TDC provar: Saman Amel

En relativt omtalad – i vart fall i de kretsar drönarklubben omger sig med – uppstickare i den svenska slipsvärlden är Saman Amel. En ung entreprenör som specialiserat sig på egentillverkade six-fold slipsar i alternativa material. Six-fold konstruktion betyder att slipsen saknar foder och istället är vikt för att skapa flera lager som, i fodrets frånvaro, är tänkt att utgöra den stabiliserande faktorn (se bilden till höger).

Helt enfärgade slipsar i traditionellt blankt sidentyg gör sig enligt min mening sällan bra. Associationerna till Dressman eller andra riktiga lågprismärken är allt för påtaglig. När man däremot använder ett alternativt material som råsilke, linne eller kashmir blir enfärgade slipsar något helt annat. Och det är just detta som bär upp stora delar av Saman Amels sortiment.

Enfärgat i alternativa tyger ger en nedtonad känsla som sänker formalitetsnivån något, vilket kan kännas välkommet om man uppträder i miljöer där omgivningen sällan bär slips. Det är å andra sidan också ett diskret sätt att skilja sig från mängden om man har ett arbete där den stora massan av kollegor faktiskt bär slips.

Vid årsskiftet fick jag hem min första slips från Saman Amel. Sedan dess har det blivit ytterligare två. En i råsilke, en i linne och en i en ull. Är, på det stora hela, väldigt nöjd.

Om man är ovan vid six-fold, vilket jag var när första slipsen anlände, så kommer man att tycka att slipsarna känns lite tunna. Långt från Gussies Erik Vilhelm-doktrin där det tjocka ullfodret är den bärande idén. Men det är lite av en vanesak och även om tjockleken blir en annan så blir slipsknutarna förvånansvärt bra. Den handgjorda konstruktionen och de vikta högkvalitativa tygerna lämnar i vart fall mig med både tillfredsställelse och mersmak. Prisbilden på dryga tusenlappen per slips är onekligen något som kan höja ett och annat ögonbryn. Men med tanke på att de är helt egentillverkade och att det tar några timmar per slips, så känns det ganska välmotiverat.

Har man en slipssamling som i huvudsak består av blankt siden med foder kan en slips från Saman Amel både vara ett sätt att skapa mer mångfald i garderoben och ett sätt att stödja något så ovanligt en svensk slipstillverkare. Att bekanta sig med six-fold får väl också ses som en del i allmänbildningen hos den klädintresserade mannen.

DSC_1024
De tre Saman Amel slipsarna i den Flördegska garderoben. Grått i ull, blått i linne och rött i slike.

DSC_1027 Ett högt stygn på slipsens baksida är till för att innehavaren ska kunna betrakta six fold-konstruktionen i all sin prakt. Vackert är det, men dessvärre kan det göra att slipsen känns något ‘fladdrig’. Vilket gjort att jag på ovanstående exemplar valt att ytterligare ge stadga åt slipsen med att själv sy några stygn längre ner.

DSC_1026

ph123
Suddig mobilbild från förra veckan. True Grey i sällskap med ljusrosa OCBD från Tyrwhitt och en bläzer från Corneliani.

M.F.

Det här inlägget postades i Inspiration, Livsstil, recensioner, Stil. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till TDC provar: Saman Amel

 1. Erik skriver:

  Snygga slipsar! En annan fråga dock: hur är CTs OCBD? Har några från TM lewin men är inte helt nöjd med deras tyg – alldeles för tunt.

 2. Markgreven skriver:

  Mycket snyggt, hoppas på framgång för tillverkaren…!

 3. Mästaren skriver:

  Vad är egentligen skillnade mellan Six Fold & Seven fold. Det senare ett begrepp jag känner till.

 4. Andreas skriver:

  skillnaden mellan six och seven fold är ju ytterligare ett vik men många six fold-slipsar kallas för seven fold dels för att det klingar högre men även för att de räknar framstycket på slipsen som ett vik.

  Jag personligen håller six fold högre än seven då slipsen blir mer symmetrisk med lika mycket foder på bägge sidor.

 5. Mycroft skriver:

  Uppskattar hantverket och att det är en svensk tillverkare, men jag har aldrig riktigt fastnat för Saman Amels slipsar. Inte särskilt intressanta om ni frågar mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s