Ull, accessoarer och ambivalens

Hur svårt behöver det vara, egentligen? Vissa morgnar önskar jag smått att jag kunde nöja mig med en härjad flanellskjorta, kofta och samma jeans som under gårdagen. Å andra sidan, skulle det inte vara ganska trist? Gissningsvis skulle jag istället stå där och undra, vilken kofta, vilken av skjortorna?

Ibland är det ett sabla lyte, och jag skyller det på ett periodvis för stort inflöde av nya prylar i garderoben. Perider, som dock snarare spänner över år, än en säsong. Det tar tid innan saker sätter sig. Innan plagg och accessoarer liksom blir självklara delar i valprocessen. Vissa blir det aldrig. I viss utsträckning ska de heller inte bli det.

Andra plagg faller in, och blir på lagom nivå delar av en självklar men ändå relativt varierad rutin. För handen på hjärtat, är det inte vad vi strävar efter; effortlessly elegant, där det heller inte ligger en överarbetad ansträngning bakom det visuellt nonchalanta? I en helhet som ändå är stilig och den man själv trivs med.

Nog önskar jag ibland att jag inte besvärades så förbaskat av känslan och behovet av att hitta och ha på mig, det jag verkligen vill ha på mig. Och inget annat.

Resonemanget att stil är något man har, eller inte, har jag svårt att köpa. Visst krävs säkert någon form av grundläggande estetisk läggning. Sen tror jag resten till stor del bygger på ren kunskap.

Jag är dock övertygad om att saker med tiden, och ökad erfarenhet, rutin och insikt i den egna stilen, kommer att stabiliseras och landa på en hanterbar nivå. Eller, så är jag evigt förtappad. Det lär visa sig.

Det här inlägget postades i Reflektioner, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Ull, accessoarer och ambivalens

 1. Peter skriver:

  Trevligt bälte, var går det att uppbringa?

  • Archibald skriver:

   Det kommer från Saddler, så det finns (eller har iaf. funnits) i en mängd olika svenska butiker.

   • Peter skriver:

    Det var ju synd. Alltså missförstå mig rätt. Då jag har har haft motsvarande bälte från Saddler tidigare, men är mycket missnöjd över kvaliteten då de individuella delarna fransades sönder. Hade ny hoppats få ett tipps på vad som skulle kunna bli en ny favorit. ;(

   • Archibald skriver:

    @Peter, Ännu ett tips om ett trevligt flätat läderskärp i färgen ovan. Sen måste jag säga att jag inte alls haft den oturen med Saddlers skärp 🙂

    Viktigt att minnas i sammanhanget, är att inget skärp är gjort för att klara daglig användning i ett för hårt åtdraget tillstånd. Jag menar inte att du behandlat just ditt skärp på det viset, men alltför ofta ser jag hårt åtdragna skärp, i ett par byxor som utan skärpet skulle sitta vid bärarens fotknölar.

    Det jag vill säga med historien, är att byxor ska sitta lika bra utan skärp, som med, och skärp som används i stället för en väl anpassad byxmidja, är dödsdömda redan då de lämnar butiken 😉

    Testa Andersons variant bakom länken ovan. De sägs vara våldsamt bra.

 2. Herr Hjul skriver:

  Var är mockabältet Archi? 🙂

  • Archibald skriver:

   Hundraprocentiga material och färgmatchningar i all ära, men jag föredrar också många gånger att medvetet blanda material.

   Överensstämmande färger räcker långt, och det givna är inte alltid det bästa 🙂

   • Alistair skriver:

    Jag delar Archies uppfattning till 110& i denna fråga. Det viktigaste är att färgtonen matchar (hyfsat) mellan skor & bälte. Det skulle bli satans tråkigt annars och tråkiga, det är väl det absolut sista vi drönare vill vara, eller?

    MVH
    ~Alistair

   • Alistair skriver:

    &=%

    MVH
    ~Alistair

   • Herr Hjul skriver:

    Självklart är det roligt att ta ut svängarna lite med klädseln, men min tanke är att om man har väldigt stor kontrast mellan bälte/skor så är det risk att klädseln ”faller isär” man kan få ett lätt rörigt intryck. Detta intryck upplever jag starkare när man bär blazer och tillexempel jeans.

    Det här bältet hadde gjort sig väldigt bra till dina RM Williams: http://www.careofcarl.com/sv/artiklar/accessoarer/balten/oscar-jacobson-belt-viii-leather-suede-brown.html

    Om man vill ta ut svängarna lite, gör det med starka färger/ iögonfallande mönster på slips/näsduk eventuellt strumpor.

    Jag avslutar med att uttrycka mina förhoppningar om att samtliga drönare får en angenäm helg.

   • Algy skriver:

    Men det är faktiskt riktigt snyggt med mockabälte och -skor. Mockabälte över huvudtaget är sabla elegant!

   • Archibald skriver:

    Helt klart. Menar snarare att det inte skall ses som det enda alternativet till mockaskor 🙂

 3. Jonas skriver:

  Den första bilden kan vara något av det trevligaste jag sett på den här sidan. Kombinationen av lager på lag i olika material, en välknuten fluga och en lagom djärv och utstickande näsduk gör sig perfekt den här tiden. Jag gillar även de diskreta mönstren som finns här och var. Byt ut tröjan mot en indigoblå pullover så har ni min outfit imorgon, äntligen är det höst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s