Etablissemangets slipslöshet

För ett par dagar sedan kom jag över en bild som jag tycker illustrerar väl faran med att bära kostym utan slips. På denna bild betraktar vi Sverige tre regeringsbärande manliga partiledare glida fram över en parkeringsplats iklädda nyanser av blått.

Bild

Tre nyanser av blått

Själva tycker de sig nog se ut som avslappnade och bekväma individer men kollektiv blir deras slipslöshet en uniform. Jag kan inte låta bli att se bilden lite som en symbol för hur den slipslösa looken har löpt linan ut.

Från början var idén om den slipslösa kostymen förstås att sticka ut. Målet för den som tog av sig slipsen var att bryta mot konventionerna och att markera sin egenart. Detta gjordes med viss framgång framförallt visavi de som bar sina slipsar mer av tvång än av glädje.

Men i takt med att slipslösheten blev mer och mer framgångsrik blev den också allt mer välspridd och etablerad. Idag är den så etablerad att alla tre manliga partiledare i regeringsbärande ställning känner att de ska välja slipslöst när de genomför studiebesök ute i landet.

På så sätt är all chockverkan men också all individualitet i att välja det slipslösa borta. Slipslösheten uttrycker inte längre en egen karaktär utan är istället ett tecken på att man går med strömmen.

Betänk istället vilken kraftfullhet och individualitet som någon av dessa partiledare kunnat markera om de istället för den öppna kragen hade valt en färgstark slips eller en slips i ett annat material än siden?

Notering | Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Etablissemangets slipslöshet

 1. Mycroft skriver:

  Det är tur att Säkerhetspolisen i bakgrunden (det är i alla fall vad jag väljer och tro att de är!) har tillräckligt med vett att använda slips i alla fall.

  • Gussie skriver:

   Ja, det är intressant hur i alla fall mitt öga dras glatt mot mannen till höger med sin smakfulla om än lite väl diskreta slips. Mannen till vänster får dock vara ett lite avskräckande exempel på hur det kan gå när man klär sig utifrån en uniform snarare än en stil. Hade han valt en något ljusare nyans i skjortan och plockat bort slipsnålen hade det dock sett betydligt bättre ut.

   • Thomas S skriver:

    Detta skulle iofs kanske kunna accepteras som den enda godkända anledning någonsin att använda en slipsnål. Att minska risken att greppa pistolkolv OCH slips när man skyndsamt sträcker sig efter vapnet i axelhölstret.

   • Gussie skriver:

    Jag tycker det är helt okej, om det är så att personen har den yrkesroll som här spekuleras i, att han har slipsnål. Jag tycker det är helt okej att han bär slipslöst också om det underlättar yrkesrollen. Jag tycker till och med att det är okej om han bär en s.k. clip-on slips om det underlättar!

   • Lord Sidcup skriver:

    Framför allt tycker jag att hans slips ser väldigt lång ut. Bägge herrarna har slipsar som ser ut att gå ner över linningen.

   • Fläderblom skriver:

    En slipsnål är just en nål, försedd med en pärla, diamant eller liknande i den trubbiga änden. För mina ögon ser det ut som om att mannen med den röda slipsen bär slipshållare (som det heter i försvarsmaktens uniformsreglementen, civilt förekommer också ordet slipsklämma).
    En slips- eller kravattnål strax under knuten markerar elegant mittpunkten mellan knut och väst. Om man inte bär väst bör man avstå från slipsnålen. Slipshållaren är ändamålsenlig som del i en skyddsutrustning – den kan bäras exempelvis när man svarvar. I likhet med skyddshjälmar, tandskydd, livlinor och stålhättade skor passar de sällsynt illa till kontors- eller festkostymer.

 2. Archibald skriver:

  Forza Gussie. Mer ull i kravatterna!

 3. Mats Flördeg skriver:

  God poäng. Noterbart är även att drönarkollektivet har försökt påverka höga vederbörandes klädval tidigare. Se exempel från Facebook nedan:

  häggknapp

  • IngNilsson skriver:

   L.S.,
   Vad föranleder tilltaget att tutoyera statsrådet Hägglund i skrift? Dessutom är det väl knappast god stil att osökt påpeka defekter i dennes garderob. Inte att jag inte är ens med analysen, men att påpeka är plumpt.
   Jag är övertygad om att han helst bär slips, men den navelstirrande mediastrategen, som hoppas att han ska gå hem som folklig i stugorna, hade tydligen en annan mening.

   tt.

 4. Markgreven skriver:

  Heja vakterna, det är trots allt stil med slips. Det är ju inga sommarbilder från landet…

 5. Geronten skriver:

  Richard Florida har beskrivit det fenomen som aversionen mot slipsar i näringslivet bara är en liten del av i boken ”The Rise of the Creative Class” (2002), en bok som inte kan rekommenderas.

  Den kreativa klassen/eliten är en växande grupp människor i samhället med privilegierad uppväxt, hög utbildning, välbetalda arbeten och postmoderna och liberala värderingar. I värderingarna ingår också en ständig flexibilitet, förändringsbenägenhet och mobilitet som innebär att man inte riktigt är hemma någonstans. Den kreativa klassen känner därför ofta större gemenskap med motsvarande kollegor i andra länder än med sina egna landsmän.

  Den kreativa klassen bejakar mångfald men bor själva i segregerade områden. Den kallar sig ”tolerant” men har synnerligen svårt att tolerera att andra får framföra sina åsikter, i synnerhet om andras åsikter ens är i närheten av konservatism och traditionalism av något slag. Den kreativa klassen är kulturellt radikal, och man kan väl säga att Kulturnyheterna på SVT ganska väl speglar den kreativa klassens kultursyn. Det är troligen dock inte alltid den kreativa klassen riktigt förstår innehållet i den abstrakta konst, litteratur och konst som man offentligt säger sig uppskatta.

  Det lustiga är att Florida i boken nämner just slipsar inom näringslivet som ett mycket betydelsefullt steg av ”frigörelse” från tidigare ”normer” inom näringslivet som bidrar till att skapa en mera ”kreativ” miljö för den kreativa klassen att verka i. Hur denna nya approach fungerar i kontakterna med mera strama affärskontakter från länder eller företag som inte anammat den nya ”filosofin” nämner inte Florida.

  • Gussie skriver:

   Nej, Floridas forskning håller inte för närmare granskning. Den har blivit populär främst för att den ”bevisar” att mer bidrag till kultursektorn och bilfria innerstäder skapar tillväxt och på så sätt skulle vara självfinansierande.

   Jämför man hans indikatorer med klassiska indikatorer som humankapital och skattenivåer så försvinner Floridas samband (http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01944360801944948).

 6. Garderners Delight skriver:

  En av Göran Hägglunds passioner är att samla på slipsar. Han brukar vara mer noga med stassen men kanske det finns en stylingkonsult i bussen? Noterar dock hans bröstnäsduk.

 7. EL skriver:

  Bär oftast slips själv men tycker inte det är så himla ”farligt” att utelämna den detaljen. Sorgligare i mitt tycke är den tradiga passformen på Reinfeldts kostym, mer passande på en studentsittning i Uppsala än på Sveriges statsminister. Ovärdig, om man får vara lite pompös.

 8. Woodsie skriver:

  Jag ger mig den på att det bärs fotriktiga skor från Ecco också 🙂 Synd att Annie Lööf valt fel grön nyans annars brukar grönt vara riktigt snyggt till rött hår.

 9. Raizumichin skriver:

  Kostym utan slips blir ju särskilt tråkig i så konventionell form som mörkblå kostym med ljusblå skjorta. En gladare skjorta under en lite ovanlig kostymmodell (eller färg, eller mönster) blir betydligt trevligare om man tvunget inte vill bära slips.

 10. Rune Rebellion skriver:

  Det är väl politikernas sätt att försöka vara ”folkliga” vad det ordet nu innebär. Väldigt tråkigt.
  Dagligen möts jag av frågan ”Måste du ha slips på jobbet?”
  Tror mycket handlar om att det tidigare varit ett tvång från ”överheten” och att nu när tyglarna har lossats lite signalerar slips helt enkelt ”överhet” vilket då naturligt ej är så ”folkligt”

  Slipslösheten vore dock klart bättre på Jimmie Åkesson då jag inte sett honom kunna knyta slipsen ordentligt någon gång. Alltid patetiska försök till någon form av Windsor-variant.
  Tycker också Reinfeldt borde välja slips med mer omsorg – I regel enfärgade, glansiga slipsar i ljusblått eller rosa som för tankarna till studentbaler där pojkarnas gördlar försöker till att matcha med flickornas klänningar

 11. Wooster skriver:

  Det är bara tragiskt och sorgligt att se allt fler falla ner i ”kostym utan slips”-modet. Det ser bara ut som de glömt klä sig färdigt. Kostym OCH slips kan se betydligt mer avslappnat ut än den här ovan avbildade klädseln om man, som några skribenter här ovan påpekat, har någon som helst koll. I undantagsfall kan kostym utan slips accepteras, men då måste man ha en tjusig bröstnäsduk till.

 12. Björn skriver:

  Håller med om att kostym utan slips får det att se ut som vederbörande inte klätt sig färdigt, alternativt är på väg hem efter en blöt tillställning med slipsen i kavajfickan. Vill man prompt inte bära slips är en uddakavaj att föredraga.

 13. Macho-Lasse skriver:

  Kostym utan slips personifieras av Mahmoud Ahmadinejad. Hur fan tänker en politiker som väljer att klä sig likadant? Ska man vara glad för att de inte dök upp i Mao-kostym hela bunten?

 14. Ping: Slipslöst – galenskap? | Tieroom blog

 15. Ping: Slipslöst - galenskap? | Tierooms blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s