TDC tar en titt på Meermin

Alla som läser fler stilbloggar än TDC, har vid det här laget förmodligen redan läst mer än en gång om det Mallorcabaserade skoföretaget Meermin. Vi skriver dock inte om det nyaste och hetaste, men gärna om det kvalitativa och mest prisvärda. Pepe Albaladejo på Meermin hade den goda smaken att skicka över ett par pjuck för testkörning och utlåtande. De anlände i fredags, och har efter några dagarna skärskådning gett intryck.

Meermin är en uppstickare i det kvalitativa skoutbudet på marknaden. Med namnet Albaladejo, kan man gissa att det finns direkta kopplinga till Carmina, men Pepe försäkrar att släktskapet till ägarna är det enda bandet. Företagen lever helt skilda liv. Dock finns arvet och kunskapen från skobranschen med i tänket bakom Meermin.

Prismässigt, hamnar Meermin gott och väl i vad man skulle klassa som budgetsegmentet, trots den randsydda konstruktionen och de gedigna materialen som används. Dock är billig sko det sista jag tänker när jag packar upp skorna ur kartongen. Efter att bara ha använt dem några dagar, har skorna gett ett mycket imponerande första intryck.

Jag valde en modell på randsydd gummisula, då jag vintertid inte upplever någon fördel med lädersula, óch vå och sommartid ingen nackdel med gummisulan. Det gör skon oerhört användbar. Känslan är väldigt gedigen, med massiva stålspännen och rejäl mocka. Innandömet är välsytt med en behaglig innersula som gör skon otroligt bekväm att gå i.

Skon är baserad på Meermins läst ”Hiro”, med ett aningen rundare tåparti, utan att för den den delen vara för trubbiga i utformningen. Självklart en fråga om egen smak, men som jag förklarade i inlägget om Italigente, strävar jag efter något aningen mindre spetsigt än C&Js läst 348.

Utan att vara väldigt insatt i lästterminologi, kan jag konstatera att just lästen Hiro har ett aningen rektangulärt tvärsnitt i trakten av hålfoten. Det vill säga att den är ganska generöst utformad, istället för att smita åt och hölja hålfotens rundning. Det gör inte skon mindrte bekväm, men visuellt något mer bastant.

Över huvud taget tycker jag Meermin har ett litet men välvalt utbud av läster. Som jag förstått saken finns det ännu fler varinter än på bilden ovan, men redan det urvalet känner jag erbjuder alternativ för de plesta smaker. Jag hade gärna sett fler modeller på lästen Olfe.

Meermin har idag två huvudsakliga priskategorier, där de billigare sortimentet idag ligger på 160euro. Nästa kategori har handsydd randsöm, och kostar 250 euro. I sammanhanget ger båda nivåer oerhört mycket sko för pengarna, och med dagens växelkurs gör de skorna till något av det mest prisvärda jag kan komma på idag.

Det mer påkostade skosortimentet finns idag tyvärr bara på lästen New Rey. Jag fick tillfälle att fråga Pepe om de tänkt att bredda det med fler läster. Han svarade att de till nästa år också kommer att erbjuda varianter på just lästen Olfe, som jag fastnade för. En läst jag känner till synes ger det bästa av två världar med en något mer fotnära siluett, och en väl avvägd rundning i tåpartiet.

Vidare säljer Meermin även skor sydda med så kallad Norwegian welt, vilken jag relativt nyligen lärde mig är detsamma som bäcksömskonstruktion. Tydligen krånglig att få till tillverkningsmässigt, och ger en mycket säregen söm i trakterna där lästen möter sullädret. Desto mer intressant är det lilla sortimentet av cordovanskor, vilka säljs för 320€.

Storleksmässigt angav jag vid min beställning vad jag vanligtvis använder i UK storlekar, i mitt fall 9½, och fick en av Meermins storlek 9½ skickad till mig. Just de här skorna känns något generösa i storleken, men inte så pass mycket att de glappar, och jag kunde inte ha gåt ned till en storlek 9. Det kan säkerligen också ha med den aktuella lästens form att göra.

Utöver alla olika skomodeller, säljer Meermin även tillbehör som skoblock, och för oss som har den dåliga vanan att snett nöta ut tåpartiet på skor, tåjärn. Skoblocken är även de väldigt prisvärda, och har en utformning som snarare för tankarna till avsevärt dyrare motsvarigheter.

Meermin har ännu inte någon regelrätt webshop, men säljer ändå skor över nätet efter bästa förmåga. Du anmäler ditt intresse via ett kontaktformulär på butikens websida, varpå du förvånansvärt snart blir kontaktad av Luisa. Betalningen sker via PayPal, och efter erlagd betalning tar leveransen runt sju arbetsdagar.

Ytterligare en erfarenhet jag gjorde under min I-landsproblematiska beslutsprocess kring vilken sko jag skulle kika på, var att du bör bestämma dig relativt omgående om du hittar en modell du gillar i början av säsongen. Jag hittade en modell av mörkbrunt grainläder, där sulans främre del var gummiklädd, och hålfoten av nättare läder.

Modellen tog tydligen slut nästintill omgående, och jag ångrar min saktfärdighet. Mockaskorna jag har nu känns dock absolut inte som något sämre alternativ. Det är bara min barnsliga fascination för grainläder som spökar. Mer om den in kommande inlägg.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

52 kommentarer till TDC tar en titt på Meermin

 1. Gustav skriver:

  Många fina skor att titta på och mycket prisvärda!!

  Jag känner mig dock osäker på att beställa på nätet då jag i vissa skor har storlek 42 och i andra storlek 41. Finns det något tips på bra omräkningstabell eller liknande så att man inte behöver köpa helt i blindo? Allen Edmonds har en size & fit guide (http://www.allenedmonds.com/aeonline/producti_SF270_1_40000000001_-1). Men enligt den har jag storlek 43…

  Sen finns det uppsjö av olika läster vilket inte gör mindre svårt att handla på nätet. Herringshoes har t.ex. Church i deras äldre läst 73. Är det någon som har erfarenhet av den lästen, hur förhåller den sig till läst 173??

  Tacksam för svar

  • Archibald skriver:

   Allen Edmonds blir svår i sammanhanget, då de har US storlekar, som siffermässigt är större än UK. I stil med att en UK 9,5, är en US 10,5.

   Jag skulle säga att exv. en Loake 9,5, motsvarar en Meermin 9,5 i storlek.

  • Mats Flördeg skriver:

   Herringshoes har t.ex. Church i deras äldre läst 73. Är det någon som har erfarenhet av den lästen, hur förhåller den sig till läst 173??

   Jag har erfarenhet av båda. Min uppfattning är att de storlekmässigt är liktydiga. Jag tar inte gift på det, men för mig fungerar storlek 8 i båda lästerna utmärkt.

   • Gustav skriver:

    Tack för infon!

    Att just kunna jämföra med Loake är uppskattat, eftersom den är lättare att få tag på än t.ex. meermin!

  • Edvin skriver:

   Du kan fråga dom på meermin om hur du ska mäta, dom kommer att instruera dig hur du ska ta mått på dina fötter, sen är det bara att skicka in dina mått till dom. Själv har jag normalt sett storlek 42 i sneakers men valde 8½ på mina meermin. I efterhand skulle jag nog tagit ett par i storlek 8… Mycket prisvärda skor 🙂

 2. Jeeves skriver:

  En Monk med grainläder, den såg inte helt fel.
  Synd att den inte fanns kvar; men den kanske dyker upp igen?

  Köpa skor över nätet är som Gustav säger ingen höjdare. Vad jag har läst på
  styleforum så är Meermin mer åt det större håller i storlekarna än andra tillverkare.
  Så min gissning är att deras 9,5 är mer som en 9,75 i Loake. Men Archibald klassar dem
  i samma storlek och han har ju ett par så han borde ju veta bättre än mina gissningar.

 3. Hatte skriver:

  Är det inte relevant att nämna att Meermin tillverkas i Kina, vilket är anledningen till det låga prise?

  • Brummel skriver:

   Tillverkningslandet är väl i sig ointressant?

   Skorna ser mycket fina ut och jag funderar själv på att beställa ett par munkskor efter Archibalds fina recension.

   /Brummel

   • Andreas skriver:

    Fast tillverkningslandet är väl allt annat än ointressant om det kan vara avgörande för vilka minimilöner och arbetsförhållanden som gäller vid produktionen…

    Kvalitet är för mig mer än bara få så mycket material och sömnad för pengarna…Det är även att veta att människor kan överleva på lönen de får för att tillverka skorna.

    Vill dock tydliggöra att jag tycket Meermin verkar vara ett kanonalternativ och har inte hört att det skall vara några inhumana förhållanden vid just deras produktion utan talar mer i allmänhet.

  • Mästaren skriver:

   Flinka kinesiska barnhänder kan göra underverk för priset 😉
   Undrar hur de andra budgetskomärkena med randsydda skor löser prisutmaningen.
   Från Bexley till Loake 1880 typ? ??

   • Andreas skriver:

    Av de par Bexley jag hanterat och baserat på det faktum att skorna skall tillverkas i Portugal som är billigt men mil i från Kinesiska löner kan jag säga att det är materialet man sparat på…Samma sak gäller Loding. Fina modeller och helt okej med sko för pengarna men skillnaden i skinnkvalitet mellan de och C&J är brutalt stor.

    Loake 1880 har av min erfarenhet betydligt bättre skinn men är mer tveksam till kvaliteten på t ex lädersula och ”korkfyllnad” som hos i princip alla billiga tillverkare består av papper istället för kork.

   • Steggles skriver:

    Alla Loakes utom L1:orna är tillverkade i England.

 4. Brummel skriver:

  Visst kan sådant som arbetsmiljö och liknande spela en roll vid köpet, men jag tänker inte utgå från att allt som görs i Kina tillverkas av förståndshandikappade barn ståendes i ett rökmoln av dioxiner. Pris och kvalitet måste komma först.

  Loake 1880 görs väl helt i Storbritannien, eller är jag narrad på den punkten?

  • Herr Hjul skriver:

   Bäste Drummel

   Du menar väl inte att det är viktigare att du får god kvalitet till ett bra pris än att fabriksarbetarna har humana arbetsavtal som inte bryter mot grundläggande mänskligarättigheter?

   • Brummel skriver:

    Nej, det menar jag givetvis inte. Som jag skrev ovan så måste kvalitet och pris komma först och det implicerar att det finns något som kommer efter det. Det något är i det aktuella fallet arbetsmiljö och liknande. Jag sätter en ära i att kunna köpa skor från länder där man kan utgå från att sådana saker som humana avtal finns, exempelvis Storbritannien. Mitt svar ska läses av vad Hatte sa ovan, som genast lät antyda att det faktum att produktionen skedde i Kina medförde att man skulle nedgradera skorna. Sådant snobberi vill jag inte hemfalla åt. Det kan ju tänkas vara så att även en kinesisk fabrik uppfyller, som du säger, grundläggande mänskliga rättigheter.

    Loake 1880 är vad jag vet gjorda i Albion och kostar strax under 2000 kronor, Meermin är gjorda i Kina och kostar ungefär 1500 kronor. Om vi tänker oss att det priset är representativt för vad tillverkningen kostar så tvivlar jag starkt på att Meermins skor görs av sagda enarmade barn.

  • Admiral von Schneider skriver:

   Man ska akta sig för prylar tillverkade av barn. Barn har ingen känsla för kvalitet.

 5. lano skriver:

  Om inte jag minns fel, är Meermin holländska och betyder sjöljungfru. Kanske på spanska också?

  Fina skor i övrigt, det behövs mer skor i den prisklassen som håller hög standard. Huruvida skon är tillverkad i Kina och ”finisherad” i Spanien, och vad det innebär, är väl egentligen ointressant. Bara man har klart för sig vid köpet att man inte kommer få lika hög kvalitet som hos t.ex. Carmina, fyller nog Meermin sin funktion.

  • Ing. Nilsson skriver:

   Du minns helt rätt. Dock het det siren eller något i den stilen på spanjackska.
   Jag är fortfarande något skeptisk till Meermin även om det hörs förvånansvärt bra omdömen lite varstans på det världsomspännande nätverket. Time will tell och framförallt när alla som nu kastar sig över de mallorcanska billigskorna som hyenor efter en råtta börjar sula om sina anskaffade exemplar. Om lovorden då fortfarande flyger en om öronen skall ett par inköpas, men i nuläget avvaktar jag för att se att inte alla omsulande skomakare reser sig i enad front mot gräsliga sömmar och skadat randläder.

 6. Mästaren skriver:

  Funderar nästan på ett par Double monkstrap till Sambon …
  rätt justa de också.

 7. Fredrik Alexandersson skriver:

  Du vet väl att de eventuellt kan ha några på lager, trots att de inte finns med på hemsidan längre?
  Måste väl också nämna att jag har dubbelmonksen i mörkbrunt grainläder och Yorksula.
  Helt underbara, de sitter på fötterna just nu.

 8. Mästaren skriver:

  Angående tillverkningsort – tyska Shoepassion som ju bara är marginellt dyrare tillverkar sina skor i Spanien !! Hmmm…

 9. Lord Suggs skriver:

  För mig är en stor del av charmen med en ”klassisk stil” ( i brist på bättre uttryck) fascinationen för, och uppskattningen, av genuint hantverk, förekomsten av familjeägda små företag som legat på orten i generationer, kläder och skor som tillverkats i en anda av tidlöshet och i en kvalitet som håller. Att då få höra att ett skoföretag från en plats som Mallorca, som är känd för sina skomakare och hantverkstradition, tillverkar sina skor i Kina gör mig djupt bedrövad. Är man en fattig student som behöver vända på varenda krona så kan det möjligen försvara ett dylikt inköp.

 10. Wooster skriver:

  Tack för en (som vanligt) välskriven recension.

  Jag har för mig att jag läst på stylrforum el dylikt att de ”dyrare” varianterna av Meermin görs i spanien och de billigare i Kina. Det framgår dock inte om de tillverkas av slavarbetare, barn eller dylikt.

  Jag tycker att det känns fel att anta att så skulle vara fallet enbart pga att de ev tillverkas till en del i utvecklingsländer. Det är väl dock upp till var och en att välja sina principer.

  • Andreas skriver:

   Jag säger inte att alla fabriker i Kina bryter mot mänskliga rättigheter men risken är betydligt större att det sker i Kina där man t om förbjudit fackförbund och knappt har krav på levnadslön i många fabriker än i Storbritannien eller något av de Europeiska länderna.

   För mig tycker jag det är en rätt egoistisk inställning att rättfärdiga våran möjlighet att köpa kvalitet till lägsta möjliga kvalitet på bekostnad av andra människors levnadsstandard och arbetsmiljö.

   Ungerns arbetskraft är också betydligt billigare än i Sverige och England men jag är 100% säker på att förutsättingarna hos arbetarna på Laszlo Vass är bättre än i någon fabrik i Kina. Då betalar jag hellre 4000kr för en sko som i motsvarande utförande kostat 6000-8000 kr i England.

   • Brummel skriver:

    Det är i mitt tycke arbetsplatsen och inte landet man ska döma. Givetvis så är det generellt sett sämre i Kina än någonstans i Europa.

 11. Roland skriver:

  Jag har precis denna dub monk i mocka och har använt dem i ett knappt halvår.
  Skon känns rejäl och håller stilen bra. Finishen är på en klart lägre nivå än t.ex. Carmina (oxå mindre än halva priset så klart) med färg från sulkanten på mockan, ena sulan snett tillpassad osv.
  Sköna att gå i, och precis som skrivs rymliga i passformen.
  Väldigt mycket sko för pengarna!

 12. Anonym skriver:

  Hej,

  En stilla undran…

  Ni som fördömer Kina pga deras taskiga inställning till fackförbund etc, applicerar ni den inställningen på alla varor ni köper eller bara på skor?

  Äger ni t ex en platt-TV? Var tror ni delarna tillverkas? Northampton?

  Jag tror att frihandel (om man någorlunda försöker kontrollera produktionen) är till gagn för utveckling av såväl ekonomi som mänskliga rättigheter på lång sikt.

  • Andreas skriver:

   Eller så är det ett sätt för oss i väst att fortfarande kunna köpa t-shirts för 50 kronor och kostymer för 500kr…Vad jag hänger upp mig på är att väldigt många (inte här på TDC) klagar över att det är för mycket pengar för kläder av bättre kvalitet. Det kanske är dags att inse att det är helt ohållbart ur ett miljömässigt och socialt ansvarstagande perspektiv att producera en t-shirt som kostar 50 kronor till slutkonsument. Om vi kan acceptera att man får betala för bättre skor och således ändrar beteendet till att faktiskt snarare köpa vad vi behöver och färre med bättre kvalitet kanske man hade kunnat påverka dessa förhållanden.

   Jag vet att omständigheterna i Kina förbättrats men det leder ju bara till att modekedjorna flyttar produktionen till kambodja och bangladesh där anställda inte ens har levnadslön i merparten av fabrikerna.

   Jag insinuerar inte att jag inte äger produkter från Kina men hittar du en tillverkare av elektronik som tillverkas i ett land med bättre förmåner så vore det mer intressant. Tycker hela den branschen är ett typexempel på den kortsiktighet som jag ogillar då man hela tiden skall ha ny teknik på marknaden och gamla produkter får katastrofalt andrahandsvärde och bara samlas på soptippen.

   Om man nu inte kan välja tillverkningsland när det kommer till vissa områden och branscher så må så vara men inom just den bransch vi alla delar intresse för finns faktiskt den möjligheten i allra högsta grad.

   Att lägga 1000-2000kr mer på ett par skor som dessutom håller högre kvalitet är för mig ett litet pris för att bidra till att företag skall överväga att ta hem produktionen till europa och satsa på hållbar utveckling och kvalitet.

   @ Brummel – Självklart kan man inte dra ett helt land över en kam men hur hade du tänkt få den informationen om arbetsförhållanden på arbetsplatsen? Inom Europa och framför allt i UK finns det inte en chans i helvete att ett företag hade fått kränka de mänskliga rättigheterna utan kraftiga konsekvenser.

   • lano skriver:

    För övrigt tror jag faktiskt att ett par skor från, låt säga C&J, får lägst årskostnad. Många människor på diverse forum visar gladeligen upp sina 20 år gamla C&J, vilket får 4400 kr att bli mycket rimligt.

    Sen ska man ha klart för sig att Kineserna gör allt de kan för att konkurrera ut oss på de områden de kan, varför en gnutta (jag sa en gnutta, inte massor) protektionism kan vara på sin plats. Sannolikheten att en Northamptonanställd förr eller senare turistar i Sverige är rätt stor, och då har vi fått tillbaka en slant.

    Jag är dock novis på fabriksförhållandena i Kina, men har desto bättre erfarenhet av Indien (runt delhi och calcutta området). Det enda jag kan konstatera är, precis som du säger, att det de gör är katastrofalt för miljön, med några få undantag (finns t.ex några eko plantage av bomull och fairtrade kooperativ som tillverkar kläder, men dessa utgör inte många procent).

 13. Johan skriver:

  Tack för bra recension, förstås alltid mkt intressant med varor som förenar kvalitet och bra pris. Skulle gärna se en recension av franska Markowski som ligger i samma prisklass, som jämförelse. Köpte nyligen ett par i deras butik i Paris och mitt intryck är gott, än så länge. Men det vore intressant med en recension skriven av samma person som testat Meermin m.fl. andra märken.

 14. Ogden skriver:

  Hur funkar det med gummisulan och livslängden. Går det att byta sula?

  • Archibald skriver:

   Visst går sulan att byta. En av de absoluta fördelarna med sydd konstruktion. Gummisulan i sig verkar också vara av en slitstark och rejäl sort. Jag har sedan tidigare några par skor av andra märken med så kallad Dainite-sula, vilken är originalet man strävar att efterlikna med Meermins sulor. Dainitesulorna håller nästan löjligt länge, jämfört med en genomsnittlig gummisula.

   Det man ska ha i åtanke i den här diskussionen, är att byte av sulan kräver att lästlädret är så bra att det motiverar kostnaden för ett sulbyte. I sammanhanget Meermin utgör den mer än 2/3 av hela skons nypris.

   • Ogden skriver:

    Efter den här läsningen så slog jag till och köpte ett par med ”double” gummisula från den billiga linjen. Sulan är ju väldigt hård, alltså inte alls som ett par Ecco etc utan mer som ett bildäck. Jag undrar om det är tom möjligt att slita ut den sulan. Klacken kanske kan slitas ut, men för att slita ut den främre delen får man nog vandra hundratals mil.

    Tack för tipsen.

    Storleken verkar vara ett återkommande ämne. Jag köpte den bredare sorten och då passade 10 perfekt och det är den storlek jag vanligtvis har. Jag får dock intrycket att vissa andra läster är smalare och att om man har bredare fötter så kan man nog behöva gå upp en storlek eller i alla fall en halv.

  • Calle Z skriver:

   Å andra sidan så finns det ett värde i sig att skorna är ingångna och anpassade efter ens fötter, och därmed motiverar kostnaden för omsulning trots att man får ett par nya skor för nästan samma kostnad . Det enda som motiverar ett nyköp är ifall ovanlädret råkar vara skadat.

 15. Lord Suggs skriver:

  Andreas>> Hear, hear, faktiskt ord för ord min uppfattning.
  Jag skäms dessutom inte heller ett dugg för att jag har en protektionistisk inställning i de här frågorna. Jag skulle hellre sett att t.ex. textilindustrin i Borås hade levt vidare än att produktionen flyttade till Bangladesh eller motsvarande. När skoföretaget Clark´s (som ironiskt nog kraftigt betonar sin ”brittiskhet” som en del av sitt varumärke) lade ner sin produktion i England och flyttade den till Asien så hade jag köpt min sista ökenkänga.

  Det blir också alltid aningen komiskt när personer som ”anonym” försöker anlägga ett närmast filantropiskt motiv till varför företagen flyttar. Nämn gärna ett stort företag som flyttat sin tidigare europeiska produktion till Asien/tredje världen i annat syfte än att maximera vinsten för ägarna.

  Viktigast för min egna del är dock att det skulle kännas aningen underligt att ha en uttalat brittisk eller italiensk stil och samtidigt konstatera att allt från strumpor till skor, skjorta, kostym och slips skulle vara tillverkat i Kina. Min tv är däremot mycket riktigt från Kina, de råkar vara bäst på elektronik och det finns inte riktigt några alternativ som jag känner till. Skulle en svensk tillverkare av tv apparater komma ut på marknaden så skulle jag absolut överväga det. Som Andreas dock påpekade så kan man samtidigt välja var man vill lägga ”krutet” i de här frågorna, för mig är det kläder som är viktigast och att hålla en 100% konsekvent linje går nog inte med mindre än att man flyttar till en självhushållande ö. Livet är inte svart eller vitt, det är ofta en gråzon men man kan försöka hålla en linje så gott det går.

  • lano skriver:

   Instämmer helt. Meermin gör fina skor, kommer säkert få chans att prova dem i framtiden. Men de, liksom övriga made in china produkter, kommer inte utgöra basen i min garderob.

 16. Brummel skriver:

  @ Andreas: Visst är det så. Det är hart när omöjligt att få reda på de exakta förhållanden på en fabrik i Kina, om det ens går att få reda på vilken fabrik det rör sig om.

 17. IB skriver:

  Jag uppskattar ett hantverk, av någon anledning särskilt när det kommer till skor och jag använder mig i dag uteslutande av Vass på grund av deras fantastiska hantverk och gedigna kvalitet, men att blunda för verkligheten och tro att allt blir bättre om vi skulle avstå från handel med utvecklingsländer är för mig skrattretande. Låt vara att förhållandena inte alltid når upp ens till de minikrav vi bör ställa men på det stora hela är det en process i rörelse och låt oss inte glömma att det inte var länge sedan också Sverige nyttjade barn i arbetsleden. Vår handel och vårt därav följande välstånd gav oss möjligheten att förändra detta.

 18. stefan skriver:

  Man kan også bestille MTO, og jeg har forstått det slik at det koster FRA rundt 350 euro, og oppover avhengig av materiale

 19. J. C. J. H. skriver:

  Då jag har ett par cordovanskor från Meermin som jag beställde som MTO tänkte jag bara dela med mig lite av min erfarenhet. Mitt par finns med på Meermins tumblr: http://meermin.tumblr.com/post/33712262900/meermin-mto-for-jcjh-split-toe-norwegian-blucher

  Jag misstänker att de skor Archibald mottog är del av Meermins ”Classic”, och den delen av Meermins sortiment kan jag inte uttala mig om, men skon jag beställde är en Norwegian Split Toe med handsytt… förkläde? Den engelska termen är i varje fall apron, så en direktöversättning får duga i detta fall. Från betalning till mottagande tog det lite mer än 16 veckor.

  Skorna är i sitt hantverksmässiga utförande klart godkända i förhållande till vad jag betalade, men jag är något besviken på det cordovanläder som Meermin använder sig av. Det var väldigt torrt och även efter ordentligt borstande och användande av Saphir Renovateur uppvisar det inte samma karakteristik som Horween Shell Cordovan. Meermin använder sig nämligen av cordovan från Argentina som jag förstått det, och med tanke på priset så misstänker jag att tillverkningen inte får ta lika lång tid där som det får ta i Chicago.

  Jag betalade 395 Euro för mina skor, med skoblock och frakt inräknat. När jag beställde var prispåslaget för MTO 50 Euro, men jag har för mig att prispåslaget idag är 100 Euro. Jag skulle gladeligen beställa skor från företaget igen, men nästa gång håller jag mig till mocka eller vanligt läder. Nästa beställning placeras nog dock hos Vass, jag känner på mig att jag nästa år kommer ”behöva” ett par kängor till.

 20. Vargen Nilsson skriver:

  Stort tack för din review av Meermin skorna. Alla som provat dem verkar ju väldigt nöjda.

  Glädjande att se att alla ovan som är rädda för Kina gör det på datorer som tillverkas i Borås istället för att använda iPads etc. Vi kanske också ska skippa att köpa mat etc från utlandet så kan hela befolkningen i Sverige istället fördriva dagarna som bönder för 100 år sedan.

  Bäst världsbild får man av att läsa skräckreportage i Aftonbladet snarare än att åka och besöka eller kanske bo i utlandet…………………..

 21. Lord Suggs skriver:

  Ja du Vargen Nilsson, kan man inte argumentera så kan man tydligen fritt hitta på och tillskriva människor åsikter de aldrig gett uttryck för, gärna ihop med en ironisk ton.

  • Vargen Nilsson skriver:

   Lord Snuggs. Var är datorn du sitter vid just nu tillverkad? Din bil, är alla delar i den tillverkad i Europa? Äter du bara mat och drivker kaffe från länder som betalar arbetarna minst 150kr per timma? Kyl/frys etc kommer helt från Sverige förmodar jag?

   För allt utländskt är farligt. Mycket farligt. Det har jag läst i Aftonbladet…….

 22. Björn skriver:

  Andreas skriver: ”Jag vet att omständigheterna i Kina förbättrats men det leder ju bara till att modekedjorna flyttar produktionen till kambodja och bangladesh där anställda inte ens har levnadslön i merparten av fabrikerna.”

  Låt oss alltså handla med Kina, och därefter med Kambodja och Bangladesh så att förhållandena även där förbättras.

  • Andreas skriver:

   Eller så ställer vi konsumenter högre krav på modekedjorna än att priset skall vara orimligt lågt. H&M, Inditex och flera av de stora aktörerna har enorm makt och om de ställer högre krav på arbetsförhållanden så kommer fabrikerna med glädje öka lönerna för att inte förlora den kunden.

   Kina börjar redan nu att stänga ute västerländska företag till förmån för inhemska aktörer så snart kommer många av företagen behöva flytta oavsett.

   Vore trevligt om man som konsument kan stå rakryggad när man väljer att köpa klädelsplagg med vetskapen att personen som tillverkat plagget har
   rättigheter, säkerhet och kan leva på sin lön precis som en hantverkare i Sverige.

   Självklart kommer man inte ha samma löner som i I-länder men det krävs inte heller för att kunna leva i t ex Kina, Bangladesh och Kambodja.

  • Andreas skriver:

   Problemet med att flytta produktionen till områden i ex Kambodja och Bangladesh där det tidigare endast fanns risbönder är att man höjde levnadskostnaderna enormt i området runt fabrikerna vilket resulterade i mängder med arbetande men utan lön att överleva på.

   Hur tror du det gick för de risbönder som inte kunde jobba på fabriken?

   • Björn skriver:

    Svaret på din retoriska fråga kan inte vara att man av sådan omsorg skall eftersträva att hålla arma regioner fattiga.

    I övrigt tror jag att vi är överens: Det är bra att känna till hur varor man köper produceras och ställa krav på producenterna. Det är däremot inte verkningsfullt att vägra befatta sig med varor som tillverkats i vissa länder i avsikt att stödja dessa länders utveckling. Tvärtom.

 23. Andreas skriver:

  Björn – Håller helt med! Det är inte heller så att jag anklagar eller tror att just Meermin har oacceptabla förhållanden i sina fabriker (Inser att det lätt kan uppfattas så pga inläggets topic)

  Självklart skall man kunna handla och producera i t ex Kina men valet att göra det kan inte endast ligga i att öka vinsten till aktieägarna.

  Jag anser att man som konsument har möjlighet att ta ansvar genom att välja produkter och tillverkare där man vet att grundläggande medmänskliga rättigheter uppfylles. Görs detta hos Meermin är jag den första att hylla dessa skor då jag vet att det är väldigt mycket teknisk kvalitet för pengarna. Dock är kvalitet för mig mer än bara materialet det sys i och maskinen som används. Det är kompetensen bakom, hantverket och vetskapen att denna hantverkare kan leva drägligt genom att serva mina högst sekundära behov av kvalitetsskor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s