Andrews Ties. Uppföljning skjortor, och slipsteori.

ATs_collar_insteditFördelen med att vi på TDC nu hållit på några år med vår verksamhet, är att den gångna erfarenheten ger en bra referenspunkt i olika sammanhang. Saker vi testat, har hunnit hänga med en tid, och verkligen satts på prov. Jag kom första gången i kontakt med Andrew´s Ties Sverige, tidigt under våren 2012. Kontakten ledde till en granskning av skjortorna de levererar i en första recension. Dessa skjortor har nu använts flitigt i snart ett och ett halvt års tid, och fått bekänna färg. Och form.

Många har haft erfarenheten att ATs skjortor exempelvis skulle krympa onormat mycket i tvätten. För att råda bot på spekulationer, och för att ta en titt på ytterligare spännande inslag i ATs ständigt uppdaterade sortiment, tog jag i våras hem dels en referensskjorta med ytterligare en kragtyp i företagets utbud, samt några av deras stickade accessoarer för utvärdering.

Det mest överhängande frågetecknet inför jämförelsen av min äldre skjorta, med den nyligen levererade, var det om krympmånen. Många av oss svenskar är resligt byggda, med följande krav på skjortors ärmlängd.

Först skall konstateras att alla bomullsskjortor krymper. Såväl plagg i tvåtusenkronorsklassen, som billigare budgetalternativ. Det ligger i naturmaterialets natur, och skall tas med i beräkningen vid köp av en ny skjorta. ATs har rent av vältvättade skjortor i sin butik, som referenspunkt och provplagg för kunder som inte tidigare provat eller använt företagets kläder.

Nyare leverans, bredvid en nyligen och länge välanvänd (taskigt struken) skjorta.

Nyare leverans, bredvid en nyligen och länge välanvänd (ostruken) skjorta.

Skjortorna från Andrew’s Ties möjligen har en aningen kortare ärm i grundutförandet. Dock inte kortare än att jag med mina 185cm, kunde ha ett plagg i storlek 40 utan att ärmarna blev för korta. Dock skulle det fortfarande finnas utrymme för att bära skjortärmen någon centimeter längre än de är i nyskick, utan att de blivit för långa.

???????????????????????????????Vid en jämförelse mellan ärmlängden på den bengalrandiga skjortan med button down-krage (väl använd och tvättad), men det fint pinsripemönstrade ljusblå plagget med cutawaykrage, skiljde det idag ca 5mm i ärmlängd. Båda tygerna är av samma vävtyp, och är tillverkade av italienska Tessitura Monti.

Den nya skjortan håller i övrigt samma trevliga egenskaper som återges i den första recensionen av ATs skjortor. Egenskaper jag annars mest hittar hos dyrare plagg. Kombinerat med modellen och de olika kragar som finns i utbudet, är skjortorna oerhört prisvärda. Kragarna på spreadmodellerna är något styva i början. Dock går kraglattorna att plocka bort, plus att kragen mjuknar något efter en tids användning och tvätt. Cutawaykragen på skjortan jag provade denna gång är av normalhöjd, och har ett välbalanserat mått av spread, vars omfattning syns på bilderna med slipsen i inlägget.

Button down-kragarna är fantastiskt böljande mjuka i utgångsläget. modellen på den högra skjortan på bilden ovan är extra hög, vilket ger en generellt större krage. Jag är väldigt förtjust i den, men för den som föredrar en något mindre bd-krage finns även varianter med ”normal” höjd.

För tillfället finns de bara i ATs butik på Rörstrandsgatan 10 i Stockholm, men företaget har långt gångna planer på att även lansera en nätbutik som kommer att hittas på Andrew’s Ties websida. under kommande år, ska skjortutbudet även kompletteras av plagg med extra långa ärmar, ca +5cm från standardutförandet.

Ytterligare bekantskaper vi denna andra leverans var först en vävd sidenslips. Även om det finns något tidlöst över slipsen som accessoar, finns även på detta område mer långsamt föränderliga trender, såväl som en variation i hur jag själv trivs med att böra min slips. Det jag för några år sedan betraktade som optimala knutegenskaper, överensstämmer i mångt och mycket med min uppfattning idag. Skillnaden är att jag nu för tiden, ibland vill ha en något nättare knut. Inte fullt lika mycket volym.

Den ska fortfarande skall vara följsam och ge en kompakt four-in-hand, som skall kunna anpassas efter tycke och dagsform beroende på hur hårt man tuktar den när slipsen knyts. Något som för mig generellt kännetecknar egenskaperna hos en bra slips. Knutens volym skall sedan helst kunna anpassas med val av olika sorters knutar, snarare än att begränsas av mellanläggets grovlek och volym.

ATs_chest_Instedit

Sidenslipsen som levererades höll just dessa egenskaper, och har en uppbyggnad som vid en enkel four in hand levererar en smärt och kompakt knut, som också känns aningen mer somrig i sin nätthet. Den marinblå basen i kombination med det diskreta mönstret av stiliserade blommor/romber, gör den synnerligen användbar i en mängd olika sammanhang.

Vidare är jag ständigt på jakt efter flugor av alternativa och grövre material. Stickade varianter är svåra att få tag på utöver färdigknutna pellejönsexemplar. ATs är en av få tillverkare som levererar stickade flugor. Det optimala hade varit stickad ull, men varianten av mörkbrun siden var redan den ett stort kliv i rätt riktning. Flugan krävde några försök för att ge ett vettigt resultat.

Måttskalan på bandet där flugans längd kan justeras, antyder engelska tumstorlekar. Det stickade materialet är mycket elastiskt, och jag kunde för allt i världen inte få till en vettig knut med flugan inställd på 15½ tum jag normalt har i kragmått. Efter att ha laborerat en tid, provat mig fram och kortat ned ländgden, till steg på justeringsskalan som siffermässigt istället antyder större siffror(?), fick jag till ett resultat med precis den slokande sjaviga framtoning jag vill ha hos en fluga buren till vardags.

knitted_bow

Ett tips på vägen till ATs, är att de enligt min smak kunde göra kragbandet någon halvcentimeter bredare. Det skulle ge flugan något mer bärkraft i och med en bredare mittsektion/knut. Idag tycker jag det smalare bandet flugan något av ett färdigknutet intryck i mitten. Troys vingarnas härligt stökiga hållning på sidorna.

ATs_black_knit

Även en av ATs stickade slipsar synades i maskorna. Jag valde denna i ett klassiska svart utförande, som gör sig bra till såväl alla toner av grå kostymer och kavajer, som till svart. Även denna var en positiv upplevelse gällande mått och modell.

high_resEgenskaperna är i linje med lättare stickade slipsar. När det gäller stickade slipsar upplever jag ett nära förhållande mellan stickningens täthet, materialets tynd och de slipsegenskaper som följer. Slipsen ovan är av finstickad, men inte filtad ull. Det senare ger genom en tvättprocess ett tätare, stadigare och mer uppruggat material, som i och med sin densitet även blir tyngre.

De följande egenskaperna hos den svarta ATs-slipsen gav en nätt och snygg knut. Slipsens välvalda och balanserade bredd och placering av bottle neck (taperingen från bredare till smalare del) ger en snygg form och proportion i knutet skick.

Söker man en stickad slips med mer stadga, som kan ge en lätt båge i vinkel mot skjortkragen, behövs en tätare stickad slips. Det senare är dock sällsynt i sammanhanget stickade slipsar, och återfinns oftast hos slipsar i en prisklass cirka tre – fyra gånger högre än ATs prisnivå. Slutbetyg för den stickade ATs slipsen: Gott om bang for the buck.

* * *

Det här inlägget postades i Stil. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Andrews Ties. Uppföljning skjortor, och slipsteori.

  1. rayfrensham skriver:

    I have been a strong fan of Andrews Ties when they had a London shop (about 7 or 8 years ago) and since that closed, I have been a regular shopper at the Stockholm site. I would thoroughly recommend their ties, bow ties and especially their cravats (ascots)…. the shop is a revelation (and I am so glad to hear they plan an online shop now).

  2. Carl W skriver:

    Jag skulle uppskatta ett inlägg om klockor.
    Bästa hälsningar
    Carl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s