Sommartweed

Linen_Herringbone

Herringbonevävt linnetyg är sommartid en bra ersättare då tweeden blir för vintrig. Här överdelen av fredagens kostym i samband med döttrarnas skolavslutningar.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Sommartweed

 1. IngNilsson skriver:

  Archibald,
  Vilken fantastisk kombination! På alla sätt föredömligt! Alla styggelser som barfotaloafers och benkläder i denim är förlåtna och glömda till SMKs magnifika toner.
  Trevlig söndagafton tillönskas dig och de dina.
  tt.

 2. Calle Flygare skriver:

  Åhh så fint med en far som går i kostym till skolavslutningen!

 3. Lord Suggs skriver:

  Skolavslutningarna för barnen har ett i mitt tycke viktigt symbolvärde. Det är ett av de viktigaste slagfälten där det gäller att visa att alla meddelanden om att den sartoriala motståndskampen har getts upp är falska. Således givetvis kostym. Tyvärr innebar dagen för undertecknad att vistas i ett veritabelt hav av trekvartsbyxor, shorts, sandaler, t-shirts med obegripliga tryck och linnen (i Stockholms innerstad). Det totala antalet slipsbärare uppgick till fyra (4) av ca. 200 föräldrar. O tempora! O mores! Den enda solstrålen av hopp var att två av barnen bar slips…

  • Mycroft skriver:

   Nu känner jag mig plötsligt ganska gammal, men på den tiden det var aktuellt med skolavslutningar för min egen del så vill jag minnas att i alla fall min egen far hade kostym. Vad de andra hade på sig minns jag tyvärr inte, men enligt bilder var det vattenkammat hår och skjorta som gällde för barnen. Det var länge sedan jag var på skolavslutning nu, men något säger mig att majoriteten av dagens barn har hår som står åt alla håll och trasiga jeans.

 4. Peter skriver:

  Men Lord Suggs, stil mäts väl knappast bara genom slips eller ej, det finns väl ändå gott om exempel där jeans och kavaj etc funkar mkt bättre än en person som bara (mot sin vilja) krängt på sig slips. Detta inkluderar skolavslutningar. Den sartoriala motståndskampen handlar väl inte om slipstvång? Däremot ger jag dig stöd i att trekvartsbyxor i alla lä’gen går bort

  • IngNilsson skriver:

   Bäste Peter,
   Även om frågan var ställd till Lord Suggs tar jag mig friheten att kommentera. I min mening är det mycket riktigt inte endast på slipsens vara eller inte vara som man känner igen den välklädde herren. Däremot är det mera sannolikt att denne bär slips eller rosett än motsatsen. Vad det trekvartsbyxor beträffar delar jag absolut inte din åsikt. Plus four är säkert att beteckna som trekvartsbyxa och tweedvarianten med trevliga knästrumpor till är en sartorial fullträff om du skulle fråga mig.

   Jeans ”funkar” endast till grovarbete som dikesgrävning, boskapsfösning o.d. — till allt annat ser det billigt och tramsigt ut.


   Att det gång efter annan förs fram som ett fullgott alternativ till salonsfähiga benkläder är illa nog, men att det colporteras på TDC är rätt och slätt skamligt!

   tt.

  • Mästaren skriver:

   Nej Peter! Skolavslutning är inte ett tillfälle där Jeans & Kavaj fungerar bättre än kostym och slips! Personligen kan jag inte komma på sådana tillfällen, möjligtvis på en pub nån kväll om man har dragning åt sådant. Skolavslutningen är ett högtidligt tillfälle!
   På högtidliga tillfällen har inte någon som vill kalla sig välklädd jeans, sandaler, kraglösa undertröjor eller andra sartoriala styggelser. Man har helst slips eller fluga!

  • Raizumichin skriver:

   Slips ÄR fantastiskt, men jag har full förståelse för idén att den som absolut inte vill bära detta plagg hellre borde lämna den hemma. En obekväm bärare kan förstöra vilken utstyrsel som hellst, hur snyggt uttänkt den än är (och då menar jag inte rent fysiskt obehag av för hårt åtdragen slips).

   • Gussie skriver:

    Det är med kläder som med mycket annat – det kräver lite träning. Om man aldrig börjar använda slips för man känner sig obekväm kommer man aldrig att lära sig bära slips på ett avslappnat sätt.

   • Lord Sidcup skriver:

    Gussie: +1!

   • Raizumichin skriver:

    Jag tror inte det bara handlar om vana, även om det är en faktor. Vissa män har helt enkelt inte den där inneboende slipsigheten.

  • Lord Sidcup skriver:

   Kostym och någon form av slips/fluga/kravatt kan man nog kosta på sig till avslutningen. Jag förstår inte människors iver att informalisera alla högtider och att klä sig slafsigt och ointressant i alla sammanhang. Argumentet att det är ”bekvämt” bygger bara på ovana att bära riktiga kläder – en ovana vi kan bygga bort genom införandet av skoluniform. Säg bara till ungarna att de ska få klä sig som man gör på Hogwarts, så kommer de att jubla.

   • IngNilsson skriver:

    Bäste Lord Sidcup,
    Skoluniform är helt fantastiskt! Inget gnäll över inferiöra kläder som måste bära blaffiga märken från olika producenter med skyhöga marknadsföringskostnader. När jag förvisso lätt ovilligt satte ungarna i en skola med uniformskrav sjönk klädutgifterna i skolkläder med mer än hälften. Däremot är det besvärligt att hitta barnskor som är släta och svarta, men det är ett kärt besvär jag gärna gör mig i sammanhanget.
    tt.

   • Mycroft skriver:

    Även om jag förvisso håller med både Lord Sidcup och och Herr Nilsson så finns det en liten cyniker inom mig som säger att även om skoluniform skulle införas på större skala i Sverige så skulle det fortfarande inte vänja barnen vid att bära riktiga kläder. Med största sannolikhet skulle ungarna få en t-shirt med något blaffigt tryck. På sin höjd en pikétröja.

    …Är det dags att bilda Drönarpartiet snart? Låt oss sätta Lord Sidcup på posten som skolminister.

   • Lord Sidcup skriver:

    Ingenjörn: Det är just det – folk tror att det ska bli dyrare, men det blir ju ganska enkelt billigare. De flesta av argumenten mot skoluniform är dåliga. Men än värre är att skoluniform, enligt skolinspektionen, är FÖRBJUDEN i Sverige. Man får alltså inte starta en skola med uniformskrav, eller, märk väl, ens krav på att man ska ta av kepsen.

    Mycroft: Ja, det blir nog tyvärr dumma vuxna som ska skapa skoluniformer de tror passar barn, även i gamla Svedala. Ungdomarna själva är nämligen ofta inte så dumma som de ser ut:

    http://www.svd.se/nyheter/utrikes/skola-vill-hejda-markeshysteri_1068561.svd

   • Per S skriver:

    Jag ser gärna att man gör försök med och utvärderar skoluniform i Sverige. Ser det dock som självklart att det bör röra sig om robusta kläder som främjar lek och spontanidrott.

    Att tvinga på ungar i mellan- och högstadiet slipsar och kavajer torde vara till men för såväl folkhälsa som framtida intresse för drönarmässig klädsel.

 5. Mästaren skriver:

  Synnerligen trevliga kläder!

 6. Per S skriver:

  Bästa rubriken hittills på TDC?

 7. Robin skriver:

  Riktigt, riktigt snyggt! Är det ifrån SS13?

  • Archibald skriver:

   Sorry för sent svar. Det var SS12. SS13-varianten var dubbelknäppt, av samma tyg.

   Dock kan jag skvallra om att FW13 innehåller några riktiga godbitar, om man gillar tyngre ruggade tyger, och mönstrad flanell…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s