Garderobsplanering: Vinterrocken

LBM_1911_DB_Fall_Coat_POW_chk

Sommaren ger fortfarande behagliga temperaturer. Det är fortfarande en tid kvar tills varmare ytterplagg är ett måste. Själv har jag dock redan mentalt börjat se fram lite emot möjligheten att bygga på med ytterligare lager av välskräddade kläder. Ett av höstens många glädjeämnen.

Utan att för den skull släppa taget om den härliga vädermässiga tillvaro som fortfarande råder, är det redan nu hög tid att tänka över höstens behov av exempelvis ytterplagg. Skall inköp av ett sådan göras, är planering och långsiktighet goda nyckelord. I en garderob som består av kavajer och kostymer, är överrocken i någon form et givet ytterplagg under den kallare årstiden.

Jag har i många år varit svag för dubbelknäppta rockar, men fortfarande inte skaffat mig det där plagget som kommer att följa med en längre tid. Våra vägar har ännu inte korsats, och jag har inte riktigt ansträngt mig i sökandet. Det är ju inte direkt så att jag lider brist på ytterplagg, och det där med behöv är ju som vid det här laget bekant, högst relativt.

Tanken på den dubbelknäppta ullrocken är dock ständigt närvarande, höst och vintertid. Modellens karaktäristiskt spetsiga slag gäckar. En relativt markerad midja är ett måste. Modellen jag tänker mig, skall även ha en bröstficka. Jag känner att bröstpartiet ser aningen tomt ut utan en sådan.

LBM_1911_yoox

Det händer även att jag trycker ned en och annan diskret färgad ullnäsduk även i ytterrocken bröstficka, när andan faller på. Detta även om jag gång efter annan för mig själv konstaterat att jag tyckt det sett överansträngt ut, då jag sett någon annan klädmedveten man passera. Då dock oftast med exempelvis en röd sidennäsduk, vilt spretande mot en djupblå bakgrund av rockens borstade ullfilt.

Rockarna på de två översta bilderna är tillverkade av L.B.M 1911, och plagget nedan kommer från Morris. Båda representerar modellmässigt den dubbelknäppta rock jag har i åtanke.

Morris_Navy_DB_coat_

Om minimalistiskt, monoton elektronisk musik, med starka synthinfluenser försätter dig i ett lite vilset, eller kanske lätt illamående tillstånd; undvik klippet nedan.

Det här inlägget postades i Stil. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Garderobsplanering: Vinterrocken

 1. Peter skriver:

  Pelote (www.pelote.se) introducerade förra året, tror jag att det var, att man kunde måttbeställa även rockar hos dem. Det är klart värt att titta närmare på om du frågar mig. Deras skjortor och kavajer är jag i varje fall nöjd med.
  /Peter

 2. Pichao skriver:

  Jag lät min skräddare sy upp en liknande rock förra året

 3. Lord Sidcup skriver:

  Dubbelknäppningen kommer givetvis mest till sin rätt på just vinterrocken. När man stretar i motvinden är det skönt att vind och rusk stängs ut ordentligt. Av exakt samma skäl föredrar jag dock att kunna knäppa hela vägen upp. Men det beror förstås lite på väderleken.

  Anysuit har faktiskt en modell som skulle kunna illustrera huvuddragen hos min idealrock (även om idealet kanske vore att den inte var från just Anysuit). Det är lite Matrix över den:
  http://www.anysuit.se/img.php?src=pics/products/coat/5.jpg&h=400&w=250

 4. Wilhelm skriver:

  Fyndade mitt i förra kalla vintern ett mörkblått ulster, just dubbelknäppt, uppsydd av NK innan omvandlingen av Crombietyg och längdmässigt slutar den lite nedanför knäna, lik en British Warm i modellen med feta slag och rejält tyg som håller allting borta, utan att för den delen vara klumpig. En mycket elegant rock det skall slitas ordentligt på kommande vinter.

 5. Garderners Delight skriver:

  Javisst är det en härlig tid vi har framför oss? Maltwhiskyn kommer mer till sin rätt med en eld i öppna spisen liksom det kryddiga rödvinet till en mustig gryta. Och så genomgången av garderoben och det roliga med att konstatera vad ens behov är inför den svalare årstiden. När det gäller rock så har jag en dubbelknäppt, grå, fiskbensmöstrad ullster men nu behöver jag en kortare variant av ulljacka men som täcker kavajen så om någon här kan peka åt ett intressant håll så skulle jag uppskatta detta. Ovanstående rockar från LBM 1911 är fantastiska kreationer särskilt modell nr 2. Efter att ha köpt en kavaj från LBM och upplevt kvaliteten i materialet så skulle jag inte tveka inför andra delar av deras utbud. Jag har dock aldrig fått möjlighet att prova någon av deras ytterplagg. Frågan är hur de står sig i vår svenska bistra vintertid?

  • Archibald skriver:

   Jag har en förhållandevis tunn, enkelknäppt mollskinnsrock från Zegna, som gissningsvis håller en liknande tjocklek som plaggen ovan. Med lite lager på lagertänk, klarar den gott och väl medellånga vistelser i -10 – -15 grader med handskar, halsduk, rejäl mössa och resten av hela fimbulvinterbaletten 🙂

 6. herrbodin skriver:

  Mint största problem är att jag inte litar på klimatet. Bor man i Göteborg vet man att det som ser ut som en klar och fin dag där en ullrock verkligen kommer till sin rätt, medan när man sedan ska på lunch så är det spöregn och +5 grader och isande vind från Kattegat. Vilket gör att rocken skulle lukta blöt hund på kontoret resten av dagen.

  Vad har jag för alternativ?

 7. Gustaf G skriver:

  Jag bor också i Göteborg. De senaste vintrarna har vi ju haft perioder av rejäl kyla och då fungerar ullrock utmärkt väl. Men ligger det och pendlar runt nollan som du beskriver så tycker jag trenchcoat kan vara ett bra alternativ. Med tweedkavaj och tröja eller slipover i ull under, samt åtdraget skärp och en rejäl halsduk och tweedkeps till, så blir även en sådan ganska varm.

 8. Gabbe skriver:

  Vart kan man köpa den svarta Morris rocken?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s