Skärp med broguedetalj; Yay, or Nay?

OJ_brogue_belt

Jag sprang nyss på det här skärpet från Oscar Jacobsson, och lädertonen fångade genast mitt intresse. Snart lade jag märke till det perforerade ”broguemönstret” i ena änden…

Ena stunden känns mönstret som en snygg detalj, och ett trevligt diskret komplement till helhetsintrycket, i lag med låt säga ett par trevliga flanellbyxor. Nästa, som hämtad ur en spaghettiwestern med en omgivning av clownaktiga cowboyboots och kofösardetaljerad denim. Vad säger ni läsare om saken?

belt_full

Det här inlägget postades i Stil. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Skärp med broguedetalj; Yay, or Nay?

 1. G skriver:

  Jag måste nog sälla mig till de negativas arma skara, men jag måste erkänna att jag är en dålig person att uttala mig då jag även har svårt för nämnda detaljer även på skor. Dock är det intressant att se hur mode från en produkt övergår till och påverkar en annan. Kanske är detta något vi kommer att få se mer av i framtiden (och med rätt mönster på rätt skärp kanske det till och med kan bli ett trevligt inslag i garderoben).

  /G

 2. Jonas skriver:

  Enligt min mening ser det faktiskt acceptabelt ut och kan bli en trevlig detalj om man matchar den med diskretion och stil. Dock inget man bör bära till blåjeans, av anledningen som du nämner. Tur att man endast äger ett par då.

 3. Brummel skriver:

  I say nay!

  Det blir helt enkelt lite för mycket för min enkla smak. Bälten får gärna matcha skorna och andra läderdetaljer vad gäller färg, men att matcha brogueskor med broguebälte känns lite väl utstuderat. Dessutom, som du mycket riktigt poängterar, ser det lite Clint Eastwood ut.

  //B

 4. Benjamin skriver:

  Jag gillar det, men skulle inte matcha med skornas mönster (men gärna färgen). Att ha det med ett par enkla ljusa byxor, t.ex. chinos kanske inte skulle vara helt fel. Om jag såg bältet skulle jag nog inte välja det först, utan föredrar nog enklare och robustare bälten i kraftigt sadelläder.

 5. Philemon skriver:

  Då jag uppskattar funktionalitet har jag lite svårt för detta. Broggarnas ursprungliga syfte var ju att inte stänga in fukt och tankarna far direkt till frågan, när ett väldränerat bälte vore på sin plats. Jag skulle nog dock inte hoppa av stolen om jag såg någon bära ett.

  //Philemon

 6. Lord Sidcup skriver:

  ”Horror vacui” blir uttrycket för dagen. Mönstrade, flätade o.s.v. bälten i all ära, men det ser fjuttigt ut med några få hål vid änden på skärpet. Antingen går man hela vägen, eller så låter man bli helt. Föreställ dig exepmelvis ett bälte med fyra nitar i motsvarande position. Det blir helt enkelt ingen symmetri eller balans i det hela, om man inte fyller ut hela bältet, eller åtminstone motsvarande position på andra sidan.

  Det som talar mot själva mönstret är att det ser lite stelt ut, vilket å andra sidan gör det mer diskret och mindre western. Jag får nog säga att jag har mindre mot hålmönster på bälten än på skor, i alla fall. Brogues är inte min grej.

 7. Harald skriver:

  Jag håller med Lord Sidecup. Ett bältes attraktion skall vara i centrum av bäraren, d.v.s. i spännet och inte några längdenheter bredvid det.

  Om kavaj, cardigan eller tröja bärs kommer denna dekoration förmodligen aldrig synas och då kan deras funktion som dekoration ifrågasättas. Om kavaj, etc. däremot inte bärs så kommer dessa hål dra blickar till området vid sidan av kroppens symmetrilinje och efter det låta dessa stanna där.

  I fall med bälten vars spänne är den detalj med störst attraktionskraft, riktas betraktarnas fokus direkt till bärarens symmetrilinje och därifrån dirigeras deras blickar vidare via knappslå, och/eller neckwear* för att slutligen nå det som skall framhävas mest på en person; ansiktet.

  Att lägga detljer utanför cetrum kan bli plottrigt och attrationskrävande.

  *(Jag saknar en god svensk översättning detta samlade uttryck men det som menas är; krage, slips, fluga, scarf etc.).

 8. Harald skriver:

  Jag ber om ursäkt för alla saknade bokstaver som medför felstavningar i mitt tidigare inlägg.

 9. Mästaren skriver:

  Det är väl inget att höja ögonbrynen för högt över, varken wow eller huga, skulle antagligen inte ens lagt märke till detaljen hos någon annan oavsett vilken linje hålen befinner sig i.
  Ergo: ett svagt jaha!

 10. Admiral von Schneider skriver:

  Får också western-känsla av bältet, tillsammans med nån hemsk bild av det matchat till en mockajacka med fransar.
  Jag säger nay.

 11. Hannes skriver:

  Är det inte mer mönster än så kan det vara snyggt. Men matcha inte med broggpjuck!

 12. Mycroft skriver:

  Yay om man är Cowboy, nay om man inte är det.

 13. Lord Laphroaig skriver:

  Jag är normalt reaktionär i min klädsmak men tycker faktiskt att bältet ser riktigt trevligt ut. Broguemönstret är en lustig detalj men stör mig inte. När bältet bärs kommer mönstret knappast att synas ändå, men om bäraren gillar den här lilla detaljen, så varför inte? Eftersom mönstret knappast kommer att synas ändå när bältet sitter på, så är det ju främst bäraren som kommer att märka det när han tar fram bältet på morgonen för att sätta det i byxorna. Blir han då uppiggad av detaljen med broguemönstret, så ser jag inget fel i det.

 14. Harald skriver:

  Här är ett exempel på brogue-bälte som är mycket trevligare än det i artikeln och som inte drar attraktion till en viss punkt på remmen: http://bergbergstore.com/leather-goods/belts/suede-brogue-detail-belt-espresso.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s