Inspiration Peter Christian

Vi har genom åren skrivit om en mängd olika webbutiker. Ett namn som då och då skymtat i kommentarsfälten är engelska Peter Christian. För en tid sedan gjorde jag slag i saken och kontaktade dem. I fokus låg en dubbelknäppt skepparkavaj av grov marinblå ullfilt. Vidare kompletteras butiken av ett utbud som klingar tungt engelskt. Formspråket är inte fullt lika figurnära som många av de andra leverantörer vi granskat. Dock har det fortfarande ett välbalanserat trevligt snitt. För såväl manliga som kvinnliga drönare!

Peter Christian är ett litet familjeföretag, drivet av Nick och Mirande Alderton i den lilla staden Small Dole på den engelska sydkusten, ca 10 mil från Brighton. Tidigt i vår mailväxling ursäktar sig Nick på blygsamt engelskt manér att hans svenska är något rostig, men att han redan idag ser ett ökande antal beställningar från skandinavien och sverige. Mycket tack vare bloggar i stil med The Drones Club.

För att ge oss en chans att bilda en uppfattning om Peter Christians storlekar och formspråk, landade så inom kort en av deras Armorlux Reefer jackets på svensk mark för utvärdering. Då jag för första gången axlar den gedigna ulljackan, kikar fru Mulliner lite snett på mig och mumlar något om ”nittiotalsrelik”, och ”Kapten Haddock”.

Inget snack om saken, det ligger något i vad hon säger. I min mening dock snarare med en högst positiv laddning. Som produktbeskrivningen antyder, kunde plagget vara som plockat ur en Hornblowerroman. Modellen som ursprungligen utformades för att värma hårdföra sjöman, revandes segel i hårt piskande oceanvindar, står sig gott i ett utförande utan twist. Gångbar såväl under forna seglatser, som under nittiotalet, och idag.

Passformen är som sagt något mer rymlig, men i sitt nuvarande tänkta element buren ovanpå en kavaj, sitter jackan riktigt bra. Jag är vanligtvis en ren storlek 48, och beställde således den fransktillverkade jackan i den storleken. Måttet mellan axelsömmarna är ca 47cm, och ärmlängden täcker gott och väl kavajärmen.

Som synes nedan, kanske jag kommer att korta ärmlängden något. Plagget är helt okorrigerat på bilderna. Sannolikt kommer skräddare Mattias få ge den en omgång över ryggen. Standardändringar som dock krävs på de flesta konfektionsplagg på marknaden. Jackans djupt marinblå ton, kompletterar en mellangrå kostym riktigt bra. Med bruna skor som kronan på verket.

Peter Christians sortiment erbjuder utöver robusta ytterplagg och grova tweedkavajer en hel del annat intressant, såsom härliga västar vilka vacker kompletterar såväl marinblå bomullskavajer, som grövre varianter av tweed.

Till en början ryggade jag tillbaka något inför för den oblyga västen. Den må vara hur klassisk som helst, men det är bannemig inte helt okomplicerat att bära upp den. Med tiden har den dock vuxit, och känslan idag är att den exempelvis under en grå flanellkostym med diskreta inslag av blått i mönstret, snarare blir en riktigt vasst komplement. Lägg därtill ett par kastanjebruna full brogues, och en mossgrön stickad slips mot en ljusblå full spread-krage.

Detsamma gäller för mollskinnsvästen nedan med tillbehör enligt bilden, fast tillsammans med en djupblå flanell eller bomullskostym. Eller varför inte en mörkt grön tweedkavaj, ett par jeans, ett flätat skärp och bruna mockakängor?

Några avslutande favoriter i herrsortimentet, är helt klart den knälånga nattskjortorna, med tillhörande nattmössa! En klar kandidat på min egen önskelista inför julen.

Vidare har vi ofta fått frågor om bloggar, liknande The Drones Club, fast för damer. Välskurna kläder med klassisk inspiration, utan det i det sammanhanget så vanliga inslaget av trend, mode och kortsiktigt utformade modeller som är hopplöst ”ute”, redan nästa säsong.

På samma sätt som jag inspireras av välskurna kostymer, skjortor och skor, kan jag se ett stort värde i snygga damkläder. Kanske inte alltid uppskattat när jag får ett överslag av inspiration på det området, och försöker truga på damerna i min omgivning diverse kombinationer och plagg jag själv tycker är riktigt snygga. Ibland fungerar det också.

Efter en ordentlig djupdykning i Peter Christians herrsortiment, tog jag även en tur i damsortimentet. Riktigt välvalt måste jag säga, med några få men riktigt snygga saker att kombinera ihop efter egen förmåga och tycke. Jag har plockat ut några favoriter, som tillsammans bildar två kollage. Ett som går i toner av svart och grått samt färger som passar därtill, och ett kollage som istället går mer åt den bruna delen av färgskalan.

Avslutningsvis, refererade Nick Alderton till Peter Christians facebooksida, som en källa till vidare inspiration. Efter ett kort besök kan jag säga att de verkar hålla hög aktivitet, och många inspirerande bilder postas. Bland annat visas en serie med den karismatiske Major Hoad. Ett mycket talande exempel är klippet nedan, där den forne majoren förtydligar några praktiska fördelar med att bära monokel. Givetvis finns även monolekn att köpa i butikens sortiment!

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Inspiration Peter Christian

 1. Lord Sidcup skriver:

  En utsökt komplimang, får man säga! När hon kallar dig för ”kapten Haddock”, så kan man ju inte annat än utgå från att hon betraktar dig som en legendar, därtill med ett brett och kreativt vokabulär. Bomber och granater och anfäkta och anamma, för det! Sannolikt syftar hon, i samma anda, på det klassiska 1890-talet.

  Bilderna är onekligen snygga, men jag måste göra undantag för mannen i grön kavaj och gula byxor, Något slags straff borde utdelas. Urk!

 2. Josefine skriver:

  Det är nog bäst att du fortsätter hålla dig till herrkläder faktiskt. Inte snyggt på något sätt de kollagen du satt ihop. Resten av sortimentet var inte kul någonstans heller. Bara tantigt och småtöntigt. Och nej, jag menar inte att jag vill ha senaste modet, utan välskräddade kläder utan massa tjafs. Som blommor, volanger, rysch, knasiga färger. Peter Christian har verkligen lyckats bättre med sitt herrsortiment måste jag säga. Tror jag får starta en egen motsvarighet till The Drones Club faktiskt. När jag har tid.

 3. Mr Skarpskytt skriver:

  Strålande affär! Och att de har monokel, jag som har velat haft en i flera års tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s