Drönarna testar: göra egen korv

DSC_0003

Att göra egen korv är busenkelt

Att göra sin egen korv har blivit en trend det senaste året i Sverige med de tillhörande attributen i form av reportage, boksläpp och hang-outs. Kurserna i korvmakeri hos trendbäraren och köttdetaljisten Taylor and Jones är fullsatta och nästa lediga tillfälle är i augusti.

Generellt på TDC är vi inte för trender men i alla fall jag passar på att le glatt när trenderna går ”i vår riktning”. När jag såg Paul Gaylers Korvar – hur du gör och lagar din egen korv på bokrean passade jag därför på att plocka upp ett exemplar och har därefter testat att göra några satser korv.

För den som sitter hemma och själv funderat på att ge sig i kast med korvmakeriet kan jag bara ge uppmaningen att testa. Att tillverka korv är nämligen busenkelt. Har man tillgång till en köttkvarn med korvhorn och läser man en enkel how-to guide så är man igång på några minuter.

Det stora problemet för mig har varit att få tag på de nödvändiga beståndsdelarna fjälster och späck. De relativt välsorterade matvaruhandlare och köttdiskar jag har efterfrågat detta hos har haft problem att få fram dessa ingredienser då det antingen saknas hos deras grossister eller så måste de ta in det i sådana mängder att det blir olönsamt.

Späck kan man få i mindre mängd avskuret ifrån sidfläsk men det är tidsödande att gå ifrån butik till butik och samla ihop. För den som har tillgång till en välsorterad saluhall eller gårdsbutik nära sig har det sannolikt lättare.

Fjälster har internet gjort det lättare att få tag på och kan köpas bland annat ifrån carnivor.se som också har andra korvrelaterade produkter. Jag har köpt deras behändiga paket med 9 meter 34/36mm svinfjälster. Dessa kommer fördelat på två tuber med två omgångar om ca två meter på varje tub. En tub fungerar perfekt för att göra två olika sorters korv vid samma tillfälle med ca 2-2.5 kilo kött per sort.

Om jag ska försöka dela med mig av några enkla tips på vad jag har lärt mig på min korta sejour in i korvmakeriet är det detta.

• Låt fjälstrena vila i vatten över natten så blir de spänstiga och lätthanterliga.
• Försök hålla allting kallt hela tiden! Blir smeten varm blir den klibbig och svårhanterad. Då de bildas en hel del friktionsvärme när man maler och stoppar köttet är det en god idé att kyla själva kvarnhuset innan användning och låta köttet/smeten ligga i frysen en kort stund innan malning/stoppning.
• Använd en rejäl mängd fett! Korv med mindre fetthalt än ca 30% blir torr och smakar lite som pannbiff.
• Var inte rädd för kryddorna. Rejält med kryddning är A och O för en god korv. Jag börjad med att använda samma mängd som recepten i Paul Gaylers bok och har successivt ökat mot senast 1.5 gånger grundreceptet. Jag tycker detta kan fortfarande inte är optimalt och ska pröva uppåt 2 gånger receptet nästa gång.

Så varför ska man göra sin egen korv? Är det billigare än att köpa korv? Nej, inte särskilt. Smakar det väsentligt bättre än bra butikskorv? Nja, inte med säkerhet. Varför göra det då?

Till sist kommer det väl ner till att vi människor finner en glädje i att skapa något ”eget” och få dela med sig av till andra. Det är roligt helt enkelt!

Det här inlägget postades i Livsstil. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Drönarna testar: göra egen korv

 1. Rusdrycker.se skriver:

  Sidfläsk funkar alldeles ypperligt att ha i korv, så det finns ingen anledningen att leta upp späck och sedan blanda det med fettsnåla delar.
  Fjälster finns på alla livsmedelsaffärer under juletid, vilket innebär att de alla har möjligheten att ta hem även under resten av året – om de är service minded.

  • Wooster skriver:

   Bäst borde vara om man kunde göra korv och annat på egen kalv som man slaktat själv för att sedan tillverka skor och matchande bälte av skinnet.

   Men men, skämt åsido. Idag känns det otroligt tillfredsställande att göra något själv från grunden. Keep it up!

 2. Trevligt med en sådan enkel och glädjefylld beskrivning av korvmakeri! Inte sällan beskrivs korvmakandet som en besvärlig och långtråkig uppgift. Men bra råvaror och ett par glas god dryck är det en av de trevligaste kökssysselsättningarna man kan befatta sig med! Som intresserad av gammal svensk matkultur skulle det vara kul att få hitta traditionellt svenska recept. Hittills är det mest isterband, prinskorv, oxkorv och fläskkorv jag stött på. Men jag är övertygad om att bland allmogen fanns många fina korvtraditioner som försvunnit. Hursomhelst, jag har just gjort Gustafva Björklunds Kokbok för hushållerskor till sökbar pdf i vilken man bland annat kan finna det gamla klassiska receptet på Boudin Noir, fransk blodkorv, vilken jag hoppas få möjlighet att testa inom kort. Rekommenderad läsning för den matintresserade!

  Klicka för att komma åt Gustafva_Bj%C3%B6klunds_kokbok_f%C3%B6r_husm%C3%B6drar.pdf

 3. Uncle Gally skriver:

  Mycket trevligt att höra! Mina föräldrar gjorde alltid korv tillsammans med vänner i juletid. Och det skulle vara whisky i korven, men det blev aldrig något över till det. Men det verkade ingen ledsen för. Tvärtom kan man säga. Synnerligen drönarmässig aktivitet oaktat att det råkar vara modernt.

  Ni har säkert hört det förut, men när den döende slaktaren kallade in sina tre söner på dödsbädden så fick den äldste höra att ”du skall ärva företaget”, den andre att ”du skall ärva mina banktillgångar”. Den tredje och yngste fick höra ”till dig min son har jag inget företag och inga banktillgodohavanden att ge, men du skall få ett gott råd; ät aldrig korv!”

 4. Rusdrycker.se skriver:

  Snabbvarianten av att göra korv är ju: Mal ner de köttbitar du vill ha, blanda med kryddor, för i dem i fjälstret.
  Snabbsnabbvarianten är: Köp färdigmald färs (fet), blanda med kryddor, för in i fjälster.

  Korv är kul!

 5. Algy skriver:

  Låter gott. Jag är själv vegetarian men uppskattar ändå anslaget. Det behöver inte vara krångligt att göra mat från grunden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s