Söndagsreflektion: Ensemble i obalans

Kostymen är snyggt skuren, och sitter perfekt. Skjortan till synes vald med omsorg, att döma av den trevliga clubkragen. Den stickade röda polkadotslipsen passar riktigt bra i sammanhanget, och jag är personligen också förtjust i aningen smalare slipsar…

windsor_skinny

Men: Varför i hela friden har karln svängt ihop en knytnässtor windsorknut, som tillsammans med den tjockt konstruerade, smala slipsen, bara blir fel i sammanhanget?

Det här, är en miss jag ofta ser män göra. En på tok för stor slipsknut, till en smal slips. Allt ovan, hade blivit så oerhört mycket bättre med en vältuktad four in hand.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

50 kommentarer till Söndagsreflektion: Ensemble i obalans

 1. Lord Sidcup skriver:

  Är det bara jag som tycker att kavajen inte alls sitter snyggt? Vecken som utgår från den knäppta knappen är första tecknet på att den sitter för tajt – glipan under knappen det andra. Den verkar för smal, även med figursydda mått mätt. En titt på orginalsidan visar mycket riktigt en tydlig glipa under knappen på alla bilder – så att man ser att bältet föga matchar skorna.

  Slipsknuten är också sällsynt illa vald. Rundade kragsnibbar? Njaej, tack, inte för min del…

  Å andra sidan: Mannen verkar ju inte direkt gå in för diskret, om man tittar på valet av frisyr, glasögon o.s.v.

  /Spode

 2. Claes Leo Lindwall skriver:

  Håller helt med så ska inte en kavaj sitta, dessutom detta iögonfallande skärp.. blicken ska ledas till ansiktet inte till naveln…

 3. Sir Rattigan skriver:

  Själv är jag rätt intresserad av att hitta en skjorta med klubbkrage och har letat lite på nätet utan att hitta något som passar.
  Kanske någon har ett tips?

 4. Magnus skriver:

  Instämmer! Kanske därför slipsen även blir väl kort..

 5. Lord Laphroaig skriver:

  Kavajen är alldeles för snäv, den veckar ju sig tydligt och glipar för mycket så skärpet syns. Sedan är byxorna också alldeles för lågt skurna. Håller dock med helt om att slipsknuten är för tjock till den kragen och slipsens bredd.

 6. ole skriver:

  En helkroppsbild hade även visat på en kostym i obalans med en alldeles för kort kavaj.

 7. Fläderblom skriver:

  The Drones Club berömmer sig av att hålla sig till det traditionella herrmodet, men trillar titt som tätt i modefällan. Detta inlägg är det tydligaste exemplet på länge. Kavajmodet föreskriver sedan någon tid tillbaka väldigt snäva kavajer. Endast med detta modernt perverterade ideal kan man säga att mannen på bilden har en kavaj med snygg passform. Alla som har en mer klassisk uppfattning om herrkläder ser att den är för liten. Veckbildningen runt låren antyder detsamma. Motsvarande gäller slipsknutar. Deras idealstorlek har varierat med tiden. Just nu är det smala slipsar med små knutar som gäller. För tio år sedan var det däremot slipsar med tjocka foder och stora knutar. Självklart försvarar The Drones Club det som gäller i dag. Avståndstagandet från ”modernitetens trams och vandaliserande av de kulturella och estetiska värdena” är väldigt selektivt.

  Själv skulle jag ha föredragit en något mindre knut (exempelvis en Nicky) till den slipsen. Jag skulle också ha valt en krage med mindre vinkel mellan snibbarna. Mannens slipsfadäs är dock ett ganska milt faux pas och förbleknar helt inför faktumet att han har valt att bära sin konfirmationskostym trots att han har vuxit flera storlekar sedan tonåren.

 8. Joakim skriver:

  Hmmm, och vad är traditionellt? Vad är modernt? Tycker kavajen sitter bra. Angående kunten så japp, för tjock men men… är inte den traditionell då…

  • Archibald skriver:

   Bra fråga. Det är ett ständig orerande om vad som ska ses som ”klassiskt”, eller inte…

   Även kostymers snitt och modell kan variera något med tiden, utan att för den skull kategoriskt behöva avfärdas som ”modetrams”. Det är ju inte direkt en midjekort åttiotalskavaj vi talar om.

   Att en smalare passform, skulle vara fel i sig, ser jag som högst subjektivt personligt tyckande.

   • IngNilsson skriver:

    Käre Archibald,
    Nu vill jag ju inte skjuta ditt stilistiska tankeskepp i sank, men om man närmare ser till den bild du använder som illustration, är det för de flesta tydligt att kavajen är lite för kort. Inte i ärmarna utan kroppslängden i sig. Min skräddare hävdar med bestämdhet att i det fall hängslerna går sönder så ska en kavaj i längd kunna täcka könet om byxorna rasar ner. Jag är inte lika benhård i den övertygelsen, men tydligt är att den illustrerade herrn har anskaffat en kavaj med något för kort längd. Det sagt, tycker jag att man blir en vandrande anakronism om man bär Eton-/klubbkrage — om man inte är elev på sagda skola självfallet. Slipsknuten är inte heller i min smak, men då jag arbetar med en flock lismande gipskatter (Italienare or Greker) som ser det som en sartorial plikt att inte dra åt slipsknutar alls, har jag vant mig vid att diskret se bort när styggelser av detta slaget blir för övermäktiga.

   • Fläderblom skriver:

    Archibald!
    Du borde väl ha en uppfattning om vad som är klassiskt och traditionellt. Du är ju trots allt med i redaktionen för den blogg som i beskrivningen av sin verksamhet säger att: ”Det traditionella herrmodet och kampen mot modernitetens trams och vandaliserande av de kulturella och estetiska värdena är centralt för våra skriverier.”

    Vad menar du, Gussie, Chuffy, Flördeg och de andra? Något måste ni väl ha menat när ni skrev det. Det handlar väl inte bara om ”subjektivt personligt tyckande” och att försvara rådande mode?

  • Lord Sidcup skriver:

   Algy brukade ju alltid påpeka att det inte finns något ”klassiskt” kostymmode – allt har varierat över tid. Jag kan inte på något sätt se att det skulle vara fel att variera detaljerna över tid, och jag råkar gilla det figurnära modet. Men när det stramar åt så där, och det inte går att få ihop kavajen nedtill, då är det inte modern slim fit, utan no fit. Någon storlek större hhade inte varit fel.

   • Dr. Anonymous skriver:

    Eton/club collars are only for Eton pupils. Just like Cardigans, Raglan sleeves, and Sandwiches are only for members of said noble families 😉

   • Fläderblom skriver:

    Att det inte skulle finnas något klassiskt kostymmode kan jag inte hålla med om. Två eller tre knappar, kavaj som slutar kring stusslutet, byxor med pressveck som går ner till skon, pålitliga tygkvaliteter (kamgarn, tweed etc,, inga syntetfibrer) — jag tror att ni vet vad jag menar. Om inte så kan ni googla fram bilder på de engelska konstnärerna Gilbert and George, gärna när de framför sitt paradnummer The Singing Sculpture. Detta har de gjort sedan början av 1970-talet, alltid iklädda kostymer av samma (eller åtminstone mycket likartat) snitt. Jämför dem med de kostymklädda herrarna i publiken. På något märkligt sätt ser Gilberts och Georges kostymer lika självklara ut bland utsvängda 70-talsbyxor som blanka 80-talskreationer med stora axelvaddar och 90-talets högt knäppta och dubbelknäppta varianter. Även den klassiska stilen tillåter viss variation av längder och vidder, byxor med eller utan slag, biljettficka eller inte och så vidare; men inte mycket. Den ser aldrig trendig ut och aldrig urmodig. Så länge herrar bär kostymer kommer Gilberts och Georges kläder aldrig att uppfattas som opassande eller passé. Herrn på bilden högst upp i det här inlägget däremot, han bär en kostym som kommer att se omodern ut redan till hösten eller senast nästa vår.

   • Lord Laphroaig skriver:

    Jag hävdar bestämt att en klassiskt skuren kostym skiljer sig över tiden i detaljer men inte i sin huvudsakliga silhuett. Ser man på bilder av välklädda herrar åtminstone från runt 1900 och framåt, så slås man av att vissa proportioner i kostymerna är ungefär de samma, som att kavajerna slutar kring stusslutet och byxan har pressveck och går ner till skon. Andra inslag såsom kavajslagens bredd, slitsar i kavajen eller ej, hur långt ner på skon byxan skall falla och byxornas snitt och vidd ser man har påverkas mer av modet. Givetvis påverkar bärarens egna preferenser kostymens snitt när vederbörande haft möjlighet att låta skräddarsy, men de grundläggande proportionerna i hur en klassisk kostym skall se ut hävdar jag har varit konstanta under de senaste 100 åren.

    Den korta kavajen som nu utmärker modet är inte klassisk. Sådana korta kavajer kan jag bara påminna mig ha sett till några av 30-talets ”sportkostymer”, d.v.s. kostymer med golfbyxor i den stil som Tintin bär i de äldsta albumen. Smaken är naturligtvis olika och jag fördömer inte de unga män som vill klä sig efter det senaste modet, även om jag personligen anser att för korta kavajer ser för dj-ligt ut. Vanheden i Jönssonligan må ha blivit en stilikon för nutidens konfektionsindustri, men klassiskt herrmode bär han inte.

   • Lord Sidcup skriver:

    Om man med ”klassiskt” menar att vissa proportioner alltid förefaller mer estetiskt tilltalande, eller att man genom att hålla sig inom vissa mått och ramar mer långsiktigt kommer att falla inom det som kan anses stilfullt, åtminstone på några årtiondens sikt, så är jag helt och hållet med. Samtidigt har det alltid funnits modevariationer vad gäller hur löst/tajt kostymen ska sitta, hur breda slagen ska vara, längden på kostymen, färger o.s.v.

    Det säger så att säga sig själv att en kostym som är mer ”medel” på de flesta punkter kommer att hålla längre. Hur man sedan kommer att uppfattas vid en viss tidpunkt är en annan sak, och beror antagligen tillstor del på betraktaren. Vill man kalla ”medel” för klassiskt, så visst, gör det. Men tittar man på kostymbilder från olika årtionden, tillbaks till förra sekelskiftet, så är det en betänklig variation i de kostymer som bärs av flertalet vid varje tillfälle.

    Vad gäller kostymen ovan, så tror jag längdproblematiken delvis härstammar ur det faktum att kavajen är för liten, rent allmänt. Tajt är den ju onekligen redan från början, och slagen är väldigt smala (Dean Martin skulle nog ha känt igen bredden från 50-talet). Jag skulle inte ha köpt den själv – rutmönstret är inte min grej, exempelvis, och slagen är något smala. Men jag förkastar inte modevariationer. En liknande kostym är helt okej i sitt sammanhang.

 9. Joakim skriver:

  Välskrivet. Men, nämner man kavajer som skall täcka kön (fast jag förstår att det är en överdrift) så är nog ens preferenser långt ut på skalan. Det är inget fel i det men det är nog ett lika smalt synsätt som att säga att nämnda kavaj på bild är smal på andra sidan skalan. Då förmodar jag att din kavaj är ordentligt vid också? Annars pratar vi nog om någon form av kavajklänning här.

  • IngNilsson skriver:

   Nu nämner jag min skräddare som jag sedan delvis distanserar mig från. Sedan går jag ockå villigt med på att kavajen är någon i smalaste laget, så någon kavaj klänning vill jag alls icke veta av. Tack som fan förresten för denna diaboliska tankeföreställning.

 10. Jeeves skriver:

  Tack Ing. Nilsson för informationen om kavajlängd enligt din skräddare. Fick mig att dra en del på smilbanden:-)

  Inte för att de har någon betydelse (mer än att hålla liv i dialogen) men om det krävs hängslen för att inte byxorna ska glida ner så skulle nog dessa byxor i min bok klassas som någon storlek för stora i midjan.

  Det leder ju in på nästa (kanske inte lika kontroversiella?) debatt.
  Hur ska midjemåttet på ett par byxor vara enligt klassisk drönarstil? Krävs t ex hängslen för att förhindra ofrivilligt glidande av byxorna.

 11. Oswald skriver:

  Side adjusters eller hängslen är det självklara valet för en drönare som vill behålla byxorna på!
  (och då inga hängslen med metallclips det är för barn) Tyvärr väljer de flesta svenska män att ha sina kostymbyxor i samma höjd som de har sina farmare på, hur nu någon frivilligt kan sätta på sig det. Slipsen är ju faktiskt ungefär 10 cm för kort…. det ser faktiskt fördjävligt ut. Fadäsen hade möjligen kunnat undvikas om väst burits…även om inget kan ursäkta storleken på slipsknuten.
  //Oswald

 12. Oswald skriver:

  Farmare är jeans, och jag har observerat att många svenska män bär sina kostymbyxor i samma höjd som sina jeans, alltså för lågt, kanske en konsekvens av ett långt jeansmissbruk… Det är en av nackdelarna med att använda bälte, byxor tenderar att glida ner under dagen. Nu lämnar jag de estetiska spörsmålen åt sidan angående bälte till kostym.
  Bästa Hälsningar
  //Oswald

  • Egon K. skriver:

   En god anledning att föbjuda försäljning av blåbyxor från Nîmes: de förskjuter normalt folks referensramar till det perverterade och osmakliga.

  • Mästaren skriver:

   Visst sant men byxans moderna skärning förhindrar ju också ofta att bära dem tillräckligt högt upp, bälte hängslen eller ”side adjusters” oaktat, åtminstone för oss fattiga stackare som fortfarande är fast i konfektionsträsket. 😉

   • Lord Laphroaig skriver:

    Jo, det är ett helvete med dessa moderna byxor som är så lågt skurna att de närmast sitter på höfterna. Men om man letar så går det faktiskt att hitta byxor med mer traditionell skärning. Mina uddabyxor är samtliga konfektion i grunden och hänger likväl inte halvvägs till golvet. Så länge det finns kunder som efterfrågar byxor som inte sytts för chimpanser så finns det fortfarande ett utbud.

    T.o.m. farmarkalsonger finns med olika livhöjd,vissa modeller har något högre midja än modejeansen även om deras höjd aldrig motsvarar kostymbyxornas.

 13. Rozzy skriver:

  Jag anser att kostymen sitter riktigt snyggt på killen. Må va att det inte är klassisk skärning men det är ju upp till var och en att hitta en skärning som passar ens egna personliga stil, preferenser och framför allt kropp. Har man lite rondör eller för att i (allt för) vänliga ordalag kalla det ”pondus” vilket tyvärr är allt för förekommande när en man i dag passerar 30-strecket, förstår jag att en klassisk skärning både passar, framhävar och döljer… Har du en smal, mer atletisk kropp utan onödig ballast så bärs en kostym med snävare passform väl och med fördel i mitt tycke.
  Titta på Oscar Jakobsons kommande säsong, som jag förstår utdömt av de flesta här med tanke på snitt; http://www.manolo.se/artiklar/artikel/20140130/oscar-jacobsons-var-2014

  Slipskunten var dock fel och för stor i denna matchning.

  • Mästaren skriver:

   Men tittar du på deras Creative Director, den försök till däljande bild stramar ju inte hans kavaj tillnärmelsevis alls lika hårt som några av modellerna.

   • Fläderblom skriver:

    Creative directorns slipsknut är för övrigt för liten. Vinkeln mellan höger och vänster kragsnibb är nästa 180 grader. Då behövs en knut som fyller ut bättre, annars syns den knappt. Har han skägg eller är han bara orakad? Det är inte lätt att veta.

 14. Lord Suggs skriver:

  Det är inte heller lätt att veta varför mannen i fråga har ett par spetstrosor eller ett tårtunderlägg i sin kavajs bröstficka.

  • Fläderblom skriver:

   Där tror jag faktiskt att jag har ett svar. Creative directorn har, liksom undertecknad, märkt hur ovanligt det är med tallriksmellanlägg nuförtiden, både på restauranger och i privathem. Därför medför han, i likhet med undertecknad, ständigt ett dylikt. Dukningen måste vara anständig även när måltiden intas utanför den egna matsalen.

  • Rozzy skriver:

   Som en kul anekdot kan jag berätta om en gång för drygt ett år sedan som jag till min fasa upptäckte att jag den dagen glömt bröstnäsduk i kavajen. Samtidigt hade jag på lunchen inhandlat ett par fina och färgglada trosor till min fru som en överraskning. Jag insåg att rätt nerstoppad i bröstfickan fungerade dessa som ett gott substitut! Jag genomförde ett affärsmöte i denna mundering (lite full i fan!) som löpte väl, innan jag kom hem och presentade frun! Vi fick bägge ett gott skratt till mitt lilla bus.

 15. Oswald skriver:

  Det som är djupt obehagligt är att Oscar Jacobson av bilderna att dömma vill att vi ska vara barfota i skorna till täckvästen, som om det inte vore nog illa att ha täckvästen under kavajen…eller utanpå.
  //Oswald

  • Mycroft skriver:

   Så du säger alltså att täckvästen skall vara inuti kavajen? Det verkar opraktiskt tycker jag! Dessutom riskerar man nog att göra sin kavaj viss skada om man försöker bära täckvästen på insidan.

 16. Oswald skriver:

  Nej täckväst bör undvikas helt.
  /Oswald

  • Egon K. skriver:

   Jag hade helt missat den vämjeliga illustrationen hur de horande OJ-kreatörerna söker skapa intresse för sina produkter. Tydligen har de så undermåliga kläder att man söker dölja det med fullständigt vrickade tilltag. Det blir verkligen inte bättre av att man drar till med överdrivna eufemismer som att kalla det vedervärdiga klädträcket för sofistikerat, om man inte avser den numera något ålderdomliga betydelserna att begå hor, fuska eller blanda bort korten. Dock är jag tämligen säker på att det senare inte är vad OJ hade för ögonen.

   Lustigt nog har jag sedan studentkostymen inte ägt något från OJ, men alltid beaktat deras produkter som traditionella. Aven om jag ogillar deras limmade mellanlägg, så är det ju så att man får vad man betalar för och för den prisnivå de ligger på så kan man inte vara särskilt kräsen. Efter den nyliga betraktelsen av OJs syndafall kommer jag framgent att sky deras paltor likt en pesthärjads spottkopp.

   ”Men säg för ingen den svagas strider, jag vill ej ömkas, ehur jag lider”

   Ps. Om man tittar i klädhängarens ansikte, ser man tydligt en olycklig man, av Mammon driven att visa satansfantasier för Judaspengar.

 17. Erik skriver:

  Tjääna! Härlig blogg! Jag har på senaste blivit modeintresserad och undrar vad som hänt med era guider till basskogarderob? Länkarna funkar inte tyvärr

 18. Erik skriver:

  Eftersom skoguiden saknas ställer jag en fråga här, kanske någon svarar.

  Tänkte börja köpa kvalitetsskor och har fastnat för ett par Loake 1880 chukka boots. Är Loake 1880 att lita på? Dom ligger i en prisklass (ca 2400) som jag kan tänka mig att börja samla skor på (kvalitet och kvantitet till att börja med).

  • Lord Sidcup skriver:

   Eftersom jag lyckades hitta herr Flördeg cashad, så får han svara på detta:

   ”Vad har du då för alternativ, rent konkret. Ja låt oss titta närmare på det. Du nämner själv Loake som ett alternativ du spanat in. Och ja, i den aktuella prisklassen är nog Loake bland de bättre alternativen. Men, det är rätt stor skillnad på Loake och Loake. Deras bättre skor heter Loake 1880, och det är således den beteckningen du skall leta efter när du spanar efter Loake. Ute i den svenska handeln ligger priset på dessa på ca 2500 kr.

   Emellertid kan du, om du vågar dig ut på nätet, hitta skorna till en betydligt billigare peng. Kungen på skor i den prisklass du efterspanar är Herring Shoes. De säljer Loake 1880 för 185 pund, vilket med nuvarande växelkurser blir knappt 2000 kr. Vilket är ett tokigt bra pris. Ett bra alternativ till Loake, som du efterfrågade, är Herrings egna skor. Men även de är uppdelade i olika kvalitetsklasser. Håll dig borta från ”Herring Graduate” när det är vardagsskor du spanar på. Loake säljer också via sin egna hemsida, för samma pris som Herring säljer Loake, och där har du även ett större utbud att välja på.”

   https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:bWNRknI7Yf0J:https://thedronesclub.nu/2012/03/10/skogarderob-budgetvarianten-lasarfraga/%2Bloake+1880&oe=utf-8&rls=org.mozilla%3Asv-SE%3Aofficial&client=firefox-a&channel=sb&gws_rd=cr&hl=sv&ct=clnk

 19. Wicketkeeper skriver:

  Nu kommer jag få mothugg, jag tycker Loake 1880 serien är en bra serie att börja med då det har ett överkomlig pris och är en helt OK sko enlig mig. Själv är jag barnsligt förtjust i 1880 seriens Claridge-läst då den har en diskret tunn gummisula, vilket är att föredra här på Västkusten ständigt blöta och välgrusade trottoarer. Claridge-lästen passar min fot bra, som har Mondopoint 275 och är varken bred eller smal. När det gäller just 1880 serien har det gått att göra ”mellandagsfynd” både på svenska och framför allt brittiska sidor.

  När jag var på besök i Imperiet huvudstad strax innan jul köte jag två par skor i kalvläder med Dainitesula hos Charles Tyrwhitt. Dessa skor används nu som säsongensskor, än så länge har jag inget att anmärka på men jag kan inte utvärdera skorna fullt ut tills skorna går i vår/sommardvala. Med tanke på det facila priset av £129 så skall det bli spännande att se vad utfallet blir. CT har ett bra sortiment med skor och flera av deras modeller är tillverkade av just Loake, med en uns av analytisk slutledningsförmåga går det att mappa skor mellan CT och Loakes serier inkl 1880. Tilläggas bör är att de två skor jag köpte inte är motsvarande 1880 serien utan troligen Shoemakers serien.

  • Lord Sidcup skriver:

   Du lär inte få mothugg. Jag har bara hört gott om 1880 på TDC. 😀

   • IngNilsson skriver:

    Jag har aldrig ägt ett par Loake-skor, men däremot två par CT-skräp. Jag har redan tidigare ondgjort mig om det usla i fackmanskapet hos CT vad det skorna beträffar och jag faller ogärna i repetition. Dock rörde det sig i mitt fall om lädersulor, eller vad man nu ska kalla det läckande papp-skit som CT sätter under sina kreationer för att få det att se ut som läder.
    Cheers!

 20. Hade gärna sett en ”slipsgrop” på den också…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s