Vinterskor

Loake Badminton

Loake Badminton

Det börjar bli hög tid att tänka över vad du ska ha på fötterna under den kommande vintern. Såvida garderoben inte redan innehåller allt du behöver, tänkte jag rada upp några tips jag själv tycker mycket bra om. Tre av modellerna äger jag själv; AS. Stepney, AS. Hannover och Loake Badminton (svart). De övriga, skulle jag också gärna ha i garderoben.

Gemensamt för alla modeler jag tagit med denna gång, är att de har sydd gummisula. Lägersulor i all ära. De är långt mer slitstarka än många vågar tro. Samtidigt, finns det ingen lädersula, ny eller ingådd, som mår bra av en längre promenad på en slaskig trottoar sandad med det stenkross som varje vinter täcker svenska gångbanor. Ja, det finns damasker, och snygga sådana, men det är ett annat inlägg.

Ett annat medvetet fokus i urvalet, är något grövre läster. Jag har själv en förkärlek till kombinationen smalt byxben, som möter en rejäl sko på grov läst. Har alltid gillat intrycket och känslan det ger.

Mina valnötsbruna A:S: Stepneys, till ljusare brun kostym

Mina valnötsbruna A:S: Stepneys, till ljusare brun kostym

as_stepney

Loake Badminton, svart

Loake Badminton, svart

Alfred Sargent Hannover

Alfred Sargent Hannover

Trickers Bourton

Trickers Bourton

Alden Shell Cordovan Tanker Boot

Alden Shell Cordovan Tanker Boot

Algred Sargent Dalham

Algred Sargent Dalham

Reklamfri version på Spotify: The Shins – The Rifle’s Spiral

Det här inlägget postades i Stil. Bokmärk permalänken.

42 kommentarer till Vinterskor

 1. Joakim skriver:

  Underbart och efterlängtat!

 2. G skriver:

  Riktigt stiliga skor från Alfred Sargent, vet någon om det finns någonstans i Stockholmstrakten där man kan få prova ett utbud av deras sortiment?

 3. Sedan när är damasker skyddande för lädersulor? Jag tror bestämt att det är galoscher som avses.

 4. Jocke skriver:

  Kolla gärna den otroligt eminenta skomakaren i Hedemora som har tillverkar väldigt fina skor: http://www.handgjordaskor.se kostar en slant men då syr han dom på din egen läst.

 5. Markgreven skriver:

  Snygga skor frånsett ”Alden Shell Cordovan Tanker Boot” då jag inte är förtjust i söm rakt över tå-kappan. i övrigt kanske ett par rejäla kängor för vinterpromenader med hundarna så är skogarderoben komplett…

 6. Mästaren skriver:

  Står själv i begrepp att inhandla något sånt här, kikat både på Loake Badminton(fast i brunt) eller ett par Loake Edward ( http://www.loake.co.uk/loake-1880/brogue/edward.html ) eller kika in till en handlare som för Sanders skor och se vad han har.
  Är det någon här med erfarenhet av Sanders?

  • Oswald skriver:

   Jag har har två par Sanders i min ägo, Chukkan – Harry och Oxforden – Helsinki.
   Har haft dem några år nu. Chukkan har det slitits hårt på med många rengöringar men de ser fin-fina ut fortfarande, trots svenskt skitväder…..Men den är väldigt generöst tilltagen i storleken!!! själv har jag elva men dessa känns som ett par stora tolvor.

   Helsinki är ju vad den är, använder rätt sällan svarta Oxfords, tycker därför det är meningslöst att slänga ut 7000 kr på ett par EG eller GG. Men om jag skulle använda dem oftare skulle jag nog satsa på något vassare, det känns lite tråkig engelsk banker, teleförsäljare över dem…. men inget konstigt med storleken. Men om man är lagt som Herr Flördeg med fetisch för skoputsning kan man säker höja dem några snäpp!

   Sanders är prisvärda och helt ok, Chukkan är dessutom riktig trevlig med ett par varma sockor. Köpte dem från deras egen postorder och det fungerade utmärkt.

   //Oswald

 7. IngNilsson skriver:

  L.S.,
  Jag tycker Derbykonstruktionen är inherent ful. Inte lite ful som ett slitet Meth-luder efter ett par års hårt leverne, utan den borde fått ett eget kapitel i Karl Rosenkranz ”Ästhetik des Häßlichen”.
  En komocka i estetikens finrum eller en medveten faux pas – välj själv.
  Det anmärkningsvärda är dock att man i inget hänseende verkar ha fått med den monumentala Balmoralstöveln när artikeln ovan skrevs. Således går den återvändande läsaren på denna web-log miste om skor som dessa:
  http://dresslikea.com/post/62325761404/5x-balmoral-boots
  http://www.styleforum.net/t/37559/balmoral-boot-porn
  Det är mig en gåta varför man väljer att, likt ett Linderödssvin, rulla sig i Derby-dyngan istället för vrida uppmärksamheten till den vackra och funktionella oxfordkonstruktionen, Ett sartorialt snedsteg på denna web-logen om man frågar mig.

  tt.

  • Archibald skriver:

   Jag blir alldeles varm inombords av ditt engagemang Ingenjörn, och den ständigt höga nivå av ekvilibristiska uppvisningar invektivens vackra värld. Alltid balanserande på gränsen mellan poesi, och diskursen bland de där sjåarna i Rotterdam 😀

   Dresslikea.com är en finfin weblog. Han kan även rekommenderas på instagram: @dresslikea . Smärta läster i all ära. Jag föredrar även dem mellan varven. Låt säga att jag gillar variation. Därav också de grövre alstren ovan.

   Innerst inne, tror jag det vilar en väl gömd fascination för grova svarta pjuck, till smala byxor även hos ingenjörn 😉

   • IngNilsson skriver:

    Amice,
    Tja, bara de har oxfordkonstruktion, så är jag med på alla tokigheter. Dock vill jag minnas att Nitzer Ebb hade dr.Martens (=Derby) som alla andra consorter. Det var under alla omständigheter så när jag beskådade deras prestationer på Pumpehuset i Köpenhamn ’91.
    Vidare får jag ge en stående ovation till din skenmanöver ovan där du först endast illustrerar derbystövlar, för att sedan predika variation. Nice 🙂
    Vad musiken i sig belangar, svarar jag gärna med samma mynt på ditt ”närmande”:

    En trevlig afton,
    tt.

  • Mästaren skriver:

   Då borde följande sko kunna uppfylla både ingenjörens önskemål och inläggets rubrik
   http://www.pediwear.co.uk/barker/products/6210.php
   ???

 8. Charlton Chester skriver:

  Då jag liksom Ing.Nilsson kan känna ett visst motstånd mot ovan skor skapas det dock mer intresse gällande personen Ing.Nilsson än vad alternativen må vara gällande skor. Vem är denna man? Har denne man möjligtvis några skrifter från egen penna? Finner inte heller denna man aktiv på andra forum (kan dock vara ett misstag från min sida)

  • IngNilsson skriver:

   Bäste Charlton Chester,
   Om du vill veta så mycket om min person, varför fiska i det allmänna kommentatorsflödet när du lika gärna kan skicka ett mail till Arcibald/Flördeg/Gussie/.. för addressförmedling. Jag skulle utan tvekan stilla din nyfikenhet entre nous, men gärna en mer stilfull förfrågan, please!

   tt.

 9. Christoffer skriver:

  Bör man gå ner i storlek vid ett par Loake Badminton, men tanke på den vida lästen?

  • R skriver:

   Jag beställde ett par för dryga veckan sen. En butik i huvudstaden hade ett mindre ”jippo” med representant från Loake närvarande. Ett halvnummer mindre än mina Pimlico var tipset. Egentligen gällde det alltid när man gick från F till G, i princip lät han mig förstå.

   Lycka till

  • Mästaren skriver:

   Prova skon! Borde finnas en återförsäljare nära dig – kika in på Loake.se

   • Brummel skriver:

    Jag har utomordentligt breda fötter och tar därför ofta brittisk storlekt 8,5, trots att den egentligen är en smula för lång. Icke så vad gäller Loakes 026 G-läst, som passar mig förträffligt. Om vi utgår från att dina fötter är åt det mer normativa hållet kan vi ju gör en tolkning e contrario och anta att du borde gå ner en storlek mot vad du brukar ha.

    Jag kan rekommendera kundtjänsten på Pediwear; de gör sitt yttersta för att du ska få en passande sko på första försöket.

    Cho-ta

    Brummel

   • Brummel skriver:

    För att förtydliga: mina Badminton är i storlek 8.

    //B

   • Christoffer skriver:

    Kul att höra att folk är nöjda med skorna då jag kikat lite på dessa. I C&J läst 348 har jag 8,5. Då jag har ”normalbreda” fötter bör jag gå ner ett halvt eller möjligtvist ett helt nummer enligt kundservicen hos Loake. Skall se om jag hittar modellen i någon butik här i Göteborg. Har varit lite skralt av modeller där jag kikat tidigare, tyvärr.

 10. Mats Flördeg skriver:

  Många fina modeller ovan, onekligen. Personligen är jag oerhört förtjust i mina C&J Ashdown, grova och nätta på samma gång.

 11. Mycoft skriver:

  En svart derby full brogue måste väl vara den minst användbara skon någonsin? En del fina skor i övrigt, särskilt kängan från AS. Jag kan även rekommendera en AS Bexhill, en chukka rustic grain vilket var mitt senaste köp. Mycket bekväm och snygg! Finns för 300 GBP på A fine pair of shoes.

  • Rune Rebellion skriver:

   Jag hör vad du säger käre Mycroft men samtidigt kan jag tycka att för att kunna ha en svart sko, krävs ibland att den är av lite mindre formell karaktär. Jag själv sitter just nu med ett par svarta derby fullbrouge 🙂
   Kan uppleva att det krävs mörk kostym när jag har svarta oxfords. Då är en svart derby full brouge ändå rimlig att ha, för ibland är just svarta skor the way to go och det mest passande alternativet.
   Och dessutom, ibland oss, som (iallafall tror att vi) vet och kan mängder om regler och hur dessa får brytas eller kringås och har hundrakoll på skillnader av full- eller semibrouge, öppen eller sluten snörning kanske det sticker lite i ögonen med svarta derby fullbrouges, men för ”de andra” är det bara ett par vanliga svarta skor.

   Vänligen,
   Rune

 12. Brummel skriver:

  Jag inhandlade förra hösten ett par bruna Badminton från Loake, och jag är nöjd med dem. En för Skåne mycket hård vinter gjorde dem inte det minsta förnär. Eller hade inte gjorde dem förnär, om det inte varit för det knödelfödda, lädermördande elände som kallas vägsalt. Det var få dagar, då inte de vita ränderna dök upp på skon, liknande döda mäns fingrar som klängde upp från randen.

 13. Baron Bostongurka skriver:

  Då jag hyser viss sympati med ingenjörens ovan uttryckta aversion kan jag inte motstå att skapa en variation på dennes metaforiska tema kring domesticerade organismers avskräde, ty det är i sanning en samling perforerade felis-fekalier som solkar mitt periskops objektiv under sökandet efter paranta fotbeklädnader för vinterbruk.
  För ändamålet förordar jag istället skodon vars maskulina pondus hugger tillbaka när frosten väl börjar bita: Heschung Zermatt.
  http://www.mrporter.com/product/381105

  • IngNilsson skriver:

   Definitivt en snygg sko. Nu är jag inte särskilt välbevandrad i Loakes konstruktioner, men om jag skulle få för mig att köpa en lågsko med gummisula, kommer det att se ut precis som den länkade, ehuru i en mörkare nyans.

   Förresten, är det semestertider i Sverige? Weblogen är utomordentligt trög med uppdateringar 🙂

   tt.

 14. Herr Hjul skriver:

  En Tweed för James Bond att bära i kommande filmer?

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17791072.ab

 15. Markus skriver:

  En fråga på ämnet: någon som har tips på en derby i mocka och gummisula? C&J Swansea som förebild, men gärna snäppet lägre i pris.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s