Begreppsvärld och inställning

Det är intressant att upptäcka hur olika man reagerar och resonerar kring saker och ting, beroende på vilken kunskap och vilket intresse man själv har av området i fråga. Jag råder folk till höger och vänster att köpa bättre, mer välsittande kläder och skor när de frågar om sånt. En självklarhet i min värld. Så en förmiddag, började istället en kollega att inveckla sig i vilken bil jag borde kika på inför ett eventuellt byte…

Ointresset från min sida var massivt. ”-Hur i helsike kan någon vältra sig så i extrautrustning, bränsleförbrukning, hästkrafter och andrahandsvärden”, kom jag på mig med att tyst småfnysa i tanken. Tills jag nästan tyst brast ut i skratt.

Det är ju precis samma reaktion, som folk säkert ofta genomlever när jag nära nog går över till att tala i tungor om randsydda sulor, halvkanvas och egyptisk bomull. ”Att investera i kvalité!”. Precis vad kollegan försökte formulera, när han detaljerat och passionerat fördjupade sig i fördelarna att köpa en fabriksny Volvo, som jag skulle plocka ihop själv på företagets websida. Att välja utrustning, tillbehörspaket, insprutnings… Njet. Det kommer ännu att dröja några år, om det någonsin sker i min värld.

Att betala för något som förlorar runt 50′ i värde då det rullar över bilhallens tröskel, ut i privatägarsfären, tilltalar mig inte idag. I min rådande begreppsvärld (där den faktiska kunskapsnivån är mycket låg) känns exempelvis Volvo som bilvärldens motsvarighet till Peak Performance. Något man i vissa kretsar ”ska ha”, och vara beredd att betala rätt saftigt för. När man i själva verket kan få samma kvalité i flera andra mindre kända fabrikat.

Kanske möts intressevärldarna en dag? Jag ser mig helt klart som en i riskgruppen att plötsligt vilja impulsköpa en bil för att ”den handsydda läderinredningen, talade till mig…” Det är tur att ekonomin inte tillåter såna utsvävningar

En avrundande reflektion, som visar hur allt bara kan vända på ett ögonblick: Jag har aldrig riktigt stått ut med artisten Miss Li. Mest avfärdat henne som en i mängden av gälla, bräkiga och affekterat spruckna damröster i den anda som just nu är så populär, och under åren setts i mängder av tappningar/artistnamn.

Givetvis beror det nog mest på att jag inte gett henne en riktig chans. Det har till synes inte funnits någon anledning. Tills igår, söndag, med en timme extra och en stund över till en webvisning av tv-programmet ”Så Mycket Bättre”. Ett starkt framförande.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till Begreppsvärld och inställning

 1. Andy skriver:

  Håller med om Miss Li, jag har alltid gillat hennes röst, men tyckt att hennes låtskrivagärning är ganska enformig. Nån sort cirkusompa, men på ett dåligt sätt. Nu kunde jag se förbi det.

 2. Lord Sidcup skriver:

  Poängen med en bil är att den ska ta dig från plats A till plats B på angiven tid. Poängen med ”bygg din egen volvo” på hemsidan är att man ska SLIPPA sätta sig in i alla tekniska detaljer. Vissa har tydligen missförstått den poängen.

  Fast det är klart…den här skulle jag itne säga nej till:
  http://www.rrab.com/rsg_gb.htm

 3. Mästaren skriver:

  Är det egentligen inte synd att ekonomin inte tillåter ” plötsligt vilja impulsköpa en bil för att “den handsydda läderinredningen, talade till mig…” ”
  Annars en intressant reflektion som fler borde göra – men samtidigt skönt att sådana här fora finns så att men ohejdat kan vältra sig i diskussioner om små detaljer.
  Miss Li – inte min kopp thé! Oerhört, tråkig musik och tråkig röst!

 4. Peder skriver:

  För egen del är bilar ett stort intresse och det har blivit ett antal mer eller mindre genomtänkta bilköp under åren, och vad Volvo anbelangar så känns det mer Dressman än Peak.

 5. Markgreven skriver:

  Miss Li gav låten en helt ny dimension, skört och naket.
  När det gäller fortskaffningsmedel så bör det vara tillverkade i England, alltså ”pre India et al”.
  Allt från Land Rover till Aston Martin via Norton…

  • Peder skriver:

   Jag kör en ”Indisk” bil idag och måste säga att kvaliteten inte varit bättre på dessa ”Engelska” bilar….Go Tata

 6. Jeeves skriver:

  Bra reflektion.
  Delar väl i stort uppfattningen om att bilen ska ta dig från A till B
  på angiven tid.
  Om det sedan handlar om att ÅKA bil eller KÖRA bil får väl
  ses som en personlig tolkning.

  Jag vet vilket sätt jag föredrar.

 7. axa skriver:

  Intressant.

  Vad gäller bilar så har jag förkärlek till tysktillverkat. Upplever som att tyska bilar kommit längst med att erbjuda mest kvalitet för pengarna, även vad gäller mindre extravaganta bilmodeller.

  Dock instämmer jag med skribenten, svårt att tänka mig en fabriksny. Då tar jag hellre en lättare begagnad och köper kvalitetskläder och skor för mellanskillnaden.

 8. Stefan skriver:

  Jag rekommenderar Skyfall, dels för dess Jaguar och Aston Martin men framförallt för några riktigt trevliga kostymer, skjortor och slipsar.

 9. Peder skriver:

  Håller fullkomligt med om att tyska bilar är fantastiska (har själv 2 st var av en racer), och av mina 15 bilar jag haft har 13 varit tyska. Vid mitt senaste val av tjänstebil föll valet på indiskt, och är väldigt nöjd.

 10. Peder skriver:

  Jag föredrar i alla lägen min pre-Tata Land Rover framför min Dressman-Volvo och min MQ-SAAB, förutom möjligtvis vid mackbesöken. Det handlar om känsla, förnuft får komma i andra hand 🙂

 11. Peder skriver:

  Misstänkte att detta skulle hända någon dag, postade direkt efter min namne. Vi är alltså inte samma person.

 12. Peder skriver:

  Plötsligt händer det

 13. Algy skriver:

  Jag kör Volvo 240. Fantastisk vagn. Givetvis gör jag service och alla eventuella reparationer själv. Billig i skatt och försäkring är den också, och pålitlig. Kan rekommenderas!

  När jag vill leka av mig lite plockar jag ut min MGB ur garaget. Men den är ju faktiskt som en gammal Volvo i snyggare förpackning.

 14. Admiral von Schneider skriver:

  Tycker nog att Volvo upplevs mer som Fjällräven. Bekväma kvalitetsbyggen som kanske inte är så superspännande.

 15. Raizumichin skriver:

  Så är det att vara nörd (vilket drönaren definitivt är). Hängivenheten till det egna intresseområdet kan få alla andra intressen att verka ytters oviktiga.

 16. lantisen skriver:

  Med tanke på att man kan köpa en begagnad land rover OCH en dito rolls royce för pengarna en ny volvo kostar är åtminstone mitt val enkelt. Så nu ska jag bara hitta en rolls också..

 17. Grenstadius skriver:

  Med all respekt för den känsla en rover, morris, mgb etc framkallar. För mig är det enkelt: britterna gör skor, tyskarna gör bilar.

  • lantisen skriver:

   Vilken tur att människor tycker olika. Världen hade varit ganska trist annars.

  • Algy skriver:

   Haha, spot on. Men för den som någon gång insett tjusningen med ingenjör Lucas elsystem finns det ingen väg tillbaka. Och jag väntar fortfarande på en tysk bil som kan matcha de brittiska ikonerna i designhänseende.

   • lantisen skriver:

    Jag är inte på något vis religiös,men om någon sitter bland molnen,och skrattar åt oss här nere borde det vara mr lucas. Betänk vilken samhällsnytta han gjort,i form av arbetstillfällen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s