Tegnér och Son lanserar punsch

bild

Återkommer efter 100 år

När Tegnér och Son lätt meddela att de lagom till jul skulle lansera sin egen punsch blev jag först glad och sedan misstänksam.

Glad därför att trots att punschen är Sveriges nationaldryck har vi aldrig återhämtat oss ifrån den stora punschdöden efter första världskriget. En mörk tid då staten influerad av folkpartiklar och socialister beslutade att inför tillverkningsmonopol och beslagtog hela den svenska punschskatten. Den stora rikedom av punschmärken och smaker som tidigare hade existerat reducerades då ner till blott fyra stycken: Carlshamns Flaggpunsch, Cederlunds Caloric, Grönstedts Blå och Platins.

Dessa fyra fick sedan följa oss tills tillverkningsmonopolets avskaffande i början av 90-talet då Facile & Co 1993 tog chansen och lanserade den första nya punschen på över 70 år. Faciles punsch intog en speciell position i sortimentet med sin låga sockerhalt och tydliga rominslag. En positionering som innebar att den lade sig någonstans i gränslandet mellan att vara punsch och att vara romlikör.

Punschentusiastens glädje över den ökade variationen och de nya möjligheter som monopolavskaffandet innebar blev dock kortvarigt. Vid millennieskiftet förklarade Vin & Sprit att punschen var för olönsam och beslutade sig för att dra in Platins. Trots protester däremot fortsatte kulturmordet 2006 med indragandet av Grönstedts Blå. Kvar var vi lämnade med två punscher – en söt (Flaggpunsch) och en torr (Cederlunds Caloric). Extra förgrämligt i sammanhanget var att Plains och Grönstedts var de två premiumpunscherna med fina lagrade smaker.

Till tröst fanns dock att Facile & Co hade lanserade sitt eget premiummärke – Trosa Punsch – som med sin fina rund smak och tydlig arrakskaraktär är den punsch jag skulle säga idag ligger närmast smaken för gamla Grönstedts. Trosapunschen är numera min personliga favorit.

Vad gjorde mig då misstänksam mot Tegnérpunschen? Jo, firmans egna beskrivning av den. Trots att Tegnérpunschen bygger på ett originalrecept ifrån sekelskiftet hade smaksättarna beslutat sig för att modernisera skapelsen genom att radikalt minska ner mängden med socker med en tredjedel. Vilket konkret betyder att man minskat ner sockermängden ifrån samma nivåer som Flaggpunschen till riktigt låga nivåer – till och med lägre än Faciles. Därtill valde man att lyfta fram att man smaksatt punschen extra med västindisk rom. Var det verkligen en ny punsch vi hade fått i sortimenten eller var det en romlikörsgökunge?

Dessa tankar gick i mitt huvud när jag nu på premiärdagen tillsammans med Mats Flördeg knallade ner till Systembolaget och införskaffade en butelj.

Vi beslutade oss för att genomföra en lite utvärdering. Det första som slog oss var att flaskan var fint formad och var förseglad med en ordentlig kork. Drycken i sin tur hade en fin gul färg några nyanser mörkare än flaggpunschen.

Vi hällde upp två muggar och jag lätt näsan dra över min. Upp steg en tydlig doft av punsch och minnen ifrån bättre tider trängde fram ifrån mitt inre.

Jag satte läpparna stadigt mot muggen och smakade av de gyllne dropparna… PUNSCH! Omisstagligen punsch!

Farvågorna hade varit i onödan. Den nya Tegnérpunschen har en fin, enkel och rund punschkaraktär. Faktum är att den inte har någon av romlikörens karakteristika (d.v.s. torr, mörk och/eller med framträdande alkoholsmak). Jag tömde snabbt bägaren och hällde upp en andra.

Därefter öppna vi en flaska mousserande. Men när vi provade Tegnérpunschen som ingrediens i en Punsch Royal visade sig den låga sockerhalten ifrån sin svaga sida. Sötman var inte stark nog för att lyfta det mousserande.

Sammantaget blir det dock ett stark betyg för den nya punschen.

Min förhoppning är förstås att denna lansering inte bara ökar variationen bland punschmärkena utan också kan bidra till att höja intresset för punsch generellt. Något jag är övertygad om kommer gynna alla punschmärken. Den attraktiva prissättningen kan nog också bidra till att locka en del av dem som alltid annars köper Flaggpunsch av slentrian att prova något nytt.

I detta adventsmörker hälsar jag glatt Tegnérpunschen välkommen till världen och önskar att denna kommer får uppleva många jular.

Notering | Det här inlägget postades i Stil. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Tegnér och Son lanserar punsch

 1. Mycroft skriver:

  Nästan en månad utan inlägg och så kommer det här…Och allt var värt väntan. Vilken lycka att det finns punschälskare i redaktionen. Lycka är det även att det finns en ny punsch att köpa! Det var inte igår man kunde prova något nytt på den fronten.

  Vidare har även jag efter en punschprovning kommit fram till att Trosa är den godaste sorten, även om Carlshamns är den som dricks mest.

  Nu blev jag lite sugen…kanske skulle ta ett litet glas.

 2. Patrique Brogueman skriver:

  Denna måste provas!

  Tyvärr blev det inte av när jag senast besökte bolaget, men jag känner spontant att jag måste sponsra företag som använder sig av namnformen ”X & son”.

 3. Lord Sidcup skriver:

  Unket doftande oljig vätska från Trosa? Fi donc! 😉

 4. Mästaren skriver:

  Denna sötsliskiga drycks enda goda egenskap är att få vidrig cognac drickbar i en guldkant!

 5. Björn skriver:

  Hur dricker ni er punsch? Varm eller kall?

  Det finns dessutom ytterligare två nedslående fakta i den svenska punschens nedgång och fall, som inte nämns i artikeln: Både Cederlunds och Carlshamns tillverkas idag i Finland, och åtminstone den förstnämnda säljs idag i plastflaska.

 6. Fredrik skriver:

  Vilken intressant genomgång. Tack så mycket. En förfärlig utveckling men med små ljusglimtar. Jag tycker f.ö. också att denna nya (nygamla) punsch är mycket smaklig. Facile har jag däremot aldrig begripit mig på. Vad anser skribenten om RoslagsPunsch från Norrtelje Brenneri? En lätt punsch skulle jag säga men inte alls fel.

 7. Veritas skriver:

  Det verkar inte som att själva sockerhalten i en punsch samvarierar speciellt mycket med sötma-upplevelsen! En punsch med mycket låg sockerhalt kan benämnas mycket söt! (Se Systembolagets lista på punsch-sorter)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s