Drönarslöjd: Flätat skärp

belt1Ibland behöver små praktiska problem en enkel funktionell lösning. Ett sådant problem återkommer ofta då ett flätat läderskärp varit med en tid, och mjuknar i materialet. Ett skärp av korrekt längd, hänger då ofta slappt löst i i ändan efter spännet, så att säga.

Många tycker det är lite charmigt att antingen bara låta den lösa ändan hänga fritt. Andra snurrar upp den något varv innanför det spända skärpet. Själv blir jag smått galen på en löst hängande bältesända, och ser ingen som helst charm med att vira in ändan i resten av skärpet.

Vad gör man åt det hela då? Ingenjören i mig dissekerade ett annat skärp, av nätt modell där en mässingsknopp utgjort en enkel fästanordning. Denna plockades loss, och skruvades istället fast på en plats som gör det möjligt att helt sonika fästa det flätade skärpets ända.

belt2

belt3

Det här inlägget postades i Stil. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Drönarslöjd: Flätat skärp

 1. Grenstadius skriver:

  Jag undrar ängsligt: vad är korrekt längd?

  • Henrik skriver:

   Korrekt längd finns det inget som heter, det man däremot kan ha i bakhuvudet då man ser ut bälten är att sträva efter att finna ett bälte som sitter perfekt runt midjan då dess mellersta hål används. Det knepet brukar ge bra proportioner. Givetvis skall man vid utpassningstillfället vara i sin idealfysik för att detta skall vara bäst tillämpbart.

   • Grenstadius skriver:

    I det här fallet gäller det ju ett flätat skärp, finessen med sådana är att dessa inte har några hål så frågan om längd är nog relevant trots allt.

    Oftast brukar jag sträva efter att mina skärp inte är längre än de behöver, det räcker att änden sticker ut lagom långt utanför första hällan. Förvisso är man då kanske en aning optimistisk eller kortsynt när det gäller ens viktutveckling, men jag tycker det ser trevligast ut. I alla andra fall (byxor, kavajer, skjortor) är det självklart att man anpassar plaggens storlek så att de till perfektion passar kroppsmåtten här och nu.

    Anledningen till min fråga var mest att ta reda på om det finns någon opinion för längre bältesändar som t ex går förbi andra hällan, vilken enl min uppfattning så gott som alltid sitter mitt i sidan.

   • Henrik skriver:

    Jovisst, men den korrekta längden är något högst objektivt och är av bärarens tycke att bestämma.

    Däremot är min personliga syn på saken är att bältet på bilderna är alltför långt och själv är jag mest bekväm med att låta bältets absoluta ände befinna sig som längst i mitten av byxans första två hällor. Bältet skall inte sladdra omkring eller sticka ut för att bekomma ett irritationsmoment utan den första och enda hällan skall kunna säkra upp änden galant.

    Sir Rattigan har redan varit inne på samma spår.

 2. Sir Rattigan skriver:

  Jag skulle vilja påstå att bältet på bilden är för långt. Enligt en osäker stilkälla skall bältet passera första hällan men inte den andra. Det skall däremot sticka ut från första hällan, så sådär halvvägs mellan de två är ofta bra. Osäker källa som sagt men jag följer det oftast och det brukar bli så bra så!!

  • Archibald skriver:

   Och då följer oundvikligen frågan, Rattigan: Var sitter första hällan ”på ett par byxor”, låt säga formulerat i antalet centimeter från byxknappen? 😉

   • Sir Rattigan skriver:

    Tja, hur långt är ett snöre typ!?! Synnerligen hypotetiskt kan tyckas. Om jag bara utgår från mig själv så kan jag säga att i de fall jag använder bälten till kostym (är en hängselbärare emellanåt!) där brukar inte heller hällan sitta så fasligt olika på dessa byxor. I de fall jag använder grövre byxor, typ chinos och jeans där är oftast hällorna relativt lika placerade.
    Sedan är det ju ingen millimeter precision och ämnet kan ju tendera att bli tämligen analt som med allt annat, men jag använder det som en tumregel.
    Och som sagt, det brukar gå så bra så!

    /SR

   • Jeeves skriver:

    Har antal centimeter någon betydelse när det nämns att det ser bäst ut om änden slutar mellan första och andra hällan?
    Visst, det finns byxor med dubbelhällor och dylikt men en ”standard modell” med normala hällor är nog det som avses, t ex jeansen på bilden

    Tycker tex att regeln om 3:e hålet ofta ger en för kort bit mellan första och andra hällan. Ser oftast bättre ut om 4:e hålet (från änden) används. Visst, inte regelmässigt korrekt men ser ofta bättre ut på många av dagens bälten, enligt mig.

 3. Fläderblom skriver:

  Har herrarna aldrig hört talas om hängslen?

  • Grenstadius skriver:

   Jodå, jag använder hängslen mer än gärna, men det känns ibland dumt när byxorna har hällor. Byxor utan hällor är så svåra att få tag i att jag på senare tid (efter viss vånda) bestämt mig för att bortse från detta och sy hängselknappar i mina vanliga bältesbyxor. Men helt ok känns det inte…

  • Per S skriver:

   Hängslen till jeans är väl ovanligt bland andra än anhängare av vissa brittiskinfluerade ungdomskulturer?

   • Archibald skriver:

    Jag tycker snarare det är lite charmigt, med Fläderbloms öppna inställning till kombinationen jeans och hängslen 😉

   • Fläderblom skriver:

    Se där, ytterligare ett gott skäl till att inte använda jeans.

 4. lano skriver:

  Jag ser att du lämnat några cm marginal åt ”framtida expansion”, så du inte fäster utkanten av bältet 🙂 Ett klokt val, med åren kommer mer mage (läs pondus)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s