Oljerockspremiär på allvar.

Skyfall_ChestOljerocken är ett sant höstplagg, och nu har i alla fall min egen säsong för bärandet inletts på allvar. Det råder en ständig debatt om Barbours plagg, huruvida gamla plagg slits eller åldras vackrare, och håller bättre. Klart kan konstateras att mycket av den finish och patina en Barbour-jacka uppnår, ligger i tygvikten och vilket medel den grova bomullsväven behandlats med.

Åsikten att nyare Barbourplagg skulle slitas och gå sönder snabbare än äldre jackor från tillverkaren, har en viss sanningshalt. Det ska dock enligt leverantörendock inte bero på försämrad kvalité, utan att ytterst få plagg idag tillverkas av tyg med en grovlek klassad som heavyweight (8 oz). Det ger bland annat en tunnare väv, som inte heller kan innehålla lika mycket av det impregnerande vaxet.

Vidare beror det på typen av impregnering som använts i plagget. Dagens så kallade Sylkoil, uppnår inte samma ytfinish/patine med användning som äldre generationer av ytbehandlingsmedel.

Mitt eget plagg nedan, från i våras, är dock en av få modeller som idag tillverkats av det grövre heavyweight-tyget.

Modellen ska även i år finnas tillgänglig i en något annan form än nedan, och kallas nu ”Commander jacket”, under företagets linje ”Dept. (B)”.

Full_posing_edit

Det här inlägget postades i Inspiration, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

51 kommentarer till Oljerockspremiär på allvar.

 1. livgardist skriver:

  Jag erkänner villigt att jag är en riktig Barbouriot. Med 7 Barbourjackor i garderoben och diverse andra attraljer så går det väl inte att skylla det på annat.

  Numera kan jag dock omöjligt hålla med om devisen ”A Jacket for LIfe”.

  Om det gick att klistra in en bild här så skulle jag visa jämförande bildexempel på kvalitetsförfallet.

  Min nyaste välskötta och försiktigt använda vardags-Beaufort från 2011 har redan några småhål i tyget, sömmar som gått upp, förlorat att text utom en svag rest av själva Barbour-loggan på sidenlappen i nacken samt nött hål på tartanfodret runt om hela jackslutet. Tyget må vara tunnare, men detta är ändå riktigt dålig kvalitet

  Min gamla Beaufort, också av en tunnare modell, har jag använt i snart 20 år och brukas i hårt fält, jakt och vid kroppsarbete. 2011-an ser redan mer sliten ut än min 1994-a.

 2. Herr Hjul skriver:

  Onekligen intressant. Själv har jag inte brukat min Ashby 2011 så hårt, men den hänger med i skogen på hundpromenader. Den är fortfarande i stort sett utan slitage.

 3. Lord Sidcup skriver:

  *pust* Äntligen lite konfektionistiskt syre!

  Du vet, Archie, att du inte kan lämna oss ensamma med ingenjörn så här länge. Han bolmar cigarrök, drar anekdoter om hur det var på Thatchers tid och fräser ”Godverdomme!” om all modernismens fasor… 😉

  • IngNilsson skriver:

   Min bäste Sidcup,
   Innen du kastar anklagelse ikring dig, som en österlensk bonde sprider sitt gödsel, vill jag be dig beakta att rök mig veterligen inte förmår penetrera glasfiber i längder som skulle duga att transportera bits and bytes i landsgränsöverskridande syfte. Dessutom är jag heller inte särskilt imponerad av Thatcher, eller sitter inne med en hord skojiga berättelser från Iron Maidens storhetsdagar. Ej heller är jag en storförbrukare av ”Gudfördöme mig”, uttalat på rotvälska, då jag som agnost finner det tendentiöst att åkalla andras gudar för att lägga kraft och affekt i mina egna utsagor. Däremot är det helt riktigt att jag gärna, ofta och högst nödvändigt, söker höja ett varnande finger för revolterande modetrams, närhelst det sticker upp sitt lurviga, hornprydda och tvetungade huvud. Med en jesuits vaksamhet uppmanar jag dig att avvisa den hyperkommerciella modebranchens nycker, i enlighet med vad som anstår en förfäktare för den goda och traditionelt smakfulla stil, vilken i enlighet med evolutionsteorins principer behåller bestående och livskraftiga permutationer av bestående stil medan vämjeliga försök att omkullkasta densamma, avvisas med syndarens envishet.

   Det faktum att du väljer att bjuda på Enigma i sammanhanget är dock så misshagande att det om något får mig att inte bara vilja utbrista Godverdomme man, waar heb je je smaak vandaan, utan även att een dergelijke ruk-schijt-klote-kanker-tering-tyfus-nummer heb heel lang niet meer gehoord. Men det vore möjligen att uttrycka sig lite för starkt i sammanhanget.

   Trevlig afton.

   tt.

   • Lord Sidcup skriver:

    Did you hear that, did you hear that, eh? That’s what I’m on about – did you see him repressing me, you saw it didn’t you? HELP! HELP! I’m being repressed! 😉

   • IngNilsson skriver:

    Be quiet! I order you to be quiet! 🙂

   • Raizumichin skriver:

    Ibland har jag svårt att uttyda om ingengören är ironisk eller inte. Det verkar för mig omöjligt att så fullkomligt uppfylla det påstående man försöker avvisa, men jag har sett liknande brist på självinsikt förr. Ren hipsterception är vad det är.

   • Lord Sidcup skriver:

    Raizumichin: Jag tycker ingenjörns självdistans är rätt uppenbar. Bara uttrycket ”ruik-schijt-klote-kanker-tering-tyfus” är ganska talande. Och vi ska inte gå så långt som att använda h-ordet om vrandra här på Drönarklubben, tycker jag. Det är klart värre än ovanstående. 🙂

   • IngNilsson skriver:

    Bäste Raizumichin,

    Efter en missuppfattning med Alistair som ägde rum för drygt två år sedan, har jag slutat att ironisera i skrift. Jag förkunnar när jag vet och frågar när jag inte gör det.
    Eftersom jag tydligen är alltför imbecill för att greppa vad du avser med att jag skulle söka”fullkomligt uppfylla det påstående man försöker avvisa”.
    En radhänvisning till min kommentar skulle tas emot med tacksamhet, så att jag har möjlighet att bemöta. Vidare famlar jag i mörker vad beträffar din term ”hipsterception” betyder.
    Ett klargörande med definition vore likaså tacksamt, eftersom vare sig SAOB, SAOL, Cambridge Dictionary eller Oxfords dito, men ej heller Larousse och Duden tycks kunna bringa klarhet i densamma.

    tt.

   • Hannes skriver:

    Neeeeeeeeeeeeej Raizumichin! Inte störa dig på Ingenjörn. Din enda lön blir mer av det du reagerade på 🙂

   • Lord Sidcup skriver:

    That’s why we keep poking him, Hannes!

   • Raizumichin skriver:

    Lord Sidcup har rätt, Ingengören är en oändlig källa av uppmärksamhet. Tack också för länken till det enda uppslagsverket som garanterat kan förklara ordet hipsterception.

   • Algy skriver:

    “Remember she called Mandela a terrorist and took tea with the torturer and murderer Pinochet.
    How should we honour her? Let’s privatise her funeral. Put it out to competitive tender and accept the cheapest bid. It’s what she would have wanted.”

    Ken Loach om Margaret Thatcher.

 4. koflugan skriver:

  Hm, intressant.

  Jag har två nyare Barbour, inköpta 2011/12, en i medium- och en i lightweight kvalitet.

  Den ena har skräddaren fått lov att lappa redan trots sparsam användning och den andra har behov av handpåläggning av skräddaren.

  En hederlig gammal Beaufort från 90-talet som pga storleken såldes för en tid sedan såg i princip orörd ut trots frekvent användning.

  Jag har redan nu börjat titta efter alternativ till Barbour för eventuella framtida inköp av vaxade jackor. Trist, då de är klassiskt märke med en del fina modeller.

 5. budoarstämning skriver:

  Instämmer med livgardist ovan angående Barbours kvalitetsförfall. Min Beaufort från 2007 har krävt betydligt mer underhåll och reparationer än vad min Beaufort från mitten av 1990-talet gjorde. Man misstänker att Barbour på senare år lagt sin energi på att expandera sortimentet snarare än bevara kvaliteten. Barbours hemsida har en bit över 100 modeller av jackor, för att bara inte tala om t-shirts, sneakers eller hundtäcken. Synd på ett så trevligt märke.

  • Herr Hjul skriver:

   Hundtäcken är av många en uppskattad del av sortimentet, perfekt att dra på även hunden en vaxad barbourjacka nu när höstrusket kommer.

 6. Mästaren skriver:

  Finns det inget annat än Barbour om man ska ha en oljerock?

  • Hannes skriver:

   Själv äger och bär jag Peregrines ”Woodford Biker Jacket”. Är övermåttan nöjd med den!

  • Goretexmannen skriver:

   Jag har sett folk på nätet säga att de uppnått goda resultat genom att applicera Barbours vax på jackor från Fjällräven (i stället för FR:s egna ”grönlandsvax”). Risken är förstås att man ser ut som en biologilärare snarare än som en förrymd klichélantengelsman, men ska man ändå ut i skogen, så…

   • Lord Sidcup skriver:

    Detta är endast ett litet steg bättre än förslaget att smeta öronvax på barnens Hello Kitty-jackor. Fjällräven? Hur vågar du karl? 😉

   • Hannes skriver:

    Genuint nyfiken: Vad gör att man ser ned på Fjällräven? Associationerna med miljömuppar åsido så är det väl rätt nära att vara ett svenskt heritagemärke känt för utmärkt kvalitet?

   • Lord Sidcup skriver:

    Liksom ingenjörn har jag upptäckt att, även med mycket uppenbart överdrivet språk och dito ton, är det ibland svårt att framföra ironi och skämtsamhet på nätet. Tonen når liksom inte alltid riktigt fram. Därför lägger jag vanligtvis, för säkerhets skull, till en blinkande smiley efter mina mer skämtsamt menade kommentarer.

    Så även här.

    Det var alltså tänkt som en skojfrisk kommentar, med anspelning på Fjällrävens mer dagisfröken- än drönarassocierade image. En (över)spelat föraktfull kommentar!

    Efter att ha tittat på nutida Fjällrävens jacksortiment kan jag för övrigt konstatera att de inte längre enbart saluför de hemskheter som de presterade under min ungdoms dagar: även om det fortfarande kanske inte alltid är riktigt min stil. Och jag ser det fortfarande kanske mer som bärplockarställ än något en modern Jeeves skulle ta fram ur garderoben. 🙂

 7. Robs skriver:

  Stiligt!

 8. Woodsie skriver:

  Prisad vare gud! Ett inlägg. Hoppas att min Moorland från -94 överlever i många år till.

  Woodsie

 9. R skriver:

  Min Barbour modell Flyweight Mac som jag köpte 2010 pensionerades förra hösten för att den var för sliten. Fodret hade lagats ett par gånger och var nu mest stora hål i nederkant. Hål hade lagats vid ”fickhörnen” i yttertyget och på något vis hade det blivit ett stort hål i armhålan genom både fodret och yttertyget. Nådastöten var två långa veck över axeln som nöttes ut av väskans axelrem. Det kan hända att detta var en av de tunnaste yttertygen de haft, men kvalitén var verkligen usel. Trots det hade jag nog köpt en ny om jag kunnat, det var verkligen en favorit!

 10. Fläderblom skriver:

  Mina tirader låter ungefär som tidigare inlägg. Min Moorland från 1990-talet får hänga med i ett par år till. En Beaufort från ca 2005 är redan kasserad. Beaufortjackan var dessutom sämre av ytterligare ett skäl: det var varumärkesbrodyr på ena ficklocket, något som Barbour började med kring millennieskiftet. Jag bär aldrig kläder med synliga emblem eller logotyper, så innan jag ens använde jackan fick skräddaren sy en lapp över de fula bokstäverna. Redan från första användningstillfället hade den en prydlig ”lagning”. De kommande säsongerna blev lapparna flera och snart var det dags för begravning – ett gigantiskt hål i vänster armhåla gick inte att laga på något snyggt sätt.

  Min trotjänar-Moorland blir min sista Barbour.

 11. Archibald skriver:

  Det verkar inte vara några tvivel över att mer hänt med tillverkarens kvalité, än att tunnare tyger ofta används idag.

  Så här många överensstämmande upplevelser från en trogen, medveten och erfaren skara av läsare, är en mycket värdefull informationskälla.

  Vi tackar än en gång för att ni välformulerat, objektivt och tydligt delar med er av era erfarenheter och tankar.

  Jag känner själv att källan som skulle kunna kasta mer ljus över de faktiska och textiltekniska skillnader, som verkar ligga bakom förändringen, borde kunna hittas hos exempelvis British Millerain.

  Ett väveri som sedan många år levererat bomullsväven vilken Barbour sedan vaxbehandlar.

 12. Gustav skriver:

  Archi – är det samma jacka som James Bond?

  • Archibald skriver:

   Det stämmer bra Gustav.

   • koflugan skriver:

    Nja, ska man vara petnoga så hade Mr Craig modellen X To Ki To i Skyfall.
    Modellerna skiljer sig på några punkter. Bland annat medföljer huva på Barbour X To Ki To vilket det inte gör på Commandern.
    Tyvärr är även Commander limiterad vilket är synd då modellen är snygg.
    /axa

   • Archibald skriver:

    Jag kan meddela att detaljerna du nämner, med fördel går att lösgöra från jackan jag bär ovan via knappar och blixtlås. Den är producerad i totalt 3000 exemplar.

    Skyfall_ToKiTo_jacket

   • koflugan skriver:

    Ahh, ok.

    Läste snabbt förbi delen där Commander Jacket nämns. Dock kan väl sägas att likheterna modellerna mellan är fler än skillnaderna.

 13. Desmond skriver:

  Jag har faktiskt tänkt om angående oljerockar. Beträffande andra kläder brukar jag tänka att det oftast lönar sig att köpa ett etablerat märke. oljerock köper jag dock numera på Granngåreaden/Lantmännen, eller i en ridports- eller jaktbutik. Jag köper ett billigt märke. De brukar hålla uppemot 10 år, skulle de hålla kortare tid har jag inte kastat bort några pengar.

 14. Oolof skriver:

  Någon som har koll på vart man kan få tag i en commander jacket, skulle gärna vilja prova den. Har endast hittat engelska butiker på nätet

 15. Garderners Delight skriver:

  Delvis dyster läsning. Jag sitter själv med en Barbour craster wax jacket och den kommer definitivt att överleva mig, med råge och den används alltför lite eftersom det krävs en lyftkran för att få den på mig men den är bra. Fungerar bäst på en stormpiskad sten i Atlanten.

 16. Joe skriver:

  Enligt mitt sätt att se det är det helt oförsvarbart att köpa en nyare Barbourjacka. Ekonomiskt, ur resurssynpunkt och ur konkurrenssynpunkt. En sån kvalitetsförsämring måste helt enkelt straffa sig. Ett företag som tillverkar så svag kvalitet ska inte belönas med mina pengar. Synd förstås. Men det finns ju alternativ och bättre då att stödja dem.

 17. R. skriver:

  Kul att ni får cred på andra sidor. Här din bild på dig i jackan:
  http://thornproof.tumblr.com/
  bilden lades upp under dagen idag så sök efter dagens datum

 18. Marininfanterist skriver:

  Ett tips är ju att köpa en begagnad oljerock.

  Just gällande jackor från Barbour så är andrahandsmarknaden tämligen omfattande.
  Även om det kan kännas som fusk att inte ”slita in” jackan själv så är det värt att köpa en av bättre kvalitet.

 19. Admiral von Schneider skriver:

  Vad gör ni med era jackor egentligen? Har ni på er dem medans ni jagar grävling med händerna eller liknande aktiviteter? 🙂
  Har aldrig ägt en Barbour men de jackor jag haft har jag aldrig lyckats nöta hål på. I de fall de gått sönder på något sätt har det varit dragkedjor som gett upp eller knappar som lossnat.

  • koflugan skriver:

   I mitt fall så har skadorna uppstått med anledning av dragsko. Både modeller jag har i bruk har dragsko både i midjan och nertill. Nertill där friktionen är som störst när man promenerar finns ingen förstärkning av tyget vilket följaktligen ger småhål där tyget veckar sig.
   I övrigt har jag upptäckt att ena modellens innerfoder i en av fickorna är slarvigt sydd.

  • Anders F skriver:

   Nu är väl just Barbour-jackorna till för exakt sånt du beskriver, så då skall man väl bli förvånad om de inte tål jakt- och skogsliv. Hade det varit italienska ullrockar från modehus hade jag förstått om man tyckte det var märkligt 😀

 20. livgardist skriver:

  Usch, det är så tråkigt väder ute så jag skall nog belöna mig själv med en Barbour Coven Commando nu. Den har ju heavyweight tyg så den kanske håller i mer än ett år…

 21. Melker skriver:

  Hur lång är du Archibald och vilken storlek är din jacka?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s