Tweedpremiär

Tweed_2

Så var det åter dags, för tweed. Sommaren har inte direkt varit tweedvänlig, annat än för de mest hängivna. Själv har jag tålmodigt väntat på de härliga lägre sensommar och tidiga hösttemperaturerna. Nu är de äntligen här.

Tweed_1

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

44 kommentarer till Tweedpremiär

 1. Hannes skriver:

  Äntligen!

  • Archibald skriver:

   Den som väntar på något gott, Hannes 😀

   • IngNilsson skriver:

    L.S.,
    Den som väntar på något gått väntar aldrig/alltid för länge, är ju en devis man hört till leda. Icke desto mindre är det trevligt när något eftertraktat slutligen händer.
    Detta är en allmän sanning, men även om det gör gott att veta att Archibald fortarande är på rätt sida ättestupan så leverar han i sin efterlängatade publikation en veritabel stinkbomb genom att dra på sig diaboliskt långkalsongsliknande blåbyxor till en för kort kavaj. Lite grann som att överlämna en överdådigt inslagen present och vänta på att mottagaren uppmärksammar att den innehåller varm exkrement.

    Varför man väljer publikation av denna sartoriala dikeskörning är höljt i dunkel.
    Oavsett svaret är publiceringen i sig onödig, olycklig och ovärdig, om man frågar mig.

    tt.

    Ps. Archibald, var har du firat semestern förresten, Christiania/DK?

   • Archibald skriver:

    Hamnkvarteren i Rotterdam.

   • Archibald skriver:

    Glömde nästan… Det är härligt att se dig med Nilsson ;D Vänta bara på bilderna med DMs, till grå/svart hundyandsrutig kostym…

   • Hannes skriver:

    Måste kännas gött att få det bemötandet på sin första bloggpost på månader..

   • Archibald skriver:

    Det känns, som hemma Hannes ;D

   • IngNilsson skriver:

    Aha, en hamnsjåarstudie? 🙂
    Du skulle hört av dig före avresan, detta då jag säkerligen kunde varit behjälplig med med information under, men framförallt praktisk handräckning vid återgången till den mer normalt erforderliga klädseln. Seså, palta dig ivag nu och lägg ner kavajen någon cm och köp ett par riktiga byxor! 😀
    tt.

    Ps. Tvärtemot vad som som brukigt är, gör mig musiken inget — och jag lyssnade faktiskt två gånger. Man kanske håller på att bli gammal…

   • Archibald skriver:

    Se där!

    Catherine Wheel. Makalöst mycket nittiotal, in a good way 🙂 Shoegazing, när den är som bäst.

   • IngNilsson skriver:

    Ok. Jag får väl ge den en snurr till då. In the mean time myser man med sommarens sista strålar till detta:

    tt.

 2. Lord Sidcup skriver:

  Stiligt, unge man! Särskilt nummer två! 😀

 3. Markgreven skriver:

  Inspirerande att kunna hålla med Ing Nilsson, men slipsen är snygg i alla fall. Dessutom är det skönt att tweedsäsongen är här igen!!

 4. Wicketkeeper skriver:

  The rites of the Autumn. Jag har varje morgon den senaste veckan stått och fingrat på tweedkavajerna i garderoben och ömt viskat; snart så, slumra vidare shhhh, snart. Detta med en varm och öm känsla i kroppen. Nu faller det sig tyvärr så olyckligt att Eder undertecknad nästa vecka befinner sig hos potentiella affärspartner söder om Alperna, vilket således ger de kära tweedkavajerna en veckas ytterligare dvala.

 5. Mästaren skriver:

  Måste ge en eloge till den andra bildens trevliga gråtoner, vad gäller första bilden är Ing Nilssons sågning aningen för snäll. Tweed kavajerna kommer inte upp på denna sidan höstdagjämningen men trevligt att börja fundera i dessa banor redan.

  • IngNilsson skriver:

   Maître,
   ja, man gör vad man kan när man balanserar sin fogsvans mellan hjälteroll och avstängd i kommentatorsfältet 🙂
   Själv ser jag ingen anledning att inte köra tweed året om, i det fall vädret tillåter det och inte gör tillvaron till en finsk bastu.
   tt.

 6. IngNilsson skriver:

  L.S.,
  Jag vill gärna göra klart att jag finner Archibald i de flesta hänseende, iaf som jag kan överskåda, en hyvens karl och stilsäker som få. Hade han haft vett nog att klippa bilden vid översta kavajknappen hade det självfallet blivit en stående ovation med da capo-rop och ryggdunk. Jag har hört om nyhetspresentatörer som skämtsamt pekar på att om man sitter bakom ett skrivbord spelar byxorna ingen roll: http://www.wheatmarkbooks.com/covers/9781587369759.jpg

  Detta är sant fram till den punkt när man av misstag, ödets ironi eller annat oförutsett måste lämna sin belägenhet under allmän bevakning. Månne är det något sådant som Archibald har varit utsatt för (även om det ju faktiskt är han som till synes frivillit publicerar sagda faux-pas).
  Foto nummer två är en okulärt behaglig tweedkavaj och tweed är alltid bra!

  tt.

 7. Hedåsgatan skriver:

  Snyggt och välkommen tillbaka!

 8. Fläderblom skriver:

  Nej och åter nej. En gång i tiden trodde jag att de unga drönarna skulle växa till sig. Bara de fick lämna den sorglösa studenttillvaron så skulle de bli vuxna och förståndiga — sluta med barnkläder och klä sig moget och stilsäkert. Vad händer då efter det långa sommaruppehållet? Jo, den intet ont anande besökare får en för kort kavaj, ett par arbetsbyxor som till på köpet korvar sig fult och en tapet från helvetet. Skribenten är kvar i barndomen, han har uppenbarligen hittat sina persedlar i förskolans utklädsellåda. Eller så har han gått från ungdom till senilitet utan att passera vuxenstadiet. Min granne som är några och nittio fyllda kliver då och då ut i trappuppgången i bara kalsongerna eller en pyjamasjacka. Hans klädsel ser vid de tillfällen ungefär lika välkomponerad ut som den som visas här.

  Hur är det, Archibald? Är du ett barn eller är du gaggig?

  • Hannes skriver:

   Vad är det här med att kavajen skulle vara för kort? Jag förstår att det ligger enorm prestige för många i att låtsas bli jätteupprörda över jeans, men det här är väl en rätt klassisk kavaj?

   OK jag äger den själv (om det är TM Lewin i Lovat-tweed), men vore den längre skulle den bli nästan jackett-aktig 🙂

   • Battle of the bulge skriver:

    En kavaj skall när den är knäppt dölja könet och baktill täcka rumpan. Så är inte fallet ovan.

   • Archibald skriver:

    ”Ska”?

    ”Dölja könet”?

    Det är högst beroende på personligt tyckande.

    Och för att, ”dölja könet”, använder jag byxor.

    Även om det finns långt gående teorier, om att så inte alltid är fallet.

   • Hannes skriver:

    En kavaj ska täcka könet? Bara i Kalle Anka och inte ens där när jag tänker efter 🙂

   • IngNilsson skriver:

    L.S.,
    Min skräddare hävdar att man i alla hänseenden bör ha en kavaj som går förbi scrotumets nedersta punkt under parollen: ”If your suspenders fail you, you mitigate the embarrasment”.
    Vidare påpekar han med en näst intill frireligös ihärdighet att avkall på denna längd förpassar en person motsvarande längd närmare helvetet. Jag är enligt denna något överdrivna måttstock således likgiltig i första ringen emedan Archibald tycks trivas med falskmyntare, spåmän, bestickare, hycklare, tjuvar och trolösa rådgivare längre ner i tratten.

    Archibald, du försöker väl inte att smygintroducera bolerokavajen igen? Den dog en rättmätig död 1990 och jag ser inte hur det kan vara en välgärning att återuppväcka styggelsen anno 2014.

    Hannes, jag tycker definitivt att kavajen är åt helvete för kort. Jag är fullständigt övertygad om att många med mig, som inte håller det är smickrande att kallas hipster och som håller kavajen för alldeles för kort. En god vän hade under rejält borstande sölat ner sin bruna kostym. Under alkoholens inflytande hade han hittat en tvättmasking och körde sin kavaj på 40°C för att sedan rulla den i torktumlare till den var torr. Även om inte Archibalds axlar och bröstparti spänner oroväckande i det publicerade fotot är längden samma som jag haft oturen att betrakta förut, and it´s not a pretty sight!

    Sen å andra sidan, tar man inte ut svängarna och visar omgivningen att man har pungkulor nog att ta på sig chockerande eller subversiv klädsel, har man efter ett tag förbannat lite att inducera diskussioner med på ett elektrotorg som detta. Ergo: chapeau Archibald, för att du vågar genera dig offentligt!

    tt och en trevlig söndag tillönskas.

  • Hannes skriver:

   Det är nog bara här bland de monokelbärande grevarna på Drones Club man löper risken att bli kallad hipster för en kavaj som inte täcker hela bakdelen 🙂

   Ungefär hälften av mina kavajer passar beskrivningen men jag får väl stå ut med att vara en paria om det nu skulle vara så att det ändå är allmän uppfattning 🙂

  • Lord Sidcup skriver:

   Visst kunde kavajen vara någon tum eller två längre, men ska jag anföra något mot den själv, så är det kanske snarare att den borde haft tre knappar, så att den hållit ihop bättre nedtill. Slipsspetsen ska väl ändå inte synas? Det har blivit populärt med den här typen av glipa på kavajer, och jag förstår kanske inte riktigt varför. Men jag tänker inte bestiga Das Reichstagsgebäude, utklädd till Die Spinneman, för att bevisa att jag har rätt. 😀

   Debatten om vilken kavajlängd som krävs för att täcka Archies kronjuveler håller jag mig gärna utanför. 😉

   • IngNilsson skriver:

    Käre Lord Sidcup,
    Du vill inte utveckla vad Rikdagsbyggnadsbestigningar skulle tillföra bevisföringen?
    Mig veterligen drar det bara ett löjets skimmer över den klättrande och dessutom torde det ge densamme en aura av tokstolleri. Jag kan ju förvisso missta mig, men förklara då gärna hur.

    Und wenn du jetzt dies beklettern solltest, was würdest du denn tragen? Einen Stresemann? Auf jeden Fall hoffe ich der Sakko genügend lang sei!

    Grüzi mit einander.

   • Lord Sidcup skriver:

    Bäste Ingenjörn,

    Att bestiga offentliga byggnader, utklädd till superhjälte, för att dra uppmärksamhet till sin sak, är ett slags PR-jippo, uppfunnet (mig veterligen) av Fathers 4 Justice i Storbritannien. Detta fenomen har gett upphov till ett cabaldekret på engelska Wikipedia, att man i redigeringsdispyter, på nämnda site, under INGA OMSTÄNDIGHETER får bestiga Das Reichstagsgebäude, utklädd till Spindelmannen, i syfte att bevisa att man har rätt.

    Underförstått betyder alltså min kommentar ovan att jag inte lägger så stor vikt vid det hela att jag tänker rulla runt på golvet och tugga fradga, eller gå lös på de skyldiga medelst bastinado.

   • Lord Sidcup skriver:

    Danke schön, herr Mulliner! Ibland arbetar skrivdonet snabbare än tanken. 😀

   • Archibald skriver:

    Jag vet hur det kan vara Sidcup 😄

 9. Brummel skriver:

  Ris: Archibald ter sig för mig både lång och smal och med god benlängd – en aningens längre kavaj hade sett fint ut. Jag har inget mot jeans per se, men nog var de här lite för tajta och lite för ljusa för att se riktigt bra ut.

  Ros: Fin kavaj, skjorta och lagom spännande slips.

 10. Marre skriver:

  Kommentarerna är halva nöjet! 🙂

 11. Björn skriver:

  På temat tweed har jag en fråga till den församlade menigheten: kan man bära en brunspräcklig tweedkavaj (i) i stan, (ii) på kvällen, (iii) i en cocktailbar?

  • IngNilsson skriver:

   Formellt inte, men iii) med tanke på de brokiga typer av klädsel jag själv bevittnat i cocktailbarer, lär ingen ta notis eller hålla tweeden mot dig och detsamma får väl sägas om de flesta städer i) oavsett klockslag ii). Man bör emellertid vara väl medveten om när man bryter konventioner och göra det med glimten i ögat. Jag tror bestämmt att elementen under alperna kallar det sprezzatura.
   tt.

   • Archibald skriver:

    Bra där, Nilsson 🙂

   • Björn skriver:

    Tack för svar. Vill betona att detta inte var en Ribbingfråga av typen ”jag skall gå på fest ikväll, vad skall jag ha på mig?”, utan snarare ett resultat av att jag själv funderade över min egen inställning till i vilka sammanhang tweed av olika slag passar.

    Att besöka en cocktailbar utgör ju i sig inte en formell tillställning, så i den meningen är det svårt att tala om formalitet. Det vore kanske /okonventionellt/, men om, som du skriver, ingen tager notis om detta får man förmoda att konventionen skiftat. Klassiskt okonventionellt, skulle man kanske kunna säga. Nivåmässigt torde man tillhöra de bättre klädda i de flesta cocktailbarer i en sådan utstyrsel; en frågan är om det skulle se väl lantligt ut, vilket naturligtvis i hög grad även påverkas av resten av munderingen.

   • Lord Sidcup skriver:

    Ofta när är man ser vad folk går ut i nu för tiden får man lust att citera Barney Stinson: ”Your wardrobe, it’s like…what – are you allergic to quality fabrics?”

    Tweed har – tack och lov – spritt sig över världen, som en löpeld, de senaste tio åren. Det förekommer i alla möjliga sammanhang, och används på olika sätt i olika kulturer och subkulturer. Att tweedtyget i den ursprungliga, brittiska kulturen används främst i lantliga sammanhang behöver man inte känna sig bunden av. Det är ändå bara ett fåtal som kommer att förstå att du bär tweed, eller som vet vad f-n det är för något, över huvud taget. (Om tillfälle bjuds: bilda dem i ämnet!) Ännu färre kommer att ha en aning om hur man ursprungligen använde tyget i fråga.

    Du kommer, helt riktigt, vara bland de bättre klädda. Om det hela är ett formellt etikettsbrott, så ligger det inom ramen för det tillåtet excentriska. Och om någon nu tycker att det ser rustikt ut, så kan det ju inte vara värre än att se urbant trendmedveten ut [VARNING: skräckbild följer!]:

    http://image-cache.s3-website-eu-west-1.amazonaws.com/YTo2OntzOjI6ImlkIjtpOjg0NTA5ODtzOjE6InciO2k6ODQ0O3M6MToiaCI7aToxNjAwO3M6MToiYyI7aTowO3M6MToicyI7aTowO3M6MToiayI7czo0MDoiZmVmMGQxMmMxNzZkYzBjZDA1MjE4ODcxMzhkNTkwOTI1YzIzNjJhYiI7fQ==

    Låt staden lära av landet och bär din kavaj i kvalitetsmaterial med stolthet! 😀

    /Spode

    PS. Glöm inte flugan! 😀

   • IngNilsson skriver:

    Archibald: Hur menar du? Jag är ju alltid bra! Och väldigt ödmjuk. 😀

    Björn:
    Med anledning av fråga iii) så tror jag med bestämdhet att det är direkt avhängigt dit val av bar. I vissa kommer man att snegla på dig och fnissa åt lantisen, emedan i andra kommer blickar av avund för din goda smak och stil att bli din del, oavsett det okonventionella valet. Jag skulle nog personligen välja en marinblå eller antrecit kostym med svarta skor utan alltför stora krusiduller. Det sagt skulle jag ha besvär med att rabbla upp cocktailbarer var man skulle bli portad för tweed och bruna skor. Angående i) så är det också relaterat till stadens storlek och de därifrån härledda lokal sederna och bruken. Jag tvivlar dock på att man höjer mer på ögonbrynen i Säffle (stadsrättigheter 1951) än i Stockholm inför en flanerande tweedklädd man.

    Lord Sidcup:
    Ditt as! Alltid denna medkommentatoriska okulära aggression. Först Per Störby och nu en generad kines i en defekt sartorial ratatouille. Tiden är inne för en visuell back-at-ya eyeballrape: http://www.porhomme.com/wp-content/uploads/2011/06/thom-browne-spring-2012-summer-paris-fashion-week-1.jpg
    Så där nu är vi kvitt! 😉

    tt.

   • Lord Sidcup skriver:

    Vid närmare eftertanke: Radera hela kommentaren från 8.00. Begäran har också skickats per mejl. Även de efterföljande kommentarerna av mig kan raderas.

 12. Nobodaddy skriver:

  IngNilsson: Apropå stilbrott, hur ser du själv på detta med att kombinera rutigt och randigt? Good or anus?

  • Archibald skriver:

   Inget du ska oroa dig över.
   Blanda med god känsla, och kunskap hur man gör det, så kan du få ihop den mest oväntat stora mängd mönster i samma blandning.
   En rutig slips, mot en skjorta med motsvarande täthet/storlek i ett randigt mönster, kan riskera att ge lätt röriga visuella intryck.
   Den enda Hemligheten ligger i stora drag i att använda mönster av olika storlek. Bredrandigt, till smårutigt. Smalare ränder ihop med större rutor, och så vidare.
   De enda som kommer att klaga, är de stililliterata människor, som bokstavstroget lever efter regler de läst sig till, eller fått berättade för sig, utan att förstå någon som helst praktisk eller verklighetsförankrad grund till dem.
   Ofta Mycket vanligt bland flickvänner. Och fruar, som “vet”, att man inte kan blanda än det ena, än det andra.

 13. IngNilsson skriver:

  Bäste Nobodaddy,
  Jag ser på det ungefär på samma sätt som maträtter som kombinerar protein från sjö/hav med protein som i levenade form frambringar ljud. Kuriöst, men knappast något jag själv skulle beställa in. Lyckas kombinationen ligger den sannolikt i linje med Archibalds rekommendationer. Dock fordras i allmänhet kännarens fingerspitzgefühl för att det inte ska bli fullständing pannkaka av alltihop.
  tt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s