Näsdukar och vårkavajer

Title_Img_hank_knittieNäsduken konkurrerar starkt med slipsen om jag måste välja en favoritaccessoar. Den kan varieras i det oändliga. Med tiden har vissa grundutföranden fått mer tid i bröstfickan än andra. Paisley och prickiga mönster är välrepresenterade i olika varianter. Min näsduksgarderob har genom åren kommit att forma tre färgmässiga huvugrupper: Blå, bruna och svarta. Utöver dessa finns enstaka exemplar i gladare färger.

Oavsett färg mönster, eller sammanhang, tycker jag att en mönstrad näsduk ofta är mer lättkombinerad än en enfärgad. Som vanligt när det gäller mönsterkombination, bör näsduksmönstret harmoniera med kavajen, och skjortan. Har den ena ett småskaligt tätt mönster, exempelvis en glencheck eller hundtandsrutig kavaj, är exempelvis ett aningen lugnare näsduksmönster bra. En glesare windowpanerutig kavaj, fungerar bra med en rörig paisleynäsduk.

Vad som sen ska klassas som färg och mönstermässig ”harmoni”, har nog lika många definitioner som det finns kostym- och kavajbärare.

Ett kraftigt undantag när det gäller lättmatchade näsdukar i och med mönster, är dock den enfärgade vita bomullsnäsduken. Med rätt inställning hos bäraren, tycker jag den kan platsa i kavajfickan vid de flesta tillfällen. Dock vill jag då för egen del att skjortan ska vara vit, eller ha ett mönster som innehåller vitt.

Gällande inslaget ”vårkavajer” i rubriken, var det mest ett glatt uttryck för att det nu äntligen, återigen börjar bli tid och väder att använda grövre kavajer som ytterplagg. Hurra. Något som blir ett genomgående tema i nedanstående bilder.

Den sannolikt mest använda gruppen i min garderob, är de blå näsdukarna. Jag tycker de fungerar bra till kavajer i såväl blå, som grå och bruna toner. Det täcker upp ca 90% av mina kostymer och kavajer.

Blues

Blue_chest

Den näst mest använda gruppen, och som jag nyligen upptäckte snabbast växande, är näsdukarna som går i nyanser av brunt. Då jag använder bruna skor och skärp i sammanhanget grå kavaj eller kostym, är näsduken ofta brun. Blå och bruna kavajtyger är ofta en mer givet bra bakgrund.

Browns

Cord_vintage

Näsdukarna i svarta och grå toner har även de en given plats, och utgör den tredje stora (nåja) gruppen i min näsduksgarderob. De kompletterar vacker kavajer i de flesta grå nyanser, och utgör även ett sobert inslag med ett svart kavajtyg som fond. De får sätta tonen för dagens musikval.

Blacks

Grey_black_donegal

* * *

Det här inlägget postades i Inspiration, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Näsdukar och vårkavajer

 1. Lord Sidcup skriver:

  Stilig samling och väl matchade exempelbilder! 😀

  ”Kostym och kavajbörare” bör dock ändras till ”kostym- och kavajbärare”, innan ungdomens känsliga ögon når avsnittet, och en hel generation drabbas av yrsel, rodnad och svimfärdighet. 😉

  /Spode

 2. Johan Ekelund skriver:

  Bra inlägg. Idag gick jag mellan Tottenham Court Road och Bond Street i ett fantastiskt väder och räknade antal män med näsduk i kavaj fickan. Jag slutade när Ej näsduk ledde med 87 mot 8 med.
  Otroligt tråkigt att män inte intresserar sig av att använda något så enkelt som en näsduk för att förhöja sin kostym eller kavaj.

  • goretexmannen skriver:

   Just London tror jag är ett ställe där man möter väldigt många som bär kostym för att de måste, inte för att de vill (hur man nu inte kan vilja något sådant!).

   Själv bär jag rätt ofta uddakavaj på jobbet, men eftersom redan det känns på gränsen till maskeradkostym i mitt yrke brukar jag stoppa näsduken i innerfickan och plocka fram den om jag ska ut på några mer privata äventyr i samma kläder efteråt.

  • Archibald skriver:

   Trevligt att höra av dig Johan. Den promenaden har jag gjort ett antal gånger. På Oxford Street ser man ju oftast en salig blandning av folk, där en hisnande liten andel som jag upplevt det varken är engelsmän eller Londonbor 🙂

   De kostymbärande engelsmännen uppfattar jag ofta fortfarande leva enligt devisen att kläder, det är inget en man bryr sig om. Att näsdukar är för fåfänga fjollor, och att besök hos frisören, är en företeelse vars existens man försöker förneka.

   Därför går man istället och trimmar frisyren var fjortonde dag, för att förändringen inte skall märkas då den infaller 😉

   Jag gillar för övrigt era bruna birdseye-hänslen från Thurston. Makalöst snygga.

   • Johan Ekelund skriver:

    Jag tittar in hit titt som tätt. Fantastisk sida ju.

    Detta med näsdukar är något jag jobbar med att ändra. Skadar inte att försöka.

    Var på ett event igår hos Cad & The Dandy. Träffade Winston. Han såg fantastik ut som vanligt. Hade lyckan att ”lura” på honom ett set Shirt Stays som han lovade skriva om. Ska bli spännande att se vad han tycker.

    Tack så mycket. Ska börja sälja boxcloth snart också. Kommer hända i samband med min nya hemsida.

    Johan

 3. Archibald skriver:

  Det är i allmänhet trevligt att se att så många av er läsare, gamla som nya, fortfarande besöker oss trots vår drönarmässiga inställning till bloggens uppdateringstakt.

 4. Peter skriver:

  Trevligt inlägg som i mångt och mycket harmoniserar med hur jag själv använder näsduken. Har dock tre reflektioner. Den första är de lite grövre kavajerna som jag använder som jacka vid den här årstiden. Jag kan inte riktigt komma mig för att använda näsduk i dessa. Till en början tänkte jag mig att det var pga kontrasten i tyg och införskaffade mig kompletterande näsdukar i grövre material. Detta hjälpte dock inte min känsla av att näsduken var malplacerad i sitt sammanhang. Hru känner ni andra?
  Den andra reflektionen är din användning av näsdukar i svarta nyanser och mönster. Har aldrig ägt någon i svart eller med svart mönster (mer än med svarta konturer på bönorna) och skulle faktiskt inte komma på den tanken. Vet inte varför men det är kanske för att jag vill addera färg, om än oftast i matta toner, till klädseln.
  Sist men inte minst så villjag slå ett slag för näsduken i grönt. Näsdukar med inslag av olika nyanser av grönt är något som definitivt dominerar min låda, även om den innehåller långt ifrån lika många som din gör. Kan varmt rekommendera dig att införskaffa en i grönnyans;)

  /Peter

  • Mästaren skriver:

   Har ju lite motsatt uppfattning, förstås ska man ha näsduk i bröstfickan även på grövre kavajer, jag använder bröstnäsduk även till min covert coat – för att det är snyggt!
   Sen är det bara hemskt att ha täckväst under kavajen . . .

 5. IngNilsson skriver:

  L.S.,

  Jag har länge kontemplerat näsduken och det sätt på vilken densamma stoppas i bröstfickan. Olika typer av vikning och nonchanlant instoppande har i denna fundering passerat revu. Personligen tillalar mest av alla möjligheter den raka uppstickande kanten, men då endast 1-1.5cm och inte som du, Archibald, plägar göra, 4-5cm.
  Dels för att det blir alldeles för flaxigt och dels för att den illussion av brukbarhet som insinueras, idem est något att bjuda sällskapet på mot ev. tårar eller, om nöden så kräver, rensa näsan med. Med fördelså som hr. Connery, i rollen som James Bond och inte stickandes upp så att näsduken med råge täcker slaget. http://public.media.smithsonianmag.com/legacy_blog/jacket_dr.-no.-1962-575×431.jpg

  Jag kan föreställa mig att om man känner behov av att sprätta runt på Pitti Uomo och hipstra sig ikapp med övriga delagares skogstokiga kreationer och ögonförblindande mönsterblandningar, då kan de månne av hävdelseskäl te sig lämpligt att dra ut halva näsduken på i ögonfallande sätt. Tänker man dock att det ska se någorlunda praktiskt ut, avstår man direkt från denna del av exhibitionismens skala.

  Vad Mästarens smak beträffar, är jag skeptisk mot att endast halvt stoppa tygtrasor i ytterkläderna. Näsduken om den nu bärs bör sitta i den kavaj eller kostymöverdel som döljer sig därunder till dess att rocken tas av. Jag fångade upp en åsikt i detta som ligger nära min egen: “Smacks of someone who works in retail. The same guy would wear an ascot.”. Möjligen ligger pretto gubbe också tillräckligt nära för att passa.

  tt.

  • Archibald skriver:

   Tackar ödmjukast för ännu ett stycke välformulerad och motiverad respons.

   Själv känner jag att +10mm näsdukshöjd, är ett attans behändigt alternativ till 10cm< illröd tuppkam som provokationsmedel 😀

  • Mästaren skriver:

   Bah!
   ”halvt stoppa” förstår jag inte vad ingenjören syftar på.
   Pretto Gubbe – vilket påhopp!

   • IngNilsson skriver:

    Maître,
    Jag menar att ha en näsduk ofullständigt nedstoppad i, dvs så att en del sticker upp ur, bröstfickan på ytterrocken, ser smaklöst ut på ett sett som gör att tankarna gå till Sven-Bertil Taube i ascot, för korta och smala byxor, skepparmössa och toffsloafers (eller bruna derbys).

    Sen kan du få Bah!:a bäst du vill, ty det var ju faktiskt du som var först med epitetet pretto gubbe. Rent generellt dock, har du då två näsdukar? En i ytterrocken och en i kavajen, eller endast en som du stuffar runt efter behov?

    tt.

 6. IngNilsson skriver:

  Bäste Archibald,
  För dig är jag alltid redo att gå de där extra metrarna och tack själv för den ökande publiceringsfrekvensen, förresten. Som Lord Sidcup så riktigt påpekar verkar TDC som ett slags arbets-antabus, vilket jag med samma girighet intager som narkomanerna i Köpenhamn metadon vid metadonbussen.

  Skämt à sido, så har jag verkligen svårt att förstå vad som fordrar en så pass uppdragen näsduk att den riskerar komma i vägen i normalt och fasonligt socialumgänge. Även ställer jag mig frågande till motivationen bakom att dölja kavajslaget bakom näsduken. Det är möjligt att det är en personlig begränsning i mig som omöjliggör insikten att det är vackert och spralligt med en kopiöst utvällande näsduk. Är det möjligen damernas (eller kanske andra herrars) uppmärksamhet i parningssyfte som eftersträvas? För mig liknar det då mer funktionaliteten hos den tuppkam du nämner.
  Emellertid har jag ännu inte träffat något fruntimmer som vill kopulera enkom för att min näsduk är så stor, så för mig tycks det i alla fall inte fungera. Därmed har jag uttömt möjligheterna som för mig skulle billiga en svulstigt uthängade näsduk och en mer sensibel förklaring skulle tas emot med stor tacksamhet.
  tt.

  • Archibald skriver:

   Bara argumentet ”att jag har en så stor näsduk”, blev efter ännu en trevlig utläggning, bannemig ett skäl i sig.

   Alla som attraheras, får med glädje göra det. Tror dock att många damer avskräcks av stora näsdukar.

   Jag gillar helt enkelt yvet och pöset som uppsår över bröstfickans kant. Ett visst mått av oreda, och en liten extra dos av näsdukens färg och mönster.

   • IngNilsson skriver:

    Svingpjatt!

   • goretexmannen skriver:

    Mina näsdukar tycks präglas av en stark frihetslängtan, för även om jag trycker ner dem så att de bara sticker upp en diskret centimeter över kanten på kavajfickan, så har jag dem undantagslöst utspridda över halva bröstet när jag kommer hem igen.

  • Lord Sidcup skriver:

   ”Störst sidenaccessoar vinner!”

   Hmmm… Jag måste be Tieroom att ta in lite större modeller:

 7. SoWhatElseIsNew skriver:

  Apropå vikningar så tycker jag att Matthew Fan (allmänt känd som Foo för de som följer Styleforum) har rätt i att detta är den ultimata vikningen av sidennäsdukar: http://www.tweedinthecity.com/2013/01/31/bend-it-over/
  Matt talar sig också varm om krämfärgade näsdukar som de mest mångsidiga. Även detta är något jag skriver under på. Att han i övrigt kan vara en nästintill outhärdlig besserwisser kan vi lämna därhän.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s