Vårinspiration, pikéblazer

???????????????????????????????Jag följer här upp Flördegs vårblazerbetonade spår från morgonen, med en något ljusare ensemble vilken bygger på en lite annan variant av ledig kavaj: Pikéblazern. Plagget i fråga är oerhört behagligt och bekvämt att ha på sig. Känslan är densamma som hos en collegetröja, med skillnaden att jag här känner mig klädd, i jämförelse med tröjan.

Tillsammans med ett par ljusare beiga bomullsbyxor och mörkbrun mocka i skor och skärp, känns mixen fullt tillräcklig utan inslag av någon starkare färg. Ullslipsarna hänger fortfarande med, oavsett säsong. Idag är också första dagen då min separationsångest från den tyngre tweedgarderoben kanske lättat en smula. Jag ska villigt tillstå, att det för varje år bannemig blir svårare och svårare att hänga undan de grovvävda herringbonekavajerna i i mörka murriga förger, där det i år slagit någon form av rekord.

Det återstår att se om ni utsätts för grov tweed även under högsommarperioden här på TDC. Är det så här vägen till vresig gammal stofil, året runt iklädd för varm, lite för tjock tweed, tar sin början?

En säsong av lättare plagg är dock oundvikligen på gång för de flesta av oss. Även om jag är ganska säker på några kvarstående hårda vädermässiga bakslag. Snön ska vi dock förhoppningsvis slippa, även om vi i familjen Mulliner så sent som i lördags överraskades av ett högst lokalt inslag av tillfällig Fimbulvinter på höglandsplatån strax norr om Norrköping. Ett häftigt oväder hade plötsligt täckt landsvägen med ett flera flera centimeter tjockt lager av blötsnö. Bilen framför oss kanade resolut och häftigt ner i diket.

Tiden för lättare kostymer och kavajer närmar sig som sagt för var dag som går. Förhoppningsvis dyker några kostymrelaterade inlägg på den linjen upp inom kort. Tills dess, dagens virrvarr av ull och bomull, såväl grovvävt som av twill, och inte minst, piké.

???????????????????????????????

pique_cuff_Omega

Kavajen på bilderna nedan är är ett plagg jag sannolikt kommer att använda såväl i jobbsituationer, som vid promenader på stan, eller mer avslappnade firanden och fester.

???????????????????????????????

Pikéblazer, Näsduk: Riley, Skjorta: Andrews Ties, Slips: Tieroom.se (modell Dino), Skärp: Anderson’s, Byxor: H&M, Klocka: Omega Seamaster Professional, Skor: Meermin
Det här inlägget postades i Inspiration, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Vårinspiration, pikéblazer

 1. Wooster skriver:

  Hej,

  Det där såg riktigt trevligt ut.
  Idag var jag på Trunk Show på Gärdet. Planerar Drönarna ett besök månne?

  Det var skoporr i alla fall:
  http://skoprojektet.blogspot.se/2013/05/meermin-och-st-crispin-trunk-show.html?m=1

  /Erik

 2. Lord Sidcup skriver:

  Jag såg rubriken, med ordet ”pikéblazer”. och började spontant googla efter den där varningsskylten du designade en gång i tiden, men den behövs ju inte. Det ser trevligt ut.

  *tummen upp*

  /Spode

 3. Raizumichin skriver:

  Ser mycket trevligt ut. En av mina personliga stilpassioner är just kavajer (och hela kostymer för den delen) i andra material än den traditionella ullen. Är mycket nöjd med min NN 07-kavaj i filtat tyg som TDC rekommenderat tidigare. Jag antar att kavajen är helt ofodrad och ostrukturerad?

 4. nostalgikern skriver:

  Mycket snyggt, och tilltalande kombinerat! Jag tycker också att det är spännande med annorlunda material. Jobbar man i en miljö där man betraktas som uppklädd om man har skjorta till jeansen sticker det ut lite väl mycket med ”riktiga” kostymer.

 5. Woodsie skriver:

  Snyggt! Införskaffade en själv för en tid sedan och kan bara hålla med om dess lediga känsla. Inget plagg för Nobelfesten, men gärna kanske på en fest en ljum sommarkväll kanske. Hoppas det blir mer sådana än förra året här i Sverige ljumma sommarkvällar alltså, fester kan man ju ordna ändå.

 6. Markgreven skriver:

  Ljum sommarkväll må så vara, men ännu har vi väl ett väderläge som är en smula annorlunda?

 7. Alfred E Neuman skriver:

  Apropå inlägget om byxor och udda blazer. Borde inte drönarna slå ett slag för den gamla ”strollerkostymen”. Den är kanske inte så sommaraktig, men utgör ett intressant alternativ till den mörka kostymen och klubblazern. Betydligt mer formell än klubblazern (som om man ska vara riktigt konservativ närmast får karakteriseras som ett finare fritidsplagg), men samtidigt mer omväxlande därmed roligare än den mörka kostymen. Den hade sin storhetstid på 1920- och 1930-talet, men användes, inte minst av engelska kungligheter, långt in på 1960-talet. I Tyskland kallas den allmänt för stresemannkostym efter Gustav Stresemann (kansler och utrikesminister under Weimartiden). Strollerkostymen har tydliga kopplingar till jaquetten med sina randiga grå byxor.

  • Lord Sidcup skriver:

   Stresemannbärandet har väl alltid varit obefintligt i Sverige? Jag har själv uppmärksammat det här plagget, och det är ju snyggt – och formellt sett dagtidens motsvarighet till smoking. Men när ska man bära det?

   Med tanke på svårigheten att få svenskarna att bära formell klädsel alls, blir det nog svårt att starta en helt ny trend, tyvärr. Först kan vi försöka få folk att skaffa sig en smoking och att faktikt bära den. 🙂

   • Alfred E Neuman skriver:

    Ja, det äger nog sin riktighet. Stresemannkostymen utvecklades ur jaquetten och det sistnämnda plagget har tyvärr aldrig slagit i Sverige till skillnad från i det mer eleganta kontinentaleuropa. Förr hade de svenska statsråden den goda smaken att bära jaquette i samband med regeringskonseljerna, men så är det inte längre. Samtidigt måste emellertid modet ta sin början i att någon faktiskt vågar ta första steget. Stresemann vågade på sin tid lämna jaquetten hemma och istället använda en vanlig kavaj till jaquettebyxorna. Därmed var stresemannkostymen född. Den bars sedan av storheter som exempelvis Konrad Adenauer (en av de drivande krafterna bakom EU). I de västtyska regeringskvarteren var den så vanlig att den fick namnet ”Bonner Anzug”. Även i Londons finanskvarter användes den flitigt, då ofta med enfärgade ljusgrå byxor till den mörka kavajen.

   • Lord Laphroaig skriver:

    Men är det inte den utstyrsel som kallades ”citydress” på sin tid? Jag har hört att kutymen i åtminstone vissa hovrätter under 1940-talet var att de fördragande tjänstemännen skulle bära svart kavaj och randiga byxor vid föredragningarna. (Min sagesman bröt mot denna tradition, eftersom han inte hade tillräckligt med klädkuponger kvar för att ekipera sig enligt förväntat, men han godkändes trots det.)

   • Lord Sidcup skriver:

    Lord L: Jag måste erkänna att jag inte vet. Citydressen är något jag hört talas om, men det finns obefintligt med material i ämnet, tyvärr. Konceptet verkar dock liknande.

 8. Markgreven skriver:

  Kul Alfred!
  Allt som kan göra att svensken har lite snyggare klädstil än den förhärskande är av godo. Idag kan man ju tyvärr se många ”på arbetet” i kläder som jag inte skulle kunna använda ens i potatislandet!
  Många turister måste tro att det stora flertalet svenskar har arbetsfria inkomster. De är alltid klädda för ”landet”, om en det!!

  • Alfred E. Neuman skriver:

   Herr Markgreve
   Ja, stresemannkostymen är i mina ögon ytterligt lämpad som ett alternativ till arbetskostymen. Det är väl där den hade och fortfarande skulle kunna ha sitt främsta användningsområde. Jaquetten är på grund av skörten i likhet med fracken något mer besvärlig för den som arbetar i sittande ställning. Det var också anledningen till att Stresemann en gång i tiden införde den. Han använde kavajen på sitt kontor när han satt vid skrivbordet för att sedan byta till jaquette när det drog ihop sig till möten med andra personer. För den som önskar veta mer om stresemannkostymen rekommenderas följande sida: http://www.gentlemansgazette.com/stresemann/. För den som önskar veta mer om jaquetten finns följande sida att tillgå: http://www.morningdressguide.com/.

   I övrigt vill jag passa på att tacka för en mycket bra sida med många fina och tänkvärda inlägg. Även kommentarerna håller i de allra flesta fall en hög gentlemannamässig klass. Några klavertramp finns dock, men det är nog oundvikligt på nätet. Inte sällan verkar den inbillade anonymiteten på Internet ha den effekten att vissa gentlemän helt tappar koncepterna.

 9. EL skriver:

  Snygg kavaj som verkligen passar i många sammanhang.

  Har hängt undan mina flanellkostymer sedan ett par månader (bor lite längre söderut) men saknar dem ännu. 🙂

 10. Blackadder skriver:

  var kan man införskaffa den trevliga blazern?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s