Helginspiration: Sharp & Dapper, del 1

SoD_Thurston_BracesDå en mängd intressanta bildforum och typer av sociala medier blommar upp på internet som svampar under en thailandssemester, eller i alla fall ur marken en regnig sensommarhelg, springer man här och där på folk och butiker som det annars kanske skulle dröjt ett tag innan man hittade.

Några av dessa klädmarknadens små friherrar, har startat den londonbaserade nätbutiken Sharp & Dapper, som jag av en slump kom i kontakt med då jag såg en bild på ett par av deras kommande hängslen. Tillverkade tillsammans med ingen mindre än Albert Thurston.

Hängslen tilltalar mig alltmer. En gång för några år sedan lyssnade jag inte till magkänslan, och avstod från att köpa ett par djupt marinblå hängslen med mörkbruna läderfästen. Sedan dess har längtan efter liknande hängslen vuxit sig starkare.

Med tiden har en tanke om hur de hängslen jag letat efter skulle se ut, blivit mer tydlig. Jag har hittills förknippat accessoaren starkt med smoking och uppklädda sammanhang. Min växande hängsellängtan har dock varit mer varedagsbetonad. Jag ville ha ett par som inte skrek eveningwear. Ett par som går ihop med såväl mörk som ljusblå kostymer, som olika toner av grått.

fastener_closeupDärav tänkte jag mig läderfästena som ganska mörkbruna, gärna med en ett djup och en inte helt täckande färg på lädret. Hängslena skulle vara ljust blå, även de med skiftningar i färgen. Antingen via sättet man vävt tyget, eller infärgningen. Metalldetaljerna silverfärgade. Alltför ofta är de av guldfärgad metall.

Mannen som publicerade den första bild jag såg av hängslena i fråga förestår så vitt jag förstår en mycket välsorterad skobutik i London. När jag uttryckte mitt intresse för de i mina ögon perfekta hängslena, berättade han att en av killarna bakom Sharp & Dapper, som designat dem, faktiskt kommer från Sverige, och heter Johan.

Shrit_StaysNågra mail senare fick Royal Mail i uppdrag att inleda frakten av ett paket, innehållande två av Sharp & Dappers nya produkter. Dels de hängslen jag fått vittring på, men också en produkt de själva utvecklat för att hålla ordning på skjortan så att den stannar i byxlinningen. Erfarenheterna av dessa skjorthållare skall jag gå in på i del 2.

Sharp & Dappers hängslen sys som jag upp i en enda längd, som jag efter några testrundor känner är förbaskat välavvägd och bör fungera för ett ganska brett antal kroppslängder. Jag är själv 185cm, och längden räcker gott och väl. En uppskattning är att de fungerar mycket bra för personer som är såväl 15 cm längre som kortare än mig själv.

Materialet är ett indigofärgat och grovt nailheadvävt bomullstyg, där vävtypen ger sköna skiftningar i färgtonen. Som synes här ihop med en mellangrå flanellkostym, och mörkbruna mockaskor som inte syns i bild. Skiftningarna i läderdetaljernas bruna ton, gör att de går bra ihop med såväl ljusare som mörkare toner av brunt.

Planen är att använda dessa hängslen till diverse olika blå, grå och bruna kostymer. Alltifrån ljusare blå herringbonevävda linnekostymer, till mörkare plagg av mer finvävda ullkvalitéer, och beigt, och rutigt, och randigt…

Braces_Showing_Behind_Jacket

full

Hängslen: Sharp & Dapper, Kostym, näsduk: The Tailoring Club, Skjorta: T.M. Lewin, Tweedslips: Lock & Co. Klocka: Tudor Submariner
Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

29 kommentarer till Helginspiration: Sharp & Dapper, del 1

 1. Gabriel Ratchitt skriver:

  Steinglans i Göteborg säljer Thurston, lite närmare och trevligt att stödja en lokal handlare.

  • Archibald skriver:

   Om Stiernglans också håller sig kring 7 – 800:-, och inte typ 1200:-, kan jag köpa det resonemanget.

   Hur bra det än är att ge fysiska butiker sitt stöd, kan jag tyvärr aldrig se en anledning att betala nästan dubbelt så mycket pengar, enkom av den anledningen.

   Sen var det trots allt inte märket som var avgörande i sammanhanget, utan det snygga utförande Sharp & Dapper i och med färg och materialval valt att ge sin hängsledesign 🙂

 2. Lars Michel skriver:

  Synd att hängslen är så förknippade med diverse branscher.
  Eller kan man som försäljningschef inom industrisektorn komma undan med det?

 3. Lord Sidcup skriver:

  Förbålt stiligt! Och någon kan ju försöka hävda att hängslen är ”odrönska”, om denne så önskar Ha! 🙂

  Jag hade faktiskt redan lagt märke till just de här hängslena – på annan plats på nätet.

  /Spode

 4. Christoffer skriver:

  Trevliga hängslen, men det skulle se bättre ut om byxorna saknade hällor. Nu ser det tyvärr ut som att ett bälte saknas.

 5. Mycroft skriver:

  Hängslena var trevliga men den där skjortgrejen är ett steg för långt. Någon måtta får det vara.

 6. Johan Ekelund skriver:

  Jag skulle vilja ta detta tillfälle att tacka för dom uppmuntrande kommentarerna angående våra hängslen. Jag vill också komplettera med lite mer information då jag har märkt att många av er har besökt vår hemsida.

  Dessa hängslen är exemplar som vi kommer att komplettera vår kollektion med när vi kommer uppdatera våran hemsida i Juni.

  Om det finns intresse av att köpa nu så kan man kontakta oss via vår websida. Dom kostar £55 vilket motsvarar 550SEK nu när kronan är så stark, och det inkluderar frakt.

  Ett tack till Archibald, för att jag fick lägga till denna information.

  Johan

 7. IngNilsson skriver:

  Bästa Drönare,
  Jag tänkte framföra en liten varning för att internet-handla från Thomas Pink
  Jag skulle just lägga en beställning på lite varor och allt gick enligt planerna till dess att jag angav vart varorna skulle skickas. Då ändrades valutan och en extra kostnad på 35% lades till.
  Efter en intressant konversation i skrift med en herre vid namn ”Elliot” får jag veta att man från TPs sida anser Europa vara en helt annan marknad än UK var man hanterar andra priser pga affärer i Paris och Dublin. Efter att ha påpekat att jag inte hade tillgång till en lokal affär i det land till vilket jag ville få levererat, fick jag veta att man hade sina skäl att prismässigt sätta åt personer utanför UK. Vilka dessa var, ville Elliot dock inte nämna.
  Nu var förvisso beloppet jag ämnade handla för mer än 80EUR, annars hade det tillkommit ytterligare 18EUR i frakt.
  Eftersom detta är första gången jag blivit behandlad på detta sätt fann jag det för riktigt att informera andra klädintresserade som kan tänkas vilja handla hos Thomas Pink.

  Trevlig söndag,
  tt.

  • Archibald skriver:

   Tackar för värdefull information. Jag har tidigare glatt bojkottat återförsäljare, av lindrigare orsaker än den här typen av dåligt motiverad, och smått skitnödig negativ särbehandling som du här utsatts för.

   Ett klassiskt exempel på hur en ”anrik” tillverkare, som P.O. Enqvist kunde ha uttryckt det, ”Blivit stor på sig”, och tar sin framgång för given.

 8. 1871 skriver:

  Angående Stiernglans

  Jag har funderat en del på denna butik i Göteborg. Den har en del produkter som jag uppskattar och jag är också av den uppfattningen att man bör stödja lokala handlare/förmågor. Dessutom har Göteborg ett mager utbud av bra butiker.Trots detta har jag aldrig lyckats omfamna Stiernglans. Detta har lett till fundering och jag tror att Gabriel här ovan la sista pusselbiten för mig. Stiernglans saknar elitism. Att klä sig väl handlar om att välja, att bekanta sig med ett utbud och sedan välja det bästa ur detta utbud, låt oss kalla denna process för diskriminering. Vi gör olika val beroende på vilket underlag vi har och vad vi vill hamna. De flesta begränsar sitt utbud för att ge sin klädsel vissa associationer (t.ex. Per på manligheter och Olof på Manolo). Detta ger en variation av välklädda människor. Deras gemensamma nämnare är som jag ser det att de inte begränsar sig när det kommer till själva urvalet. Här förkastas allt som inte är exakt som man vill ha det. Ni fattar grejen. Det är det främsta jag uppskattar med ovan nämnda bloggare. Jag gillar Per för att han inte ”sockrar” preppystilen med snäva byxor och så vidare. Det är också elitismen som, enligt mig, gör dandyismen till den intressantaste av manliga fåfängor.

  Stiernglans då, var kommer denna butik in i bilden? Stiernglans är en butik som nischat sig mot ”the Chaps”. Ett ideal som blev populärt för några år sedan, mycket tack vare tidskriften med typ samma namn. Chap-idealet hämtar inspiration framför allt från 1900-talets tidage hälft och framför allt de kläder som förekom i medel-/arbetarklassen under denna period. Det har också en viss hipsteranstrykning som blir tydlig i följarnas umgängesformer (en förkärlek för offentliga evenemang som tweed-run och chapolympics) och fokus på autencitet. Tillbaks till utbud/urvals tesen. Utbudet består av rerofynd och nyproducerat som referar till den löst definierade epoken och socio-ekonomiska situation ovan. Problem uppstår när man försöker ha en elitistisk hållning till något i grunden ”demokratiskt”/folkligt. Jag ser framför mig någon som utropar ”Jag skall bli den knegigaste knegaren som någonsin funnits!”. Resutatet blir en oskön småborgerlighet där en klädsel blir en hobby och en positionering istället för en integrerad del av ens liv.

  Dessa tankar har jag tänkt för att kunna förklara en av Stiernglans medarbetares beteende när jag en gång besökte butiken. Han började undervisa mig om de olika varumärkenas förträfflighet och autencitet (bland annat förklarade han för mig att den finare av dras tropikhjälmar var konstruerad för att klara av en kokosnöt som faller från 10 meters höjd och att tyget var impregnerat så att man slipper kurera sig med Gin&Tonic), jag reagerade tyvärr alldeles för snabbt och svarade med att flasha kunskap. Jag spelade honom rakt i händerna, han verkade nöjd över att ha träffat någon som hade samma hobby som honom själv. Jag hade kunnat låta det passera (osköna expediter har man stött på förr) men det är ett talande exempel.

  Det hela handlar om att vara medveten om vilka konsekvenser utbudet och urvalet får på ens klädsel och utstrålning. Och förstås att omfamna elitisten och dandyn inom dig!

  1871

  P.S. Var ska man då handla i Göteborg? Man ska inte handla i Göteborg (om man inte vill ha ett väldigt stort utbud där det mesta är ointressant). Är man inte redo att verkligen kämpa för att hitta guldkorn kan man välja bland följande schabloner:
  40-talsnostalgiker
  merkantil ingenjörsson
  ironisk gubbe
  ACNE-wagnerian
  MQ-välklädd
  D.S.

  • Hannes skriver:

   Jag förstår inte riktigt hur du fick ett ”oskönt” intryck av expediten. Han delar ju ett av dina största intressen? Eller kände du dig trängd av att han visste en del också?

   • 1871 skriver:

    Poängen var just att klädsel är ett intresse/hobby som är en byggsten för att skapa sin livsstil.
    Det är bra om expediter har koll på varorna de säljer och är entusiastiska men att undervisa är en annan sak. Han tog bort illusionen av att det förekommer personer i Göteborg som inte behöver undervisas om Albert Thurston och som inte vunnit sin kunskap genom internetforum. “Explaining a joke is like dissecting a frog. You understand it better but the frog dies in the process.”

   • Hannes skriver:

    Som någon som får all sin information via Internet får jag väl bara konstatera att jag inte delar din syn på allt 🙂

  • Henrik skriver:

   Vilka plagg och vilken stil representerar den merkantila ingenjörssonen?

   • 1871 skriver:

    Skjortor som uppenbart inhandlats utan tanke på passform och snitt (jag tänker på Stenströms nuvarande sortiment och färgglada button-downs från Gant). Äsch, det är väl helt enkelt generisk ”överklasstil” som den alltid sett ut med en oförmåga att lyfta sig ur sitt oreflekterade sammanhang. Merkantil ingenjörsson var mest för att betona det andefattiga i ”stilen” (bristen på sprezzatura skulle någon kanske säga).

 9. Merkantil Ingenjörsson skriver:

  1871 skaffa en blogg, jag blir din första follower. Riktigt sköna inlägg som gav mig många skratt.

 10. Sir Rattigan skriver:

  För att återkomma till det som tråden ursprungligen handlade om så har även jag beställt ett par likadana hängslen från ovannämnda företag. Servicen var oklanderlig i form av snabb och trevlig respons på min beställning, snabb leverans och dessutom ett stycke utomordentligt trevliga hängslen.
  Kan varmt rekommendera och kommer fortsätta handla från Sharp & Dapper!

  /SR

 11. Tomas skriver:

  vart köper jag kostymen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s