Rosa sommarskjorta, och linnekavaj

blue_chambraySå vitt jag minns, har jag i stort sett bara använt olika former av ljusblå skjortor det senaste året. Antingen ljusblå med diskret vitt mönster. Någon gång ibland en vit, med blått mönster, samt en uppsjö av chambrayskjortor. Detta, med några få undantag av helvitt vid mer uppklädda tillfällen, och någon enstaka lavendelfärgad skjorta som variation till vardags.

De senaste veckorna har jag återupptäckt charmen rosa skjortor. Den har visserligen alltid funnits där, men jag känner just nu att de gör sig lite extra bra sommartid. Allrahelst tillsammans med brunt.

Pink_shirt_and_linen

I och med en nära förestående konsert, känns även musikvalet lätt att koppla till gamla favoriter.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

31 kommentarer till Rosa sommarskjorta, och linnekavaj

 1. Lord Sidcup skriver:

  Stiligt! 🙂

 2. Johan Nilsson skriver:

  Rosa oxfordskjorta tillsammans med brun fiskbensmönstrad tweedkavaj är mumma!

 3. Alfred E Neuman skriver:

  Trevligt. Även om jag själv inte passar i rosa skjorta håller jag med om att på rätt person kan en sådan göra sig mycket såväl till brun, blå som svart kavaj. Konsten är att hitta rätt nyans av rosa. Du har prickat helt rätt.

 4. adamD skriver:

  En gentleman bär aldrig rosa skjorta.

  • Erik skriver:

   Vilket underligt påstående.

   Alfie sa det bäst:
   ”If you ooze masculinity, like some of us do, you have no reason to fear pink.”

  • IngNilsson skriver:

   Bäste adamD,
   det vore spännade att höra din definition av gentleman när du känner dig stark nog att generalisera enkom på bas av skjortans färg. Eller säger du att bara man avstår från rosa i skjortan så kvificerar man sig för omdömet gentleman?
   tt.

  • Admiral von Schneider skriver:

   Sån tur att jag inte sätter likhetstecken mellan drönare och gentleman då.

 5. Markgreven skriver:

  Rosa fungerar väl i denna konstellation. Däremot kan man alltid fundera på vad en jeansskjorta med oknäppt button-down tillför i sammanhanget?
  Keep up….

  • Archibald skriver:

   Du besvarar själv din fråga, med densamma, greven min vän 😉

   Cheers.

  • Björn skriver:

   Jeansskjortebilden är väl med som exempel på hur det inte skall se ut? Ett före-efterpar, så att säga.

   • IngNilsson skriver:

    Bäste Björn,
    Jag håller delvis med, men jämte den förträffliga kombinationen av rosa vitstrecksrandig skjorta med brun kavaj och riktigt smakfull slips behövs ingen skräckbild med horribelt färgskiftande denim i oknäppt buttondown variant.
    Dock noterar jag en pinsam fadäs beträffande Archibalds benkläder. Jag vill därför föreslå en pekuniär insamlig till Archibald så att han slipper skammen att ta på sig blåställsbyxorna när han visar kavajer. Om inte sponsrande företag vill gripa in och hjälpa honom ur hans prekära position, vore en insamling till ett par riktiga byxor inte mer än anständigt – inte minst för för weblogens återkommande läsare.
    Det är ju inte bara generande för Archibald, utan det ser ju även okulärt alldeles jävligt ut. Jag skulle utan tvekan lägga några hundringar för denna sak.

    Archibald, om du delger mig ditt byxkontonummer, för jag över en slant omgående.

    tt.

   • Hannes skriver:

    Haha, Nilsson!

    Jag har faktiskt förståelse för Archies insistens på denim till kavajer av alla slag. Själv gör jag likadant, och det beror på att uniformen på min arbetsplats är jeans, gymnastikskor och t-shirt (pikétröja för de ärkekonservativa stofilerna!). Det sticker helt enkelt ut för mycket annars. Sammantaget höjer han ändå medelstilnivån i Sverige med flera snäpp. Skulle jag personligen invända mot något är det bärandet av slips till jeans, vilket verkar vara ett återkommande tema.

   • IngNilsson skriver:

    Bäste Hannes,
    Det vore högst intressant att veta vilken typ av arbetsplats du befinner dig på. Rent spontant tänker jag reningsverk, skogsnäring, pappers- eller metallindustri alt. rennäringen i Norrland.
    Blåbyxor i kontorslandskap är anomali i samma grad som lederhosen till fracken.

    tt.

   • Rune Rebellion skriver:

    Hannes:

    Det kräver mod att sticka ut. Jag ”lider” av samma problem på det kontor jag verkar, en hel del jeans och några kommer faktiskt in till kontoret med tshirt. Men jag har tagit fighten. Det går att succesivt ”steppa up” ärligt talat. Du själv bidrar ju exempelvis jeansbärandet på ditt kontor.

    Rune

   • Rune Rebellion skriver:

    Ingenjören!
    Då vi bär samma akademiska titel blir jag faktiskt nyfiken på vilken bransch du själv verkar i?

    Kanske blir vi kollegor en vacker dag?

   • Hannes skriver:

    Jag arbetar på ett högteknologiskt företag modell ”global-mega-zaibatsu” som mjukvarukonsult, och i företagets hemland skulle förmodligen 95% av de anställda här vägrats entré pga sin klädsel misstänker jag.

    Det är ju etablerat att sättet man är klädd på avgör hur det man säger tas emot av sin publik. Och tyvärr är det ju så att ju slafsigare man är klädd i tekniksammanhang, desto större framgång röner man och ju större respekt åtnjuter man bland sina kollegor. Min chef klär sig i flanellskjortor, svårdefinierbara loafers med fyrkantigt tåparti och jeans. Inte för att jag ser ner på honom för det, härlig kille, men det är alltså sånt man har att rätta sig efter om man inte ska ses som konstig.

    Rune: Jag håller med och inser att chinos faktiskt är ett alternativ 🙂 Skall bättra mig.

   • Lord Sidcup skriver:

    +1 på chinodén! 🙂

   • Rune Rebellion skriver:

    Hannes, det låter som väldigt god idé. Efter det kanske pressvecksbrallorna tittar fram ur garderoben.. 🙂

   • IngNilsson skriver:

    Rune,
    Om vi oförhappandes blir kollegor lär vi känna igen varandra på kostym-, sko- samt slips- eller rosettvalet 🙂
    Skämt à sido horar jag f.n. i immaterialrättssvängen.
    tt.

   • Mästaren skriver:

    Men man måste inte följa svenska arbetsplatsers vanliga jeans/ecco/i bästa fall skjorta klädkod. Det går alldeles utmärkt att framhärda i riktiga skor, skjorta, kavaj och ickejeansbyxa samt fluga/slips trots att de övriga 3000 anställda på arbetsplatsen inte gör det.

 6. Mycroft skriver:

  Vilken slump! Hade själv rosa skjorta idag.

 7. Robert skriver:

  Du har fått till en väldigt snygg slipsknut. Själv försöker och försöker jag med att få till en grop liknanden den du får till. Jag får bara en lite grop som efter några timmars användande vecklas ut så slipsen blir platt och mindre snygg. Hur gör du för att få till gropen i slipsknuten?

  • Rune Rebellion skriver:

   Robert:

   Jag hade samma problem innan. Sneglade avundsjukt på dessa vackra gropar. Jag hade detta problem när jag enkom vandrade runt med den enklaste varianten av en four-in-hand-knut.
   Vid ett tillfälle när jag skulle använda en ny, något längre slips än övriga i min garderob, blev jag tvungen till att knyta slipsen i fråga med knuten DOUBLE four-in-hand.

   Har inte tillämpat någon annan knut sedan dess.
   Du får allt du behöver i den.
   – Gropen
   – Fylligheten (som Windsorknuten annars ger dig)
   – Assymetrin (som ju är så vacker och därför underbar att beskåda)

   Lycka till!

   Rune

  • IngNilsson skriver:

   Jag håller med Rune i allt men håller mig hellre till en halvwindsor, vilken tillfredställer alla kriterier på en bra slipsknut.
   – gropen, ”dimple” (finns tydligen dimple-klämmor om man har grava problem att få till den)
   – Fylligheten, utan att det blir utrafett
   – Symmetrin (som ju är så vacker och illustrerar den balanserade naturen hos bäraren 🙂

   tt.

 8. Robert skriver:

  Tack för tipsen, jag ska testa med en double four-in-hand nästa gång. Kan även köra lite slips bootcamp. Det går ju inte att ha det som det är nu att jag bara får till Reinfeldt-knutar

 9. nostalgikern skriver:

  Snyggt. Men viktigast av allt: vad tyckte du om konserten?

  🙂

 10. Hemulen skriver:

  Jag hajade till lite över de två kombinationerna ovan och blev förvånad över att ingen reagerat på det. Jeansskjorta tycker jag, liksom jeansbyxor, är ett väldigt ledigt plagg som inte passar med kavaj och slips, dessutom är färgkombinationen lite tveksam tycker jag.

  Den andra kombinationen var snygg om det inte var för slips/skjortkombinationen. Att blanda randigt och rutigt är inte lätt, för att inte säga omöjligt, och detta funkar tyvärr inte. En helfärgad rosa skjorta hade varit supersnyggt till eller en annan slips. Men färgerna är fina tillsammans och kavajen är riktigt snygg.

 11. Niclas skriver:

  Snygg kavaj! Var är den ifrån och vad tycker du om den? Kostym? Länk? Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s