Kort om New & Lingwoods kostymer

Jag är väldigt förtjust i tanken på rutiga kostymer. Relativt nyligen utökades garderoben med en sådan. En läsare tipsade i våras om New & Lingwoods sortiment på House of Fraser, och en säsongsutförsäljning av detta på nätet. Jag köpte ett exemplar mycket billigt. Dels för att bilda mig en uppfattning om N&L, men mest för att windowpanemönstret och de oblyga spetsiga slagen lockade.

Ärmvidden är ganska generös, men det är framförallt axelvidden som var väl tilltagen på den här kavajen från N&L. Tyvärr hade jag inte sinnesnärvaro att ta centimetermåttet, men skräddare Mattias skar nog bort ungefär 1,5cm på vardera sida. Bredden mellan axelsömmarna är idag är ca 45cm.

Jag är i de flesta fall en renodlad storlek 48, eller UK 38R. Denna kavaj var av just storlek 38R, men i min smak väl bred mellan axelsömmarna. Kostymköpet blev inte bara ett leverantörsexperiment, utan även första testet i en minskning av axelvidd.

Alla bilder är tagna på den anpassade kavajen. det gjordes för ganska länge sedan, men var klart värt det. Rutmönstrade kavajer är sannolikt de mönstermässigt sämsta kavajerna att skära om axelpartiet på, då mönsterövergången mellan bröstparti och ärm blir som mest tydlig på den delen av kostymen. Jag tycker ändå att resultatet imponerade, och kostymen är en klar ny favorit.

För att åter övergå till kostymen i sig, hade byxorna oväntat bra vidd för att komma från en så traditionsbunden kostymtillvarkare. Bensluten är 20 cm vida, och har ett väl avvägt snitt. Smalare, så får jag dem knappt över vaderna, vidare, så tycker jag de blir alltför vida och skymmer på tok för mycket av skon.

En annan bra detalj med byxorna är den något högre midjan. För låg midjehöjd kan visuellt förkorta den mest resliga kostymbärare på ett mindre smickrande sätt. Kavajlängden kan ses enligt fotot ovan. Vidden över ryg och midja var i likhet med byxornas benvidd, förhållandevis smalt skuren i jämförelse med vad jag förväntade mig.

Jag har ingen aning om underliggande konstruktion i kavajen och så vidare, men tror inte jag äger någon kavaj som ger en så rejäl känsla i bröstpartiet, trots att den är sydd av ett tunt ulltyg. Detta utan att plagget på något vis känns klumpigt eller grovt.

Foder, sömmar och fickor känns makalöst välarbetade, och snyggt färg och mönstermatchat, utan att sticka ut onödigt mycket. Får ni tillfälle, rekommenderar jag er att prova N&Ls kostymer.

Kostym: New & Lingwood, Slips: Andrews Ties, Skjorta: Skjortmakarna, Skärp: Anderson’s, Skor: Meermin, Näsduk: The Tailoring Club
Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Kort om New & Lingwoods kostymer

 1. Gustav skriver:

  Trevligt! Jag blev själv ägare till en okristet billig linnekavaj från samma tillverkare i våras. Den är 38R och passade min långsmala kropp fantastiskt bra.

 2. Markus skriver:

  Verkligen snyggt, både själva kostymen och matchningen. More is less. Är det en krage i avvikande färg eller material jag anar?

 3. Andreas skriver:

  Ser jättebra ut! Gillar detaljerna som något högre midja, bredare slag och Windowpane i en grå kostym, Jag brukar ta in byxan till ca 18-19cm i foten men det är beroende på bäraren. Tycker längden och vidden passar väldigt bra ihop.

  Även snyggt till Meermin monksen!

  • Andreas skriver:

   Spännande att se hur modet utvecklats även i axelmått. Klassiskt sätt så var något bredare axlar vanligt och då pratar man ju ofta om att en 48:a är ca 47-48cm mellan sömmarna medans man i dagens läge (framför allt i ofodrade kavajer ligger närmare 45-46cm)

 4. j0nny skriver:

  Archi,
  Hur står sig kostymen i jämförelse med t ex CT och TM Lewin?

  • Archibald skriver:

   De skillnader jag skulle kunna lyfta just nu, är att jag kan tycka att vissa delar av utformningen av N&L-kostymen känns mer tilltalande. De spetsiga slagen, detaljer i kavajens utformning, placeringen av knäppningen är snyggare och mer intressanta.

   N&L känns också på något svårdefinerat sätt mer bastant i tyg och konstruktion än TML och CT.

   Samtidigt föredrara jag exempelvis axelbredden, ärm och benvidden på en smalt skuren TML-kostym i jämförelse med kostymen ovan.

   Sammanfattat, har alla de olika fabrikaten fördelar som tilltalar mig av olika orsaker.

 5. R skriver:

  Jag ser att att ni kommenterar axelbredden hos olika märken här ovan. Har ni något tips till en som har lite för breda axlar för en vanlig 48? En 50 blir för stor i övriga mått. Jag är 187cm 82kg så en slim fit-modell är vad som krävs, men då passar inte axlarna riktigt i de jag provat hittills. Kan man ta en storlek 50 till skräddaren eller ska man leta vidare? TML?

  • Archibald skriver:

   Längd och viktmässigt tycker jag du låter som en TML slim-fit storlek 40R, med intag i ryggen och midjan. Jag är själv 185cm, 78-80kg där TMLs storlek 38R i deras vanliga slim fit sitter bra efter att jag tagit in dem i ryggen. Det är dock lite lurigt med TML just nu, då de också har en slim fit-modell som kallas ”Sackville Cut”. Den sitter bra överallt redan i utgångsläget.

   Ett tips är att mäta centimeterbredden mellan axelsömmarna på en kavaj som sitter bra, och maila tillverkarna. Eller återkomma med en ny kommentar, så kanske jag kan ge fler tips.

   • R skriver:

    Tack för svaret. Jag mätte en kavaj nyss som sitter bra i axlarna. Där har jag 46cm mätt från axelsöm till axelsöm rakt över bakom nacken. I överkant på sömmen. Eftersom du nyss skrev om Brothers kostymer så kan jag nämna att jag provade deras Tailor Club kostym i 148 och den satt bra förutom att axlarna för tight. Sedan provade jag en brun kavaj från deras standardline, säkert den du nyss skrev om. Den var för liten i 48. Den var för liten i axlarna och satt tight över hela armarna, jag provade nog inte ens att knäppa den. Det blev aldrig att jag provade en 50 för personalen hade visst viktigare saker för sig så jag gick bara.

   • Bäste R,
    Utgångspunkten för rätt kavajstorlek är alltid måttet runt bröstkorgen under armhålorna där bröstkorgen är som bredast. Stå normalt med lungorna avslappnat halvtömda, lyft på armarna och sätt måttbandet på rätt plats, sänk ner armarna och läs av. Lättast är att be någon om hjälp med att hantera måttbandet. Storlek 50 motsvarar 100 cm och 48 96 cm. Engelska storlekar skiljer sig något med snäppet större hopp mellan storlekarna. UK40 motsvarar 102 cm och UK38 97 cm. Om du inte har väldigt platt bröstkorg eller mycket kraftig axelmuskulatur bör detta stämma hyfsat. En del kavajer kan förstås vara mer generöst skurna för att ge rörelsefrihet och tröjutrymme, medan andra kan vara snålt skurna för en smalare passform. Om man är atletiskt byggd med stor skillnad mellan bröstkorg och midja är det lätt att man provar för små kavajer. Eftersom kavajen är öppen framåt och knäppt i midjehöjd märker man själv mest att axlarna inte riktigt får plats. Det brukar även synas att slagen buktar utåt över bröstkorgen, men det är lätt att missa om man tittar i en spegel. Jag tycker det låter som om du provat för små kavajer. Se till att kavajen sitter bra över axlarna och utan att bukta över bröstkorgen, och ta in den i midjan om det är där du behöver den smala passformen. Se även till att ärmvidden är tillräcklig för din armmuskulatur även när du rör dig och böjer på armarna. En välskuren kavaj ska vara tillräckligt ledig för att sitta bra även när man rör sig och ett visst övermått är nödvändigt. Man står ju inte i givakt som en provdocka bara för att man tar på sig en kavaj…

    Karl Oskar

 6. Markgreven skriver:

  Mycket trevlig kombination, frånsett skorna som påminner om vännens ”träningsskor” till kostym. Men då förklarar han sig med att han är idrottsofficer på sitt förband…

  • Archibald skriver:

   Vänta bara greven. Rätt vad det är står du där i liknande ”träningsskor”, utan att du riktigt vet hur det gick till 😉 Jag håller med, de ger ett i sammanhanget ganska avslappnat intryck, vilket helt och hållet är tanken.

 7. nexwhon skriver:

  Stiligt, och likvärdigt stilig musiksmak!

 8. Markus skriver:

  En fråga som är på gränsen till off topic: jag söker en ändringsskräddare i Uppsala-trakten. Någon som har ett förslag eller till och med egna erfarenheter?

 9. Blir lite nyfiken på hur ni mäter axelbredden, känner inte riktigt igen måtten från våra kavajer i storlek 48. När vi måttsyr brukar vi speca ryggbredden mellan axelsömmarna i höjd med den bakre ärmsömmen samt axelsömmen från kragfilten till ärmsömmen. Ett rätt entydigt mått på axelbredden borde väl vara från ärmsöm till ärmsöm där axelsömmen möter ärmsömmen mätt på ryggsidan under kragen. Men då har även våra rätt klassiska tweedkavajer ett mått mellan 44,5 och 46 cm i storlek i storlek 48. Våra ostrukturerade kavajer med naturlig axel ligger runt 43,5 cm.

  Hur ,man vill att en kavajaxel ska se ut är ju mycket en fråga om tycke och smak. En markerad axel går ju lite utanför den egna axeln för att ärmens tyg ska falla fritt ner mot överarmen. En naturlig axel skärs så att sömmen sammanfaller med den egna axeln och ärmens tyg följer axelns fortsatta kurva mot överarmen. Sen kan man lägga till lite roping utanför axelsömmen för att markera axeln, eller göra övergången helt platt som på en skjorta, eller lite rynkig Neapel style, men detta påverkar ju inte måttet mellan axlarna egentligen…

  Karl Oskar

  • Archibald skriver:

   Tror du är mer bevandrad i terminologin, men jag mäter från en punkt överst på axeln ungefär där sömmen mellan kavajens bröststycke och rygg, möter ärmen. Därifrån till motsvarande punkt på motsatta axeln. detta för kavajer med en axeltyp som den på bilderna ovan. Aningen markerad, men ingen övertydlig roping.

   Där har jag för det mesta ca 44-45cm på mina stl. 48 resp 38R. PÅ kavajer med mer rundad mjuk axelkonstruktion är måttet snarare ca 43cm.

   • Då mätte jag nog på samma sätt som du. Och jag kan hålla med om att 48 cm axelbredd på en storlek 48 är rätt mycket, två cm mer är våra mest axelbreda ridinspirerade tweedkavajer. Men man ska inte förakta en markerad axel, den balanserar upp en kavaj i mer klassisk längd och skapar den timglasform som behövs för att kavajen ska se elegant och inte för stor ut. Har man lite bredare höfter i förhållande till axlarna hjälper markerade axlar till att skapa en bra silhuett. Andreas bjöd förresten på fin inspiration i sin blogg för ett par dar sen: http://www.kingmagazine.se/bloggar/valklatt-med-weinas/20121104/essentially-british

    Karl Oskar

 10. Bengan skriver:

  Fråga, bältet matchar det skorna och vad inhandlades det i så fall? Btw snygg outfit!

  • Archibald skriver:

   Tack så mycket. Det har i verkligheten samma ton som skorna. Följ länken efter ”Skärp” mellan sista bilden och YouTubeklippet, så hittar du det.

 11. SE skriver:

  Jag inbillade mig att just axelbredd var något av det svåraste (och dyraste, speciellt i relation till en billig kostym) att justera. Är så inte fallet? Om kostymen kostar under 3500 känns det olustigt att lägga en tusenlapp till på justering i midja och axel.

  Frågar då jag nyligen har gått ner lite i vikt, vilet innebär att en del av mina kavajer nu kräver en tjock tröja under för att inte kännas ”fladdriga”. Och det blir lätt lite varmt inomhus.

  • Archibald skriver:

   Kostnaden verkar variera oerhört mycket mellan skräddare. Säkerligen också resultatet för pengarna. Jag skulle okvalificerat gissa att det är något av de svåraste ändringsmomenten en skräddare kan ge sig på gällande kavajer.

   Jag betalade efter lång tid som kund hos en skräddare med låg generell prisbild, ca en tredjedel av vad jag hört andra fått lägga ut. Hör dig för hos din lokala förmåga.

   Prova först när du litar på och vet att skräddare kan leverera mindre omfattande ändringsmoment.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s