Plastrong och lediga skjortor

Af_Klercker_inspirationJag inspireras av, och har respekt för personer som ser nya möjligheter och användningsområden för traditionella plagg och accessoarer. Givetvis ska det göras med förnuft i väl genomtänkta steg. Med självförtroende, fingertoppskänsla och en god portion ödmjukhet. Att benhårt, föraktfullt och kategoriskt fnysa bort liknande tankar som trams, ligger inte för mig. En i mitt tycke alltför vanlig inställning hos många som stolt anser sig ha en ”konservativ” inställning till stil.

Kort sagt tycker jag inte att konservativ behöver likställas med trångsynt och arrogant. Återigen, skulle vi med den inställningen fortfarange gå klädda i kråsskjortor, pipkragar och puffärmar till vardags.

Signaturen ”Lars”, vill använda plastrong även sommartid, då han upplever långärmade skjortor för varma. Hans tanke är att prova accessoaren ihop med pikétröja. Ett i mina ögon bra exempel på en god ambition. En ambition som jag dock tror behöver sättas lite i perspektiv, och sedan anpassas något för att resultera i en fungerande kombination, istället för något som starkt riskerar att bli mindre lyckat.

”Hej
Jag har sett på er site hur folk bär plastrong till skjorta och kavaj. Är det helt fel att bära plastrong till Pikéskjorta? Skjorta som skjorta tänker jag, och på sommaren kan det ibland vara för varmt för en vanlig skjorta.”

Med några år av erfarenhet här i bloggen, ber jag läsare vars känslor redan svallar att läsa igenom mitt svar nedan, innan ni kastar er över kommentarsfältet.

”Hej Lars
Spontant har jag svårt att skapa mig en tilltalande bild av kombinationen, på det vis man lätt riskerar att se den vid en första tanke. Jag tycker dock att man skall vara öppen för nytänkande, men samtidigt göra det försiktigt och eftertänksamt.

Sen känner jag en risk i resonemanget ”skjorta som skjorta”. Skulle du enligt samma tankegång, exempelvis använda en pikéskjorta till mörk kostym, som gäst vid ett bröllop?

I min värld är pikéskjortan, i alla fall den kortärmade fritidsmodellen, för mycket av ett nedklätt plagg för att kombinera med en sidenplastrong. Jag tror kontrasten blir för alldeles för skarp mellan både materialen, och de båda plaggens olika framtoning?

Om jag får ta din tanke ett steg längre, enligt mitt eget sätt att se på saken, skulle plastrongen i så fall först ersättas av en liknande. nätt scarf av linne eller bomull knuten på samma sätt som plastrongen innanför kragen. Nedan, ett exempel på vad jag tänker mig från engelska Drake’s.

Drakes_summer_scarf

Guy_Rover_PiqueshirtPikéskjortan tror jag sedan i sin tur bör vara av en något mer skjortaktig modell, med riktig skjortkrage, istället för den på plagget valiga kragmodellen av tunn trikå, om du förstår vad jag menar. Se här ett exempel från Guy Rover.

Därefter är övergången till en tunn, vanlig sommarskjorta av finvävd bomull eller linne inte långt borta. Med uppkavlade ärmar och kragen öppen i och med den tunna plastrongen/scarfen, blir den gott och väl så sval som en kortärmad pikétröja, vars tyg i jämförelse med den tunna sommarskjortans, faktiskt är ganska tjockt och varmt en solig högsommardag. Här kan du också återgå till tanken på en vanlig sidenplastrong.

Af_Klercker_bd_inspiration

Jag tycker att exempelvis svenska Af Klecker har en väldigt trevlig syn på just mer avslappnade skjortor för sommarbruk, sydda av lediga material. Besök Af Klerckers sida på tumblr för att se vad jag menar. Skjortor som ser lika bra ut lite tilltufsade som efter en semesterdag vid stranden eller på stadens gator, som välstrukna under en tunn sommarkavaj. Lycka till.

Mvh

/Arch”

Det här inlägget postades i Inspiration, Reflektioner, Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

37 kommentarer till Plastrong och lediga skjortor

 1. Admiral von Schneider skriver:

  Jag skulle vilja veta vart det här missförståndet att man blir svalare om man kapar ärmar och ben på sin klädsel kommer ifrån.
  Det sagt så har jag gärna piketröja, men det är med syftet att klä mig lite ledigare. Att då dra på sig en halsprydnad som motverkar ”ledighetskänslan” har jag svårt att tro blir något annat än konstigt.

  • Archibald skriver:

   Kort lektion i thermofysik Schneider: Då bar hud exponeras för väder och vind, transporteras kroppsvärmen effektivt bort från hudytan, varpå personen i fråga upplever svalka.

   Vid tillräckligt låga temperaturer, kan den svalkande sensationen upplevas obehagligt kall. En av de troliga anledningarna till att ytterst få personer använder exempelvis kortbyxor vintertid. Det beror sannolikt inte på att man ogillar kortbyxor 😉

   Jag håller med om motsägelsen i att vilja klä sig svalare, och samtidigt lägga till tyg i halslinningen. Kanske ett led i ”vill man vara fin, får man lida pin”?

   • Lord Sidcup skriver:

    Det är därför jag, nedan, skriver att jag hellre skulle ha scarfen snodd om halsen. Syftet med att ha de översta knapparna uppknäppta på sommaren, är ju att släppa in lite fläktande luft över torsots framsida.

   • Admiral von Schneider skriver:

    Den bara huden exponeras ju också rätt troligt för solljus vilket borde motverka effekten. Att ha på sig tunna och löst sittande plagg känns då svalare för mig.

   • Archibald skriver:

    Bra svarat Schneider. Det viktiga är ju att hitta den lösning man själv tycker fungerar bäst 🙂

  • Mycroft skriver:

   Exakt var det kommer ifrån vet jag inte, men det är ett ganska vanligt missförstånd. Majoriteten av personer som vistas i extremt varma miljöer bär både långbyxor och långärmade tröjor, eller i beduinernas fall, flera lager av kaftaner (ofta svarta). En kortärmade skjorta i naturmaterial är under de flesta omständigheterna inte svalare än en långärmad. Som Archibald säger kan man uppleva tillfällig svalka tack vare till exempel vinden, men på det långa loppet hålls kroppstemperaturen lägre med en lång ärm. Den långa ärmen gör att svetten inte torkar ut lika snabbt, vilket gör att man håller sig mer nerkyld, och den skyddar även huden från uppvärmning. Jämför det med att stå i skugga eller i solen. Långärmade/benta kläder skapar även en isolerande och nedkylande effekt med hjälp av luften som cirkulerar mellan tyget och huden.

   Att något som inte är utsatt för direkt solljus är svalare än något som är det är helt logiskt. Isolering fungerar naturligtvis åt båda hållen. Det håller dig varm på vintern och kall på sommaren.

   Vidare håller jag med Lord Sidcup.

   • Björn skriver:

    Isoleringen verkar mycket riktigt till att bibehålla temperaturskillnaden mellan isolatorns båda sidor. Det innebär att när lufttemperaturen överstiger kroppens, kan långa kläder fungera svalkande. Vid normala svenska sommartemperaturer är dock kortärmat och -bent svalare än långa dito, helt självklart. Ju mer hud luften har tillträde till, desto mer värme kan transporteras bort i form av uppvärmd luft och svettavdunstning.

    Vidare kan kläder även ge skydd mot solen, men varför skulle man behöva det om man inte sysslar med dikesgrävning? Det är bara att hålla sig i skuggan när solen är besvärande. Och, på detta ämne, en utmärkt portabel skugga utgörs av en _hatt_, eller för damerna ett parasoll.

    Det finns goda anledningar att ikläda sig långärmat och -bent även under den varma årstiden, och luftiga, tunna tygkvaliteter kan göra det behagligt, men att tro att det skulle vara *svalare* än mindre kläder är att bedraga sig.

    Jag väntar nu med spänning på ett termodynamiskt resonemang som leder i bevis att oxfordskor är svalare än sandaler.

  • Archibald skriver:

   Mycroft för fram många bra logiska argument. Dock tror jag det i sammanhanget fortfarande är viktigt att inte föväxla svensk högsommar, med sol och värme i Saharaöknen där till och med vinden är stekhet 🙂

   • Magnus skriver:

    En ljus långärmad skjorta reflekterar mer solljus än brunbränd sommarhud. Med termodynamikens ädla lagar kan vi därmed härleda att bar hud absorberar mer energi från solen än vad klädd hud gör. Vi får alltså en lägre uppvärmningen iklädda en skjorta än utan dito.

    Empiriska försök på diverse musikfestivaler har bekräftat ovanstående flertalet gånger. En långärmad linneskjorta är betydligt svalare än en kortärmad piketröja eller gud förbjude, bar överkropp.

   • Raizumichin skriver:

    För att spinna vidare på Archibalds kommentar så handlar det inte bara om ren temperatur utan även vind och ren strålning från solen. I den småblåsiga svenska sommaren är kortärmat/benat ett förståeligt alternativ då vinden faktiskt kan kyla, vilket inte inte är fallet på varmare breddgrader. Beduinernas bylsiga svepningar har även fördelen att det skyddar mot solens strålning (dvs inte bara värmen) som dels är starkare vid ekvatorn och dessutom reflekteras tillbaka upp av ökensanden.

 2. Lord Sidcup skriver:

  Ska vi med ”plastrong” här alltså förstå en sidenscarf, nedtryckt innanför skjortan, eller menar frågeställaren möjligtvis en riktig plastrong? Jag utgår från det försnämnda, eftersom Archie gör det – och eftersom det får frågeställningen att framstå som något mindre nipprig.

  En bomullsscarf, som ovan, kan nog fungera tillsammans med en kortärmad linne-/bomullsskjorta skjorta av sommarmodell, särskilt om denna kompletteras med långbyxor och någon slags hatt. Kanske den här:
  http://hatshop.se/hattar-herr/hattar-brixton-baxter-natur/

  Jag skulle hellre bära scarfen snodd om halsen på sommaren, eftersom det ser (och känns) lite ledigare ut. Men smaken påminner ju om en viss kroppsdel. Sidenscarf skulle jag inte rekommendera, av samma skäl som anges ovan. Bomull tål dessutom svett bättre.

  Piké med scarf? Nej, tack!

  /Spode

  PS. Och så den obligatoriska tiraden om seden att kalla sidenscarf för plastrong:
  Måtte överdjävulens alla underdjävlar ta er, era apsvansade analfabeter! Granater och krevader! Guanokrämande rullsvansapor! Vedervärdiga tryffelsvin! Vid alla avsvansade smådjävlars löständer era kramsfågelmördare, insjöpirater och fördömda spottgrisar! Mumiemånglare! Dårhushjon! Blåkullatomtar! Grönskimrande gråsuggor! Pråmskeppare!

  • Archibald skriver:

   Jag utgår ifrån att frågeställaren pratar om en riktig, sydd sidenplastrong. Något jag inte anser vara detsamma som en sidenscarf.

   Däremot, menar jag att man kan uppnå något av en liknande känsla och effekt med scarves av olika slag. Anfäkta och anamma 😉

   • Lord Sidcup skriver:

    Hmmm… Fast är det rimligt att frågeställaren sett folk med riktig plastrong till kavaj på er site, som han skriver? Klickar man på taggen ”plastrong” under inlägget, så får man en lång rad artiklar där det bärs halsduk under skjortan. Ni har väl ganska konsekvent använt ordet på det sättet?

    IRL har jag mest sett plastrong till mörk kostym – på bröllop. Det mest informella jag sett är min kusin, som hade plastrong till ljus kostym. Plastrongbärande är sällsynt, jämfört med sidenscarfbärandet. Och plastrong till uddakavaj har jag aldrig sett.

    Nåväl, lite förebyggande svärande kan inte skada. .-)

  • Fläderblom skriver:

   Blott de som använder den svenska översättningen av Roetzels Gentlemannen som språklig likare kallar en sidenscarf innanför kragen för plastrong. Vi andra föredrar att använda ordet om en bred kravatt med två synliga tampar som täcker större delen av skjortbröstet. Om man inte gillar ordet scarf finns flera namn att välja på. Själv brukar jag säga Sven Bertil-trasa; namnet är förstås taget efter en välkänd skådespelare som ofta bär halsprydnader av detta slag.

 3. IngNilsson skriver:

  Ett välment råd till Lars:
  Den enda möjligheten, som jag ser det, att lyckosamt kombinera plastrong eller scarf med pikétröja är om man stoppar endera så djupt i valfri kroppsöppning att den inte längre syns.
  Trevlig söndag.
  tt.

  • Fläderblom skriver:

   Ett alternativ kan vara att placera den i kavajens bröstficka. Omsorgsfullt vikt eller knycklad kan man få den att se ut som en näsduk. Det känns mer hygieniskt så.

   Att man inte bör bära kavaj till pikétröja är ett annan problem. Det kan emellertid enkelt lösas genom att pikétröjan placeras där den hör hemma: i soptunnan (brännbart).

   • IngNilsson skriver:

    Bäste Fläderblom,
    om man nu även lägger till en kavaj i djävligheten, kan jag hålla med dig om att det skulle fungera med att fabulera ner kravatten till en sidennäsduk i kavajens bröstficka. Men som du ju själv också inser är det nästan för styggt för att kontempleras.
    Vad det Piké- eller poloskjortor beträffar delar jag inte alls ditt synsätt. Jag tycker det är ett utomordentligt plagg för squash eller tennis. Dock med reservationen att plagget bör vara vitt – inget annat.

    tt.

 4. Mästaren skriver:

  Bra artikel som på ett snyggt sätt säger; intressant idé men nej. Bra skrivet Archie!

 5. Uncle Gally skriver:

  Nja, det behöver inte bli så tokigt. Jag ser framför mig en enfärgad piké, kanske gul, med ett par vita långbyxor. Till det en sidenscarf, eller Ascot som vi brukar anglofiera det till. Kan bli lite elegant.

  • Lord Sidcup skriver:

   Den informella typ av plastrong som kan bäras innanför skjortan kallas ”day cravat” på engelska. Det är tekniskt sett en typ av plastrong/ascot, men inte en scarf. En scarf är jämnbred, medan dagkravatten och (den mer formella) plastrongen är mycket bred i ändarna och mycket smal runt halsen.

   Skillnaden mellan en formell plastrong/ascot och en dagkravatt är tjockleken och färgvalet. En ”riktig” plastrong är tjockare och vanligtvis grå/gråmönstrad (men kan vara av andra fäger). Dagkravatten är av tunnare tyg och oftare färgglad. En korrekt ascot/plastrong bärs endast till väst, och syftet är att täcka upp öppningen överst i västen.

   Vad gäller din föreslagna kombination av pikétröja och silkesscarf hänvisar jag till ingenjörns inlägg – från 8:49 – ovan. :-p

 6. Uncle Gally skriver:

  Nu har jag provat och det blev riktigt bra. I seglarsammanhang känns det klockrent. Ingenjörn och Lord Sidcup har FEL!

  • Lord Sidcup skriver:

   Alternativt är du faktiskt en mattskojande medisterkorv till sötvattenspimplande blötdjursautodidakt – på riktigt! 😉

   • Uncle Gally skriver:

    Nix. Däremot har du nog rätt i att Ascot rätteligen skall användas för att beteckna den mer formella plastrongen, ehuru väldigt få numera synes göra det, utan i stället använder det som synonymt med day cravat. Nå, hur som helst så krävs det viss stil för att bära upp en day cravat och detsamma gäller pikétröjan. Likaså kombinationen av de två. Där har ju Lord Sidcup en poäng enär hans aversion tycks baseras på uppfattningen att bäraren företer tydliga likheter med en medisterkorv. I dylika fall avråder även jag från kombinationen.

   • Lord Sidcup skriver:

    Stiligt utfall på slutet! Pluspoäng!

    Vad gäller begreppen ascot/plastrong/day cravat/dagkravatt så ska man inte följa massan i vad ont är, som det står i 2:a Mosebok. Det är bättre att vara världens ljus.

  • IngNilsson skriver:

   Bäste Uncle,
   Jag borde veta bättre, men med samma känslor som jag i späd ålder hade inför att se Texas chain-saw massacre, ber jag dig om möjligt illustrera det klockrena. De fantasibilder du framkallar säger, eller snarare tokvrålar, nej. I alla fall inte om ej är medlem i en ambulerande cirkusensemble, tvingas hålla tillgodo med ett klent urval från myrorna eller en firad medlem i Siriusorden.
   Trevlig afton,
   tt.

  • Admiral von Schneider skriver:

   Blev tvungen att pröva, och då inte med en scarf utan en plastrong. Som tur var gjorde jag experimentet i ett rum utan insyn och utan sällskap. Dylik klädsel kommer inte att prövas igen.

 7. IngNilsson skriver:

  L.S.,

  Jag hittade ett exempel på en person som gjort ett försök att kombinera kavaj, poloskjorta och kravatt, samt dessutom varit dristig nog att förse världen med bildbevis:

  Jag noterar dock att hon är just en hon, en utlämnande mode-web-log skribent, självutnämnd stilikon samt våghalsig nog att dessutom bära byxor uppkavlade till vaden och strumplösa loafers i skrikig färg.
  Därmed vill jag självfallet inte hävda att alla som bär kavaj-kravatt-poloskjorta är egocentriskt mediakåta näthoror med narcisisstisk personlighetsstörning och ett monumentalt självbekräftelsebehov, så det gör jag då inte heller.

  tt.

  • Lord Sidcup skriver:

   Tyvärr fungerar det inte riktigt som substitut. Det faktum att det är en kvinna gör bara att man tänker ”sjal” och rycker på axlarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s