Ovanläder för vintern: Grain

I september skrev jag några rader om höstmaterialet framför andra när det gäller skor. Nämligen den bruna mockan. Även om det fortfarande är höst – i vart fall söder om Dalälven – så börjar temperaturen sjunka och den annalkande vintern göra sig påmind. Dags att utvärdera även vinterdelen av skogarderoben, således.

Om höst är mocka, ja, då är vinter grainläder. Vad är då det? Läder är till sin natur knottrigt och grovt. För att få ett slätt och tunt läder slätpressas det i maskiner. För att få grainläder gör man helt enkelt motsatsen och framhäver istället lädrets naturliga fåror och behåller dess grovhet. Detta kan man göra på olika sätt. Numera oftast genom att pressa ett mönster mot lädret. Begreppet ”pebble grained”, syftar just till detta pressningsförfarande. Scotchgrain, eller scottish grain, syftar å sin sida på ett speciellt ”pebble”-mönster.

Kvalitetsskor av ”vanligt” kalvläder kräver helt klanderfria djurhudar, utan några som helst skavanker. Även små märken gör att djurhudar sållas bort under urvalsprocessen (utan att det är något egentligt fel på lädret). När det gäller grainläder är kraven inte lika stora – skavanker som annars skulle märkas, syns helt enkelt efter lädret präglats med grainmönster. Detta betyder inte att grainläder nödvändigtvis är av sämre kvalité än vanligt slätt skinn. Det ger förvisso tillverkaren större chans att fuska med läderkvalitén  men man får som så ofta förr helt enkelt förlita sig till att högt ansedda skotillverkare avhåller sig från att tumma på kvalitén (för att undvika begreppsförvirring: ”corrected grain”, syftar på något helt annat – ett sämre läder, oftast från ett fullvuxen ko, som behandlas med plasthinna, eller olika täckfärger).

När läder slätas ut blir det också tunnare. Vilket naturligtvis är precis vad man vill ha till nätta kostymskor – tunt och slätt. Grainläder är därför också tjockare. Det präglade mönstret ger där till en stabilitet i läderytan. Resultatet blir alltså ett grovt skinn som står emot vädrets makter bättre och som rent allmänt tål tuffare tag. Med andra ord ett perfekt val till vinterpjuksen.


Ett par chukka boots i grainläder är för många män det naturliga valet för att klara av vintermånaderna torrskodda. Funkar till nöds med kostym, samtidigt som de är stabila nog att klara dig igenom en smärre snöstorm. Kort sagt ett oerhört flexibelt val. Bilden ovan på ett par Herring Gosforth (artikelförfattarens exemplar). Populariteten avspeglar också utbudet. Nästan alla av North Hamptons skotillverkare saluför chukka boots i grain, se bland annat Crockett & Jones Brecon, Alfred Sargent’s Quorn och Loake’s Kempton.


Vardagsskor för vinterhalvåret är inte ett alldeles lätt ämne. Ett par derbys i grainläder kan vara ett bra val. Ovan Crockett & Jones Ashdown. Själv besökte jag här om dagen Petter Ståhl, på Fogenstads Herrekipering, och lade vantarna på Loake Stamford. Mycket nöjd. Snarlika modeller saluförs exempelvis också  av Tricker’s och Joseph Cheaney and Sons.


Ett alternativ till den släta derbyn i grain är naturligtvis ett par country brogues i grain. Bilden ovan, från Skoaktiebolaget, föreställande ett par trevliga longwings från Carmina, på detroit-lästen. Även här är utbudet på marknaden stort. Se exmepelvis Loake’s Badminton, Alfred Sargent’s Stepney, Tricker’s Ilkley och Crockett & Jones Pembroke. En trevlig nyhet är att favoriten Grafton från Church’s numera också finns i grain.


Ett par riktigt grova kängor gör sig kanske bäst i, just, grainläder. Om tillverkaren är vald med någorlunda omsorg lär de vara stabila nog att finnas med i ditt dödsbo. Ovan Tricker’s Grasmere. Se också Crockett & Jones’s Coniston, Loake Dovedale och Herring’s Windermere.

M.F.

Det här inlägget postades i Inspiration, Stil, Stilråd och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Ovanläder för vintern: Grain

 1. Hannes skriver:

  En mycket trevlig artikel. Föredömlig mängd inspiration i form av länkar.

 2. LL skriver:

  Riktigt bra inlägg! Gillar speciellt kängorna i grain-läder…. kanske är det inte så hemskt att det blir vinter iaf.

  Sedan en liten fråga: Nu när det börjar bli kallare ute börjar det samtidigt bli fruktansvärt kallt på mitt golv, och jag har behov av ett par inneskor. Vad jag helst skulle vilja ha är ett par sammetstoffel-liknande, åtminstone den modellen men inte nödvändigtvis i sammet. Har ni några tips på dylika i de lägre prisklasserna?

 3. Mästaren skriver:

  Måste här upphäva min stämma i avvikande uppfattning, de släta derby-skorna ser ju i bästa fall ut som något man har köpt i sjukvårdsbutiken! Tyvärr klassar jag chukkan nästan där också, krävs rätt så spetsig läst för att ro hem en sådan.
  Kängorna är fantastiska & Country Brouges där fick ni mig att dregla förstås..

 4. Erik2 skriver:

  Sen är det väl ändå så att riktigt grainläder är obehandlat, dvs man har inte pressat fram ett mönster.

  • Mats Flördeg skriver:

   ”Äkta” och ”riktigt”-diskussioner blir oftast navelskåderi. Vi kan hur som helst konstatera att nästan alla kvalitetstillverkare använder sig av präglat grainläder. C&J använder exempelvis endast ”scotch grain” – vilket alltså är pressat mönster (såvida jag inte missförstått något, är väl bäst att tillägga).

   Sen har väl denna diskussion inte heller mer än kuriosavärde såvida det inte finns tydliga kvalitetsfördelar med ett grainläder som inte har fått sitt mönster frampressat.

 5. Mycroft skriver:

  Bra inlägg! Jag var faktiskt på vippen och köpa ett par Ashdown för ett tag sedan, men kom aldrig riktigt till skott.

  Om vi ändå är inne på höstskor vill jag tipsa om att Italigente har rea på höstskor. Två modeller på hemsidan och fyra i butik (i alla fall butiken i Göteborg) är nedsatta från 395 till 295 euro.
  https://www.italigente.com/prestashop/prod/category.php?id_category=5

  Förutom de två på hemsidan har de i butik rea på ett par jodhpurs och ett par kängor. Var där och köpte Stoccolma igår.

  • lano skriver:

   Jag beställde deras mörkbruna mockachukka från rean. Blir bara mer och mer nöjd med italigente för varje sko, även denna givetvis.

 6. Henrik skriver:

  Bra artikel! Mina C&J Brecon gör sin femte vinter i år, och blir bara skönare och snyggare för varje snöstorm.

 7. ole skriver:

  Borde inte lätt defekt läder där man pressar nytt mönster falla under begreppet ”corrected grain”, vilket, borde vara ett ganska vitt begrepp?

  • lano skriver:

   Skulle inte tro det eftersom det inte bara är ”the grain” som blir ”corrected”. Corrected grain syftar ju till att man skapat en syntetisk grain (narv alltså). När man pressar ett nytt mönster så innebär ju inte det nödvändigtvis att narven försvinner, utan bara att den pressas/stansas för att få ett mönster. Läderhudens narv är alltså fortfarande intakt, om inget annat anges. Kanske skulle man kunna kalla det för ”corrected leather” eftersom lädrets utseende har ändrats, men eftersom man alltid ändrar utseendet på läder vid behandling så är i så fall alla läderhudar ”corrected leather”.

 8. Calle Z skriver:

  Föredrar själv såväl mocka som pebble-grain i ovanlädret som jag tycker ger skorna/kängorna mer karaktär än ett slätstruket ovanläder av kalv. Dessutom är de också mer robusta gentemot fysiska påfrestningar som kan skada/repa ovanlädret.

  @Mats F. – Hur går det med dina Herring Gosforth efter omfärgningen? Har dessa bibehållit färgen utan allt för mycket underhåll? Har själv ett par Loake Kempton i tan som jag själv funderar på att färga om i en betydligt mörkare ton, såvida detta inte medför ökat underhåll. Vill gärna få till en mörkare, brun nyans med en svag ton av rött. Vilken färg kan därför vara lämpligast om vi håller oss till Saphirs sortiment, cognac eller mahogany?

 9. Brummel skriver:

  Trevlig artikel! Jag köpte själv ett bar Loake Badminton för någon månad sedan, så nu får vi se hur de klarar den annalkande vintern! Jag bor i Skåne, så några fruktansvärda mängder snö brukar man inte kunna räkna med. Dock ett kompakt, saltfyllt slask vilket torde tära på skor i rätt så god utsträckning.

 10. Markus skriver:

  En fråga till den som känner sig manad att svara: om valet står mellan en longwing från Carmina och en från Alfred Sargent, vilken ska man välja?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s