Snälla, rara sveriges optiker…

pilot_frames

Troligtvis har den värsta hyserin kring huvudämnet i denna lördags korta reflektion, tack och lov redan kulminerat. Tror det hela peakade för något år sedan, eller två? Jag pratar om vågen av vardagsglasögon, där bågarna på ett eller annat sätt är en variant av den klassiska pilotmodellen. Ofta förkrympta på höjden. I mina ögon i åtta fall av tio sittandes på helt fel personer, både gällande stil och ansiktsform.

Så, snälla sveriges optiker. Även om ni har ett stort lager av modellen, som ni måste sälja bort(?). Pracka inte på dessa bågar på vem som helst. Det är så otroligt få personer som kan bära upp dem på rätt sätt.

Det här inlägget postades i Stil. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Snälla, rara sveriges optiker…

 1. Lord Sidcup skriver:

  Aviator – associationen är 80-tal, Miami Vice och seriemördare:

  😀

 2. Fläderblom skriver:

  De ser ut att vara tillverkade för att vara robusta och billiga. Jag associerar till de landstingsfinansierade glasögon som behövande barn fick när jag växte upp på 70-talet. De var fula redan då. Det finns verkligen ingen ursäkt för att bära dylika.

  Monokel borde egentligen vara det självklara alternativet för en gentleman. Tyvärr finns det gott om sammanhang där det inte passar. Då bär jag ett par 40-talsbågar i imiterad sköldpadd (fyndade hos Dead Men’s Spex förra året). Med tweedkavaj och fluga får de mig att se ut som en amerikansk collegeprofessor i någon gammal trevlig film.

  • Lord Sidcup skriver:

   Pincené då? Synnerligen klassiskt och gentlemannamässigt – de flesta har ju inte bara nedsättning på ena ögat, och två monoklar ser lite ”så där” ut. 😀

   • Fläderblom skriver:

    Pincené är givetvis också godkänt, liksom lornjett.

    I en text om engelska dandies kring sekelskiftet 1800 skriver Olga Vainshtein om ytterligare ett slags godkänt synhjälpmedel. Detta utgörs av en käpp där handtaget innehåller en kikare. När dandies möttes på gatan utkämpade de ett slags duell med blickar genom att på ett överdrivet sätt fästa ögonen på brister i motståndarens klädsel. För att extra tydligt markera sitt dömande granskande kunde man ta fram en monokel eller sätta sin kikarkäpp till ögat. För motståndaren var det då ingen tvekan om att han var attackerad och var tvungen att snabbt sätta in en motattacksblick.

 3. IngNilsson skriver:

  L.S.,
  Jag begriper inte riktigt varför man vill ha så stora glasögon och själv söker jag just den minimala bågen för att den inte ska vara i vägen eller bli alltför framträdande (varför etalera sina synproblem mer än nödvändigt?). Jag har långt ifrån perfekt syn på bägge ögonen, varvid synglas är nödvändigt och det säger sig självt att ju mindre båge, desto mindre storlek på linsen och därmed lägre vikt. Ett utmärkt märke för mindre men stilfulla bågar är François Pinton:
  http://www.roopevintage.com/glasses/retro-francois-pinton-glasses-279.html
  men även japanska Kame ManNen:

  Vidare har jag också, fullt i enlighet med Fläderbloms rekommendation, en monokel. Emellertid är den inte så enkel att nyttja som görs gällande. Vid ett tillfälle när jag var på fest i frack (där monokeln mycket riktigt blir en stilaccessoar) är det besvärligt att inte se ordentligt och endast vid absolut behov sätt upp monokeln, ty det är inget man lufsar runt med för jämnan om man inte önskar träningsvärk i ansiktsmuskulaturen. I sig kan detta säkert tränas, men när jag skulle köra hem efteråt upptäckte jag att det är högst hälsovådligt att köra bil i mörker och endast ha en krampaktigt fastknepen monokel att förlita sig till. Ergo, vill man var dryg och spela 20-talsmagnat med cylinderhatt cigarr och monokel för en kväll funkar det perfekt, men för vardagligt bruk är det i högsta grad opraktiskt. En pincené, med sin begränsade förankring är inte heller att jämföra med en rejäl båge där skalmarna fixerar synglasen på ett betydligt mer betryggande sätt.

  Det sagt finns det öven en teatral effekt hos monkeln som ger bäraren en excentriskt flair. Jag vet en person som vid rättegång, i egenskap av domare, bär monokel och även om jag själv skulle kunna göra det i en snarlik situation, avstår jag då den psykologiska effekten av gammal rättskipande uv snabbt övergår i stollig gammal kuf, oavsett hur kompetent man är och hur väl man formulerar sig. Dessutom fordrar det koncentration att hålla fanskapet på plats.
  It’s not worth it!
  Cheerio!

  • Fläderblom skriver:

   Noel Pemberton Billing (1881–1948) hade ett namn som taget ur en Wodehouse-bok och ett äventyrligt och osannolikt liv. Han var flygofficer under första världskriget, parlamentsledamot och uppfinnare. I dag är han nog bäst ihågkommen för sina homofoba tirader i tidskriften The Vigilante, men han förtjänar faktiskt att uppmärksammas även för mer ärorika bravader. På hans meritlista som uppfinnare finns flera flygplansrelaterade innovationer, men också väsentligheter som maskiner för massproduktion av grammofonskivor och en typ av självtändande cigaretter. Billing var också en monokelbärare av extraordinärt slag. Ensam på sitt rum sägs han ha burit glasögon, men ute bland folk bar han alltid monokel; även i flygplan och sportbilar. För att vara säker på att hålla den på plats sägs han ha låtit operera in en kant nedanför ögonhålan som monokeln kunde stödjas på. Skulle inte det kunna vara ett alternativ för dig, Ingenjör Nilsson? Plastikkirurgin har ju gått framåt sedan Billings dagar, så det borde vara en smal sak att ordna ett monokelstöd. Om du låter göra ingreppet i Polen eller Mexiko behöver det inte ens bli särskilt dyrt.

   • IngNilsson skriver:

    Bäste Fläderblom, det korta svaret är nej.
    Jag är föga attraherad av invasiva grep i min ögonhåla även om det skulle innebära en viss fördel vid bärandet av monokel. Emellertid vill jag ju som modern man inte avskriva ärendet fullständigt och jag skulle därför vara omåttligt nyfiken över om du skulle vara beredd att s.a.s. lida lätt för konsten och då framförallt det förädlade monokelbärandet.
    Jag ser därför med tillförsikt fram emot en post från din hand med illustrationer över hur du implanterat monokelstöd eller varför inte något i linje med detta:
    http://news.bme.com/2004/12/14/pierced-eyeglasses-the-publishers-ring/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s