TDC kikar närmare på T.M. Lewin Tweed

För en tid sedan uppmärksammade vi tweedkavajer, som nya inslag i T.M. Lewins sortiment. Många klassiska tweedleverantörer har ett aningen vidare snitt i sitt formspråk. De som jobbar med ett mer figurnära snitt, ligger istället aningen högre i pris. Enligt tidigare erfarenheter av TML, brukar de lyckas relativt bra med att hitta balansen mellan intressant snitt och vettig kvalité för priset i fråga. Kort sagt ett bra och välsytt alternativ i mellanprissegmentet, och anledningen till att de ofta nämns här i bloggen. Efter en kort kontakt med T.M. Lewins marknadsavdelning, gick de med på att skicka över ett exemplar av tweedkavajerna för granskning.

Jag äger idag ett antal kostymer och kavajer från T.M. Lewin. Jag har med tiden hittat rätt storlek, och har förlikat mig med tanken att alltid behöva ta in kavajerna i midjan och ryggen för att de skall sitta bra. Deras snitt är bra i utgångsläget, och skräddarändringarna är ju inget ovanligt i sammanhanget konfektionskläder. Snarare en vanligt förekommande nädvändighet.

Det var med den inställningen, jag packade upp den grå herringbonevävda kavajen ur T.M. Lewins relativt nya casualsortiment. Modellen är baserad på deras ”Sackville Cut”, vilken skall ge ett mer figurnära snitt. När jag tar på mig kavajen, kan jag glatt konstatera att den redan från början sitter helt perfekt. Ärmlängden passar mina önskemål också, och lämnar ca 1,5 cm skjortmanschett synlig.

Storleksmässigt är jag en 38R i kavajer. Fysiskt är jag 185 cm lång och väger 79kg. Kavajen sitter inte snävt, och det finns fortfarande utrymme för en v-ringad tunn ulltröja under. Både gällande plaggets vidd äver kroppen, och vidden på ärmarna.

Jag har många gånger problem med att smalare skurna kavajärmar antingen är aningen för tighta över underarmarna, eller för vida för den längd jag önskar. En något smalare ärmvidd krävs, då jag föredrar en aningen kortare kavajärm. Precis som i fallet byxben, ser ärmen hopplöst för kort ut om den är för vid. Ärmen på den här tweedkavajen passar mig mycket bra. Knapphålen i ärmens manschett är stängda, vilket möjliggör korrigering av ärmlängden om det skulle vara nödvändigt.

Tyget är en 16ounce herringbonevävd tweed från skotska Lovat, och ger en följsam kavaj som fortfarande har den något vassa och ruggade ytstrukturen som jag önskar av en tweedkavaj. Fodret i kavajens frontstycke är av tjockt siden, och har ett snyggt paisleymönster på en varmt vinröd bas.

Konstruktionen är vad jag har förstått inte T.M. Lewins halvkanvas, vilket man annars är noga med att skriva ut i produktbeskrivningen. Tyget ger i sig dock bra stadga till slagen, och övergår i en trevlig rullning vid översta knappen.

Om jag skulle få önska något gällande krage och slag, skulle kavajens gorget vara aningen högre placerad, och slaget någon centimeter vidare. Det skulle också kräva en något bredare krage. Jag tycker att kragen i dess nuvarande utformning är aningen smal och blygsam. Det skulle i mitt tycke vara en fördel om kragen framhävdes mer lite ovanför slagets spets, i brytpunkten mellan de båda delarna.

Kavajens axelparti är något markerat, men har fortfarande förhållandevis mjukt övergång mellan axel och ärm i sammanhanget engelskt kavajsnitt. Fickorna är trevligt vinklade (så kallade ”slanted pockets”), vilket bidrar till att kavajen visuellt förstärker intrycket av att bäraren har en smalare midja och ett bredare axelparti.

Vinkeln på ficklocken är något kraftifare än på många andra T.M. Lewinkavajer jag upplevt tidigare, vilket i mina ögon är bra då det ger tweedkavajen en mer välarbetad, snygg och genomtänkt framtoning. I motsats till raka, ganska intetsägande fickor. En biljettficka skulle komplettera kavajen mycket snyggt. Dock är plagget bra även utan den.

Kort sammanfattat tycker jag att de nya tweedkavajerna i T.M. Lewins casualsortiment är riktigt trevliga alternativ för priset i fråga. De passar som plagg i många sammanhang, och går lika bra ihop med ett par jeans, som till mer skräddade byxor. Kombinationsmöjligheterna och användningsområdena är många. Det ska bli spännande att se om de blir ett bestående inslag i utbudet, och om vi under kommade säsonger får se dem i andra tweedtyger.

Tweedkavajerna finns i två olika utföranden. Dels den variant jag har provat av grå svart herringbonevävd tweed, samt en ljust brunbeige kavaj som också försetts med ett diskret snyggt rutmönster. Du hittar dem här i T.M. Lewins webshop, under menyvalet ”Casual”.

Nedan, min egen tolkning av den grå tweedkavajen och ett av sätten att kombinera den med andra plagg. Efter bilderna ger jag en kort sammanfattning skriven på engelska, för våra internationella läsare.

Here, I will make a brief summary for our english visitors. Even though the blog can be translated via some Google translation service, I hope to be able give a somewhat more well put description of how I experienced T.M. Lewins tweed casual jackets. I hope you will bear with my written english.

First of all, I was happy to discover, that the cut was more fitted than the usual T.M. lewin slim fit jacket. I’ve had all my previous jackets from TML altered by my tailor, to give them a bit more drop, and to add some waist supression.

Being scandinavian, I guess I prefer my jackets a bit more fitted than the average english TML customer? Judging from the T.M. Lewin webshop collection images og the jackets, I gess that stylist would have given me a size 40R jacket.

I am usually a size 38R. The shoulder width is fine, but I have to have them adjusted as mentioned above. This Sackville Cut 38R fitted like a glove from the start. The sleeve length was also very well chosen, as it allowed a bit less than an inch of the shirt cuff to show.

The slanted pockets, whos angle is a bit steeper than on my earlier experiences T.M. Lewin designs, add a more slender silouette to the wearer of the jacket. It enhances the illuson of a slimmer waist and wider shoulders.

To give the jacket an even more rakish touch, I would make the collar half an inch wider to balance the lapel width better, and give the lapel an overall bolder look. I would then raise the gorget about an inch, and add a ticket pocket as a final touch.

Features I would like to find on a future, chocolate brown, subtle darker prince of Wales checked T.M. Lewin casual jacket, with thin dimmed lines of rusty orange and dark blue woven into it.

I think the current T.M. Lewin casual tweed jackets are good value for the money spent. A contemporary cut, that still stays within the boundaries of a timeless garment. You can find them here, under the menu ”Casual”.

Det här inlägget postades i Stil. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till TDC kikar närmare på T.M. Lewin Tweed

 1. SL skriver:

  Ser ut att sitta bra och bra information.

  Men 38/48 med dem måtten?
  Ser att du på den engelska delen nämner 40/50 som storlek.
  Du har mao inga problem att klar bröstmåttet på en 38/48? Har själv liknande mått som dig och ett bröstmått på 100cm och på de flesta tillverkare blir 48 lite för tight över bröstet och även axlarna. En 50:a som sys in i midhan brukar bli bäst.

 2. axa skriver:

  Tack för recensionen.
  Har själv sneglat på dessa.

  Dock funderar jag på hur ovan modell står sig mot C Tyrwhitts tweedkavajer?

  • Archibald skriver:

   Att döma av det jag upplevt av CT, så skulle jag säga att känns ganska jämnlika.

   • axa skriver:

    Tack.

    Även ifråga om det figurnära snittet? Tänker närmast jämfört med Tyrwhitts Tailored fit…

   • Archibald skriver:

    Jag äger bara CT-kavajer av deras modell Black Label, men har provat en av Flördegs skräddarändrade tailored fit kavajer. I båda fallen skulle jag säga att TMLs Sackville Cut är mer figurnära.

 3. Gustav skriver:

  Tack för bra inlägg!

  Det är bara att gratulera att TML har en kollektion som passar svenska kroppar!

 4. Woodsie skriver:

  En kavaj som mycket väl skulle göra sig i min samling får se om ett köp hamnar på listan över att göra saker.

  Är dock något avvaktande till kombinationen slips ihop med jeans (sätter jag igång en hätsk debatt här måhända?).

  I övrigt en mycket smakfull kombination.

 5. HeKj skriver:

  Fick också nämnda kavaj med dhl förra veckan. Instämmer i recensionen (åtminstone de delar jag begriper mig på). Mycket nöjd. Strl 46 (36) utifall någon vill ställa närgångna frågor. Tackar bloggen för tipset!

 6. Andy skriver:

  Snygg! Också sugen på den. Jag tycker dock att den verkar lite väl lång, eller är jag ute och cyklar?

  • Archibald skriver:

   Om du tycker kavajen verkar lång, så tycker du troligtvis att den verkar vara lång 🙂

   Kavajen är helt klart längre än vad som är akuellt i rådande mode (vilket brukar vara runt 75cm från kragens överkant till plaggets nederkant), men den är fortfarande kortare än vad den inbitne fundamentaliset skulle kalla ”klassisk längd” (runt 79cm) 😉 Jag har inte tagit måttet, men kan återkomma med det senare.

   Sen har kavajen många fördelaktigt placerade detaljer som gör att den trots en något kortare längd, ändå inte ser så krypt midjekort ut som många andra kavajer av samma längd tyvärr tenderar att göra.

   Knapparna sitter exempelvis aningen längre ned än vad de gör på många andra kavajer den här hösten. Det bidrar till att knäppningen hamnar i höjd med den smalare naturliga midjan (istället för en bit upp på bröstkorgen), vilket i sin tur gör att plagget upplevs aningen längre då skillnaden mellan bredd och längd blir större.

 7. Rearden skriver:

  Största problemet jag har är att bestämma sig för grå eller brun!

  Ser dessutom på deras hemsida att det nu står ”floating chest piece” vilket de verkar ha lagt till eller har jag bara missat det innan.

  • Archibald skriver:

   ”Floating chest piece”, är mest marketing mumbo jumbo 🙂 Buzzwords för att locka kunder att tro att kavajer är något utöver det vanliga. Det finns egentligen inte en enda fodrad kavaj som Inte har en floating chest piece 😉 Det är en obligatorisk komponent för att kavajbröstet ska behålla sin form.

   Det du bör generellt hålla utkik efter är ”Half Canvas”, vilket antyder sytt mellanlägg.

   Med ovan sagt, är tweedklavajerna fortfarande riktigt bra köp i mitt tycke. Tweedtyget är lagom grovt och så där trevligt ullsträvt, men ändå smidigt och följsamt då det inte är av de tjockaste vävtyperna. Tyget i sig ger kavajen god stadga, i kombination med ett väldigt bra snitt.

   Gällande brunt eller grått, känner jag att den grå är mer lättanvänd, och fungerar till fler olika byxor/färger, medan den bruna har ett diskret rutmönster som i mina ögon gör den mer speciell/snygg/dandybetonad.

   Men också mer svårburen. Förhoppningsvis någon form av hjälp till ditt beslutsfattande? 🙂

   • Rearden skriver:

    Tack för input! Var definitivt till hjälp i beslutsprocessen 🙂

    Då fick man lära sig något idag med, alltid glädjande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s