Mörk kostym utan klädkod

Navy_suit_brown_wool_tie_edit_cutNyligen gästade vi ett dop hos en kusin i familjen. En avslappnad tillställning som gick av stapeln i Kungsholms Kyrka, med kaffebjudning efteråt. Jag använder gärna en hel mörk kostym i liknande sammanhang, men byter gärna ut den vita skjortan och näsduken mot någon ljusblå variant.

Näsduken får gärna gå i ton med kostymfärgen, och slipsen är ofta av något matt material. I det här fallet fick en mörkblå kostym samsas med en blåvitt microrandig skjorta, en blå näsduk av bomull och linne med vitt blommönster samt en herringbonemönstrad ullslips.

Skovalet föll på ett par mörkbruna longwing brogues av grainläder och ett smalt läderskärp i samma nyans som skorna. Grova blå ribbade bomullsstrumpor i ton med kostymfärgen.

All klart för att träffa släkten.

All klart för att träffa släkten.

Mörkblå ullkostym: The Tailoring Club, Skjorta: Stenströms, Slips: Tieroom.se (modell Ruben), Näsduk: Riley, Klocka: Omega Seamaster Professional, Skor: Alfred Sargent, Stepney

Stenstroms_stripe_2

ruben1

Cotton_hanks_Riley

AS_Stepney

Ett exempel på mitt sätt att använda en mörkare kostym, vid ett tillfälle där jag känner att vit skjorta, vit näsduk och sidenslips hade fått helheten att kännas för uppklädd. Jag använder samma Kombinationstänk vid andra festtillfällen där jag vill använda kostym eller kavaj och slips, men fortfarande behålla en för mig ledigare känsla. Födelsedagar, släktträffar, studentbjudningar och så vidare.

Så när vi nu ändå festar till det, om än stillsamt, känner jag att det är på sin plats med lite discomusik. Och nog avverkar Hernandez den dubbelknäppta med finess.

Det här inlägget postades i Stil, Stilråd. Bokmärk permalänken.

32 kommentarer till Mörk kostym utan klädkod

 1. Erik Ponti skriver:

  Vilken hiskelig musik. Men klädseln såg bra ut, även om slipsknuten kunde sett bättre ut.

  • Sven skriver:

   Jag måste fråga; vad är det som tycks vara fel med slipsknuten, bortsett från att den är ytterst lite för stor? Enligt mig är det nästan enligt skolboken för hur en välknuten slips skall sitta. Nu är dock bilderna ganska små, men jag tror mig se en väknuten slips.

   • Erik Ponti skriver:

    Det är en smaksak, och knuten är bättre än ungefär 98% av alla slipsknutar jag ser, men jag gillar inte när man kan se den delen av slipsen som ska vara täckt av kragen. Det har iofs. mer med vilken typ av krage man har (verkar vara full spread i det här fallet) och vissa föredrar ju när denna delen av slipsen syns, men jag tycker det ser lite ovårdat ut. Men det kanske är meningen att det ska se lite ovårdat ut för att dra ner på formaliteten?

   • Markus skriver:

    Håller med Sven – mycket snygg slipsknut. Erik, hur ville du att den skulle sett ut?

   • Markus skriver:

    Stryk sista meningen i mitt senaste inlägg 🙂

   • Lord Sidcup skriver:

    Erik: Att man ser slingan beror mest på kragens utformning. Det är en av anledningarna till att jag föredrar kragar med smalare skärning.

    Knuten är helt okej.

  • Jonas skriver:

   Jag verkar vara en av få som håller med Erik ang. slipsknuten. Att den är assymetrisk har jag absolut ingenting emot och den står sig mycket bra i konkurrens med den allra största delen av slipsknutar man ser i landet, men den hade gärna fått dras åt och korrigerats lite bättre, även om det ibland är oundviktligt att knappslån skymtar till där bakom. Nu ser kragen dock ut att ha hamnat lite på sniskan och slipsen hänger lite långt ner, som att man vinglar hem från krogen ungefär. Det sista var väl hårt så ta det med en nypa salt. Utöver detta måste jag berömma matchningen, en av de bästa jag sett här på länge!

   • Lord Sidcup skriver:

    Jag har faktiskt svårt att se att det skulle hjälpa att dra åt slipsen mer, även när jag förstorar bilden. Det här är en effekt av cutawaykragen.

    Om man tittar på närbilden på slipsen längre ner, så ser an en helt annan effekt, med en mer traditionell krage.

 2. Rune Rebellion skriver:

  Trevligt kombinerat!
  vid bjudningar såsom bröllop, med klädkod kavaj, skulle detta inte vara passande då enligt dig?

  Formell vs. uppklädd exempelvis. Vad är skillnaden där? (Gällande i att bära kostym)

  Rune

  • Archibald skriver:

   Jag skulle nog säga att blandningen rent teoretiskt skulle fungera vid ”Kavaj”, men att jag då själv nog skulle föredra exempelvis en slät snörsko, och kanske en vit näsduk. Så fort det är en kostymbaserad klädkod inblandad föredrar jag också helt omönstrade skjortor, företrädesvis vita vid ”Mörk kostym”, kanske blåa vid ”Kavaj”.

   • Rune Rebellion skriver:

    Formell vs. Uppklädd då? Förstår du frågan?

   • Mycroft skriver:

    Jag skulle vilja säga att man är formellt klädd om man är klädd enligt klädkoden mörk kostym eller uppåt. Uppklädd är ett mycket luddigare begreepp, men betyder enligt mig att man är klädd på ett finare sätt än vad man använder till vardags. Exempelvis kanske man klär upp sig innan en anställningsintervju, när man skall träffa flickvännens föräldrar för första gången, skall på en fin resturang eller något liknande. Vid icke vardagliga situationer som därmed erfordrar en icke vardaglig klädsel.

   • Uncle Gally skriver:

    ”Kavaj” är den vedertagna, traditionella beteckningen för klädsel mörk kostym.

    Skorna, som för övrigt är mycket snygga – vilket fabrikat? – skulle göra sig utmärkt till en tweed out-fit, eller om det hade varit vinter och snöglopp så hade man kunnat ha dem till och från kyrkan, men de duger inte till ”inne-skor”. Håller med Archibald.

    Skjortan. Absolut. Helt ok även om det vore klädsel ”kavaj” (=mörk kostym). Snyggt mönster. Personligen gillar jag dubbel manschett i alla lägen. Har det även på country-check skjortor, men det kan vara tycke och smak om det inte är väldigt formellt.

    Slipsen. Lite italienskt med ylle-slips, eller hur?

   • Per S skriver:

    Dessbättre håller det vedertagna på att ändras, så att ‘kavaj’ medger lite ljusare kostymer medan det som fortfarande tarvar mörk kostym (och svarta skor samt vit skjorta) numera bör preciseras med just ‘mörk kostym’. (Kanske främst tack vare en kvinnlig etikettsguru med genomslag långt större än andra svenskar kan hoppas på.)

    Vi som gillar även ljusare kostymer och bruna skor bör välkomna en sådan nomenklaturförändring.

    Å andra sidan är mörk kostym sällan fel när klädkoden är ett snäpp lägre.

 3. Mycroft skriver:

  Trevligt, men är det inte lite väl höstigt?

  • Archibald skriver:

   Kan kanske tyckas så i och med slipsen? Jag kände ändå att kostymfärgen var lämplig. Ullslipsarna kan jag heller inte släppa tros somrigare väderlek. Tiden lär väl utvisa om jag anpassar mig till väderlek och årstid, eller om kostymbärandet snarare tar sig nya uttryck utifrån vad jag känner för. Det hela brukar enligt erfarenhet mynna ut i någon form av medelväg de två krafterna emellan 🙂

   • Mycroft skriver:

    Ja, det var mest slipsen jag tänkte på. Skorna passar bra med slipsen, men känns därför även de lite väl höstiga för min smak. Mörkbruna derbys i grain leather är väl nästan definitionen av en höstsko? 😉

    Jag släpper inte heller ullslipsarna helt, men det är skillnad på ull och ull! Den gyllene medelvägen är ju såklart det absolut bästa, även om jag gärna tar chansen att plocka fram de lite vårigare plaggen när chans ges i vårt kalla och regniga land. 🙂

   • Archibald skriver:

    Varje dag är en ny chans, Mycroft 😉

 4. David skriver:

  Mörkbruna derbys i grain leather till kostym? Mycket ska man se innan man dör 😉

  • Woodsie skriver:

   Håller med + instämmer att skorna ger ett höstigt alt. skogsmulle aktigt intryck. Annars en fin kombo.

 5. nexwhon skriver:

  Mycket stiligt!
  Jag ska på en liknande tillställning om några veckor och funderar över vad jag ska ha på mig. Tänker mörkblå ullkostym men i övrigt tona ner formaliteten och anpassa skjorta och slipsval lite efter väder. Skulle det fungera med ljusbruna brogues?

 6. Peter skriver:

  Archibald, har vi ett tillfälle kikat lite på kostymen du har på dig och kavajen satt extremt bra. Men är av erfarenhet otroligt försiktig att inhandla kostymer från lite ”större” butikskedjorna. De sitter bra några tillfällen men ”säckar” sen ihop så det hela blir extremt oekonomiskt. Men detta märke utger ju sig för att vara god kvalitet och lite över sitt vanliga sortiment. Hur känns den efter några prövningar?

  • Archibald skriver:

   Jag äger ett flertal av deras kavajer, där den första kom i min ägo september 2011. De håller formen, och blir som jag ser det bättre med tiden då det kroppsnära snittet gör att kavajerna formas något efter bäraren, in a good way. Bra roll på slagen exempelvis, vilken håller sig trots flitig användning av plagget.

 7. Uncle Gally skriver:

  Till Per S vill jag framföra att jag inte riktigt delar vare sig hans eller den kvinnliga etikettsguruns uppfattning om vad klädsel ”kavaj” betyder. Den etikettsmässiga betydelsen är otvetydigt mörk kostym, men en helt annan sak är hur strikt man skall följa den angivna klädseln. Oftast ger det sig av sammanhanget och sällskapet. Man brukar ”veta med sig” när det är helt ok att komma lite ljust sommarfin till midsommarbrölppet respektive när det är den mörka kostymen som är rätt. Tryckt inbjudningskort på mjölkvitt tjockt papper med formellt utformad inbjudan att övervara vigseln mellan etc etc och därefter intaga middag på slottet si och så med klädsel kavaj, respektive handskriven inbjudan med lite färgglada blommor att komma på midsommarfest på sommarstället i skärgården med klädsel kavaj. Ni fattar. Inget större problem att avgöra hur strikt man skall följa den angivna klädseln, eller hur?

  Åsikten att mörk kostym sällan är fel när klädkoden är ett snäpp lägre, kan jag heller inte hålla med om. Det är ”rätt klädd” som gäller, så om värden har haft den stora vänligheten att ange viss klädsel i inbjudan så hör det väl till god ton att hörsamma det. Det är lite av protest – och oartigt – att sätta sig över den angivna klädseln oavsett om det resulterar i att man är over- eller underdressed. Vad som sedan utgör over- eller underdressed avgörs som nämnts ovan av sammanhanget och sällskapet. Det handlar ju ytterst om att alla skall veta vad som förväntas av dem så att de inte känner sig obekväma.

  • Per S skriver:

   Med ett snäpp lägre avses här ‘kavaj’, vilket följer av mitt omfamnande av Ribbings definitioner. Har mycket svårt att se något problem i att man väljer mörk svid med vit skjorta och svarta oxfords till ett sådant tillfälle.

   Tycker fortfarande att det finns en stor poäng i att innebörden i en klädkod inte måste tolkas utifrån hur inbjudningskortet ser ut i övrigt. I brist på bättre (vilket lär dröja, givet allas vår underlägsenhet i genomslag relativt Ribbing) välkomnar jag två kostymnivåer, varav en stramare och en mer liberal.

   • Uncle Gally skriver:

    Ja, ja, gör du så, men det är fortfarande inte rätt. Behovet att konsultera Ribbing varierar nog en hel del …

    En annan aspekt på klädsel ”kavaj” (och då menar jag den vedertagna betydelsen, inte ”snäppet lägre”), är att det som klädkod är riktigt genuint tråkigt, särskilt om man har kostym som arbetsklädsel. Frack och smoking ger rejäl feststämning och blir alltid snyggt. Kavaj blir mest mörka grå eller blå arbetskostymer (och en annan bokstavstolkande udda kavaj eller Ribbingsk ljusblå bomullskostym). Ser ut som ett stort sammanträde eller bolagsstämma.

    Så till Archibalds rubrik, ”mörk kostym utan klädkod”. Jag tycker absolut att hans val av klädsel visar på både artighet och känsla. Genom den lätta nedtoningen med färgad skjorta och ylleslips så finns där inget inslag av en markering av att han egentligen tycker att det borde ha varit klädsel kava, vilket hade kunnat bli följden av en vit skjorta med dubbelsmanschett och sidenslips. Han kommer att vara propert kläd och smälta väl in med övriga gäster som vi kan anta har en heterogen klädstil. Alla känner sig bekväma. Målet är därmed uppnått (men vi tar förståss för givet att Archie har ett par andra skor att byta om till när han kommer inomhus)

   • Per S skriver:

    Rätt enligt Uncle Gally eller Ribbing? Vem är mest sannolikt att folk konsulterar när de bjuder eller bjuds till fest?

    För övrigt tycker jag mycket om att klä mig i frack eller smoking. Skulle dock aldrig bjuda till fest med en sådan klädkod, ty det skulle exkludera mer än hälften av mina vänner och ännu fler av mina vänners vänner, vilket förstås vore föga gentlemannamässigt.

 8. Uncle Gally skriver:

  My dear Per S,

  You prove my point.

  Icke desto mindre önskar jag dig lycka till med en Ribbingsk klädkod på lämplig nivå som flertalet av dina vänner kan förhålla sig positivt till. Kul fest med glada, goda vänner som känner sig bekväma med det de har på sig och hur de beter sig är trots allt det enda syftet med etikettsregler.

  • Per S skriver:

   Det sista är absolut sant. Vilken poäng jag bevisar, utom möjligen att våra vänner i snitt har olika klassbakgrund, är dock för mig oklart. Men jag kan leva med det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s