Kvalitet i utbudet av måttsydda kostymer

måttbandVi fick nyligen en fråga på e-posten om vi vet hur det är med de olika företag som erbjuder måttsydda kostymer. Hur är kvaliteten mellan de olika tillverkarna och hos några av de nya namnen?

Det är inte helt lätt att få en överblick över alla som erbjuder måttsydda kostymer inte minst eftersom måttsytt har blivit så pass mycket vanligare. Detta i sin tur beror på priserna pressas med hjälp av ny teknik och av nya leverantörer från runt om i världen

Tillåt mig därför att komma med några generella kommentarer på vad man bör tänka på och inte kring måttsydda kostymer.

De MTM-företag (made-to- measure) som ploppat upp lockar ofta med bra erbjudanden kombinerat med tyger ifrån välkända tillverkare. Det är lätt att börja fundera på om det är någon verklig skillnad på att använda Cornelianis eller Zegnas måttsydda tjänster hos Hans Allde eller Götrich jämfört med de mer nytillkomna och okända företagen.

Det man då ska tänka på att förutom tyget finns det fyra andra viktiga kvalitetsparametrar som alla avgör hur bra kostymen till sist blir.

mönster

Ett traditionellt pappmönster

1: Mönsterkonstruktionen. Denna är kanske den viktigaste. En välskräddad kostym sitter bra mot kroppen därför att en professionell mönsterkonstruktör har skapat ett bra mönster. Mönster är traditionellt sett de pappbitar som man använder som mallar för att skära ut tygbitar ifrån sin rulle.

Historiskt sett skapades dessa bitar för hand och mönsterkonstruktören (cuttern på engelska) var den högst rankade medarbetaren i ett skräddarhus. Bakom denna titel låg flerårig träning och många års praktiskt arbete.

Hos de billigare kedjorna sker mönsterkonstruktionen ofta helt digitalt. Det innebär att man matar in siffrorna i datorn och låter datorn beräkna hur mönstret ska se ut – detta blir ofta helt okej eller till och med väldigt bara. Men det är svårt att nå samma nivås som med en erfaren mönsterkonstruktör eftersom programmen inte är gjorda för att skapa kostymmönster utan mönstergenerellt. Man blir således väldigt beroende av att programmen är bra för att kostymen sak bli bra.

2: Måttagningen. Måttagningen är en mänsklig faktor som även den kräver ordentlig kunskap. Tar man måtten fel blir förstås slutresultatet inte bra oavsett hur bra mönsterkonstruktören är. Generellt är det bra ju fler mått som tas och bäst är det om olika kroppsdelar mätas individuellt – d.v.s. axlarna för sig och armarna för sig. Våra kroppar är sällan identiska på båda sidor.

3: Konstruktionen. Alla kostymer är inte skapta lika vilket vi ofta tagit upp här på TDC (här, här och här). Skillnaden i pris mellan de billigare måttsydda och dyrare måttsydda kostymerna beror ofta på hur omfattande underarbetet är på kostymerna. De dyrare skräddarhusen som Corneliani erbjuder en helkanvaskonstruktion medan de billigare företagen oftast använder klistrade mellanlägg.

4: Sömnaden. Vem håller i nålen? Är måttagningen bra, mönstret bra och konstruktionen bra fallerar det hela till sist om den som ”håller i nålen” inte kan sin sak.

I grunden är jag positiv till det ökade intresset för måttsytt och tror att fler kommer använda detta i framtiden (inte minst för plagg där transportkostnader utgör en ganska liten del som kavajer och kostymer). Jag tror vi också kommer se fortsatt prispress i takt med att de logistiska lösningarna blir bättre och fler oberoende leverantörer växer fram.

För den som vill testa måttsytt redan idag finns det en rad med företag som erbjuder måttsytt. Låt oss lista en del av dessa för er som är intresserade av att söka efter mer information själva.

Stockholm:

Agassi

Tweed Country Sports

Brandon & Humble

Douglas Menswear

George fashions

Götrich

Hans Allde

Hugo

Jens Dahlström

Lords of Sweden

Lund & Lund

Uppsala:

Drömer Selected

Mäster Arnes

Jaber Mode

Till sist vill vi rikta en uppmaning till er läsare. Hjälp till att bygga på med information om måttsydda kostymer genom att dela med er av era erfarenheter i kommentatorsfältet. Det är många andra läsare som kommer ta del av denna kunskap.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till Kvalitet i utbudet av måttsydda kostymer

 1. Lord Sidcup skriver:

  Jag ser inte Bauer här ovan. De finns väl kvar?

 2. Mycroft skriver:

  Jag är rätt säker på at Linnégatan No. 2 i Göteborg erbjuder MTM-Kostymer från Oscar Jacobsson. Förhoppningsvis dyker Herr Weinås upp och kan kasta lite ljus över det hela 🙂

  http://www.linnegatan2.se/

 3. #trewner skriver:

  Lägger till ett tips för er i söder…

  Besök Daniel på Pelote på Gamla Väster i Malmö! De syr upp kostymer, rockar och skjortor i riktigt bra kvalité och har mycket tyg i olika prisklasser. Kan varmt rekommendera ett besök, boka tid är dock en fördel framförallt om det handlar om kostymer.

  http://www.pelote.se

 4. Johan skriver:

  Från i våras tillhandahåller även klädbutiken Rose & Born (http://www.roseborn.com) på Grevgatan 2 i Stockholm måttsydda kostymer och kavajer. Givetvis något dyrare än de flesta internettjänsterna, men Kalle som tar måtten där vet sannerligen vad han gör. Formspråket är på den något mer italienska sidan av kostymspektrat, med neapolitansk axel och dylikt som valmöjligheter. Full kanvaskonstruktion som standard. De har även börjat med en ny MTM-tjänst med ett nytt skrädderi nu i oktober där valmöjligheterna är färre, men på intet sätt sämre, vid en något lägre prisnivå. Detta är väl värt ett besök! Om inte annat för att prata med den förtjusande personalen!

  Med vänlig hälsning, Johan

  • Henrik skriver:

   Mitt förtroende för Rose och Born raserades totalt för 15 år sedan och sedan dess har jag inte satt min fot där. De hävdade då att deras kostymer höll högsta kvalitet och inte var ”klistrade” som annan konfektion i samma prisklass. ”Black Label” kallade de sin finaste sortering. Kavajen hade ett innerfoder med rundade kanter och slagen hade dekorationsstygn. På den tiden kunde jag ingenting om skrädderi. I efterhand upptäkte jag att det inte ens var fråga om halvkanvas. Nej, deras presitigekollektion var ”fused” uooifrån och ner. Jag kände mig grundlurad.

 5. Andreas skriver:

  Linnégatan no 2 i Gbg erbjuder i nuläget ingen MTM men OJ har en annan tjänst som heter ”single piece” där kunden har möjligheten att välja mellan mängder Av Modeller och tyger ut utbudet. Dock bygger det på deras standardstorlekar men är ett spännande alternativ om man hittat ”sin” storlek hos OJ.

  Linnégatan kommer dock att börja erbjuda en riktig MTM-tjänst från en av marknadens bästa tillverkare (Mabro) under 2013.

 6. Daniel Eklund skriver:

  Lee Baron( Odd fellow huset i kungsträdgården)

 7. Hannes skriver:

  Jättebra råd i början! Tyvärr kan jag inte själv knyta ihop dem med rekommendationerna längre ned – jag vet liksom inte vem som är bra på vad. Eller ska jag tolka det som att samtliga länkade gör ett tillfredsställande jobb på samtliga punkter?

  • Gussie skriver:

   Du ska inte tolka listan nedan som rekommendationer överhuvudtaget. Eftersom vi inte prövat allas utbud är det väldigt svårt för oss att jämföra dem med varandra eller rekommendera en före den andra. Se det istället som en resurs varifrån du själv kan söka mer information om måttsytt.

 8. Jocke skriver:

  Jag slår ett slag för Codelli Fashion på Stortorget 17 i Malmö! Lite svårt att hitta kanske men väl värt besväret. Fått uppsytt en kostym där jag är mycket nöjd med samt en tweedkavaj som får mig att önska det vore höst året runt!

 9. Soccercalle skriver:

  Jag har sytt upp av Lee Baron. Mkt bra måttagning då han inte utgick från färdig modell utan måttade kroppen ordentligt. På så sätt blev passformen mkt bra. Däremot var det limmade mellanlägg och kavajens framsida kändes som en skyddsväst då den var alldeles för hård och stel. Efter det kör jag bara MTM från riktiga skrädderier (Corneliani, Belvest etc) då det inte räcker med att passformen är okey, hantverket måste också vara bra. När jag frågade Baron om tyget sa han att det var Super 140 kashmir. På den tiden gick jag på det, men det var klart sämre än exvis Corneliani Super 120 merino.

 10. Janne skriver:

  Inge roligt när det blir uppehåll i bloggandet under en så lång tid. Förstår att det kan vara problem att få tid över för att blogga var dag. Det kan ibland underlätta att skriva klart flertalet inlägg och sedan schemalägga när de skall publiceras. Om det är inspirationen som saknas tvivlar jag inte på att läsare har något att bidra med. Omfattande inlägg tar tid, och är ofta intressanta att läsa. Men mindre inlägg om säg en favoritslips kan vara nog så intressant!

  • Gussie skriver:

   Hej Janne,

   Vi försöker blogga på bäst vi kan. Tyvärr tar verkligheten ibland överhand och vi kan inte blogga så mycket som vi vill. Vi ber om ursäkt för detta.

 11. H.Nial skriver:

  Kan rekommendera Kentwang.com, full kanvas, möjlighet att korrigera ärmhålen, handsydda knapphål och knappfästen mm. Det finns även bra med tyger att välja mellan.

 12. Mikael skriver:

  Suitopia gör ju mycket reklam tex och har numera en affär på Tegnergatan i Stockholm, där kan man även få lite smakprov på hur tygkvaliten är.
  Kan vara så att de dessutom har en herre som tar mått på plats så man slipper hela den proceduren själv.

  Har inte vågat prova än men varit väl lockad pga prisnivån…

  • Gussie skriver:

   Den tygkvalitet jag har sett är tyvärr undermålig. Låt dig inte luras av S-numer de säger väldigt lite om tygets verkliga kvalitet.

 13. JensBob skriver:

  En kommentar gällande ”hypen” för Made To Measure som uppstått är väl att man ska ha sina förväntningar på en rimlig nivå. Med det menar jag att även när det gäller en riktig ”Bespoke”, dvs äkta skräddad kostym så är det i sig inte en garanti för en 100% felfri passform om processen inte hanteras rätt.

  Att ta fram en kostym med en perfekt passform är ett arbete som kräver ett samspel mellan kund och tillskärare där man genom åtskilliga passningar kommer närmare perfektion. Även med kunden framför sig, iklädd kostymen i fråga är det inte en trivial sak för en tillskärare att avgöra vilka ändringar som bör göras. Dessutom kommer kundens preferenser in i frågan: Dvs hur vill kunden att kostymen ska sitta och kännas.

  Vad jag vill säga med detta är att man inte kan förvänta sig en perfekt sittande kostym genom en made to measure-process, där man i bästa fall träffar en person som tar måtten en gång och sedan träffar densamme för att ta måtten för justeringar när kostymen väl är färdig, när det egentligen är för sent att göra vissa kritiska förändringar. I värsta fall, där man själv tar mått och beställer på nätet så bör man verkligen inte ha för höga förväntningar då ett mått egentligen säger väldigt lite om en persons kroppsbyggnad. En kutryggad, småtjock skrivbordsslav kan ha samma bröstmått som en vältränad idrottare, det betyder inte att en kavaj ska konstrueras på samma sätt för dessa herrar.

  Dock ska väl sägas att man kan få betydligt bättre resultat än konfektion om man handlar på rätt sätt: Se till att handla där du själv träffar den som tar måtten. Se till att det hos denne leverantör finns exempelkostymer att prova: Alla MTM sys utifrån färdiga mönster, då är det också alltid bättre att prova en kostym i det mönster som ligger närmast i passform och önskemål och förändra den. Se också till att alla nödvändiga justeringar ingår. Och allra helst bör det också ingå en ”remake”-tjänst, där om kostymen sitter helt fel vid leverans så kan den skickas tillbaka och en ny sys upp. När du provar ut kostymen, diskutera inte i mått med personen som passar primärt, utan säg istället vad som känns mindre bra.

  Blev visst lite långt, för lite att göra på jobbet idag…

  • Gussie skriver:

   Mycket bra påpekanden allihopa. Framförallt tror jag det är viktigt som du säger att ha rimliga förväntningar – vi pratar om kostymer inte magi.

   Däremot så är det inte så att alla MTM:s utgår ifrån färdiga mönster men ungefär 90% gör det. Framförallt de lite billigare massproducenterna använder färdiga mönster.

   • JensBob skriver:

    Inte för att jag betvivlar dig, men vilka tillverkare är det som inte utgår från färdiga mönster? Jag vet att vissa har en betydligt större mängd mönster än de kanske tre som de billiga tillverkarna har, men det låter väldigt bra om man på en MTM får ett unikt mönster då tillskärningen, dvs ”mönsterkonstruktionen” i en unik kostym är ett av de mer tidskrävande och kunskapskrävande momenten. En dito MTM kostym borde i prisklass närma sig en skräddarsydd.

   • Gussie skriver:

    Jag är personligen i kontakt med en leverantör just nu genom Erik Vilhelm som erbjuder denna tjänst. Det innebär, som du påpekar, att tiden att konstruera kostymen sticker iväg mot 30 h. Men du kan fortfarande ha rätt rejäla skalfördelar i syprocesserna.

 14. Ping: Recension av Dragon Inside | The Drones Club

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s