Myten om de brittiska slipsränderna

tiespic3_large

En beställningslista på regementsslipsar ifrån Stephen Allen Menswear

Vi har tidigare haft uppe diskussionen i kommentatorsfältet här på TDC men nyligen aktualiserades frågan i ett annat forum – hur är det egentligen med slipsränder och vilket håll de faller åt?

Den myt som är välspridd idag är att brittiska slipsar ska falla med ränderna ifrån vänster axel till höger högt och amerikanska slipar ska falla ifrån höger axel till vänster höft. Puritaner av olika slag brukar därför regelbundet försöka påvisa sin ortodoxi genom att enbart bära slipsar med ”rätt ränder”.

I verkligheten existerar ingen sådan generell regel utan det är en överdrift och vandringssägen. Det hela har sitt ursprung i den amerikanska konfektionskedjans Brooks Brothers verksamhet.

Vid tiden förra sekelskiftet var London centrum för modeindustrin och inte minst herrkonfektion. Skräddarna vid Savile Row och Jermyn Street tillhörde ett kluster av modeinnovatörer som fungera som inspirationskällor för företag och människor runt om i världen.

Ett av de företag som hämtade inspiration ifrån London var just Brooks Brothers och de blev inte minst influerad av de brittiska regementesslipsarna. (en annan sådan brittisk inspirationskälla för Brooks Brothers är deras numera välkända button-downkragar). På denna tid var det mindre nogräknande med upphovsrätter (både att hävda och upprätthålla) så Brooks Brothers kopierade helt enkelt flera regementesslipsar rakt av.

Brooks Brothers variant av Argyll and Sutherland Highlanders

Brooks Brothers variant av Argyll and Sutherland Highlanders

Men för att minska sina egna eventuella samvetskval och bryderierna hos sina kunder kring att bära andra skolors och regementens slipsar valde Brooks Brothers att ändra riktning på de slipsmönster de plockat hem och fortsatte därefter att producera alla sina slipsar i samma stil. Brooks Brothers har fortfarande idag gamla brittiska regementalslipsar i sitt utbud med ränderna åt fel håll – till exempel det välkända mönstret på (5th bat.) Argyll and Sutherland Highlanders slips.

Brooks Brothers i sin tur var en sådan inspirationskälla för herrkonfektionen i USA att flera företag började följa efter deras mönster – till exempel J.Press och i senare tid Ralph Lauren. På så sätt utvecklades det till industristandard i USA att låta ränderna falla ifrån höger till vänster i USA. Det finns dock fortfarande amerikanska företag som till exempel Ben Silver som låter ränderna på sina ”inhemska” mönster falla ifrån vänster till höger.

Så långt stämmer historien överens med myten, men därefter faller faktoiden. Det har nämligen inte existerat någon regel i Storbritannien om att alla regementes-, skol och klubbslipsar ska ha sina ränder fallandes på ett visst sätt.

Däremot har det varit vanligare att ränderna faller ifrån vänster till höger i Storbritannien. De slipsmönster som Brooks Brothers tog över till staterna hade sannolikt alla ett sådant fall och myten om de brittiska ränderna kommer därför sannolikt också ifrån USA. Jag skulle gissa att den muntliga traditionen kring varför alla Brooks Brothers slipsar faller på ett specifikt sätt med tiden har förvanskat och förenklat verkligheten.

Den som därför i anglofins namn hävdar att alla äkta brittiska slipsar har ränder som faller ifrån vänster till höger agerar i verkligheten som budbärare för en amerikansk världsbild snarare än som försvarare av några verkliga brittiska traditioner.

Buffs colours

The Buffs

Vi slipsälskare kan vara glada över att flera brittiska slipsmakare håller sig med bra arkiv. En sådan tillverkare är P.L. Sells & Co. som vid millennieskiftet insåg att kunskapen om de brittiska regementesslipsarna höll på att falla i glömska bland annat på grund av det stora antalet regementsnedläggningar. Därför beslutade de sig för att ge ut en bok med deras samling av mönster. Denna innehåller i princip slipsar för hela 1945 års arméorganisation.

Här kommer således en ofullständig lista på brittiska militära enheter vars ränder faller ifrån höger till vänster.

 • 5th Royal Inniskilling Dragoon Guards
 • 10th Royal Hussars (Prince of Wales’s Own)
 • 16th/5th The Queen’s Royal Lancers
 • 17th/21st Lancers (The Death or Glory Boys)
 • 28th County of London Regiment (The Artists Rifles)
 • Argyll and Sutherland Highlanders (New Pattern)
 • Dorset Regiment
 • Durham Light Infantry
 • East Anglia Regiment
 • East Yorkshire Regiment (The Duke of York’s Own)
 • Fife and Forfar Yeomanry
 • Intelligence Corps
 • Lothians and Border Horse
 • Manchester Regiment
 • Oxfordshire and Buckinghamshire Light Infantry
 • R.A.F. Regiment
 • Royal Air Force
 • Royal Air Force Association
 • Royal Corps of Signals
 • Royal Dragoons (1st Dragoons)
 • Royal Flying Corps
 • Royal Hussars
 • Royal Inniskilling Fusiliers
 • Royal Lincolnshire Regiment
 • Royal Marines
 • Royal Norfolk Regiment
 • Royal Northumberland Fusiliers
 • Royal Observer Corps
 • Royal Scots Fusiliers
 • Suffolk Regiment
 • The Buffs (Royal East Kent Regiment)
 • The Cameronians (Scottish Rifles)
 • The King’s Own Yorkshire Light Infantry
 • The King’s Shropshire Light Infantry
 • Warwickshire Yeomanry

Jag rekommenderar ingen svenska puritan att efter en kväll på puben i Plymouth vandra fram till en “bootneck” och börja förklara för denne att hans slips är en amerikansk skapelse som inte passar på denna sida Atlanten.

buteljgron-500x500

”Uppsalaränder”

När jag valde fall på Erik Vilhelms regementalslipsar utgick dock vare sig ifrån engelska eller amerikanska traditioner utan våra egna uppsaliensiska. Inom denna tradition markeras tillhörighet till nationer, klubbar och ämbeten genom band som går ifrån höger axel till vänster höft. Att lyfta över denna tradition till ett svenskt slipsmärke känns naturligt.

Med tanke på att de första skolslipsarna lär ha kommit till genom att studenter vid Exeter College tog banden ur sina boaters och knöt kring nacken ser jag det som extra passande.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Myten om de brittiska slipsränderna

 1. Lord Sidcup skriver:

  Myth busted!

  /Spode – som f.ö. höll på att dö av TDC-abstinens

 2. Fofo skriver:

  Det är den här typen av inlägg som gör att jag återkommer till er blogg. Inlägg som faktiskt innehåller lite substans! Mycket på andra bloggar därute är ju bara omskrivningar av sådant som andra redan har skrivit, men här lärde jag mig något verkligt nytt! Var tidigare en av dem som spridit myten om brittiska ränder så nu får jag skäms lite.

 3. axa skriver:

  Intressant och välskrivet inlägg.

  Men vad finns det för regler vad gäller bärandet av regementalslipsar?

  Är det ok för en kontorslav i mellansverige att bära slips färgad Royal Air Force? Eller är färgerna och ränderna endast förbehållna dem som har tjänstgjort på resp regemente eller universitet?

  • Gussie skriver:

   Så här svarade jag på en liknande förfrågan tidigare:

   ”När det kommer till vilka mönster man kan använda så finns det så många kombinationer tillhörande regementen, universitet och klubbar att det i praktiken skulle vara omöjligt att bära randiga slipsar överhuvudtaget om man skulle ta hänsyn till alla dessa.

   När det är lämpligt att bära dessa mönster och inte handlar mer om kontext än fasta regler. På samma sätt som man kanske inte bör springa omkring i en blåvitrandig halsduk i Cambridge om man inte tillhör Peterhouse bör man inte springa omkring runt vid regementeskaserner i det lokala regementets slips om man inte tillhör dem. Men att bannlysa t ex röd-blå randiga slipsar i Sverige för att de även bärs av brittiska gardessoldater blir lite knasigt.”

   Tilläggas ska väl att det självfallet finns det mönster som inte tillhör någon men de är ofta mer avancerade och inkluderar fler färger. De slipsarna jag tagit fram åt Erik Vilhelm har vad jag vet ingen motsvarighet som ”riktiga” regementes/klubbslipsar men då stämmer jag först och främst av med de mest kända 400-500 mönstrena. 🙂

 4. Thorbjörn Jacobson skriver:

  RANDIGA SLIPSAR!
  För ett antal år sedan propagerade jag i div. tidningar, bl.a. VI, för att slipsar bör ha randningen från vänster axel nedåt höger. Statistiker och andra som är vana läsa kurvor och tabeller ser nämligen positivt på en sådan slipsbärare! Ränderna bildar ju ”uppåtgånde kurvor”, vilket man mer eller mindre omedvetet registrerar när man betraktar bäraren!
  Låt oss gå in för ”positiva slipsar”!
  Th

 5. Fläderblom skriver:

  Titta på slipsmönster från Brooks Brothers, J. Press, Ralph Lauren och amerikanska klubbar. Du kommer att finna en helt dominerande randriktning. Titta på slipsmönster från Turnbull and Asser, Thomas Pink och några brittiska regementen. Du kommer då att finna att den andra riktningen dominerar stort. Det finns en typisk riktning i Storbritannien och en typisk i Förenta staterna. Att det finns enstaka avvikare i båda länderna ändrar inte på den saken. På din egen exempelbild räknar jag till tretton med den typiskt brittiska riktningen och fyra med den andra. Det är alltså mer än tre gånger fler av den ena sorten, på en bild som du har valt för att styrka tesen att det inte går att tala om en typisk riktning. Ibland är världen så konstig…

  Uppsalastudenternas nationsband (och andra lärosätens kår-, nations- och föreningsband) har förmodligen den riktning de har på grund av att det är den allra vanligaste riktningen för ordnars axelband (undantag finns). Detta brukar förklaras med deras ursprung i det militära axelgehänget som går från höger axel till vänster sida för att hjälpa till att hålla upp värjan. Hur du lyckades koppla detta till engelska skolors hattband förstår jag inte. Måhända jag börjar bli gammal. Dags för en stark, söt toddy!

  • Gussie skriver:

   Förstår inte din poäng? Jag delar din uppfattning om att det finns tendenser och skriver också det tydligt i artikeln. Fall ifrån vänster till höger är vanligare bland brittiska regementen (d.v.s. typisk) än tvärtom. Däremot är det ingen regel – inget ska-krav eller äkthetsbevis om du så vill.

   Självfallet faller nationsbanden som de gör p.g.a. ordnarnas axelhäng. Vilket har förts över till banden som jag för över till slipsarna. På samma sätt så är regementsslipsarna ingen unik skapelse utan ett resultat av att man tagit en tradition (hattbanden) och flyttat över den till ett annat område (slipsarna).

  • Gussie skriver:

   Sen skulle jag inte svepa undan The Buffs, The death or glory boys, The Arygll & Sutherland Highlanders ochThe Cameronians som någon form av avvikare inom brittiska försvaret 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s