Reinfeldt upptäcker four-in-hand & Aftonbladet kärpratar om Obama

Bild

Ung Roosevelt med ”Obamaveck” i slipsen ca 1900.

Aftonbladet har lyckats göra en nyhet av att Fredrik Reinfeldt gått ifrån bredare slipsknutar till en four-in-hand. Det är ju inte var dag som herrmode diskuteras i kvällstidningarna och ännu mer sällan som vi nickar instämmande till de allmänna råden. Så där får vi ge tummen upp.

Men när Aftonbladet kallar vår älskade engelska knytning för ”Obamaknuten” och vecket därunder för ”Obamavecket” ruskar vi på huvudet.

Inte blir det bättre av att blaskan kallar in en kvinnlig expert som hävdar att four-in-hand skulle vara mer ”folkligt”.

Bild

Ung Nixon med ”Obamaveck” i slipsen ca 1930.

Snälla kvällsblaskor vi förstod redan för ett par veckor sedan, när Barack var här på besök, att ni var flickaktigt förälskade i USA:s president. Men kan ni hålla era känslor separerade ifrån vårt
gemensamma västerländska kulturarv?

Att knyta en smal slipsknut och låta silket bilda ett veck under knuten har välklädda – och inte så välklädda – gjort i alla tider. Det har inget med Obama att göra.

Det här inlägget postades i Stil. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Reinfeldt upptäcker four-in-hand & Aftonbladet kärpratar om Obama

 1. Nåja, kvällstidningar i allmänhet och Aftonbladet i synnerhet är ju inte kända för bra texter. Herrmode förtjänar bättre, så det är ju bra att The Drones Club finns.

 2. Mästaren skriver:

  Ett citat i tiden eller?
  ”– Det senaste är dubbel Windsor med det ena varvet lite under knuten, det är mycket modernt och mest inne internationellt.” – Jösses!
  Den dagen fredrik, eller någon annan tråkmåns, knyter sin slips såhär kanske det är dags att höja på ögonbrynen:

  Eller såhär:

 3. Robbefloff skriver:

  ”Dubbel Windsor” – ingen riktig slipskännare skulle någonsin sätta orden ”dubbel” och ”Windsor” efter varandra. Slipsmaterialet skulle inte räcka till en sådan knut.

 4. Fläderblom skriver:

  Hur bred slipsknuten skall vara hänger i hög grad ihop med kragens utforming. Till Obamas krage, med relativt liten vinkel, passar en smalare knut. Till Reinfeldts variant med större vinkel (inte full cut away, men ändå) skall knuten vara fylligare. Den smalare knuten på bilden till vänster ser i mitt tycke oproportionerligt mager ut i den vida kragöppningen.

  Four in hand-knuten (enkelknuten, den engelska knut) har varit etablerad mycket länge. Att namnge den efter en krigisk fredspristagare med socialistiska drag, som dessutom kommer från Förenta staterna (eller påstår sig göra det), är bara smaklöst.

 5. J.D. skriver:

  Det kan väl inte sägas vara helt fel att kalla en four-in-hand folklig då det är den enda slipsknut de flesta som någon gång kan tänkas bära slips faktiskt kan.

 6. Mästaren skriver:

  Eller så ska vi bara glädja oss åt at tabloidpressen överhuvudtaget skriver något icke negativt om slipsar kanske?

 7. Herr Hjul skriver:

  Aftonbladet verkar missat att Per Nilsson som på fritiden driver bloggen Manligheter har börjat sin anställning som analyschef på Moderaterna.

  Att Reinfelts slipsknut har utvecklats till det bättre är knappast överraskande.

 8. Lord Sidcup skriver:

  Förr i tiden kunde människor två slipsknutar ”engelsk” och ”kontinental”, d.v.s. halvwindsor och four-in-hand. I dag kan den bildade slipsknytaren betydligt fler knutar, tack vara nätet, medan kreti och pleti stretar vidare med de förstnämnda, av gammal vana. Man kan ju tycka, därmed, att dessa knutar är folkliga. Om man vill, alltså…

 9. Admiral von Schneider skriver:

  De ovana slipsbärare som jag stöter på tycker jag oftare har en windsor än en four-in-hand. Och då oftast en löst knuten och oåtdragen sådan. Så för mig är nog det den mer folkliga knuten.
  Kan ju hoppas på att det är Per Nilsson som influerat statsministern och att han också lyckas få honom att börja köpa vettiga kavajer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s