Recension av Dragon Inside

dragoninsde

Ungefär så här blev den.

För en tid sedan fick vi på TDC erbjudandet att göra en recension av företaget Dragon Insides kostymer. Dragon Inside är ett av många företag som med hjälp av modern teknik och internet eftersträvar att erbjuda måttsydda kostymer till ett bra pris. Utifrån affärsidéen är det alltså inget unikt med Dragon Insides erbjudande och jag ska villigt erkänna att namnet på företag också fick mig att tveka. Kan detta verkligen bli bra?

Två saker väckte dock mitt intresse.

Det första var tygerna. De flesta företag av denna typ erbjuder mediokra tyger ofta massproducerade i östra Asien medan Dragon Inside erbjöd ett begränsat men gott urval tyger ifrån bland annat de renommerade tillverkarna Alfred Brown och Vitale Barberis Canonico.

Det andra som fångade min uppmärksamhet var användandet av sytt istället för limmat mellanlägg. En dyr detalj som dock enligt min mening tillför mycket till känslan i en kavaj. Skillnaden mellan sydda och limmade mellanlägg har vi diskuterat bland annat här, här och här.

Som vi tidigare tagit upp när vi diskuterat måttsydda kavajer är dock den stora frågan själva tillverkningen som är A och O. Om mottagningen blir dålig eller om den som skapar mönstret saknar kunskap är det irrelevant hur bra tyget eller konstruktionen är – kostymen kommer sitta dåligt i alla fall.

DSC_1211

Fint fall av kavajen över bröstet

För att utröna denna fråga närmare så tog jag upp Dragon Inside på deras erbjudande och beslutade mig för att genomföra en recension av en av deras kostymer.

Jag beslutade att låta gå tillväga precis på samma sätt som en typisk kund skulle. Därför bokade jag och Mats Flördeg en tid där han utifrån hemsidans instruktioner fick ta alla mått. Jag gick alltså inte och fick mina mått tagna av en skräddare vilket vi på TDC annars brukar rekommendera.

Själva beställningsapparaten var ganska rakt på sak och valmöjligheterna täcker in det mesta den typiska kostymbäraren skulle efterfråga.

Den enda möjliga ”missen” funktionsmässigt är knappen ”additional options” som man riskerar att missa ifall man klickar sig för snabbt fram. Här finns möjligheter att välja viktiga tillval som biljettficka och hängselknappar.

Som min kostym valde jag en tredelad kostym i ljusgrå flannel. En typisk höst/vinter kostym som både värmer och tål slitage.

DSC_1204

Vinterbrogues till vinterkostym

Efter att min order gått iväg fick jag ett e-post ifrån DragonInside som bad mig att bekräfta några av måtten speciellt. Utifrån mina övriga mått och uppgifter gissar jag att de hade bedömt dessa som lite skakiga. Därefter var det bara att vänta.

Kostymen anlände i tid och väl inpackad. Den ordentliga kartongen hade skyddat kostymen väl och den behövde inte pressas eller på annat sätt vårdas innan den togs i bruk. Ett stort plus i min bok som inte alla företag levererar.

Så vad har jag att säga om kostymens passform.

Det första jag notera är att kavajen sitter bra runt bröst och midja och att tyget faller väl. Kavajen är dock betydligt lättare än till exempel min skräddarsydda kavaj ifrån W.W. Chan. Sannolikt beror det på att ett tunnare mellanlager har använts.

Tyvärr verkar Dragon Inside inte riktigt klarat av att fånga min gamliknande hals (alternativt så var bilderna/måtten inte tydliga nog) och kavajkragen faller då och då ut ifrån nacken. Inget värre dock än på många konfektionskostymer.

Byxorna sitter bekvämt över midjan men jag hade föredragit möjligheten att få välja hur byxorna skulle vara fodrade.Även västen faller fint över kroppen även om den är aningen för lång.

Stilmässigt hade jag föredragit om knäppningen på kavajen och fickor suttit lite högre upp och djupare byxfickor jade inte heller varit fel.

När det kommer till passform har Dragon Inside en väldigt generös policy där de erbjuder kompensation vid behov av justeringar som kan göras lokalt och en helt ny kostym ifall passformen blivit alldeles för tokig. Jag har dock valt att inte ta del av denna policy för att kunna ge en bedömning av kostymen så som den är vid ankomst.

Hur ska man då bedöma helheten? Jämför jag den med kostymen jag fick sydd av W.W. Chan i Shanghai håller den inte samma kvalitet med ett tunnare mellanlägg, sämre passform och något sämre känsla för detaljer.

Frågan är dock om det är en rättvis jämförelse? Tittar jag istället på slumpvis vald konfektionskostym i min garderob står den sig väl. Mycket väl till och med. Priset på en kostym ifrån Dragon Inside ligger mellan ca 350-450 vilket med tanke på kvalitet får kalla en attraktiv prissättning.

En glad nyhet i sammanhanget är också att Dragon Inside strävar efter att uppdatera sitt utbud av tyger och har förhoppningen att kunna erbjuda tweed-tyger till hösten.

Ska man då slå till på en kostym ifrån denna tillverkare? Till sist kommer det när till den egna bedömningen av kvalitet visavi kostnad. För egen del så är min slutsats efter bedömningen att Dragon Inside i dagsläget står först på min lista nästa gång jag behöver en ny kostym.

DSC_1199

Bra samspel mellan väst och kavaj

Notering | Det här inlägget postades i Stil. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Recension av Dragon Inside

 1. Lord Sidcup skriver:

  Härligt med god konsumentupplysning och härligt att du är tillbaks, Gus!

  /Spode
  (PS. Länken till Dragon Inside, överst, fungerar dock icke.)

 2. Lord Laphroaig skriver:

  Går man in på deras hemsida ser kostymerna ganska konstiga ut, jag tycker att de flesta ser ut att vara litet märkligt tillskurna med en onaturligt hög knäppning och litet ”fyrkantiga”. Men kostymen du bär på bilden ser ju helt OK ut.

 3. Napoleon skriver:

  ”För att utröna denna fråga närmare så tog jag upp Dragon Inside på deras erbjudande” Horribel anglisism, text i övrigt ok.

 4. Anders skriver:

  Supertrevligt med recensioner!
  Är inte högerärmen väldigt kort?

 5. Herr F skriver:

  Helt orelaterat till inlägget,

  Jag har en fodrad slips i ull. Närmre den smalare änden av slipsen går det tre diagonala sömmar. Kring dessa sömmar är slipsen väldigt knölig och jag kan inte minnas att det var så när jag köpte den. Det är inget som syns, att den är knölig, men det känns och det stör mig. Orimligt mycket, kan tyckas. Min fråga är då denna: Är det här ett vanligt fenomen? Om inte, går det att rätta till hos en skräddare i så fall?

  Har sökt mig igenom internätets alla sökfällt utan större framgångar så tänkte att jag frågar er drönare här om ni kan hjälpa mig.

  Trevlig och inspirerande blogg har ni i alla fall!

  • Gussie skriver:

   Kan du berätta något mer om dessa tre diagonala sömmar eller lägga upp en bild? …jag förstår inte riktigt vad de gör där…

 6. Herr F skriver:

  Okej, jag kollade lite slarvigt på slipsen upptäckte jag nu. Det är bara en söm. Den går runt slipsen. Sömmen börjar på baksidan och går ett varv runt slipsen. Som en spiral kan man likna det vid. Jag jämförde med andra slipsar jag har och de har alla en söm, så jag antar att det här är någon slags standardsöm. Dock har jag bara sidenslipsar att jämföra med och de är inte direkt ”knöliga” kring sömmen. Vad jag undrar är egentligen om det kan vara så att jag knutit slipsen för hårt och lyckats förstöra den, eller om ”knöligheten” är en konsekvens av att det är tjockare tyg i den här slipsen. Den är centimetertjock, vilket känns lite orimligt.

  Om mina frågor är lite dumma får jag ursäkta mig med att jag är en precis nyfrälst slipsentusiast

  • Gussie skriver:

   Går den hela vägen runt slipsen? Även på framsidan av slipsen? Utan att se och känna på slipsen är det svårt att säga något men det kan vara så att slipsen är dåligt sydd och att den vikt sig när den syddes ihop.

 7. Fredrik skriver:

  Flikar in med en fråga…

  Söker gråa ullbyxor av åretruntkvalitet. Gillar mer klassisk passform-dvs. relativt hög midja och inte tajta. Det ska inte vara några frontveck. Kanske är som att svära i kyrkan, men älskar den amerikanska stilen med brittiska och italienska inslag….några förslag? Har kollat på de amerikanska obligatoriska webshopparna…men det seglar lätt iväg med tull och moms. Tack på förhand!

 8. Fredrik skriver:

  Jag igen. Gärna en butik i Göteborg….

 9. 1871 skriver:

  Fick hem deras ”essentiellt blåa” kostym idag. Tyget var riktigt dåligt, papprigt liksom. Tunt och eländigt, dessutom var färgen konstig. Färgen hade ett skimmer som inte anstår en vuxen människa. Slagen på västen var tunna och platta på ett sätt som var deprimerande. Ett par knapphål var dåligt gjorda. Passformen var inte heller bra men det behöver inte vara deras fel. Jag kommer skicka tillbaka kostymen och vända mig till någon annan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s