Gräddfärgade skjortor och Höstdetaljer

Något vi skrivit relativt lite om här på bloggen är gräddfärgade (eller off-white) skjortor. Trots att de är ganska vanligt förekommande hos de större tillverkarna så är det få som äger en gräddfärgad skjorta. Kanske är det för att man inte förstår när en gräddfärgad skjorta är att föredra framför en vit.

Gräddfärgat har den fördelen att det ser vit ut på avstånd men utan den skarpa känsla som vita plagg ofta kan få. Därför smälter det gräddfärgade samman lättare med de omgivande plaggen.

Det här är fördelaktigt när man vill ha en lite mer informell känsla i kläderna eller vill låta något annat plagg stå för kontrasterna. Personligen uppskattar jag det gräddfärgade extra under en lite ruskigare hösten.

DSC_1149

Den gräddfärgade skjortan skapar mindre kontrast mot den skarpa slipsen än vad en vit skulle.

DSC_1121

Paisleymönstrad näsduk mot grön kostym.

DSC_1122

Ursprunligen ljusbruna skor som behandlats med lager på lager av vinröd kräm.

Det här inlägget postades i Stil. Bokmärk permalänken.

54 kommentarer till Gräddfärgade skjortor och Höstdetaljer

 1. Mästaren skriver:

  Snygg kostym trevliga skor, men gräddfärgad skjorta – nej funkar inte alls! Någonsin!!

 2. Lord Sidcup skriver:

  Ah, lite sartoriellt syre! Kostym, skjorta, (produktplacerad Erik vilhelm-)slips, näsduk och skor är mycket snygga. Gräddvitt är helt okej, enligt mitt förmenande. *tummen upp*

  /Spode

  • Gussie skriver:

   Fördelen med att vara slipsfabrikant är att man kan ta fram precis de slipsar man själv vill ha 😉 En kanske inte helt oförutsägbar effekt är att det numera är sällan jag bär några andra slipsar än mina egna.

 3. Lord Suggs skriver:

  Au contraire ”Mästaren”, en ”gräddfärgad” skjorta fungerar alldeles utmärkt i just de sammanhang som artikelförfattaren visar. En vit skjorta är oftast för formell till tweed och där passar den gräddfärgades mjukare intryck in alldeles ypperligt. Särskilt när man har en mönstrad tweed, näsduk, och slips. Ett ytterligare mönster i skjortan skulle i det sammanhanget orsaka synproblem även hos den mest frisinnade betraktare.

  • Mästaren skriver:

   Tycker du ja, själv anser jag att dessa fadda skjortfärger skriker gubbe(på ett dåligt sätt)

   • IngNilsson skriver:

    Enfärgade skjortor utstrålar väl inte direkt gubbe utan mer en ambulerande försäljare av dammsugare. Gärna i association med svart och alldeles för stor skinnkavaj och oknäppta knappar som med all önskvärd tydlighet påvisar en affenkravatte av rang.
    tt.

   • Lord Sidcup skriver:

    Nej då, Mästaren och Ingenjörn: enfärgat Gräddvita skjortor utstrålar givetvis PIRAT. Dessa gamla sjöbussar avseglade förvisso i krittvita puffärmar, men efter några månader till sjöss hade färgen AV-vikit i svettigt gyllengul riktning – därav den anglosaxiska benämningen OFF white. Färgen spred sig sedan som en löpeld i varenda hamn piraterna angjorde, och vidare till de europeiska barockhoven. Plaggens vid det här laget mindre angenäma doft gav upphov till den franska benämningen ”écru”, som helt enkelt är en sammandragning av ”Élégant blanC de piRates sUeur”.

    Eftersom pirater, enligt The Gospel of the Flying Spaghetti Monster, är heliga, så lämpar sig enfärgade gräddvita skjortor utmärkt i alla situationer. Den som påstår motsatsen kommer inte till himlen. (Pastafarianismens himmel innehåller en ölvulkan, så ni vet inte vad ni missar, grabbar.)

    /Spode
    PS. Äppelkaka Petrograd serveras alltid med kamel.

   • Ing.Nilsson skriver:

    Min bäste Sidcup,
    Jag vet inte vad du går på för spännande substanser, men jag skulle gärna emotta en reference till din pusher om det går. Tydligt är att det inte rör sig om triviala Paddos eller LSD i alla fall. 🙂

    tt.

   • Mästaren skriver:

    Är maten kokt deg (=Pasta) och drycken flytande bröd (öl) avstår jag gärna ett sådant himmelrike. Men nu börjar vi glida från de otvättade svettfläcksfärgade skjortorna så jag får väl hojta på streck i debatten.

 4. Woodsie skriver:

  Mitt i prick mästaren, det andas (svettdoftande) gammal gubbe. Nu börjar jag i och för sig närma mig 40 så snart hänger den väl där i garderoben 🙂

 5. Markgreven skriver:

  Inte har väl skjortfärgen med bärarens ålder att göra i detta fall. Snarare bara en bra kombo när man vill ha lite midre kontraster.

 6. Jonas skriver:

  Ecru skjortor som jag föredrar att kalla dem är överlägset vita till dova mer jordfärgade nyanser på övriga plagg. En vit skjorta till t ex en tweed kavaj i någon brun/grön nyans ger ett för hårt intryck. Jag håller dock inte med om att dessa skjortor skulle vara lätta att hitta. Jag är ständigt på jakt efter skjortor i ecru eftersom de är så användbara om man som jag gärna bär tweed och manchester. Att de skulle var gubbe förstår jag inte alls. Gubbe är väll snarare att bära en glansig lila skjorta, gärna med en paisleymönstrad slips.

  • Markus skriver:

   Jonas, skjortor i ecru finns hos Mäster Arnes i Uppsala (Hilditch & Key), passar fint till deras mollskinnsbyxor från Turnbull & Asser. Prisnivå lite oklar då jag var under tidspress, men de är säkert kontaktbara via div kanaler.

 7. Mästaren skriver:

  Ja se vad olika man kan tycka – härligt.
  Nej markgreven gubbe/gubbighet är inte så åldersrelaterat snarare de vibbar jag får av en ”nästan vit” skjorta. Känslan av att bäraren vill dölja sina svettfläckar på skjortorna vill bara inte gå bort. Kanske är jag av fel generation men det är känslan jag får.
  Kommer inte ens efter pensionering dra på mig ett sådant plagg.
  Och om man nu inte vill att skjortan ska ge ett ”för hårt intryck”/se för skarpt ut; välj en färg som matchar istället för en ”nästan vit” skjorta, till exempel.

  • Jonas skriver:

   Dina associationer till svett finner jag märklig på flera plan. Om man vill dölja svett så är det mest logiska välja en skjorta med så mörk kulör som möjligt, t ex en lila, gärna med en matchande paisley mönstrad slips, och om nu de här gubbarna som så desperat vill dölja sin svettning finns, så känns deras naturliga jaktmark som Dressman eller motsvarande och de säljer väll inga ecru skjortor, snarar glansiga lila som du säkert kan få i ett paket med en paisly mönstrad slips till.
   Jag förstår hur du tänker när det gäller matchning men min invändning är att det lätt blir en enda stor gröt av färg om man gör så, speciellt om du bär slips eller fluga. Nej en ecru skjorta lättar upp och ger ett lugnande mer neutral komplement till det övriga plaggens färg.

   • Mästaren skriver:

    Jonas, du använder dina nästan vita skjortor och jag gör det inte. Ser jag dig får du leva med att det i mitt huvud görs (för dig märkliga) assossiationer och det är väl inte så farligt? Sen kan jag lägga ut texten om nästan vita skjortor och svettning men det tillför inte diskussionen något. Jag tycker det är intressant, på ett kanske aningen filosofiskt plan, hur vissa så kallade klassiker kan ge så olika assosiationer. Jag har fått mig en insikt om hur vissa andra människor tänker runt ett plagg som jag inte vill ta i med tång. Jag är lika tacksam för insikten som jag är förvånad över åsikten.
    Vad gäller det estetiskt tilltalande i lila glansiga skjortor med eller utan paisleymönstrad slips är vi fullständigt överrens.

 8. Stefan skriver:

  Gussie slår hufvudet å spiken i den här artikeln. Gräddfärgade skjortor använder jag också – just till tweed – och vill ha flera av.

 9. Jag undrar lite över kostymen. Tycker att den är groteskt (konstigt ordval i sammanhanget) snygg. Vart kan en hitta en dylik konfektionell 10-poängare?

  • Gussie skriver:

   Hej Daniel,

   Tyvärr har jag inte sett något liknande i butik heller. Efterfrågan på mer ”udda” kostymer verkar för långt för att de ska tillverkas. Denna kostym har jag därför låtit måttsy.

   Tyget är inte heller så tjock utan en ganska tunt vanligt ulltyg (och t ex inte någon tweed).

   • Desmond skriver:

    Håller med Daniel, fast jag skulle nog säga transcendentalt snygg! Skulle gärna se lite större bilder på kostymen. Jag har något snarlikt, men i lite mörkare blått.
    Är det en handlaskad kant jag ser på slaget?

   • Desmond skriver:

    Nu har jag tittat lite närmare på bilderna. Är det en krage i mocka eller alcantara? Brukar vara skeptisk mot det tom. på tweedkavajer, men det ser mycket bra ut här. Gärna en helbild!

   • Mästaren skriver:

    Desmond – ser väl ut att vara på ytterrocken. Covert Coat kanske?

   • Desmond skriver:

    Mästaren – Det stämmer – nu har jag tittat ännu noggrannare. Å andra sidan har det faktiskt gett mig inspiration tlll något innovativt i min annars stockkonservativa garderob. En vacker dag blir det kaske en kostym med mockakrage…

   • Highgate skriver:

    Vad är det för rock? Mycket tjusig

 10. Fläderblom skriver:

  För ovanlighets skull instämmer jag med artikelskribenten – gräddfärgade skjortor är bättre än vita till grövre tyger och även ofta till kavajer i naturfärgat linne. Vilket som är lämplig gräddighetsgrad tål dock att diskuteras. Om gräddigheten är alltför väl tilltagen är skjortan gubbigt beige eller smutsgul snarare än gräddfärgad. Om den å andra sidan är för svag får den plagget att se ut som en gulnad, före detta vit skjorta. Det måste verkligen vara precis rätt nyans för att det skall fungera. Ta fram era Pantone-guider och leta fram den optimala skjortgräddfärgen. Går det att enas i denna viktiga fråga?

 11. Jonas skriver:

  Mästaren, no hard feelings. Tycker bara det är tråkigt att dina något märkliga associationer förhindrar dig att bära en så användbar nyans. För att avhjälpa detta försökte jag genom lite klassisk betingning flytta över din aversion till lila skjortor. ; )
  Fläderblom, håller helt med dig, nyansen är a och o, detta gäller även lila skjortor som skall ha en riktig mörklila nyans för att vara extra avskyvärda.

 12. Mästaren skriver:

  Ser fram emot en artikel som jag tänker kan bli nästa vattendelare i kommentarsfältet.
  Polotröja.

  • Fläderblom skriver:

   Polotröjan passar Oswald Mosley perfekt.
   Michel Foucault kan komma undan med den.
   Övriga bör undvika den.

  • Fläderblom skriver:

   En sak till, innan terminologistormen bryter lös:
   Det svenska ordet polotröja betecknar en tröja med hög krage som rullas eller viks ner. På engelska kallas denna krage för turtleneck. Engelskans polo shirt är ett helt annat plagg. Polotröja och polo shirt är alltså, trots påfallande namnlikhet, inte samma sak. Den diskussion Mästaren försöker få igång handlar om polotröjan, inte om the polo shirt. Den får vi ta en annan gång.

   • Lord Sidcup skriver:

    Man kan påpeka att det är den välkända piké-/tenniströjan som kallas ”polo shirt” på engelska. Och den har vi redan diskuterat. 🙂

 13. Oswald skriver:

  Hmm jag tror att herrarna är ute och cyklar nu, Turtle Neck är det engelska namnet på en polotröja som ej rullas ned över halsen. Äger själv några polotröjor från Berk, Ballantyne (urbrittiskt företag)
  Det benämner sina polotröjor / Polo Neck och de halvhöga tröjorna som ej rullas för Mock Turtle!
  Man bör dock undvika Michel Foucault, men ej polotröjan.
  Själv tycker jag att en marinblåpolotröja är bra mycket elegantare till den grå tweedkavajen, än att svänga sig runt med diverse italienska reklambyrå-halsdukar!

  //Oswald

  • Lord Sidcup skriver:

   http://en.wikipedia.org/wiki/Polo_neck

   Där tycks vi ha hela poloterminologin!

  • Fläderblom skriver:

   Som vanligt är inte terminologin särskilt väldefinierad. Inom det mesta i klädvärlden finns lite olika uppfattningar. Anledningen till mitt förra inlägg är att allt fler i min omgivning kallar tröjor med några knappar och skjortliknande krage för polotröjor. Detta språkbruk är inte etablerat på svenska och jag hoppas att det aldrig blir det.

   Vad som kallas roll neck, turtle neck, mock turtle och polo shirt på engelska varierar mellan tillverkare. Ralph Lauren (amerikanskt), Wolsey (engelskt) eller Pringle (skotskt) har andra uppfattningar än Berk, till exempel. Att försöka hitta något slags absolut, allmänt erkänd terminologi där är nog lönlöst, och till skillnad från Lord Sidcup tror jag inte att Wikipedia sitter inne med någon slutgiltig sanning.

   Michel Foucault bör man mycket riktigt undvika. Även så polotröjor.

   • Lord Sidcup skriver:

    Wikipedia står givetvis icke för den slutgiltiga sanningen, men brukar vara en hyfsad ordbok, vad gäller det vardagliga språkbruket, när det gäller såna här saker. Blir det fel, så brukar de boende i respektive land nämligen börja protestera rätt högljutt.

 14. Mästaren skriver:

  Jo jag menade tröjan, oftast i trikå, med hög hals. Men är det snyggt då? Förutom alla Steve Jobs följare som förstås tycker att svart polo och Jeans är den nya kostymen. Själv tycker jag som Oswald i detta. Snyggt till det grövre enklare och något mer avslappnat.

 15. IngNilsson skriver:

  Kära weblog-skribenter,
  Med tanke på den något tröga uppdateringstakten vore det kanske en idé att anställa någon extra gästskribent för de tillfällen när ni har händerna fulla med annat. Själv skulle jag gärna se Lord Sidcups och Fläderbloms syn på det kontemporära sartoriala landskapet — under förutsättning att dessa är tillgängliga självfallet. Det är min fast övertygelse att en betryggande mängd intressanta ämnen kan publiceras från deras respektive virtuella pennor.
  Trevlig söndag för övrigt.

  tt.

 16. Gäst skriver:

  Hej, tack för en riktigt bra sida. Undrar om någon vänlig själ som kan svara på om det är okej att ha en skjorta med cutback krage när man har fluga? Tack på förhand

 17. Gäst skriver:

  Förtydligande, det är en classic cut away krage och inget annat. Mvh

 18. Markgreven skriver:

  Jag ryser…
  Hellre rumpan bar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s