt nyligen upptäckt denna sida och insett att detta är det självklara stilvalet att följa framöver.

  Nu är det dock så att jag kommer gifta mig i sommar och planen är att luta åt det okonventionella hållet, så vi siktar på ett 50-60 tals influerat vintagebröllop istället för standard kyrkbröllop.

  Jag för min del letar därför med ljus och lykta efter vackra skor, byxor, väst och slips eller fluga och eventuellt passande hatt (!) att bära på en sen eftermiddag i juni ute i skogen vid en timmerstuga och sjö.

  Hitills har jag känt att ljusa sand-färger är rätt väg att gå, men rena linnetyger känns allt för luftigt, så en glenn check mönstrad bomullsväst med brudens silkestyg till baksida och foder tänkte jag mig. Men kan man ha hatt? Och vad ska man sikta på för mönster för flugan / slipsen?

  I skoväg tänkte jag mig något oxford-aktigt, ljus kalv, burnished, men är det helt fel?

  Som sagt, det finns många idéer men jag är tillika ”nybörjare” här trots allt och alla tips om vad som passar och var man kan få tag på plagg och attiraljer uppskattas!

  Mvh ”Matthew”

  • Archibald skriver:

   Hej
   Vad roligt att du gillar bloggen. Trevligt med vintagetema på bröllopet med. Jag tror det blir svårt att säga vad som är ”rätt” eller ”fel” i det här sammabhanget. Min tolkning av dina egna tankar ovan, lutar åt en mer vardaglig kostymbaserad femtiotalsklädsel, snarare än högtid. Inget fel i det valet alls. Mitt tips blir dock att googla tidstypiska bilder som inspiration.

   Hela grejen med klassisk stil, är att den ju i mångt och mycket är relarivt oföränderlig över tiden 🙂 Detaljer som slipsbredd, vidden på kavajens slag eller byxornas ben varierar ju över tiden, samt att hatten idag ju är relativt sällsynt i vardagen.

   Även på femtio och sextiotalet var det nog vanligt med jackett eller frack vid ett mer formellt tillfälle som ett bröllop.

   Om vi dock tänker oss ett generellt kostymresonemang med femtiotalsinfluenser, ser jag en smalareslipsbredd, aningen högre byxmidja, smalare kavajslag , trenchcoat och just hatt. Mer om denna och var du får tag i vettiga alster idag till vettigt pris, i detta äldre inlägg.

   Ett hett tips om ett riktigt orakel på området skräddade vintagekläder, är Alexander Marchesan. Maila honom, eller ännu bättre, gör en helgexkursion till hans butik i Stockholm. Där torde du kunna hitta allt du behöver, från skor till hatt, och få expertisguidning på köpet. Hälsa gärna från Archibald på The Drones Club.

   Sen, ett ämne som alltid är känsligt i sammanhanget (ofta för bruden i synnerhet) men som jag ändå i all vänlighet vill påpeka: lägg inte för mycket möda på att försöka matcha varandra. Ni ska båda vara strålande vackra tillsammans, men för det krävs inte att ni tillsammans för tankarna till de där ekipagen med tidstypisk raggarbil, ihopkopplad med en husvagn lackerad i samma färg som bilen 😉

   • Matthew skriver:

    Tjena! Måste tacka för tipsen som jag fick och tänkte även slänga med ett par bilder som visar slutresultatet från bröllopet. De flesta plaggen är moderna men förhoppningsvis smakfullt kombinerade. 🙂

    Västen var egentligen det enda som var vintage från 50/60-talet, jag snubblade över den på Ebay för 280kr med frakt från england sedan insydd hos Bisses kemtvätt och skrädderi på norrmalm för 450kr. Hatten var en sista mintuen från H&M, Linnekavajen likaså från Kapp-Ahl, Skorna blev ett par störtsköna Lloyd från Gatt, Byxorna är ett par underbara Oscar Jacobson, Flugan var oknuten från en liten italiensk butik i Kista centrum, sen kompletterade jag med matchande happy socks och röda manchettknutar från The Shirtfactory.

    Vi ville gärna synka färgerna men inte för överdrivet så det blev lagom nedtonat med glimten i ögat känner vi. 🙂

    Här är länkar till ett par bilder från vigseln:    Stort tack!

    Mvh Matthew

   • Archibald skriver:

    Hej igen

    Det var verkligen roligt att höra! Färgmatchningsexemplet var nog något av det mer smakfullt diskreta och innovativa jag sett på ett tag 🙂

    Jag tycker ni fick till det riktigt bra. Västen knöt ihop det hela snyggt. Damen ska också ha ett litet beröm för pjucken med körsbäret. Dina egna skor kommer att bli toppen till såväl jeans, ljusblå skjorta och linnekavajen på bilderna, som mer dressade byxor i blå och bruna toner, eller varför inte ett par smala glencheckrutiga byxor, matchade med den ljusblå skjortan du hade till jeansen och en smalt skuren lite kortare trenchcoat?

    Tycker ni ser ut att trivas så bra i stilen, att det vore synd att bara låta den komma till heders vid ett tillfälle. Smyg med den lite diskret även i vardagen vetja! 😉

    Får avsluta med att ge hjärtliga gratulationer i efterskott, och lyckönskningar inför framtiden.

    /Arch

 104. Rasmus skriver:

  AKUT!

  Hej,
  Måste börja med att tacka för tipsen inför studenten, kommer vara till stor nytta!

  Jag har lyckats gjort ett mindre hål på min kavajärm, vilket jag upptäckte igår kväll. Jag ska på fest i morgon, och skulle verkligen behöva Just den där!
  Vet ni någon bra ”akut” skräddare i Stockholms området??

 105. Andreas skriver:

  Hej!

  Tack för en bra sida. Jag ska gifta mig i sommar och letar lite inspiration till kläder. Det jag har klart är en mörkblå kostym, ett par Alden Edmonds Strand och tillhörande bälte (färg valnöt). Jag vill helst bära fluga till detta men har svårt att välja färg och mönster. Har du några bra tips?

  • Gussie skriver:

   Hej,

   Först vill jag säga du bör undvika enfärgat och om du brud av outgrunderlig anledning inte bär vit så bör du även undvika att matcha flugan med hennes klänning.

   Vill du ha inspiration till flugor så har preppymärken som Brooks Brothers, Polo Ralph Lauren och Rugby Ralph Lauren ofta bra utbud.

   Vill du ha något mer speciellt och eget har vi i Sverige de båda specialtillverkarna Mannby & Rörling (mannbyrorling.com) och Frans Oscar (http://www.fransoscar.com/).

   Vill du utforma din egna fluga har Maine Bows ett stort utbud av tyger och du väljer modell själv (http://www.mainebows.com/).

   Southern proper är inriktade speciellt på flugor och deras Beau Collection innehåller flugor på amerikansk vis med mönster och starka färger: http://www.southernproper.com/store/gentlemen/beaus.html?order=position&dir=desc

 106. Anton H skriver:

  Hallå!
  Jag har letat, dock utan större framgångar efter en slipsnål med en kedja som går från ände till ände. Vet ni vart jag kan hitta en sådan, helst silvrig och på svensk mark!?

 107. H skriver:

  Hej, tänkte köpa dessa http://www.herringshoes.co.uk/product-info.php?&colset=1&styleid=1032&shoeid=3458&brandid=6&catid=118&oldcolid=1881&stype=0&colourid=1882
  Men har hört både gott och ont om Barker, vågar man beställa och får man samma kvalitet som man får för t ex ett par Loake i samma prisklass? Hur är dom i storlekarna?

  • Mats Flördeg skriver:

   Barker, ja; ömsom vin ömsom vatten. Just dessa är en del av ”Herring Classic”, som sägs vara rätt okej ändå, det är framförallt Herring Continental man verkligen bör akta sig för. Jag har ingen personlig erfarenhet av ”Herring Classic”, men jag skulle ändå gissa att Loake 1880 ger mer för pengarna. Men kör på om formspråket och utförandet tilltalar dig (det är trots allt det viktigaste).

   Jag har inte märkt någon skillnad mellan Herrings storlekar jämfört med exempelvis Loake, Tricker’s eller Church’s.

  • Archibald skriver:

   Något du bör vara uppmärksam på, är att Barker ibland syr upp sina modeller i så kallad High Shine-läder, dvs läder som gjorts högblankt genom att ytskiktet ”förbättrats” med ett lager polerad plast.

   Se till att skorna du köper är tillverkade av calf leather. Skorna av High Shine är ofta märkbart mycket billigare, men håller inte i längden, och när plasten släpper från ytskiktet är det ingen vacker syn. Vanligtvis resulterar det i en onaturligt skrynklig yta, som inte slätas ut oavsett om du använder skoblock eller ej. Efter något längre tid, spricker plasten i värsta fall. De gångerna kan ingen skovård i världen rädda lästen.

   Jag äger dock ett par tan-färgade Barker Canterbury, som jag är mycket nöjd med. Jag är en svensl/eur stl. 44, och har storlek UK 9,5 på mina Barkerskor.

 108. ludvignilsenfalck skriver:

  Hej!

  Jag har tänkt starta upp en egen blogg om klassiska kläder, och i blogrollen skulle jag gärna vilja länka till er blogg. Är det okej för er?

 109. Al skriver:

  Hej,
  Har en randig skjorta med klubbkrage samt pin från Eton som jag vill bli av med. Den har aldrig blivit använd pga för lite storlek för mig. Dock är det en skjorta som inte gemene man brukar använda. Därför undrar jag om man kan få länka annonsen här för att nå rätta målgrupp?

  Al

 110. Ted skriver:

  Hej kära drönare!

  Jag skulle verkligen behöva eran hjälp.
  Studenten närmar sig och jag har införskaffat mig en mörkblå kostym..
  Någonting som jag däremot inte har hittat är en riktig snygg slips att bära till kostymen.
  Jag skulle verkligen behöva lite råd om vad jag kan välja för färger på slipsen.. Det får gärna vara lite annorlunda, man vill ju sticka ut!

  Tack på förhand

  MVH
  Ted

  • Archibald skriver:

   Hej Ted

   Det finns ju olika sätt att sticka ut med hjälp av en slips 🙂 Mitt förslag är att det inte blir via en stark udda färg eller liknande, utan istället genom en riktight välvald färg/mönsterkombination.

   Skjortmässigt tycker jag att du bör välja helvit skjorta och vit bomullsnäsduk. Slipsen kan vara enfärgad, men paisleymönstrad i strukturen. Det ger ett riktigt stiligt intryck, och sticker ut på det viset.

   Amanda Christenssen har många riktigt snygga alternativ. Olika toner av blå, orange, brun eller rent av rosa kan vara mycket snyggt. Det finns även en mörkt vinröd variant av dem, men undvik klarrött vilket gärna blir lite trist förutsägbart.

   Prickiga, så kallade polkadotmönster är också ett lite annorlunda, men riktigt snyggt val. Samma färger som ovan, med vita prickar. Slipsgossen, eller ”Mr. Of Sweden” har många bra alternativ.

 111. j0nny skriver:

  Hilditch & key har börjat sin sommar rea igår (15 Juni 2012) …

  • Archibald skriver:

   Tackar för tipset! Hoppas för övrigt att tillvaron är bra i södern.

   • j0nny skriver:

    Jo tack, börjar väl så smått vänja mig … men eftersom det finns en bra skräddare och 2 skomakare som säljer C&J i staden så torde jag klara mig.

 112. Jesper skriver:

  Hej,
  Har nyligen hittat er trevliga sida. Nu är det så här att jag ska ge mig på att köpa min första vettiga kostym (nåja…) Hittade den här http://www.ctshirts.co.uk/men's-suits/men's-black-label-suits/Dark-navy-Black-Label-tailored-fit-suit-?q=gbpdefault||BSA08NAV|||||||||||||
  Är detta ett vettigt köp? Jag har genom att läsa här förståt att jag bör ha en 38R i kavaj men vad ska man ha i byxorna? Jag är ca 183cm och väger (förhoppningsvis) strax under 80kg.
  Tacksam för snabbt svar då jag gissar att en så kraftigt nedsatt kostym kan tänkas ta slut ganska snabbt…

  • Gussie skriver:

   Hej Jesper.

   Tyvärr är det väldigt svårt att utifrån längd och vikt fastställa vilken byxstorlek som du har. Det beror lite på hur din cm är fördelade och var din vikt sitter. Om du kan berätta vilken byxstorlek brukar du köpa så är det nog lättare att hjälpa.

   När kostymer inte säljs som kavaj och byxor separat utan som en enhet säljs de allt som oftast med en s.k. 6 inch-drop. Det betyder att byxorna har ett midjemått som är 6 inches smalare än kavajens bröstmått. För en kavaj med storlek 38 blir byxmåttet 32. Skälet till att man vanligen säljer kostymer med en 6 inch-drop är att det är den storleken som passar flest – den statistiska medianstorleken om du så vill. Så ligger din kroppsform nära medianen för en person med 38R som sin storlek skulle jag rekommendera en byxa med midjemåttet 32.

 113. Willy skriver:

  Hej, hittade nyss eran hemsida, är nybörjare om kavajer/kostymer. skulle vilja veta om ni har gjort något inlägg om skillnader mellan kavajer och blazers? om inte skulle inte ni kunna göra det?

 114. Hasse skriver:

  Hej, jag har en fråga när det gäller borttagning av skokräm. Som jag förstått det så är kemiskt ren bensin det bästa sättet att göra det på, men jag har inte hittat någon bra guide på internet som beskriver hur man gör. Så om ni kunde göra en sån, alternativt länka till en så skulle jag bli mycket tacksam. Är lite rädd att jag ska förstöra skorna om jag gör fel.

 115. Leopold skriver:

  Hej!
  Jag har länge letat efter en Jersey kavaj, som man skulle kunna ha i skolan utan att det blir för mycket! Det sökandet har dock inte givit några resultat… Så jag undrar ifall experterna har några bra tips?

  • Archibald skriver:

   Hej Leo

   Läs inlägget postat förra fredagen den 3/8 om ”Kavajbaserad stil i skolåldern”. Lycka till.

   • Leopold skriver:

    Har läst den och tittat på Kavajen, men tyvärr så är den slut på Hemsidan och jag hittar den inte någon annanstans!
    Har du fler på lager?

 116. Fellow Droner skriver:

  To whom it may concern,

  Jag råkade av slumpen hitta gamla klipp från ‘the British’ Hugh Laurie’s hay days, från serien A bit of Fry and Laurie, for instance http://www.youtube.com/watch?v=hNoS2BU6bbQ and http://www.youtube.com/watch?v=HtaPaQwSQPA. Jag tycker det vore trevligt om ni spred denna trevliga British quirkiness till era läsare, i enlighet med era brittiska värden.

  Rather unsincerely

  /Fellow Droner

 117. Tobbe. skriver:

  Hallå. Jag har en ganska mörkt grå kostym som jag skulle vilja bära väst till. Att hitta samma ton är ju i stort sett omöjligt, men om man ser till annan färg än grå då? Funkar en svart väst? Funkar en mörkblå väst (kanske i komb. med en ljusblå skjorta)?

 118. Robin skriver:

  Hej Drönare!

  Tack för en läsvärd och välskriven blogg!
  Jag har en fråga. Som nybliven alumn från lärdomens krona – Uppsala – finner jag mig i den sitsen att mitt slipsbärande kommer ökas exponentiellt den närmsta tiden. Slipsgarderoben behöver därför lite välkomna nytillskott. Jag undrar om ni måhända vet var man kan få tag i landskapsslipsar? I mitt fall vore allt välsytt med det östgötska landskapsvapnet på av intresse. Vidare undrar jag om ni vet om det finns någon slips från Uppsala universitet som man kan bära med stolthet? Den nuvarande universitetsslipsen jag hittar i Gustavianums webshop ser nämligen ut att vara både strykful och av undermålig kvalité.

  Allt gott!

 119. Fingal O'Flahertie skriver:

  Hej där!
  Tack för en bra blogg. Den har dock slukat en ansenlig del av min tid de senaste dagarna. Jag skulle behöva lite hjälp då jag är på väg till London för att inhandla lite kläder, främst kostym och någon tweed. Jag behöver nu hjälp att hitta roliga butiker för detta. Tar tacksamt emot tips.
  Lev väl i stunden

  • Archibald skriver:

   Lite kort kan jag hänvisa till länken ”Archibalds London 2009”, i bloggens högermarginal. Där finns några tips samlade.

   • Fingal O'Flahertie skriver:

    Ja den har jag läst men undrade om ni hade någon uppdatering eller om någon annan som läser bloggen kunde vara mig behjälplig.
    Allt gott

 120. Fellow Droner skriver:

  To whom it may concern,

  I dare say that even though it is thoroughly implied, the aple mention of Jeeves and Wooster may enlighten those still unheard of its excellence. I consequently request that you make a small, but substantial insertion to the blog mentioning its brilliance.

  /Fellow Droner

  • Archibald skriver:

   Jag hittar inget skonsamt sätt att linda in det hela på, så det får för din egen skull bli rakt på sak då du håller fast vid ditt nick.

   Med tanke på dina kommentarer, och hur du framför dem, bör du inledningsvis bli medveten om att drönare, i singular, på engelska, skrivs ”Drone”.

   Vi tackar för entusiasmen, och ser fram emot kommande inlägg i debatten.

   • Fellow Droner skriver:

    Sometimes there is no point to beat about the bush! Constructive criticism is always welcome. I am completely aware of the grammatical error, however I believe that ‘Drone’ is rather miss-perceived as an unmanned military aircraft and that ‘Droner’ rather seems to be a more accurate description of the character which I am attempting to convey. I hope this is not too much of an eye sore to you.

    Back to the matter in hand. Would you be able to, in the interest of the common good, inform your readers of this masterpiece at hand? The books are also a staggeringly good read.

 121. Fellow Droner skriver:

  I would also like to convey this playlist which I have compiled with music from the period of Jeeves and Wooster as well as a couple of other 40’s songs for any use you see fit. In case jazz and big band music of this era tickles your fancy, it should be most appropriate

  With uttermost regards

  /Fellow Droner

 122. Ernest O´Connor skriver:

  God afton kära drönare!

  Efter jag nu har lutat mig tillbaka med en trevlig GT tar jag tillfället att fråga Er om vad ni har för preferenser i ämnet huvudbeklädnad.

  Jag har sen ett par år tillbaka tagit för vana att till vardags samt vid mindre formella sammankomster bära sixpence, utomhus om så bör tillägas.
  Vad jag kan utröna från Eran annars helt utomordentliga blogg så är ämnet hattar tämligen lätt behandlat. Kan ni genom er gedigna expertis ge några råd vad som idag är både stilig och kutymt att bära vid mer formella tillfällen? Tänker främst på hattar så främst på homburger, fedora som kubb.

  Vore också mycket intressenat att få några rader om vad Ni tycker om baskern. På foton från 50-talet och bakåt var basken vad jag kan förstå ett tämligen vanlig huvudbeklädnad på herrar, men idag om så används endast är decimerad till att bäras av våra bättre hälfter.
  Går det idag, som Ni anser, att bära basker utan att känna sig utklädd? Enda ”kontemporära” referens jag personiligen har är Sickan i Jönsonligan och jag har icke till avsikt att vara en spegling av honom även om jag tycker att Jönssonligan är bland det bäst som gjordes i svensk filmproduktion under 80-talet.

  Eders
  Ernes O´Connor

 123. Rikard Ingren skriver:

  God morgon

  Nästa helg bär det av till de södra provinsernas huvudstad, Köpenhamn. Vad och vart shoppar man vettigt där?

  //Rikard

 124. Landsinn skriver:

  I’m considering making a purchase from Adler Shoes. Please re-open the following post: https://thedronesclub.nu/2012/01/18/adler-shoes/, and encourage LTH to objectively review his shoes if/when they are received.

 125. Woodsie skriver:

  Hej, har ni några tips på bra affärer i Norrköping eller ev. Söderköping som saluför kvalitetsskor typ. Tricker´s, Church´s, Allen Edmonds eller kanske Loake 1880?

  • Archibald skriver:

   Jag har hört folk prata om ”Kanaljen” i Söderköping ,i sammanhanget kvalitetsskor. Som jag minns det, ett mer konservativt valt sortiment, men värt att undersöka.

  • Mats Flördeg skriver:

   Kanaljen har ett litet utbud av C&J och Grenson. C&J har med all säkerhet också någon återförsäljare i Norrköping, fråga runt hos skomakarna i stan.

 126. lantisen skriver:

  Hej. Undrar om någon av er har någon erfarenhet av sundown covey’s kläder? Tacksam för åsikter om så är fallet. dom är ganska dyra,och jag undrar om det kanske är värt de extra slantarna för tex en shootingjacket i tweed,om man jämför med ‘masstilverkade’? Byxor och skjortor var dock inte så dyra. Prisvärt?

 127. Hegardt skriver:

  Kollade på den här kostymen: http://www.careofcarl.com/sv/artiklar/kavajer-kostymer/kostymer/oscar-jacobson-floyd-kostym-navy.html hos en lokal återförsäljare. Var ett bra pris (3200kr) så tänkte att jag skulle köpa den. Upptäckte dock på den länkade hemsidan att den hade 54% polyester i tyget, något som jag har förstått att man ska undvika? Har ni några tips?

   • Hegardt skriver:

    Jag har varit tveksam till att köpa över internet då jag är osäker på min storlek, har olika storlekar nästan varje kostym jag testat senaste tiden då det är så olika modeller på dem. Vanligtvis storlek 148 eller 146. Är 188 lång och smalt byggd.
    Så du tycker inte att det är lönt med Jacobsen kostymen?

   • Archibald skriver:

    Jag har bra erfarenhet av årets Jacobssonkavajer. Nackdelen med ull/syntetblandningen du nämner (jag äger själv ett antal kostymer med sådant tyg), är att de i längden noppar sig.

    Det är säkert en bra kostym, som kommer att hålla i många år, men om du inte har bråttom skulle jag råda dig att prova kostymen jag länkade till. Jag är själv 185cm lång, och väger 80kg. Jag köper deras 38R kavajer (motsvarar en vanlig 48).

    Gissningsvis ska du ha en 38L (Long). De är ganska smal skurna. Gällande byxorna köper du efter tumstorlek i midjan. Jag själv köper 32”, vilket gissningsvis är en bra storlek även för dig? Kör byxorna ofållade, dvs att du får läffa upp dem själv hos skräddare eller via någon annan sykunnig i din närhet, så får du perfekt längd.

    Jag äger själv 4 T.M. Lewinkostymer, och är väldigt nöjd. Lycka till.

   • Hegardt skriver:

    Kanske skulle passat på att börjat med att tacka för det snabba svaret!

   • Hegardt skriver:

    ser ju onekligen ut att vara en trevlig kostym till ett rimligt pris.

   • Hegardt skriver:

    Okej. Nu blev jag mer sugen på T.M Lewin kostymen. Ska köpa ett gäng skjortor därifrån hade jag tänkt (5 för £100 just nu). Tyvärr ser det dock ut som att 38L är slut för tillfället. Har mejlat och frågat dem om det och väntar på svar nu.

    Tror du att det skulle fungera med en 38R för mig? Ser ju ut som att vi är ganska lika med +3cm för mig. Är huvusdakligen orolig för att den ska vara för kort i ärmarna, provat en 48 i sverige som var perfekt förutom armarna. Samtidigt känns det som att det är värre om den är för kort i kroppen då det är svårare/dyrare att återgärda hos en skräddare? Vad ska man räkna med i pris för justering av ärmlängd och och midja hos en skräddare. Inte varit i kontakt med en tidigare.

    Ursäkta om det är många frågor, är lätt förvirrad och lite villrådig.
    Men uppskattar verkligen hjälpen!

   • Archibald skriver:

    Allt beror mycket på vad du personligen föredrar gällande dina kostymer/kavajer. Själv äger jag såväl ”klassiskt långa” kavajer (ca 79cm krage till nederkant), men även mer ”modernt korta” på ca 75cm. TMLs kavajer kommer i olika längder, men är generellt längre jämfört med svenska 75cm-kavajer.

    Jag skulle nog själv kunna leva med om TMLs kavajärm på Regularmodellerna var en centimeter kortare, men så har jag i gengäld inget emot att visa 2-3cm skjortmanschett. Viktigt att komma ihåg, precis som i fallet byxben, är att en vidare ärm ser lättare för kort ut, än en smalare ärm. Dvs, man komer låttare undan med en kortare är om den är smalt skuren. TMLs slim fit, och modellerna på deras ”sackville cut” skulle jag säga gar en smalare ärm. den senare dock något kortare i grundutförandet än den gamla varianten av deras slim fit.

    Det är lite snårigt med modellerna. De verkar ligga i någon form av generationsövergång gällande utformningen. Hoppas det gav någon hjälp på traven.

   • Hegardt skriver:

    Tack! Jo jag tror faktiskt att jag blev lite klarare på det hela.Man måste kanske chansa lite här i livet om man vill komma någon vart.
    Får höra med en skräddare hur det fungerar att fixa kostymen så bestämmer jag mig utifrån det.
    Tack för hjälpen! Lär nog höra av mig igen i framtiden med fler frågor.

 128. Robert Allert skriver:

  Lystring drönare!

  En väldigt brådskande men ack så viktig efterlysning.

  Jag är ett stort fan av The Drones Club och läser bloggen med glädje.Dock står jag inför ett problem.

  Det är så att jag just nu befinner mig på Johanneshovs Slott i Gottröra strax norr om Stockholm på konferens. Mitt bekymmer består av att jag lämnade hemmet 30mil söderut i brådska och glömde således min kostym och skor i hallen.

  Nu är jag på jakt efter att helst låna eller köpa begagnat en kostym som jag kan ha till kvällens middag lördag 21/11. Jag kan tänka mig en grå, mörkblå eller svart kostym. Aktuell storlek är 50/52, dock har jag rätt så korta ben. Skor efterfrågas i storlek 41-42 beroende på bredd. Skorna kan jag klara mig utan då jag har med mig ett par svarta derbys med mig upp.

  Tacksam för svar!

  Kontaktuppgifter:

  Mail: robert.allert@gmail.com
  Tel: 0730-81 11 50

 129. Hegardt skriver:

  Ok, tillbaka och fortfarande villrådig!
  Hurdan är er erfarenhet av att ha och göra med TM Lewin och deras kundservice? Funderar framförallt över tid på leveranser samt returer. Är det någon som har erfarenhet av att returnera en beställning och att få tillbaka pengarna? Frågade om det i ett mejl till dem men upplevde svaret som ganska vagt. Ungefär att det går att returnera och man får pengarna tillbaka när de fått produkten, så undrar om någon kan fylla i lite?
  Tacksam för all hjälp!

  • Archibald skriver:

   Jag har både returnerat och bytt varor. Vid retur återförs pengarna till det konto de betalts från. Då fick jag dessutm tillbaka pengarna jag ladet ut för portot i returförsändelsen, via ett inmailat foto på postkvittot.

   Tror fortfarande deras tremånaders ”No quibble guarantee” gäller på T.M.L.co.uk. har dock faktiskt letat, men inte hittat någon info om den garantin på den europeiska sidan. Maila och fråga.

 130. Leonard af Arundell skriver:

  Ut ur jeansträsket

  Har för vana att vara något överklädd för jobbet, i mitt fall alltid skjorta och uddakavaj med mörkblå jeans. Nu hade jag tänkt spänna bågen ett snäpp till genom att uppgradera mig från jeansen. Då infinner sig (för mig i alla fall) problemet vad ska man ha istället till mörk eller svart uddakavaj?

  Beiga eller ljusa chinos funkar ju alldeles utmärkt på sommarhalvåret men vad kan vara lämpligt som alternativ, både rent allmänt, men framförallt under vintern då ljusa byxor hamnar i tvätten efter mindre än en dag i snömodden.

  Kostym kanske någon svarar, men det tror jag är ett lite för stort steg för min omgivning 🙂 Får nog ge dem lite tillvänjning först. De tycker jag är konstig nog som det är…

  Idéer emottages med tacksamhet!

  • Archibald skriver:

   Kort svar: Manchesterbyxor, mörkare chinos och flanell,ev. mollskinnnsbyxor. Kolla Tweed Country Sports och Charles Tyrwhitt till att börja med. Lycka till!

 131. Sebastian skriver:

  Hur ser reglerna ut för randiga kostymer ut? Tar nämligen studenten i sommar och vill (till skillnad från alldeles för många andra) inte se ut som en begravningsentreprenör. Är det att överdriva med en randig och bör jag hålla mig till en vanlig mörkblå istället?

  Randig: http://www.suitopia.se/media/var/fabrics/2011/03/22/0169_4R.jpg
  Carl Marinblå: http://www.suitopia.se/media/var/fabrics/2011/01/12/GB15L-19_.jpg.largeroll.png

  En till fråga, vilken typ av tyg vill man sträva efter? Är det så att ju högre del ull desto högre kvalité? Många billiga kavajer verkar nämligen innehålla mycket polyester.

  Tack på förhand!
  Sebastian

  • Archibald skriver:

   Polyester gör tyget lite mer slitstarkt, men gör ofta också att tyget blir noppigt. Sikta på ett tyg av 100% ull.

   Om vi ska prata ”regler”, brukar mönstrade kostymer ses som mindre formella. Om vi istället väljer att prata utifrån praktisk verkighet, är de fasligt snygga, men inte fullt lika lätta att använda som en enfärgad kostym.

   Till en enfärgad kostym är det exempelvis lättare att använda såväl mönstrade som enfärgade skjortor och slipsar. Av den anledningen brukar jag rekommendera att den första kostymen man köper ska vara enfärgad.

   • Sebastian Danielsson skriver:

    Okej, tack för snabbt svar! Har ni något tips på färgval för både skjorta och slips som inte känns allt för stelt men som inte heller är jättesvårt att bära upp?

    Kostymen är som sagt till studenten och eftersom det lär bli ett vilt festande så vill jag inte lägga allt för mycket pengar på kostymen. Har länge kikat på Suitopia och undrar om ni kanske kan göra ett nytt test eftersom ert senaste (https://thedronesclub.nu/2008/11/19/en-kritisk-titt-pa-suitopia/) börjar bli aningen gammalt.

 132. Sebastian Danielsson skriver:

  Tänkte köra ett par bruna oxfords till en mörkblå kostym på studenten. Ska dock på studentfest på kvällen och undrar om jag måste köpa ett par svarta skor också eller är ”inga bruna skor efter klockan sex”-regeln passé?

  • Archibald skriver:

   Klart passé, såvida ni inte har klädkoden smoking, mörk kostym eller högtidsdräkt. Behåll de bruna även under kvällen.

 133. Patric skriver:

  Jag har tappat ganska mycket i vikt, tillräckligt mycket för att under det närmaste året göra en duktig skräddare förmögen. Jag har dussintals kavajer, kostymer och byxor av hög kvalitet och behöver få hjälp med ändringsskrädderi i Göteborg eller Borås. Vet ni någon man kan betro med en lite bättre kläder i Göteborg eller Borås?

 134. Alexander skriver:

  Hej!
  Jag har en snabb fråga kring att beställa skor över nätet.
  Såg i ett tidigare inlägg att ni länkade till http://www.herringshoes.co.uk/.
  Har ni själva beställt skor därifrån?
  Priserna ser ju förträffliga ut jämfört med butiker här i Sverige på exempelvis Loake skor.

  Vid eventuell beställning, är det några ytterliggare kostnader som kan tänkas tillkomma som ni vet om på rak arm?

  Vänligen,
  Alex

  • Archibald skriver:

   Hej Alexander

   Herringshoes är bra, pålitliga och beprövade. Fraktkostnad tillkommer alltid. Läs på sidan om hur mycket. Ändå är skorna avsevärt mycket billigare än i Sverige. Lycka till.

   /Arch

 135. Martin skriver:

  Hej, ni drönare,

  Jag vill börja med att tacka för en informativ stilblogg, jag vänder mig ofta till er för hjälp och inspiration. Nu till mitt problem:
  Jag är ute efter en uppsättning skjortor i oxfordtyg men är kortare än meddellängd (1.75), väger strax under sjuttio kilo och har ett bröstmått på knappa 90 cm. Detta leder till ganska skeva skjortmått, varav jag funderar på att beställa fyra av Charles Tyrwhitts Slim Fit Casual Oxford Shirts (http://www.ctshirts.co.uk/men's-casualwear/men's-casual-shirts?q=gbpdefault|||||||4572,||||||||&cm_sp=Cat-_-CShirts-_-SB1-_-SlimfitOxford-_-ModelShot), vidden till trots, för att sedan ta in allihopa i midjan. Men jag undrar över huruvida detta är ett bra förhållningssätt eller om det är bättre att söka upp en dyrare modell som passar bättre från början (t.ex. Ralph Lauren) och inte ändra denna. Till saken hör att min budget stannar vid sexhundra kronor skjortan.

  Det är min förhoppning att ni har erfarenhet av liknande situationer som denna och kan hjälpa en stackare i nöd.

  Med vänliga hälsningar,

  Martin

 136. Sir Rattigan skriver:

  Hej
  Jag skall i veckan bege mig till Wales och hade tänkt att under fredagen 7/3 bege mig till Ross-on-Wye för ett besök hos Herring Shoes. Tänkte höra om ni har någon erfarenhet av deras utbud i butiken. Om inte annat kan jag ju få en uppfattning om storlekar och passform för att kunna beställa on-line när jag kommit hem.

  Men som sagt, berätta gärna om ni har erfarenhet av denna butik.

  Med vänlig hälsning,
  SR

  • Mats Flördeg skriver:

   Hej Sir Rattigan,

   Ingen av oss har någon erfarenhet av deras fysiska butik. Tyvärr. Däremot är min erfarenhet att de är väldigt duktiga på att svara på mail, snabbt och utförligt. Så maila innan och fråga hur läget ser ut, så får du garanterat ett bra svar.

   M.F.

   • Sir Rattigan skriver:

    Tack för svar! För info så har jag på eftermiddagen begivit mig till Herring Shoes i Ross-on-Wye. Det är en liten butik med ett ganska litet utbud ”displayat” men det finns ett väldigt stort lager. Tyvärr hittade jag inget för dagen då jag tyvärr har en förkärlek för gummisulor och där var utbudet klart mindre. Jag kan tänka mig att butiken i Devon har ett rikare utbud och dit beger jag mig nästa gång. Trevlig personal skall däremot tilläggas!
    Jag är inte ledsen för detta då jag var medveten om att mitt besök var på vinst och förlust och en tur på den engelska landsbygden är aldrig fel.

    Tackar åter en gång för svar!
    /SR

 137. Sebastian skriver:

  Dags att inhandla kostym för studenten, såg att ni inte var speciellt förtjusta i utbudet som Brothers och MQ har men den artikeln är 4 år nu. Skulle någon av er drönare kunna gå in i kanske två av vadra butik och dela med er av era nuvarande åsiker och kanske svara om ni tycker att de är tillräckligt bra för att användas till studenten.

  • Archibald skriver:

   Snaret är lika enkelt som uttalandet om MQ och Brothers i mina ögon är inaktuellt!

   Kila in i första bästa Brothersbutik som saluför deras linje ”The Tailoring Club”, och köp någon av deras grå eller marinblå basmodeller.

   Mycket smalt, men välvalt skurna. Andra skulle kunna säga att kavajen är aningen trendigt kort? Själv kallar jag dem sveriges just nu mest prisvärda kostymer.

   Lycka till.

   /Arch

   • Sebastian skriver:

    Det ska jag genast göra, tack för snabbt svar!
    En sak till, varför har inte TDC ett forum? bbPress är ett WordPress-plugin som ger den funktionaliteten, tänk över det, vore sjukt trevligt!

   • Archibald skriver:

    Det är ibland nog med arbete att hålla vanliga kommentarer i schack. Att hålla ordning på ett forum, kräver i jämförelse en enorm arbetsinsats 🙂

 138. Kalle skriver:

  Precis som många andra så tar jag studenten snart och måste hitta ett par skor och det står nu mellan dessa:
  http://www.ctshirts.co.uk/men's-shoes/view-all/Brown-semi–brogue-shoes?q=gbpdefault||ML081BRN|||||216,421,||||||||&sortBy=Price%20(Ascending)

  http://www.ctshirts.co.uk/men's-shoes/view-all/Brown-contemporary-calf-Oxford-wing-cap-shoes?q=gbpdefault||MP023BRN|||||216,421,||||||||&sortBy=Price%20(Ascending)

  Är det dyrare paret på något sätt av högre kvalité och vilken skulle ni välja?

 139. Ruben skriver:

  Church öppnar butik i Stockholm? Ett rykte från rätt initierad källa säger att Church skall öppna en egen skobutik på Birger Jarlsgatan, Stockholm, nere vid Riche typ. Är det något ni eller ngn annan känner till och kan bekräfta?

 140. Nick skriver:

  Hej drönare

  Jag hoppas ni kan hjälpa mig i min jakt på kavajer, byxor och kostymer som passar. Eftersom jag är en ganska grovt byggd man med en liten aning för mycket mage är rådande mode inte skonsamt. Lågt skurna byxor och högt knäppta kavajer tenderar att framhäva magen med ett utbuktande uppochnervänt V ovanför byxlinningen.

  För att illustrera vad jag menar länkar jag till tre bilder av en (i mitt tycke) mycket välklädd man med ungefär min kroppsbyggnad. Bortsett från att den här mannens kläder nog till stor del är skräddarsydda verkar hemligheten ligga i högre byxmidja (och byxa med sydda frontveck?) samt något längre kavaj med knäppningen nära den naturliga midjan:

  http://ethandesu.com/post/45250684394/pence-avanti-fino-al-fondo-giacca-orazio-luciano

  http://ethandesu.com/post/43128968045/senza-passanti-piu-cinturino-pro-lungatto-the

  http://ethandesu.com/post/45393681476/ready-for-summer-1-pleat-cotton-bespoke-trousers

  Var bör jag leta efter kvajer, byxor och/eller kostymer som inte så slaviskt följer nuvarande mode? Vilka tillverkare bör jag hålla utkik efter? Finns det att uppbåda i fysiska butiker i Sverige så att man kan prova innan man slår till? Finns det i en prisklass som är överkomlig för en universitetsstudent?

 141. Rikard skriver:

  Hej

  Någon som har erfarenhet av Charles Tyrwhitt’s skor?

 142. Anna Grönroos skriver:

  Hej ni verkar vara en samling unga män som förstår er på kostymer. Kan ni hjälpa mig med vart jag ska skicka min smala 15-åring på 170 cm och köpa en examenskostym och skjorta? Han har hitintills klätt sig i jeans och enfärgade tröjor. Och hur klär sig en 15-åring till examen idag? Vi bor i en mindre norrlandsstad med bara Dressman och H&M och budgeten är begränsad, max 2000 kr får det kosta. Jag får ju säkert inte vara med vid inköpet men han vill kanske ha ett råd ändå…..

  • chuffnell skriver:

   Låt honom läsa länken nedan, och skicka honom sedan till H&M så kommer det nog bli bra!

   https://thedronesclub.wordpress.com/2008/09/10/att-tanka-pa-nar-man-koper-sin-forsta-kostym/

  • Archibald skriver:

   Hej Anna
   Det var trevligt att du ger oss förtroendet att tycka till i en så pass viktig fråga. Jag tolkar att du med examen nu menar att din son slutar nionde klass. Sannolikt kan många killar komma att bära kostym vid dagen i fråga. Med den budget du anger, kommer ni långt på Dressmann.

   Han ska ha en marinblå eller mörkgrå kostym med helvit eller ljusblå skjorta. Se för allt i världen till att storleken inte översiger deras stl. 46. Sannolikt sitter en stl.44 bäst på honom, om han väger runt 65kg och är 1.70 lång?

   Jag är själv 185cm lång, väger ca 79kg, och använder storlek 48. Ibland 46 om de är vida i modellen. Är han normalbyggd ska ni ha en smalt skuren kostym eller kavaj som han kan ha till jeans om han nu vägrar kostymtanken. En marinblå eller grå kavaj blir riktigt snygg till ett par välsittande jeans.

   Läs sedan noga igenom, eller be honom läsa det här inlägget om att köpa sin första kostym.

   Det är visserligen bra om han är viljestark, och vill köpa sina kläder själv, men ett kostymköp kräver kunskap. Inte minst för en jeans och tröja-kille. Dressmanns butiksbiträden i mindre städer har jag inte heller bara goda erfarenheter av, då de (ofta) är lika inriktade på att få sälja, som att kostymen ska sitta bra.

   Lycka till, och hör gärna av dig om du har fler frågor.

   Mvh

   /Archibald

 143. Sebastian Danielsson skriver:

  Hej, tänkte köpa dessa skor ( http://www.ctshirts.co.uk/men's-shoes/view-all/Brown-contemporary-calf-Oxford-wing-cap-shoes?q=gbpdefault||MP023BRN|||||16,|||||||| ) till skolavslutningen men fick lov att avbeställa pga den långa leveranstiden.

  Har ni på TDC något tips på var jag kan köpa ett par liknande bruna Oxfords till en rimlig prislapp (1000-1500)?

  Snabbt svar uppskattas!
  MVH

  • Archibald skriver:

   Hur snart behöver du ha skorna?

   Dessa är visserligen ingen austerity brogue, som skon du länkade till, men en trevlig cap toe oxford med färg, läst och prisbild ungefär motsvarande skon du visade. Leveranstid ca en arbetsvecka.

   • Sebastian skriver:

    Den 14e men eftersom jag vill känna mig säker så vill jag ha de den 10e senast.

    Aha, har du en länk?

    MVH
    Sebastian

 144. Sebastian skriver:

  Hej,

  Fick tips av Herr Archibald om ett par skor i inlägget ovan men länk saknades, skulle ni kunna posta den nedan?

  MVH
  Sebastian

 145. Per skriver:

  Hej, behöver också tips på var man kan köpa ett par finskor till skolavslutningen den 8:e.
  Har sökt ett tag men känner mig osäker på vad som är en Oxfordsko och inte.

  Vill helst beställa från en svensk butik och priset bör ligga på 1000-1500 kronor.

  http://www.footway.se/ och http://www.brandos.se/ har ett väldigt stort utbud som man nästan blir yr utav. Just ja, min kostym är mörkblå.

  Med vänlig hälsning
  Per

 146. Sebastian skriver:

  Jag kan inte säga att jag är någon ”modeexpert” men det här är värt att skriva en nyhet om.

  Ser enligt mig förjävligt ut.

 147. Lars skriver:

  Jag har sett på er site hur folk bär plastrong till skjorta och kavaj. Är det helt fel att bära plastrong till Pikéskjorta? Skjorta som skjorta tänker jag, och på sommaren kan det ibland vara för varmt för en vanlig skjorta.

  • Archibald skriver:

   Hej Lars
   Spontant har jag svårt att i tanken skapa mig en tilltalande bild av kombinationen 🙂 Jag tycker att man skall vara öppen för nytänkande, men samtidigt göra det försiktigt och eftertänksamt.

   Sen känner jag en risk i resonemanget ”skjorta som skjorta”. Skulle du enligt samma tankegång, exempelvis använda en pikéskjorta till mörk kostym, som gäst vid ett bröllop? 🙂

   I min värld är pikéskjortan, i alla fall den kortärmade fritidsmodellen, lite för mycket av ett nedklätt plagg för att kombinera med en sidenplastrong. Jag tror kontrasten blir för skarp mellan både materialen, och deb båda plaggens olika framtoning?

   Om jag får ta din tanke ett steg längre, enligt mitt eget sätt att se på saken, skulle plastrongen i så fall först ersättas av en liknande. nätt scarf av linne eller bomull knuten på samma sätt som plastrongen innanför kragen. Pikéskjortan, i sin tur av en något mer skjortaktig modell med riktig skjortkrage, istället för den på plagget valiga kragmodellen av tunn trikå, om du förstår vad jag menar.

   tänk en kortärmad variant av dessa pikétröjor?

   Maila gärna in bilder om du tar det hela vidare. Jag kommer även att göra ett inlägg idag, baserat på din frågeställning.

   Mvh

   /Arch

 148. Sir Rattigan skriver:

  Hej!
  Efter en trevlig vecka i London har jag kommit hem med väskan fullpackad med kläder, och då framför allt skor – har som många andra grottat och nördat in mig i skornas magiska värld och börjar nu bygga upp en trevlig skogarderob. Jag har precis som min förfader och namne aldrig haft oförtjänt mycket pengar men gillar tanken att blanda skor i lite olika prisklasser och förhoppningsvis olika kvaliteter, så det blev två par skor från C&J, ett par från Barker samt ett otippat ”fynd” av ett par oxblodsfärgade Brogues från Berwick Shoes. Ska bli spännande att utvärdera dessa efter hand!
  Tog mig också ett besök hos John Rushton på Wimpole Street för att diskutera skor. Vilken eldsjäl!! Kan varmt rekommenderas, speciellt om man vill höra lovpris av C&J!
  Nu till saken och mitt problem som är att jag inte kan hitta ett oxblodsfärgat bälte som passar skorna från Berwick….! C&J’s bälte av Cordovan känns inte plånbok för mig och annat kan jag inte hitta. Finns tips att få vore jag evigt tacksam.

  /SR

 149. Drönare!

  Jag står i begrepp att köpa, via nätet, ett par antibruna split toes från Markowski. Jag undrar om någon av er har några djupare galliska erfarenheter, speciellt vad beträffar beställningar från Markowski. Mina funderingar bottnar inte minst i det faktum att min gymnasiefranska är allt för påver för sammanhanget. Den översättning till engelska som Markowskis hemsida bjuder på är långt ifrån heltäckande.

  Vänligen

  Magnus Christiansson

 150. Tobias skriver:

  Hej,
  Först tack för en fantastisk blogg, mycket bra!
  På er inrådan om basgarderob köpte jag en navy twill kostym från Charles Tyrwhitt som anlände igår. Superb och snabb service kan meddelas. Byxor satt bra, jag var orolig för kavajen (jag är ganska muskulös, 187/97) och att den skulle vara tight över axlarna men den satt perfekt. Längden på kavajen var också bra men den var alldeles för bred från armhåla och ner, saknade den snygga timglas passformen.

  Är det möjligt att låta en skräddare sy in sidorna för bättre passform eller är det för stor risk att övriga kostymens struktur blir lidande då?

 151. Benjamin skriver:

  Hej alla, jag snubblade över denna sida när jag sökte efter bälten av högre kvalitet. Tack för era fina tips och raka stil. Själv söker jag alltid efter kvalitet och framförallt tidlös design så jag kommer fortsätta följa denna sida.

  Jag bor för tillfället i Nairobi, Kenya och knallade en dag in på en butik i ett köpcentra här (japp, fina inomhusgallerior är mode här med). Butiken i fråga säljer riktigt fina lokalt handgjorda kanvas- och läderväskor i klassisk stil. Jag tog kontakt med chefen och ska nu börja marknadsföra väskorna i England och Sverige. De går att handla online på http://www.sandstormkenya.com.

  Drönarna, jag kommer gärna och visar väskorna om ni vill fota och känna. Är tillbaka i Sthlm mot slutet av augusti.

  Fråga mig gärna om ni har frågor!

 152. Per skriver:

  På måndag börjar jag första dagen på högskolan. På morgonen har vi någon form av välkomstarrangemang men det står ingenting om klädsel. Räcker det att komma i chinos och skjorta eller bör man ta på sig en kostym?

  • Archibald skriver:

   Såvida det inte är någon mycket speciell utbildning på någon slags prestigefull institution, har jag svårt att tro att det inte skulle räcka bra med chinos och skjorta. Om du är bekväm med och van att bära kavaj, ta även på en sådan. Med kavaj, chinos och skjorta är du välklädd, men kan ta av kavajen om det blir för uppklätt.

   Som parentes kan jag säga att jag trots flera år på ett av sveriges större universitet, inte hört talas om kavaj eller kostym som rekommenderad klädsel annat än vid middagssittningar. Är du osäker, så maila dem och fråga.

   Vad skall du läsa, och vid vilken skola?

 153. Guybrush Threepwood skriver:

  Hej!
  Jag undrar vad ni på drönarklubben tycker om inläggssulor? Innan jag visste någonting om skor och köpte dyra limmade skräpskor rekommenderade försäljarna mig att köpa tunna inläggssulor i skinn som jag skulle plocka ur skorna innan jag satte i skoblock. Detta för att för att skorna skulle torka bättre och för att insidan skulle slitas mindre. Jag har inte sett någonting om detta i guider om hur man tar hand om sina randsydda skor. Jag undrar som sagt om ni har några åsikter om inläggssulor?

  Mvh,
  Guybrush Threepwood

 154. Kalle skriver:

  Behöver ett par nya skor nu när skolan och hösten kommer. Bör man satsa på ett par brogues eller ett par mindre formella penny loafers? Vill inte klä upp mig allt för mycket, van passar bäst? Går i princip alltid i chinos och skjorta, ett kanske tråkigt men säkert kort.

  • Kalle skriver:

   Har kollat runt lite och fann dessa två, rimligt pris och enligt mig snygga.

   http://www.shopalike.se/skor/sebago-loafers-classic-sebago-213549.html
   http://www.footway.se/grant-penny-brown.html

   Input?

  • Archibald skriver:

   Hej Kalle.
   Jag tycker du ska satsa på ett par brogues i någon mörkare brun ton, då de passar bra till såväl ljusare som mörkare byxfärger. De ger också fler användningsområde än ett par loafers. Meermin gör riktigt prisvärda skor, och är pålitliga att handla av via nätet. Köp skor med sydd gummisula, då lädersula kräver långt mer underhåll under svensk höst och vinter. Oavsett vad entusiaster och förespråkare av lädersula hävdar.

   Jag tycker själv dessa är riktigt fina, och skulle mycket väl kunna vara ett alternativ, även om de är ljusare bruna än vad jag hade i åtanke ovan. http://meermin.es/ficha_articulo.php?id=4069 , såvida färgen känns ok?

   Storleksmässigt säljs de utifrån UK storlekar. Jag har själv storlek 43,5-44 , som hos Meermin (och många andra tillverkare), motsvaras av UK 9,5.

   Lycka till.

   • Kalle skriver:

    Riktigt snygg modell men färgen känns lite väl vågad för mig – just nu i alla fall. Tyvärr verkar det inte finnas någon annan nyans i färgen brun?

    Hittade dessa (http://meermin.es/ficha_articulo.php?id=4054) som jag gillade stilmässigt men som tyvärr har en dubbel lädersula. Ska visserligen bara använda skorna under hösten när det inte ligger grus på vägarna.
    Avråder du trots det att införskaffa skor med lädersula?

    För övrigt verkar Meermin grymt bra och priserna är inte jättehöga heller. Tack för tipset!

   • Archibald skriver:

    Bra val. Jag har själv lagt på en tunn slitsula av gummi på glera skor med lädersula, för att göra dem tåligare.

    Jag avråder verkligen inte från att köpa skor med lädersula. Tvärt om 🙂 Dock medför de högre underhållskostnader, om man väljer att behålla lädersulan ”naken”. De ger dock en mycket skön känsla.

 155. Benjamin skriver:

  Hej på er igen… Något många kanske inte vill tänka på riktigt än är vintergarderoben. Jag brukar kolla lite innan de nya vinterkollektionerna kommer och köpa förra årets rester. Det jag är intresserad av är skor och jackor.

  Jag har kollat på tidigare inlägg i ämnena och tips på vinterjackor är bra, men det jag är ute efter är en mer allsidig jacka som klarar flera minusgrader men som även funkar när det är ett par plus och blött. Samtidigt ska den passa till både kostym och jeans.

  Vad det gäller skor så är de tips jag sett här på sidan lite väl propra för min smak. Jag vill ändå hitta skor som är en aning stiliga så att man inte ser ut som att man ska bestiga någon alptopp. Samtidigt vill jag inte halka runt i ett par höga finskor med ett tunt bomullsfoder. Hur hittar man den balansen? Jag vill inte ha en sula i ljus färg för den är så svår att hålla ren och snygg. …En sak till, de får inte kosta mer än 1500:-.

 156. Ray Frensham skriver:

  More to you and your aims, Sir – Bravo from England!

 157. Carl.E skriver:

  Hej!
  Skulle inte ni kunna göra ett inlägg om knäppkängor?

 158. Martin Bruér skriver:

  God afton kära drönare,

  Skulle ni kunna rekommendera någon bra brittisk blogg som handlar om det brittiska modet/lantlivet/livet? Annars stort tack för en kanon blogg.

 159. Mikael Herrström skriver:

  Väldigt spännande blogg som jag ofta läser.
  Har en fråga jag sökt svar på i alla texter men inte hittat något om.
  Snart får jag hem min från gunden skräddade kostym från London. Problemet är att vi har problem med pälsängrar (eller om det är mal) som äter små runda hål i ull. Jag har försökt att eliminera dom men söker tips på hur man ska säkra kostymer från dessa kryp. Finns det några färdiga kostymfodral eller dylikt som stoppar angrepp?
  Undviker helst att hänga in den i en svart sopsäck av estetiska skäl…

  Mvh!
  MH

  • Gussie skriver:

   Hej Mikael,

   Har du problem med pälsängrar eller mal räcker det inte med ett fodral då behöver du genomföra en rejäl sanering av ditt hem! Börja med att genomföra en riktigt grundlig städning. Plocka ut allt ut garderoberna och gör rent ifrån grunden. HIttar du pälsängrar tvätta alla kläder och förvara dem någonannanstans i minst en vecka. Undersök sedan garderoben igen för att se att inga fler pälsängrar har kläckts. Köp hem cederträ och placera i garderober och de platser de söker sig in på. Till sist kontakta anticemex och få ditt hem besprutat.

   Om inte så kommer du få se saker ullplagg gå förlorade.

   • Mikael Herrström skriver:

    Tack Gussie,
    Har gjort allt detta inklusive frusit in allt som inte gick att kemtvätta.
    Behandlar kontinuerligt med rödcederträolja mm. Men skulle ändå vilja ha tag
    i ett plastfodral till kostymerna för säkerthets skull.

   • Gussie skriver:

    En vanligt resegarderob i plast kan du köpa för en hundring på vilken herrekipering som helst. Skulle gissa att du kan få en ifrån din skräddare också och skulle bli förvånad om han inte skicka kostymen i en ifrån London.

 160. Martin Bruér skriver:

  Hur känner ni egentligen för kravatt? Go/No-Go?

 161. Ray skriver:

  Cravat? A definite Yes! – a definite Go!

 162. Georg skriver:

  Har letat i åratal efter ett par skor i den här stilen.
  Någon som har ett tips?

 163. Niklas skriver:

  Har bloggen somnat in? Synd…

 164. Alex skriver:

  Hej drones,
  Kan någon rekommendera en bra ändringsskräddare i Stockholm?
  Jag tänker slå till på en TM Lewin nu när det är seasonsale och har sedan tidigare några kavajer som behöver tas in i ryggen och byxor som behöver läggas in. Efter en katastrof på ett kemtvätts”skrädderi” vågar jag inte lämna vart som helst längre. Det behöver inte vara en namn-skräddare, bara någon som vet vad den sysslar med.

 165. Sebastian skriver:

  Hej mina drönare,
  ska snart på begravning och undrar vilka skor jag bör välja. Ett par svarta oxfords eller svara derbys? Både givetvis utan brogues.

  Övrig klädsel är väldigt mörkblå kostym (har dessvärre inte en svart), vit bomullsskjorta och vit sidenslips och en vit bröstnäsduk i siden den med. Funkar detta eller borde jag verkligen köpa mig en svart kostym?

  • Sebastian skriver:

   Efter vidare efterforskning verkar det vara svarta oxfords utan brogues som gäller vid en traditionell begravning.

  • Archibald skriver:

   Ska man rida på de gamla paragraferna, anses ofta Oxfords mer formellt korrekta med sin stängda snörning. Jag skulle dock säga att ett par snygga och välputsade svarta derbies kan fungera bra. Mörkblå kostym fungerar helt ok o sammanhanget, med de tillbehör du nämner. Använd den.

 166. Martin skriver:

  Hej och tack för en trevlig blogg!

  Jag har lite funderingar kring kvalité hos brittiska nätbutiker och deras skjortor. Jag har tittat på både TM Lewin och Charles Thyrwitt men de erbjuder inte skjortor med extra lång ärm. Kom över sidan http://www.moss.co.uk som har förmånliga priser och verkar storleksmässigt stämma hyfsat med Stenströms. Har ni någon erfarenhet av att beställa därifrån och om skjortorna är prisvärda, eller får jag helt enkelt ta studiemedlet och köpa Stenströms istället?

 167. Kristoffer skriver:

  Hej! Jag skulle behöva hjälp med att hitta skjortor som passar mig.
  Jag är ute efter dressade skjortor med cut away krage. Problemet är bara att alla skjortor jag kollar på är för stora. Jag är en smal kille med smal midja och ganska v formad kropp (62kg 176 cm) och skulle behövs hjälp att hitta skjortor som skulle passa mig. Och gärna inte alldeles för dyra.

 168. p skriver:

  Hejsan, tycker ni borde ha med ”the walker slater”, bland era drönarbutiker.

  /
  P

 169. Ping: Contact us | Åke von Kiöhling

 170. Tobbe skriver:

  Hej,

  Undrar om bloggen är avpolleterad då det inte händer särskilt mycket och länge sedan uppdatering?

 171. thesslin skriver:

  Jag är ute efter en Monokel som antingen går att slipa eller har +2 / +3 i styrka. Med dagens mobiler och behov av läsglasögon så. Trevlig sida förresten 🙂

 172. rayfrensham skriver:

  £80 for a monocle?? VERY expensive. Pay no more than £50….. get in touch with Darren at http://www.deadmensspex.com (possibly .co.uk) – he will sort you out. And tell him I recommended you!

  • Archibald skriver:

   Thank you very much, Mr. Frensham! Such a great thing about this community, even though it is currently in a bit of a restful, very dronelike state, that everyone shares their knowledge and experience in such a friendly manner.

 173. thesslin skriver:

  Nice… blir nog en sån till lönen då 🙂

 174. Daniel skriver:

  Hej Archibald! Jag måste få fråga om din klocka. Fungerar det att ha din Omega tillsammans med skjorta, eller blir det tok med manschetten? Hur fungerar det med olika manschett-typer?

 175. Jim skriver:

  Hejsan! Snabb fråga gällande kavajer. Kan jag få rekommenderat någon butik/webbshop som säljer denim kavajer i stil med denna? http://www.mdvstyle.com/wp-content/uploads/2014/06/39Q9577.jpg

 176. chalkiewhite skriver:

  I say! Undrar om The Drones har observerat den trend som sprider sig över världen och innebär att löskragen har gjort renässans. Tack vare TV-serier som Downton Abbey, Poirot etc har såväl tillverkning som stärkning fått ett uppsving. Barkers i Bournemouth är numera det enda tvätteriet i Storbritannien som klarar av stärkningen. De tvättar ca 1500 kragar i veckan och säljer 80 000 kragar om året. Hur ställer sig The Drones till denna trend? Handlar det mer om utklädning än stil? Kanske något att göra et inlägg om?

 177. Jonas skriver:

  Hej!
  Det är nästintill förfärligt att uppdateringsfrekvensen av herr Archibald och övriga drönare på bloggen inte är varje eller varannan dag! 😀 Det innebär att jag i runda slängar måste jobba ca 8h varje dag med byggnadsprojektering utan sartoriell guidning och nästintill skönlitterär poesi!

  Nog med smicker…. Jag har en undran, eller jag vill ha förslag på vad jag ska bära till företagets julfest som har temat ”art deco”. Jag tänker direkt på filmen The Great Gatsby (eller ännu hellre boken, men där får man ju ingen inspiration). Är det smoking som gäller då alltså? Har lite svårt att motivera mig till att inhandla en smoking då jag inte tror att användningstillfällena kommer att vara så frekventa. Hur skulle jag kunna bära kostym korrekt för detta ändamål? Förslag? Jag antar att det är spectators som gäller. Har funderat på ett par Barbanera spectators ett tag men det kommer inte att bli förrän till våren det. Så vad gör man? Införskaffar sig en burk tip-ex?

  Om jag beställer från Suit Supply är det någonting jag behöver tänka på då?

  Tacksam för svar.
  /J.

 178. Eriksson skriver:

  Hej!
  Nyligen inspirerad (av er självklart) att skaffa ny garderob och navigerat mig till diverse nybörjartips där jag insåg att det är vettigt att börja med skjortor och kavaj. Problemet jag genast stötte på var att jag har väldigt svårt att hitta en kavaj som passar min lite mera vältränade kroppsform. Testat lite olika i diverse olika affärer och fått höra att jag borde ha 54 i axlar medans midjan klarar sig på en 48, vilket gör att en kavaj som passar axlarna blir både lång och pösig i övrigt. Min fråga är då om det går att sy in en kavaj i 54 så pass att det skulle se vettigt ut? är för övrigt endast 177cm lång.
  väldigt tacksam för svar och ser fram emot lite uppdateringar!
  MVH Eriksson

  • Archibald skriver:

   Hej Eriksson! Tack för din fråga. Vi hör pft om kust din problematik. Just nu är det en fördel med de kortare kavajmodellerna i ditt fall, då en 54 blir lång i ärmarna vid dina 177cm, vilket lätt går att lägga upp. Längden på en stl 54 i en kortare modell, borde fungera. Jag säger, prova. Leta i bloggens högermarginal, i vår A-lista, flr att kanske hotta en rekommenderad skräddare i din stad? Alternativt, använd sökfältet. Lycka till!

   • eriksson skriver:

    Tackar för svar!
    Det gav dock ingen klarhet i hur mycket en kavaj går att sy in just i midjan där alla hittills provade modeller ser ut som något lånat utav en rund släkting.
    mvh

   • Archibald skriver:

    Hej igen. Jag förstår jur du tänker. Mott svar innebar egentligen en rekommendation att prova att su in en kavaj som redan sitter bra över axlarna. Jag vågar nog tyvärr inte uttala mig om exakt hur mycket det är fysiskt möjligt, att ta in ryggen och midjan på ett plagg.

    Jag tog en gång in en kavaj ganska mycket på det viset, med resultatet att kragen så att säga eeste sig i nacken på grund av proportionsförändringen. Dvs den kom att siitta högre upp än skjortkragen i nacken, vilket inte såg bra ut.

    Tror dock det är omöjligt att säga helt klart om du kan lyckad ned dina försök, eller ej.

    En krt fråga, var bor du? Vad har du för butiksutbud i din närhet? Du är nog egentligen det klassiska exemplet på någon där jag varmt skulle rekommendera att du provade måttsytt. Det blir lite dyrare, men rött utfört, sitter det nog i ditt fall, mycket bättre gällande passform.

 179. Eriksson skriver:

  Jag antar att det är till stor del beroende på skräddarens skicklighet och hur den passar i övrigt. De flesta affärer jag varit till har rekommenderat måttsytt och det börjar låta som ett alternativ eventuellt till nästa år.

  Angående boendefrågan så bor jag i Sandviken utanför Gävle. Sandviken har inte mycket eget utöver en faktiskt ganska trevlig butik som heter Sandegårds med lite märken som Tiger of Sweden, Selected och Eton. Annars är det Gävle som har lite fler affärer som Brixx och Uncle Ffrank (väldigt trevlig tillbehörsbutik ska tilläggas). Men det är väl inte så att det finns överdrivna mängder utöver de vanliga kedjorna a la H&M osv.

  Till lite gladare nyheter har jag sen förra inlägget hittat en kostym utan axelvaddar som faktiskt inte ser helt dum ut på eftersom att det faller mycket mer naturligt över axlarna. skulle nog säga att det är det närmaste jag kommit en OK kavaj. Det ger å andra sidan inte riktigt samma look utan får det att se lite mer ”blazeraktigt” ut, men det får duga till en start känner jag. Den är för tillfället hos skräddaren för justering av ärmlängd och förväntas vara klar i slutet av veckan. känner mig lite som ett barn som väntar på julafton, antar att det är precis så det bör kännas.

  Tack så mycket för delade tankar och erfarenheter, ser väldigt mycket fram emot nästa inlägg.
  MVH Eriksson

 180. Georg skriver:

  Är ganska ny i Stockholm.
  Kan någon rekommendera en kemtvätt som jag vågar lämna in mina kära kostymer till?
  Gärna i närheten av St Eriksplan.
  Mvh,
  G

 181. Jonas Brimse skriver:

  Hej. Jag skall på bröllop i sommar/höst och det kommer bli stilrent & uppklätt. Jag skall bära en mörkblå kostym med svarta skor. Jag har letat efter ett passande bälte men inte hittat något som faller mig på läppen. Det skall vara klassiskt och propert. Har ni kanske några förslag på märken eller modeller? Mycket tacksam för tips. Mvh Jonas

  • Archibald skriver:

   Gå in på CareOfCarl.com . I kategorin ”accessoarer” hittar du bälten. Där filtrerar du på färgen svart. Jag tycker att både Andersons’ och Loake gör trevliga svarta läderskärp i den kategori du nämner.

 182. Anton skriver:

  Hejsan Archibald, behöver verkligen din hjälp.
  Har nyss fyllt 18 år och bestämt mig för att fixa en till kostym, då jag är aktiv I olika debatt/politik event där det är dresscode. Är rätt kort(176) och bred byggd, och var därmed inte helt nöjd med min tidigare Tiger of Sweden kostym, nedvin svart. Har läst igenom allt jag kunnat komma över online(t.ex TDC) och bestämde mig för att köpa en made to measure av märket Massimo Dutti, då det låg i min prisklass på 5000. Hade tanken på att köpa en marinblå kostym, vilket alla sidor säger är baskostym #1. Men väl där kände jag mig lite lurad, då nästan alla tyger var i super 110s. Kände mig inte villig att betala så mycket för en kostym som annars kunde införskaffas of the rack. I den stunden valde jag därmed några av deras tyger av märket Vitale Barberis(fanns några som låg på super 130, 140). Föll för detta tyg längst till höger, mest för hur fint det såg ut i butiken.

  Nu i väntan på slutresultatet känner jag mig väldigt orolig,då jag inte vet om detta går att bära up. Har ni någon ide vilken typ av pattern detta klassas som (bred chalkstripe?) och med vilka färger/mönster man matchar det med?

  mvh Anton

  • Archibald skriver:

   Tack för förtroendet Anton. Jag ska försöka återkomma med ett bra svar under morgondagen : )

  • Archibald skriver:

   Hej Anton,
   Nu har jag inte sett tyget, men om det rör sig om ett chalkstripe-randigt tyg, gör sig polkadotmönstrade slipsar mycket bra till. Det skall vara glest småprickiga mönster i stil med slipsen längst ned i detta hamla inlägg:

   https://thedronesclub.nu/2010/03/19/hollandska-kostymalskare/

   Som näsduk, fingerar alltid en helvit av bomull, diskret vikning av TV-fold typ. En näsduk med diskret paisleymönster är också ofta ett bra val. Låt den harmoniera med den mest förekommande mörka färgen i kostymtyhet. Dvs. Är din kostym marinblå, försök hitta en paisleynäsduk i toner av blått, kanske med något litet vitt inslag som knyter an till skjortan. Det går också bra ihop med den glest prickiga slipsen.

   Lycka till

   /Arch

  • Archibald skriver:

   Nu har jag sett tyget också. Syntes inte via vårt admin-gränssnitt i mobil först 🙂
   Då fungerar mina råd enligt ovan. Rutiga och randiga slipsar fungerar också, men se till att rutorna och ränderna är avsevärt större/bredare är kostymens randiga mönster. Annars kolliderar det lite visuellt. Försök som grundregel hitta slipsar som innehåller mörkblått om du är ovan att kombinera. Då blir det sällan fel : ) Bruna och mörkgröna slipsar kommer också att se makalöst bra it till din kostym. Försök att undvika den utslitna och uttjatade politiska nödlösningen med en vinröd slips till den blå kostymen. Det har vi sett alltför ofta, och du kan bättre än så ;D

   • Anton skriver:

    Tack för det dubbla svaret 🙂 tänker definitivt köpa en hel del nya näsdukar och slipsar i höst. Men utan att ställa en helt ny fråga; skulle du tro att det blir en bra kostym eller ett rejält misstag? Vet att det är svårt att se utifrån ett tyg, men skulle endå uppskatta er kunskap

   • Archibald skriver:

    Jag tror absolut att kostymen blir riktigt bra. Det viktigaste i sammanhanget är framför allt att du trivs med den själv.

    Som nästa kostym aka du sedan satsa på en enfärgad marinblå eller mörkgrå variant, som är mer neutral, och fungerar i sammanhang med klädkod ”Mörk kostym” och liknande : )

 183. Anders Lundgren skriver:

  Hej.

  Jag söker en ljus, löst hängande linnekostym av 1900-1920 -tals snitt.
  Var kan jag finna en sådan. Nätet ok men helst butik så att mått dvs passform blir det önskade.

  • Archibald skriver:

   Hej Anders

   Kolla med butiken ”Kanaljen” i Söderköping.

   • Anders Lundgren skriver:

    Tack för snabbt svar.
    Jag har verkligen försökt komma i kontakt men inte lyckats. Får känslan att butiken
    ev. har upphört. Ingen telefon. Ingen mail eller webbadress. Jag hittar bara den trevliga bilden på det pittoreska huset nära kanalen i Söderköping.
    Men men…
    Med vänlig hälsning Anders.

 184. Johan skriver:

  Hej! Jag håller på välja kostym till studenttiderna. Jag har fastnat för en mörkblå kostym då jag tycker det är snyggast och går även att lättare använda till vardagen.

  Men, funderar lite på hur jag ska matcha kostymen till balen. Min baldejt förövrigt bär svart klänning, vissa säger att man ska matcha lite, andra inte, hur ser ni på sånt?

  Jag tittar just nu på bruna skor, och då tillhörande brunt bälte. Just nu är vit skjorta under aktuellt. Det jag är mest fundersam över är, näsduk och fluga (eller bör en slips använda?). Blir en helsvart fluga med vit näsduk bra? eller ska man ha en svart fluga med mönster på och en näsduk med svarta detaljer osv bättre? Är väldigt osäker på hur jag ska bära accessoarerna till kostymen så lite tips på variationer skulle vara väldigt hjälpligt. Kommer också en till bal och även studenten då såklart och skulle även där behöva någon annan variation då, kanske annan skjorta osv.

  Tack på förhand!

  • Archibald skriver:

   Marinblå fluga om du vill bära fluga (vilket dock tyvärr lätt ser ut som ett lite tamt försök att imitera en smoking), samma ton som kostymen.

   Jag vill helst rekommendera en marinblå slips, samma mörkblå ton som kostymen.

   Vit skjorta! Helvit bomullsnäsduk. Ja, mörkbruna skor och skärp är perfekt, kör på det.

   Och nej. Nej, nej. Du ska inte matcha din baldam. Du är ju ingen förbaskad accessoar till hennes klänning?!

   • Johan skriver:

    Tack för snabbt svar!

    Så en slips är att rekommendera under alla tillfällen gentemot fluga? Väldigt många som har för sig att man ska matcha varandra men har aldrig gillat idén då man måste binda sig till vissa färger, var väldigt skönt att höra att så inte är fallet. Finns det andra kombinationer till senare tillfällen, som mösspåtagningen samt själva studenten eller är det koncept du skrev det man ska hålla sig till under alla dessa tillfällen?

    Mvh.

   • Archibald skriver:

    Ja, då du bär kostym, skulle jag säga att slips är att föredra framför fluga, då fluga och kostym (iaf vit skjorta och enfärgad sidenfluga) lätt framstår som att man försöker efterlikna en smoking.

    Kombinationen fungerar såväl till balen, som vis mösspåtagningen. Vid det senare tillfället fungerar även en ljust blå skjorta och mönstrad slips bra till din mörkblå kostym.

    Jag jobbar på Care of Carl.com nu för tiden. Besök gärna Carl Magazine, där jag skrivit fler kostymtelaterade inlägg. Lycka till.

   • Johan skriver:

    Glömde fråga angående slipsen. Bör den vara enfärgad eller kan något mönster vara snyggt?

   • Archibald skriver:

    Till balen känner jag att en enfärgad slips, gärna i samma ton som kostymen ger ett väldigt städat och för tillfället passande intryck. Samtidigt som det är en fasligt snygg kombination : )

    Till mösspåtagningen kan du gärna ha en slips med ett diskret mönster. Paisley i toner av blått är snyggt. Sobert Prickiga mönster är ofta väldigt underskattade.

   • Johan skriver:

    Fick precis hem de kostymer jag beställt för att kunna prova. Men blir väl till att besöka skräddaren hur det än blir för att få till en bra passform.

    Tack för de goda råden! Får ta mig en titt på Carls Magazine!

   • Johan skriver:

    Vill man sträva efter en så mörkblå kostym som möjligt eller finns det en viss gräns? Har 2 kostymer som jag har svårt att välja mellan, en väldigt mörkblå som börjar skifta mot mörkgrå/svart samt en lite ljusare. Den ljusare har en bättre passform, mer slim fit vilken ger en bättre figur på mig. Här är en bild på hur de 2 olika färgerna ser ut i kontrast till varandra, färgen är lite annorlunda i verkligenheten. http://www.bilddump.se/bilder/20160428203812-81.235.131.119.jpeg

 185. Nonila skriver:

  Is the RL seersucker jacket still available?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s