Ny följeslagare

Min gamla portfölj har hängt med några år. I sammanhanget läderväskor är det dock ingen längre tid. Tyvärr har ett av lockets snabbspännen gått sönder, och i dagsläget verkar det i princip omöjligt att hitta någon form av nytt spänne att ersätta det gamla med. Jag har sedan länge insett att det är dags att investera i en riktig kvalitetsväska. När det gäller läderportföljer, innebär det en aningen större utgift. Problemet är dock inte beloppet i sig, utan att hitta en modell jag trivs med, och som jag vill lägga pengarna på. Nyligen gjorde jag ett fynd…

Modellen jag letar efter skall ha två riktiga spännen, och vara av enkel modell utan tingeltangel som överflödiga sömmar och tillverkarens märken. Det har visat sig svårare än väntat att hitta något liknande.

Visst vet jag precis var jag hittar exakt en sån väska jag letar efter, men har inte riktigt ännu tänkt lägga den summan på en väska. Nedan, Westminster Wrap SS från Swaine Adeney Brigg.

När vi här om veckan var ute i andra ärenden en lördag, sprang jag på väskan nedan. På H&M. Jag har lovat mig själv att leva som jag lär, och inte ta halvbilliga genvägar som i längden egentligen bara blir dyra nödlösningar.

Väskan i fråga kändes dock lite för robust och rejäl för att bara lämnas i sticket. Dessutom var modellen väldigt bra, och färgen tilltalande.

Grovt och tjockt buffelläder, och rejäla solida metallspännen av en sort jag hittills bara sett på långt dyrare väskor. I sammanhanget lädervaror, är skor den närmsta kunskapsreferens jag har att ta till. Jag misstänker att man tagit till någon form av behandling/beläggning, för att ge väskans yta en bättre finish.

Lädret är blankare än vanligt på bilderna, då det nyss behandlats med läderbalsam. Det ligger kvar oroväckande länge på ytan, utan att gå in i materialet. Jag håller dock tummarna, och hoppas väskan håller den kvalité i samma nivå som det första intryck den gett.

Det här inlägget postades i Inspiration, Stil och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Ny följeslagare

 1. Roswall skriver:

  Jag tycker http://www.pediwear.co.uk/luggage/ har fina portföljer (Roswallan & Ashwood) till rimliga priser.

 2. lano skriver:

  Kul att du hittat ett fynd på H&M. Är bara positivt om den kedjan blir en smula mer tidlöst, och således ett alternativ att vända sig till i framtiden. Jag är sugen på en 13” väska från La Portegna, men det är mer än dataväska än en dokumentportfölj, även om det är en portfölj.

 3. Andreas skriver:

  Det såg bra ut! Hoppas kvaliteten är godkänd.
  Hittar ett väldigt litet utbud av väskor på deras hemsida. Är sugen på något liknande, hur kan jag hitta den tror du?

 4. j0nny skriver:

  Annars så är detta ett tips när det gäller väska:
  http://www.saddlebackleather.com/Classic-Briefcase-Thin?sc=8&category=83

 5. alisterg skriver:

  Har också gått förbi den väskan på HM, ser fin ut, hoppas den håller. Saddleback leathers väskor som det tipsas om ovan är riktigt prisvärda, och vet att Vass säljer fina portföljer för i sammanhanget riktigt bra priser.
  Själv har jag turen att ha en bror som är läderhantverkare och som efter min design sytt upp en brun portfölj helt för hand, med ett av Tärnsjö garveris finaste kalvläder. Haft den i ett par år nu och det känns verkligen som att den kommer att hålla hela livet, är verkligen helt fantastisk.

  http://www.shoegazing.se

  • Philip skriver:

   Intressant att du nämner Tärnsjö! Är själv påväg att sy min andra portfölj och har varit i kontakt med just dem. Vilket skinn använde du på din? Har övervägt deras vegetabiliska hud men är osäker på om den är för tunn.

   • Blackadder skriver:

    mycket intressant! hade film förslag på designer eller fick du bestämma helt själv? kostnad?

   • alisterg skriver:

    Jag vet inte exakt, mer än att det är ett kromgarvat mörkbrunt läder som enligt brodern är ett av deras finare. Den är ju relativt tjock, och passar bra i en stabilare portfölj. Portföljen syns i den här bilden: http://i.imgur.com/MAaew.jpg

    Till blackadder nedan: Vet inte om det var mig du syftade på, men i mitt fall fick jag i alla fall bestämma designen helt själv, även om jag rådgjorde med brodern vad som fungerar bäst konstruktionsmässigt och så. Vad gäller priset så betalade jag lyckligtvis ingenting, men i och med att den är helt handsydd och att det därför tar ganska många arbetstimmar att sy upp den på, så för en utomstående som skulle få betala det timpris som de tar i läderverstaden han jobbar i skulle den nog gå på omkring 20 000 inkluderat materialkostnaden.

   • Blackadder skriver:

    @alisterg: Tack för info. Den var mycket snygg! Lär väl hålla en mansålder eller mer.

 6. Philip skriver:

  Man ska inte underskatta begagnatmarknaden! Min favoritportfölj inhandlades på loppmarknad för 60 kr. Detta kanske dock inte händer varje dag.

 7. Blackadder skriver:

  Jag är ju väldigt svag för ”Robe di Firenze”! Min kompis köpte en på NK som jag sen lyckades köpa för halva priset direkt från tillverkaren i Italien.

 8. Andreas skriver:

  Om den visar sig vara bra är jag den första att lyfta på hatten men känns det inte lite motsägelsefullt att förespråka högre kvalitet i material och konstruktion och sedan köpa läder från H&M av alla tillverkare?

  Då inte priset står med i artikeln är det svårt att uttala sig närmare men är det något område där devisen ”du får vad du betalar för” verkligen gäller så är det inom läder och skinn. Självklart finns det väldigt mycket branding också vilket kan trissa upp priset hos vissa tillverkare men för att uppnå en viss miniminivå på skinnet är det svårt om inte omöjligt att komma under en viss kostnad.

  Sen vill jag poängtera att jag absolut inte har några problem med hur vida folk vill köpa väskor från H&M istället för Swaine Adeney Brigg. Alla har rätt till sina egna val och prioriteringar och jag vill inte påstå att mina val är mer rationella eller bättre än någon annans. Däremot blir det som tidigare nämnt lite motsägelsefullt att förespråka köp av högre pris och kvalitet för att sedan välja vad som lätt kan uppfattas som raka motsatsen?

  Ingen kritik i valet av väska i sig då den ser jättefin ut och jag hoppas att kvaliteten kommer vara över förväntan!

  • Archibald skriver:

   Förnuftigt resonerat. Jag är själv lite förvånad över köpet, men tror också att man ibland behöver utmana sina övertygelser. Om inte annat i vetenskapens tjänst.

   Samtidigt har min filosofi också alltid varit att leta efter saker, även där du inte tror att du kan hitta det du söker. Att jag vid fler än ett tillfälle, hittat galet bra kvalité i butiker och från tillverkare man i allmänhet ogärna pratar om i sammanhang som dessa.

   Väskan kostade en jämn tusenlapp. Troligtvis kommer lädret behöva en avsevärd mängd fukt/fett, och mild inledande behandling, lite i stil med en ny lädersula. Sen tror jag den har hyfsad potential. Om inte annat, smyg förbi mammons tempel och ta en titt på egen hand? Har på känn att det finns en filial även i Borås 😉

   • Andreas skriver:

    @ Archi – Som sagt så är jag den förste att glädjas om något man köper håller högre kvalitet än man först befarat. Hör av dig när det gått en tid med din uppfattning!

    Min butikskännedom i Borås stannar vid HOJS som utan tvekan är en av landets bästa skomakare. Försöker att minimera tiden i stan till föreläsningar och laborationer på textilhögskolan 🙂

    Skall hålla utkik på någon av butikerna i Göteborg och försöka känna på den lite.

 9. Wooster skriver:

  Trevligt, snyggt, informativt som alltid.

  Ska kika på HM.

 10. Blackadder skriver:

  I Sverige är vurmen för bra portföljer inte särskilt hög vilket är oförståeligt.

  Sprang på dessa i ett annat forum. Mycket snygga måste jag säga. Fastnade särskilt för den gamla militärvarianten och ”Scholar”.

  Med dagens dollarkurs kostar väskorna bara runt 2000 kr vilket måste ses som ett fynd även om kvalitén bara är hälften av vad tillverkaren lovar.

  http://www.customhide.com/leather_briefcases.html

  Enligt samma amerikanska forum var det väldigt många som höll Filson-portföljer väldigt höjt, särskilt canvasvarianten 257. Känns kanske lite främmande med det modet här i Europa, eller vad säger ni?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s