Spit-shine – men på vad?

DSC_1036

Spit-shine som vi är vana att se den. Här på artikelförfattarens Church’s Consul.

Först och främst, så att vi har den saken avklarad, bör vi besvara frågan vad spit-shine är för något. Spit-shine är en spegelblank glans som uppnås genom att man gnuggar skovax och små mängder vatten mot skons ovanläder. Huvudingrediensen är dock varken vax eller vatten utan tålamod.  Många gånger tar det dryga timmen per sko för att få till den perfekta putsen. Själva hantverket att uppnå den spegelblanka ytan tänker jag inte fördjupa mig i här, det har gjorts på så många andra ställen.

Frågeställningen jag tänkte beröra är istället; på vilka skor ska man arbeta upp denna typ av extremglans på? Många resonerar som så att man låter glansen matcha formaliteten. Det vill säga desto formellare skor, ju mer inarbetad glans. Ett resonemang som utan tvekan äger sin riktighet. Ett par dåligt putsade oxfords till en mörk kostym drar onekligen ner helhetsintrycket rätt rejält.

Men för egen del tycker jag en riktigt genomarbetad puts även på informella skor livar upp helheten och skapar en kontrast som känns tilltalande.  Det informella skapas i den grovhet som skorna har, vilken talar för sig själv. Att ovan på det lägga på en hög glans ger skorna en ny dimension som dels sticker ut, och där med tillåter skorna att ta större plats, och dels signalerar en viss ansträngning.

884933_453044091431494_85168749_oEtt par informella derbys. Med spegelglans fram till blir skorna genast lite mer propra och och kan utan problem matchas med flanelbyxor och klubblazer. Att det är grainläder skänker ytterligare en dimension till det hela, där grain-mönstret inte syns över det högpolare området utan sakta uppenbarar sig längre bak.

DSC_1079 Här har vi en spit-shine puts på Crockett & Jones allra mest grovhuggna kängor – Snowdon – tillsammans med ett par kaki-färgade mollskinsbyxor från Charles Tyrwhitt.  Formellt blir det knappast, men skapar ändå en något mer urban känsla på ett par kängor som egentligen är framtagna för fasanjakt.

M.F.

Det här inlägget postades i Inspiration, Livsstil, Stil, The Drones Club. Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Spit-shine – men på vad?

 1. Henry skriver:

  Vad är det för ”fit” (extra slim fit, slim fit eller classic fit) på byxorna från CT på nedersta bilden?
  Tycker de brallorna ser snygga ut 🙂

 2. Mycroft skriver:

  Personligen anser jag nästan att spitshine gör sig bäst i sammanhang som inte är så informella. Det kanske är motsägelsefullt med tanke på lackskorna som används till smoking och frack, men på något sätt känns det som att man i vissa formella sammanhang bör undvika allt för iögonfallande utsvävningar. Dessutom, det finns ju mellanting mellan spitshine och dålig puts. Jag närvarade på ett bröllop igår, och hade då ett par mycket välputsade svarta oxfords. De var väldigt blanka, men absolut ingen spitshine. Det är den typen av puts jag tycker passar bäst vid mörk kostym-tillfällen. Välputsat men inte spitshine.

  Spitshine sparar jag till lite mer informella tillställningar och skor. Dessutom tycker jag den gör sig snyggare på brunt än svart.

 3. Johan skriver:

  En stor eloge till dina derbys! Otroligt vackert med en ytterligare nivå av patina mot de kontrasterande gå-vecken. De där kan man sitta och glo på ett bra tag!
  Gick du till väga med putsningen på sedvanligt sätt? Har själv haft en aning problematik med just grain-läder och spit-shine, dessa är dock även med brogueing.

  Med vänlig hälsning, Johan

 4. Lord Sidcup skriver:

  Föredömligt välputsat, käre Flördeg!

  Vad gäller herr Mycrofts kommentar ovan, så kan det kanske kännas lite fel med en ordentlig högglansputs på begravning i kyrkan, eller lite överdrivet på en enkel middag. På bröllop tycker jag dock att det passar utmärkt med just högglansputs. Ett bröllop är ju faktiskt inte bara ett särskilt högtidligt tillfälle, utan en särskilt festligt tillställning. Då ska man klä upp sig, putsa sig ordentligt, bära det bästa man har och anstränga sig till det yttersta för att göra tillfället högstämt, praktfullt och glänsande.

  So says Sidcup! 🙂

  • Mycroft skriver:

   Jag håller med om att spitshine passar sig på bröllop. Vad jag ville komma till med det exemplet var att skor som är välputsade men inte högglansiga också är accepterat! Det var helt enkelt en kommentar till ”Det vill säga desto formellare skor, ju mer inarbetad glans. Ett resonemang som utan tvekan äger sin riktighet. Ett par dåligt putsade oxfords till en mörk kostym drar onekligen ner helhetsintrycket rätt rejält.” Även om jag är säker på att Flördeg inte menade att formella skor utan spitshine automatiskt är dåligt putsade så ville jag ändå belysa att det faktiskt går att ha välputsade skor utan att för den sakens skull kunna använda skorna istället för en spege.

   Eventuellt kan det ha blivit ett kommunikationsfel, men jag anser att spitshine har sin plats, och tillställningar med strikt klädkod sällan är en sådan.Just bröllop och andra mycket festliga tillställningar undantaget. Egentligen bör man ställa sig frågan ”Är det här rätt tillfälle att göra klädmässiga utsvävningar?” Hade jag inte varit den tidsoptimist jag är så hade skorna säkerligen liknat speglar under gårdagens tillställning. 😉

 5. Lord Fry skriver:

  Relaterat; Hur upplever du storlekarna på byxorna från tyrwhitt?

 6. Jeeves skriver:

  Snygga derbys

  Ser ut som ett par C&J Grasmere fast ändå inte?
  Av bilden att döma så ser inte lästen inte ut att passa dina fötter 100%, då snörningen går samma lite för mycket. Kanske en optiskt synvilla?

 7. Woodsie skriver:

  Hej, jag tycker att spit-shine på kängorna var att gå till överdrift. Övriga exempel var annars mycket tilltalande. Rörande kommentaren kring lästens passform så tycker jag det är snyggt om snörningen går ihop eller snudd på. Större glipa tycker jag ser illa ut, men det är bara min åsikt.

 8. Lord Suggs skriver:

  Intressant ämne och ett roligt sammanträffande då jag just nu sitter i liknande tankar inför en anställningsintervju i veckan. Personligen anser jag att en ”spitshine” passar bäst i sammanhang där man vill vara så uppklädd som möjligt. Att således arbeta upp en sådan glans på ett par kängor känns därför mer som ett roligt undantag än praxis. Nåväl, jag ska som sagt på anställningsintervju kommande vecka (jurist, men på myndighet). Jag kommer bära en mörkblå kostym och försöka hitta en balans mellan formellt men inte för (vad som i detta land tyvärr anses som för) formellt. Jag kommer bära ett par svarta oxfords som givetvis kommer vara välputsade men jag kommer avstå från en ”spitshine”. Tyvärr tror jag att detta i sammanhanget nämligen riskerar att dra till sig uppmärksamhet på ett negativt sätt. Vi har ju dessvärre ett sartorialt klimat i vårt land som inte med förlåtande ögon ser på den som avviker från gängse normer. Sorgligt men sant.

 9. Rune Rebellion skriver:

  Åh. Flördeg! Som jag har saknat dig!

  Angående spit-shine så tycker jag absolut det är gångbart på både begravning och bröllop.
  Däremot kan jag tycka att det är lämpligt att avstå från det på anställningsintervju av (tyvärr) taktiskt skäl då det är dig de ska ihåg Lord Suggs, och inte dina skor. Självlart ska de dock vara välputsade.

  Spit-shine, eller bara vääldigt väldigt välputsade skor gör dock minsta lilla fläck eller dammkorn så synlig och uppenbarar sig tydligt. Kontrasten sticker verkligen i ögonen.

 10. Jocke skriver:

  Roligt att vända på det och putsa upp informella skor, derbyn i grain blev ju riktigt bra. Personligen gillar jag inte att ha spit shine på mina egna skor, nöjer mig med en riktig bra puts på mina svarta oxfords och resten får den puts det blir av lite kräm + borstning.

 11. IngNilsson skriver:

  L.S.,
  Mats är verkligen en framtidsman och ett föredöme för oss alla. Oavsett tillfälle är skornas lyster en av de saker man tittar på först. Enligt min ödmjuka mening kan det inte bli nog glansigt och den lyster Mats fått upp på sina skor vittnar om ett nästan omänskligt tålamod och väcker stor beundran hos den bildade betraktaren. Jag har själv ett par bruna C&J Tetbury som sedan år tillbaka bär den bästa spottglans som huset kan uppbringa och en pair-review gav endast positiva reaktioner.
  Om jag får bestämma så slutar vi prompt med den tramsigt kalvinistiska företeelsen att gradera skoputs och ser till att alla våra skor glänser ikapp med Mats diton. Givetvis med mocka- och nubukskor som lysande undantag.

  tt.

 12. Carraway skriver:

  Fantastisk glans, må jag säga! Vilka produkter använde du dig av på kängorna?

 13. Mr Skarpskytt skriver:

  Hur ser ni på knepet att fetta in med uppvärmd skokräm och sedan putsa med en våt bommulstuss?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s