Den ständiga jakten på bra bälten

bälte

Oak Bark Belt by Herring Shoes

Bra bälten med ett pris som känns rimligt är svårfunnet. Sladdriga bälten i plastigt läder dominerar inte bara hos de stora kedjorna utan även hos många herrekiperingar. Läget förvärras dessutom av att den svenska handeln i princip inte tillhandahåller bälten med mässingsspännen längre. Kvar finns å ena sidan diverse hantverksinriktade försäljare, exempelvis konsthantverkarna.nu och equusleather.co.uk. Å andra sidan finns de bälten som tillhandahålls av skotillverkarna, tänkta att matcha respektive märkes skor.

Problemet med skotillverkarnas bälten är att de oftast är oskäligt dyra. Crockett & Jones bälten har ett pris i svenska butiker på runt 1400 kronor. Det är faktiskt ett skämt. Hur man än vrider och vänder på det kan det omöjligt motiveras av arbetsprocessen bakom. Inte heller av materialkostnader. Man betalar alltså för varumärket (jag har trots detta köpt på mig ett C&J-bälte, mest för att jag inte hittade den färgnyansen jag var ute efter någon annan stans). Edward Greens bälten tillhandahålls av skoaktiebolaget där de kostar så mycket som 2000 kr(!). Carminas bälten brukar ligga runt 100 euro, vilket kanske känns skäligare.

Själv har jag med framgång köpte på mig bra bälten via tidigare nämnda konsthantverkarna.nu. Stort utbud och man får själv välja om man vill ha mässingspänne eller ett silverfärgat. Ett annat alternativ jag tidigare inte har haft erfarenhet av är Herring Shoes bälten. Med en prisbild på runt 75 pund känns det något mer humant än andra skoproducenters alternativ. Det som slutligen fick mig att avlägga en beställning var detta handgjorda och ekbarksgarvade bälte. Jag kan inte uttala mig om Herrings övriga bälten, men för 80 pund är just detta bälte verkligen något utöver det vanliga.

Det kanske inte gör sig speciellt bra i sällskap med affärskostymen, men det lär nog passa till de flesta mer lediga outfitts.  Utslitet lär det inte bli i första taget, den saken är klar. Ser egentligen ingen anledning till varför detta bälte inte så småningom kommer bli en del av mitt dödsbo.

M.F.

Det här inlägget postades i recensioner, Reflektioner, Stil, Stilråd, The Drones Club. Bokmärk permalänken.

33 kommentarer till Den ständiga jakten på bra bälten

 1. Magnus S skriver:

  Det kan man kalla hantverk! Snyggt!

 2. Mycroft skriver:

  Håller med Flördeg. I somras var jag på jakt efter ett mörkbrunt mockabälte, vilket visade sig vara snudd på omöjligt att hitta i butik. I vilket fall, Charles Tyrwhitts bälten kostar mellan 30 och 40 pund nu på rean. Jag vet personligen inget om kvaliteten, men misstänker att den är som resten av deras sortiment. Dvs, helt ok och ganska prisvärt.

 3. Patrik Kullebjörk skriver:

  Jag kan rekommendera Equus Leather. Något grövre bälten, av riktigt bra kvalitet.

 4. Markus skriver:

  Jag får mitt bälte från Meermin på torsdag, får se hur det håller pris/prestanda. Vet inte riktigt vad jag förväntar mig för € 45 dock. Det jag är mest nyfiken på är om det matchar skorna som det var tänkt.

  • Jacke skriver:

   Mitt bälte från Meermin är ungefär ett halvår gammalt och är fortfarande väldigt fint. Börjar även få en fin platina på lädret.

 5. Andy skriver:

  Delar våndan! Det är svårt med bälten och synd om människorna. I Sverige finns Saddler och Tiger och sällan annat, det är hemskt hur kedjefieringen har likriktat utbudet.

  Jag har snålat med skor från Bexley några gånger (med varierande resultat…), men har än så länge inte testat deras bälten. Flera olika modeller, några i mocka och ett i någon sorts pebble grain som tyvärr inte matchar några skor jag har. Och det finns med mässingsspänne.

  Kan inte någon ta på sig att agera försökskanin?

  http://www.bexley.com/Bexley/shoe-MMCCCPS-EN.htm

  • Lars H skriver:

   Själv är jag på jakt efter (bl a) ett bälte i mocka, och har också kollat på Bexleys modeller. Skulle vara mycket intressant att höra om någon har lite erfarenheter!

  • Teo skriver:

   Sitter inne på ett fåtal bälten från bexley och kan säga att jag inte är annat än nöjd i förhållande till priset. Haft dem ett par månader och än så länge sitter bältena inne på en relativt fin slitning. Har dessvärre inte behandlat dem med någon form av vård eller puts så kan inte uttala mig kring huruvida mottagligt lädret är.
   Något stela till en början men mjuknar snabbt upp efter några användningar. Beställ även en till två storlekar större på bältet än vad du bär på byxa.

   • Jeeves skriver:

    Har två bälten från Bexley. Ett mocka och ett brunt.
    Tycker nog att kvalitén är riktigt dålig!
    Slits snabbt och fullt.
    Mitt råd är att avstå från köp. Saddler framstår som ett kvalitetsbälte i jämförelse!

 6. Andy skriver:

  Var förresten inne hos Davidsson och klämde på C&J-bältena nån gång efter att just ha köpt ett flätat Saddler-bälte, som väl duger ganska bra. Då kände jag skillnaden, det är ju en nästan skämtsamt stor kvalitetsskillnad.

 7. Mycroft skriver:

  Jag hade turen och hittade faktiskt ett helt ok bälte på HM. Brunt läder, utan plast eller annat trams. Inte fantastisk kvalitet kanske, men än så länge både håller det och duger för mer informella tillfällen.

 8. Jörgen skriver:

  Favoritbältet kommer från Hackett, har hängt med ett par år nu.

 9. Robert skriver:

  Fick precis hem ett brunt bälte från TM Lewin som jag köpte för halva priset. Kostade 32,5 pund på rea och kvalitet känns bra. Köpte längden 32″ vilket enligt deras guide var Trousers waist vilket inte alls stämde. Det skulle ha behövt vara ca 8 cm längre för mig som brukar ha 32″ på byxor. Jag tänkte skicka tillbaka det men är det någon som vill köpa det här i stället så säljer jag det för 300 kr inklusive frakt. Bältets längd är 90 cm till det yttersta hålet och ca 82 till det innersta. Det är följande bälte:
  http://www.tmlewin.co.uk/Brown-Suit-Belt/40968,en_GB,pd.html?start=7&cgid=Mens-Accessories&prefn1=categoryCIMS&prefv1=Belts%20%26%20Braces

  Jag ber om ursäkt för att jag försöker sälja saker i kommentarsfältet.
  Mvh
  /Robert

 10. Mycroft skriver:

  Ytterligare ett tips på bälten. Berg och Berg har 50% rea på sina lädervaror. 🙂

  http://bergbergstore.com/leather-goods/belts.html

 11. sfsaf skriver:

  Inte så mycket till kostymen men söker man kvalitét utöver det vanliga rekomenderar jag Saddleback Leather: http://www.saddlebackleather.com/Shop/Belts

 12. Uncle Gally skriver:

  Hmm, nu förstår jag inte riktigt. Bälte? Använder ni inte hängslen?

  Hängslen kan man för övrigt få till mycket bra prís på TM Lewin när man känner att man inte bara kan ha Albert Thurston. För övrigt har TM Lewin hängslen i olika längder vilket Thurston inte längre har. Till Albert Thurstons redan mycket höga pris får man därför lägga till kostnaden för att gå till skräddaren och få hängslena kortade.

  Nåväl, om man nu envisas med att ha bälte, så kan jag bara hålla med om att det är hart när omöjligt att hitta några prisvärda eller ens några som är snygga. Eftersom jag föredrar hängslen till kostym så blir det bälte endast till jeans och chinos. Därför brukar jag passa på tillfället att köpa bälten när jag är i USA. De vanliga varuhusen har bra sortiment och man får kanonsnygga flätade bälten med eller utan vilda västern utsmyckning (faktiskt riktigt snyggt till just jeans och chinos tycker jag) för typ 25-35$. Gjorda i Kina och går sönder eller slits ut ganska fort, men det gör ju de dyra man hittar i Sverige också. Ett annat ställe där man kan hitta bra men inte lika billiga bälten som passar till jeans och chinos är Orvis webb-butik.

 13. Admiral von Schneider skriver:

  Jag köpte ett bälte från Herring för några månader sedan, modellen som de kallar för Chelsea belt (45 pund). Tycker det verkar helt ok än så länge, får väl se hur det åldras.

 14. The Genteel skriver:

  Har själv varit på jakt efter ett mörkbrunt mockabältet ett tag och hittade denna sidan igår: http://www.holl.it/eng/INDEX.html
  Har inte beställt själv än, men de har ett stort utbud av olika färger och cirka €70 för made-to-order är ganska bra pris enligt min mening. Vill varna för att sidan kanske kan anses lite rörig dock.

 15. Wehrmacht skriver:

  Jag köpte mig ett riktigt fint läderbälte på Second Hand för 60:- Den som letar skola finna!

 16. Steve skriver:

  http://www.anderson.it/

  Är allt som behövs! Högsta kvalitet och hållbarhet till ett helt rimligt pris. Finns att köpa hos Hans Allde om man inte vil handla på nätet.

 17. Björn skriver:

  Jag har köpt skärp av mycket bra kvalitet av Hoffnung Berlin.

  Det här med att konsekvent kalla skärp bälte förresten, är det ett utslag av subkultur?

  • Mats Flördeg skriver:

   Jag uppfattar inte ´skärp´ som vanligare förekommande än ‘bälte’ ute bland vanligt folk’ . Subkulturellt hade möjligen varit att vägra kalla det något annat än livrem.

   • Björn skriver:

    I min språkvärld är nog skärp den vanligast förekommande termen. Livrem är trevligt, men inte så ofta använt. Till kategorin bälte sorterar mycket annat utöver skärp — en överkategori kan man säga.

    Inget av orden är fel förstås, jag tyckte bara att det var litet lustigt att ordet bälte så konsekvent används i såväl artikeln som samtliga kommentarer. I skrivande stund föredrager alla av i runda slängar tjugo personer termen bälte, och ordet förekommer i artikeln inte mindre än sexton gånger.

  • Vinterkonungen skriver:

   Är inte skärp något endast kvinnor använder?

  • Admiral von Schneider skriver:

   Misstänker att det är dialektalt. Använder aldrig ordet skärp själv och kan inte påminna mig om att jag hört någon annan säga det mer än någon enstaka gång.

 18. Henrik skriver:

  Andrew’s Ties har kvalitetsbälten som tillverkas i Italien för 549 kr.

 19. Micke skriver:

  Amerikanska Coach gör mycket fina bälten. Coach.com kan vara värt att kika in på nu när dollarn dessutom är så pass billig.

 20. Jonas skriver:

  Köpte ovanstående bälte från Herrings för några månader sedan. Det första fick jag skicka tillbaka för att det var för litet. Jag rekomenderar därför alla att gå upp en storlek mot er normala. Själva bältet verkar vara av bra kvalitet. Min enda kommentar är en lite miss i fnnishen längst ut på piggen som kunde ha slipats av lite mer. Men det är marginellt i samanhanget. Man får också med en burk fett att smöjra bältet med. I mina ögon är det ett klassiskt bälte för jeans och grövre chinos absolut inte för något mer uppklätt.

 21. Macho-Lasse skriver:

  Bältet må vara bra och så, men till den klädseln? Ljusbrunt läder till rosa-rutig skjorta (är den från CT, tycker mig känna igen mönstret?)? Och så grovt det är, ser definitivt ut att passa bättre med jeans eller mollskinnbyxor. Totalkrock.

  Meermin har även bälten för 45 euro.

  ”Skärp” är något man knyter, som i en morgonrock t.ex. En man har ett bälte/livrem.

 22. Loucetius skriver:

  Känns skönt att höra att det inte är bara jag som har stora bekymmer med bälteutbudet. Tack för alla tips.

 23. john skriver:

  Köp era bälten från Graae. Jag har ett, mitt bästa. För rustika bälten rekommenderar jag Saddlebackleather från texas. De gör även mycket härliga väskor etc.
  John.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s