Tweedkostym

donegal_tweed_suit

Jag har inte varit så vidare aktiv här i bloggen den senaste tiden. Det har sina orsaker. Jag följde diskussionen i ett mer nyligen postat inlägg, där man nämnde gubbig känsla i materialet. Därav följer jag den gammalmodiga linjen, med en gammal tweedkostym ur garderobens mörker, samt de pryttlar jag valt att spöka ut den med. Jag ska försöka lägga några fler strån i kors den kommande tiden, för att i någon mån blåsa lite mer liv i mitt postande.

shoes

hanks

Tudor_on_camo

Det här inlägget postades i Stil. Bokmärk permalänken.

26 kommentarer till Tweedkostym

 1. Henrik skriver:

  Det där är en väldigt snygg kostym, vilka står bakom den?

 2. Stefan skriver:

  Stiligt! Trevligt att du är tillbaka. Tänker också ta min tweedkavaj och ullslips i morgon, möjligen mer klassiskt än gubbigt.

 3. Herr Hjul skriver:

  Riktigt snyggt, inte gubbigt för fem öre, det hänger på passformen. Men jag tycker att du borde peta ner näsduken en halvmeter
  🙂

 4. Mycroft skriver:

  Snyggt! Två kommentarer dock. Slipsen ser ut att ligga för nära kostymen i färg/material i min mening, och den där klockan förtjänar ett snyggare band!

 5. Markgreven skriver:

  Välkommen tillbaka!
  ”A friend in tweed is a friend indeed…!”

 6. Garderners Delight skriver:

  Välkommen tillbaka, Archibald! Du har varit saknad. Jag vill i motsats till Mycroft ge mina komplimanger till valet av slips. Alla monochroma tendenser uppskattas! Själv sitter jag idag med mitt senaste fynd, en kashmirpullover i ”color fawn” från Thyrwitts rea. Det lönar sig alltid att investera i god kvalitet. Pullovern känns som en mjuk kram och nyansen fawn påminner om mullvad uppblandat med grått.

  • Archibald skriver:

   Trevligt att höra. Slipen och kostymens toner av grått och svart är medvetet nästintill identiska. Lite synd att skjortans tunna ljusblå microstripe går förlorad i bildkvalitén. Kashmir är lika överraskande värt pengarna, varje gång 🙂 Grattis till fyndet.

 7. Erik skriver:

  Mycket stiligt!

 8. Archibald skriver:

  Tackar alla för trevlig feedback. Jag kan bara kort konstatera att TDCs läsarkrets i vanlig ordning består av en samling starka och olika stilviljor, precis som det skall vara 🙂

  Det är lustigt hur olika människor ser på vilka kläder som representerar vilka stildrag. Fru Mulliner hälsade mig under vår gemensamma lunch med ett kort konstaterande, att jag i vanlig ordning bär mina ”sjuttiotalskläder” och sned slipsknut. Någon annan ser den aningen kortare kavajen och de smala byxorna som smärtsamt trendiga, en tredje ser bara glad ut.

  Mitt i alltihop går jag själv för det mesta runt och myser, ganska tillfreds som jag går och står. Tjah, klädmässigt i alla fall 😉

 9. Fläderblom skriver:

  Förskräckligt klockarmband. För kort kavaj. För korta byxor. Utanpåfickor. Tweed är ett tidlöst och vackert material som den här gången har sytts till plagg av högst tidsbundet snitt. Är det verkligen drönarmässigt att gå ner sig så djupt i modeträsket?

 10. Lord Sidcup skriver:

  Jag tycker det är helsnyggt. Slipsfärgen ligger nära kostymfärgen, men då artikelförfattaren hitintills inte avslöjats som färgblind (fast antytts vara tondöv 😉 ) kan man ju kanske anta att det är ett medvetet val (och knappast en faux pas)? Utanpåfickor på tweed, som är ett informellt tyg, fungerar alldeles utmärkt. Byxlängden har vi gått igenom en miljon gånger, vill jag minnas. Mocka fungerar också (trots att jag inte ens gillar mocka).

  Måste jag klaga, så får det bli klockarmbandet. Du vet, käre Archie, att du riskerar att anklagas för att vara en sån där hotpant, när du använder smala byxor och omatchande accessoarer? Snart kommer drevet att anfalla dig, släpa i väg dig och klistra in dig i del 2 av ”Look at this f*cking hipster”. 😉

  • Archibald skriver:

   Käre Sidcup
   Hotpantkulturen ligger mig lite extra varmt om hjärtat. Allrahelst den inbördes, ständigt pågående tävlingen om att ha den stickade mössan så långt bak på huvudet som möjligt, utan att den för den skull trillar av.

   Efterforskningar jag gjort nyligen, visar att det faktiskt var ingen mindre än Gustav Vasa själv som grundade Hipste.., förlåt, hotpantkulturen! Allt för att göra en cool och eftersträvansvärd grej av sitt höga hårfäste (därav den långt bak sittande mössan, så att håret iaf. kikade fram litegrann), något som han annars smädats hårt för av söderkisarna sedan barnsben.

   Det limiterade vävda camouflagebandet med mattborstade pansarstålspännen, är bara mitt fåfänga försök att nå samma status. Utan sotarmössa.

   Garbage, är aldrig skräp! 🙂

   • Lord Sidcup skriver:

    Tyvärr, käre Archie, kommer pöbeln envist att hävda att just ett ironiskt förnekande av den egna hotpantstatusen är ett ovedersägligt bevis för att man tillhör den sagda kulturen. Senast den här diskussionen uppstod på Drönarklubben, så räckte ett par tjockbågade glasögon, kombinerad med ett envist förnekande, som bevisning (och påföljande förmodad lynchning).

    Enligt Maleus Maleficarum – Millenium Hotpant edition – är också öronlösa kaffekoppar och en förkärlek för indiemusik ovedersägliga järtecken.

    Du bör förbereda dig på att bli en platt figur.

    /Spode

    PS. Vasas bärande av klänning och tights, som synes i bilden nedan, är ett annat typiskt tecken på hotpantinfluenser. Antagligen har han gömt sina ickematchande, knallgula, converse – och yllescarfen – i baskern.

   • Mycroft skriver:

    Simon Adebisi har vunnit möss-tävlingen för länge sedan!

   • Lord Sidcup skriver:

    Impressive, my dear Mycroft, impressive, indeed! .-)

 11. C skriver:

  Det här är fruktansvärt snyggt! Finns det möjlighet att lägga händerna på kostymen eller är den ur sortiment?

  • C skriver:

   Och då menar jag i obestämd form.

  • Archibald skriver:

   Det värmer att höra. Har du ruskig tur, finns något exemplar i resterna av kvardröjande rea från början av våren. Annars har de precis hängt fram vårens TTC-plagg, där en dubbelknäppt, herringbonevävd blå linnekostym kandiderar till att vara vårens bästa kostymköp, tätt följd av en vackert brun bomullskostym i samma kollektion.

 12. Jörgen skriver:

  Slipsen gillas!

  • Uncle Gally skriver:

   Eftersom det strax kommer ett litet ”men”, vill jag för undvikande av missförstånd och sårade känslor först slå fast att det är mycket stiligt och estetiskt, och utanpåliggande fickor är klockrent på den sortens tweed (Donegal?).

   ”Men”: … slag på tweedbyxor? Och så smala och korta? Njae, det är väl allmänt vedertaget att i den utsträckning man alls har slag på byxor, så har man det inte på byxor där det kan samlas ogräsfrön i slaget. Men det är nog inte meningen att vara en ‘Country Suit’, så då är det väl ok. Att slips och kostym går i såväl samma färg som material tycker jag absoult är klassiskt nydanande, smakfullt och snyggt. Men … förlåt mig … . Nu blir jag lite tveksam. Ett plagg som ehuru det sitter perfekt ändå är en storlek för litet, därtill ‘short’, på en person som är smal nog att ha ‘long’ … Jag inser att det med alla moderna mått mätt skall vara så, och att det inte på något sätt har fel passform, men skall det verkligen vara så? Är det inte för lite tidlöst för att vara i egentlig mening drönigt och inte bara snyggt, modernt och med en klassisk touche? Omvänt så har jag en gammal treknäppt engelsk city suit som med alla moderna mått är för lång … .

   Svårt att hitta balansen.

   • Archibald skriver:

    Ingen fara, tåhättorna må vara osynliga, men smidda av titan. Kort enkelt svar; balansen och detaljerna, är av den variant jag föredrar. Oavsett vilka etiketter man känner sig nödd att sättan på typen plagg 😀

    Fridens

    /Arch

 13. albanesefarfalla skriver:

  Mycket stiligt! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s