Ekonomin bakom skräddade kostymer

dege-skinner

En skräddare vid Dege & Skinner har en utbildning motsvarande en bättre akademisk examen.

I höstas hade New York Times en bra artikel av Adam Davidson om ekonomin runt skräddarsydda kostymer. Artikeln tar sin utgångspunkt hos skräddarmästaren Frew som syr kostymer på Manhattan efter att ha avslutat sin utbildning på Savile Row.

Artikeln är intressant för den kan hjälpa en del som ständigt söker ”deals” att förstå varför det är svårt att få ett ”billigt” pris på skräddarsydda plagg.

Frew spenderar enligt artikeln uppåt 75 timmar på att göra en kostym, de större skräddarhusen brukar säga att de tar ca 40-50 timmar att skräddarsy en kostym. Det innebär att det tar ungefär en arbetsvecka att producera en skräddarsydd kostym om man samarbetar fler stycken skräddare och ungefär två veckor för en ensam skräddare. För att få ett skräddat plagg bör du alltså vara beredd att minst betala en skräddares veckolön exklusive material.

Inga problem säger då deal-makerna veckolönerna i Asien är mycket lägre än Sverige så då syr jag upp plaggen där. Rätt tänk men riktigt så enkelt är det inte. Kunskapen om hur man skräddarsy en kostym plockar man inte upp i en handvändning.

Ska vi använda oss av ekonomiska termer besitter en skräddarmästare ett humankapital som tar lika lång tid att anskaffa som en bättre akademisk examen. Förutsatt då alltså att denne studerar ämnet under en lärd mästare.

Dessa lärda mästare finns de få av i Asien eftersom de inte har samma inhemska klädtraditioner som i väst. Det finns asiatiska mästare men de känner också till värdet av sitt humankapital och tar därför betalt därefter. Därför kostar en skräddarsydd kostym i Kina också runt 10.000 konor. Det är förstås fortfarande ett väsentligt bättre pris än de ca 30.000 kr samma kostym skulle kosta i Sverige men fortfarande ett pris de flesta ryggar tillbaka inför.

För den som vill ha skräddade plagg finns det få genvägar. Detta då, som Adam Davidson påpekar, Frew själv inte kan ta några genvägar – han arbetar fortfarande som gamla tiders hantverkare.

För den som älskar skräddarsytt rekommenderas BBC fantastiska serie om Savile Row:

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Ekonomin bakom skräddade kostymer

 1. Mackan skriver:

  Väldigt bra serie av BBC. Såg alla avsnitt för några veckor sedan. Rekommenderas.

 2. SoWhatElseIsNew skriver:

  Tack för tipset på Savile Row-serien. Jag är hemma i förkylning och detta är perfekt tidsfördriv för en den sängbundne. Om man skamlöst får inflika ett tips här så vill jag upplysa alla skånska drönare om att jag snart flyttar och därför har flyttförsäljning av en stor del av min garderob. Kvalitetsslipsar, kostymer, skor, rockar mm. Se mer här.

 3. Johan skriver:

  Hej!

  Jättebra artikel. Tack!

  Men snälla, sluta skriva ”billigt pris”. Priser kan vara låga eller höga, men inte billiga. Det är inte priset du köper. Skräddarsydda plagg kan däremot vara billiga. Capisce?

  /Sprakvardaren

  • Per S skriver:

   Mjaa, billig betyder ju egentligen rimlig eller skälig, så för den som har koll på etymologin är det inte riktigt samma sak som att skriva ‘ta självmord’ eller så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s