Kostym till vardags

Jag får många frågor om att bära kostym ofta till vardags. Hur får man det att sticka ut något mindre? Hur får man det att kännas mer avslappnat? Och så vidare. Jag brukar, som i så många andra fall, säga att det i slutändan bottnar i hur väl man trivs i kläderna man bär.

Samtidigt finns det några saker som kan underlätta, och vara värda att prova. Valet av färg, mönster och kombinationer av olika material gör mycket av helhetsintrycket och känslan.

Det finns egentligen ett ändlöst antal tips att ge i sammanhanget vardagskostym. Hur mönstrat är ”mindre formellt” än enfärgat, hur mörkbruna skor är ”mindre formella” än svart osv. osv. Jag tänkte försöka begränsa resonemanget nedan till en hyfsat kort och greppbar sammanställning, med en kort förklaring till de val jag gjort.

Kostymmässigt är det i första hand ofta lättare att avslappnat bära upp en något ljusare färg. Jag tycker ofta att den kan handla om ganska små nyansskillnader mellan en mörkgrå kostym som känns ganska formell, och en grå kostym som känns mer avslappnat vardagsbetonad. Kostymen nedan skulle jag vilja kalla mellangrå. En av de absolut mest mångsidiga kostymfärgerna, som passar såväl till vardags, som på bröllopsgästen.

Nästa tanke om vardagskostymen är skjortan du bär till. Den vita skjortan ger åter det hela en mer formell framtoning. Kontrasten blir starkare mot den mörkare kostymfärgen. Här är återigen den ljusblå skjortan ett väldigt bra alternativ. Ljust lavendelfärgade skjortor är en alltför sällsynt och underskattad skjortfärg, som passar riktigt bra till såväl grå som blå kostymer.

Skjortan på bilderna av min egen blandning nedan har också ett mycket litet hundtandsmönster i ljusblått och vitt. Ett bra alternativ för att ge aningen mer liv till en enfärgad kostym. Skjortor med mönster av glesa tunna vita ränder är också ofta ett bra alternativ om man vill ha en mönstrad skjorta. Tydligare och mer framträdande skjortmönster ställer större krav på slipskombinationen, och höjer svårighetsgraden.

Gällande accessoarerna du bär till den emr diskreta vardagskostymen, finns det säkert lika många åsikter som kostymbärare. Återigen blir mitt råd dock att följa rådet om att tona ned de färgmässiga kontrasterna. Slipsar av grövre ullmaterial tenderar också att ge ett mindre festligt intryck, i jämförelse med en vanlig sidenslips.

Håll färgen på näsduken något mörkare än kostymen i linje med samma resonemang. En enkel vit näsduk med diskret vikning kan också vara en snygg detalj. Den sticker dock i mitt tycke ut avsevärt mycket mer än en näsduk som går mer ton i ton med kostymfärgen, och kräver därmed lite mer av bäraren. Ha också i åtanke att oavsett vad du väljer, slänger du på dig en accessoar som många i din omvärld ofta bara ser vid bröllop och andra festligheter.

Skovalet påverkar också intrycket av kostymen i stor utsträckning. Mörkt bruna skor följer det färgmässiga resonemanget om mjukare kontraster, och gör sig väldigt bra till blå och grå kostymer. En enkel slät cap toe-modell är för det mesta ett lättburet och bra val i en vaardaglig kostymkombination. Jag tycker själv mycket om modeller med olika grader av broguemönster. Det lättar upp intrycket något, och är helt enkelt förbaskat snyggt.

Till min egen klädsel nedan, använde jag dock en svart mollskinnsrock som ytterplagg. Därav föll skovalet på ett par svarta longwings.

Valet av kavajlängd kan också vara något att överväga. I många fall kan en något kortare kavajlängd kännas mer ledig när man bär en hel kostym, och inte är helt van att göra det. Man får helt enkelt prova sig fram. Kavajen på bilderna i inlägget har en mer klassisk full längd.

Kort sammanfattat: Sträva efter en helhet med mjukare kontraster, smakfullt valda diskreta inslag av mönster, och ta vara på vardagselegansen i accessoarer av uppruggade ullmaterial. Till sist är det också bra att komma ihåg att alltid komplettera sin kostym med en prestigelös och avslappnad attityd. Oavsett hur bra matchningen av valen är, faller det platt om du plötsligt förvandlas till ”en man i kostym” 😉

Det här inlägget postades i Inspiration, Livsstil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

59 kommentarer till Kostym till vardags

 1. Brummel skriver:

  Först kritik: Själv tycker jag att svarta long wings är svårburna. Jag bär helst svarta skor endast till kostym och jag tycker att long wings ser lite klumpigt ut.
  Sedan beröm: Jag gillar temat. Att avdramatisera kostbärandet är något vi all bör eftersträva. Kostymen ser oklanderlig ut.

  • Archibald skriver:

   För egen del är just den grövre skomodellen en avsiktlig del i helheten 🙂

   • Brummel skriver:

    Ett par oxblodsfärgade eller mörkbruna halvbrogues i nättare utförande hade i mitt tycke fungerat fint utan att för den skull se allt för formella ut.

    //Brummel

 2. Snogge skriver:

  Bra skrivet! För egen del känns lila nyanser lite för mycket ”student” men det kan säkert kopplas till gamla synder.

 3. Lord Sidcup skriver:

  Vist skrivet och stiligt kombinerat! Min personliga aversion mot brogues lägger jag åt sidan och håller i stället med om allt du säger om mörkbrunt.

  Min aversion mot bourgognefärgen lägger jag, à propos her Brummel, också åt sidan, och ger i stället poäng för användandet av ordet ”oxblodsfärgad”, som är underskattat. Halvbrogues kan dessutom även jag gilla.

  Lavendel, särskilt riktigt ljus sådan, är en excellent skjortfärg, liksom den besläktade ljusrosa. Den avbildade ovan faller egentligen bara på min, högst personliga, aversion mot full spread-kragen. Ljusblått kan vara snyggt, men kan också kännas lite okreativt och dra åt denimhållet i värsta fall.

  Det mesta kan se snyggt ut i rätt kombination. I fel kombination blir det lätt fel. Förra veckan hade jag det föga avundsvärda nöjet att se en man vid Brommaplan, klädd i en av de nuförtiden mycket populära svarta begravningskostymerna. En svart kostym behöver inte vara fel, även om jag personligen tycker att det är lite fantasilöst i en tid då alla tydligen ska bära just den som mörk kostym. Den här hade ganska kort kavaj, och det KAN ju fungera också. Men tillsammans med en oknäppt kontrastsskjorta, och fula, bruna slip-ons från Ecco, blev intrycket ögonbedövande.

  Ingen av detaljerna var i sig direktdödande, men kombinationen blev förödande. Så: Tänk, matcha, var subtil och lägg inte lök på laxen.

  Ovannämnda skor hittade jag, för övrigt på Eccos hemsida. Tro mig, de såg betydligt mindre smickrande ut i verkligheten. Framdelen av ovansidan sitter ihop med bak-/nederdelen med stretchtyg, vilket ger en slags dragspelseffekt.
  http://shopeu.ecco.com/se/sv/ecco/new-jersey_444227/929460?navId=207

  • w00ster skriver:

   Har jag missuppfattat läget om jag säger att det finns en allmän aversion mot slip-ons bland TDCs läsare? Jag bär gärna svarta slip-ons till kostym, eftersom de kan vara, vad man lite diffust kan kalla, ”stilrena”, informella och bekväma – därtill ofta lite billigare.

   Personligen tycker jag slip-ons, i nästan alla lägen, är snyggare än loafers.

   • Mästaren skriver:

    Inte skoja sådär nu!

   • Lord Sidcup skriver:

    wOOster: Jag har inget emot slip-ons i rätt sammanhang. Och hade de de varit svarta. och av en bättre modell, så hade det inte varit en clownfars i alla fall – särskilt inte med en bättre skjorta.

    De skor jag använder mest är, faktiskt, i praktiken slip-ons. Det är väldigt praktiskt och går bra till helt infomell vardagsklädsel.

 4. Parre skriver:

  Själv så brukar jag välja annat än skjortor till kostymen om jag vill avdramatisera. Det kan vara en Pike eller bara en supertunn tee. Sen kör jag ibland en dunväst utanpå min kavaj eller en tjock stickad tröja innanför istället för trenchcoat. Skor kör jag alltid boots eller sneakers i matchande färger för att dra bort uppmärksamheten från själva kostymen. Jag köra aldrig så kallade finskor/sälj dojjor eftersom de ser alla lika tråkiga ut. Sen försöker jag även att undvika svarta kostymer mellan vår-höst och kör i princip alla andra färger inkl vit kostym 🙂 Vintern känns mer som svart dock. 🙂

 5. Anton skriver:

  Hej!
  Jag är ska köpa min första kostym snart och tänkte därför be er om lite hjälp. Har läst det ni skrivit om köp av första kostym och kostym till student då jag även tänkt att kunna använda den som kostym under min student till sommaren.
  Jag har försökt hitta det kostymer ni har länkat till men det verkar som att det är borta ur sortimentet..
  Så nu till frågan, har ni något bra tips på vart jag kan köpa en bra kostym, gärna mörkblå/navy?
  och till ett rimligt pris då jag är student…

  Tack för en väldigt bra och välskriven hemsida!

  // Anton

  • Archibald skriver:

   Sällsynt bra timing där Anton. Du ska antingen köpa den här kostymen, för att få aningen bredare slag. Tyvärr är dock även bycorna aningen vidare.

   Alternativt den här kostymen för en mer slimmad siluett, dock aningen smalare slag, men riktigt trevligt skurna byxor. Och du ska köpa den nu, för det här studiebidraget, för det är sällan de är så här prisvärda.

   Det är svårt att hitta mer marinblå kostym för pengarna än så här.

   Är dy en ren stl 48, ska du ha en kavaj i 38R, byxorna säljs efter midjestorlek i tum, där du kan gå efter samma mått som när du köper jeans. Förutsatt att du inte bär jeansen nedhasade, gangsta style, utan sittandes normalt i midjan 😉

   • Anton skriver:

    Tack för svar!
    Vill du skriva en ny länk till den för en mer slimmad siluett? verkar inte som att den kom med!
    // Anton

   • Archibald skriver:

    Här, men den verkar nu bara finnas kvar i större storlekar. De försvinner snabbt när priset är bra. Här är en översikt av hela utbudet. Den här varianten har ett mycket diskret rutmönster, och ett smalt snitt. Finns ännu i UK stl 39 (motsvarar en svenskt stl. 49).

 6. Gustav skriver:

  Det viktigaste rådet är nog att man ska trivas och känna sig bekväm i det man har.

  Att känna sig utklädd eller klädd för bröllop är ju inte vad man vill uppnå… Ett tips kan vara att börja stegvis, dvs. att ha kostym men skippa slipsen och näsduken, eller att bara köra med näsduk. Alternativ kavaj och uddabyxa. Stegvis kommer det kännas bättre (hoppas jag).

  • Mästaren skriver:

   Nej! inte ta skjorta kostym näsduk för att skippa slipsen fel fel fel !!!
   Om man inte tar fluga då istället alltså

   • Lord Sidcup skriver:

    Instämmer! Att köra uddakavaj utan adekvat kravatt är helt okej, men kostymen blir bara…blaha. Det ska vara en nivåskillnad mellan uddakavaj och kostym.

 7. Andreas skriver:

  Bra och vettiga råd Archibald! Håller med på alla punkter.

  Du nämnde det i förbifarten men jag personligen anser nog att just materialet är den viktigaste aspekten när det kommer till att ”avdramatisera” kostymen. En flanellkostym i mellan eller mörkgrått är så otroligt mycket lättare att bära upp än motsvarande kostym i s150 ull.

  Samma sak gäller bomulls eller linnekostymen under sommaren som utan problem kan vara mörkblå men ändå ger ett ledigare intryck pga den grövre strukturen i tyget. Av samma anledning passar dessa material betydligt bättre om man vill bryta upp kostymen i uddakavaj och byxor.

  Andra detaljer som är viktiga oavsett om det rör sig om en ledig eller formell stil är att hålla skorna i ungefär samma ton som kostymen. Hur snyggt det än är med ljusbruna eller cognacsbruna skor så blir kontrasten mot mörkblått/grått ofta väldigt hård. Kastanjebrunt, espresso eller oxblod är bra alternativ till en mörkare kostym oavsett formella krav. En ljus kostym passar däremot utmärkt med en mellanbrun eller ljusare sko.

  Den sista men kanske enklaste detaljen för att ta ner formaliteten under höst/vinter är att kombinera kostymen med en elegant halsduk och mössa i finare ullkvalitet som t ex kashmir eller merino samt ett par bättre skinnhandskar.

  • Algy skriver:

   Nej nej, aldrig mössa till kostym! A-l-d-r-i-g!

   • Lord Sidcup skriver:

    Teknisk sett har man väl mössa till rocken man har över kostymen. Är det -20 grader, så ska man givetvis inte vara snobbig på den här punkten.

    Är det inte minusgrader och man inte behöver vistas utomhus någon längre stund, så har du helt rätt.

   • Algy skriver:

    Tyvärr, det är bara att bita ihop. Aldrig mössa till vuxen klädsel.

   • Lord Sidcup skriver:

    Algy: Det var det barnsligaste jag hört på länge. Kläder ska vara funktionella först och främst. Stilmasochism är till för fjortisar.

   • Algy skriver:

    Dumheter. Skulle funktion gå före stil, klass och form skulle den här bloggen inte finnas. För egen del skulle jag aldrig sätta på mig en (svälj) mössa till en snygg rock och engelska skor. Gärna en tweedkeps (eller en hatt, men kepsen är varmare) för att hindra värmen från att försvinna allt för mycket. Men jag fryser hellre lite om öronen än att ta på mig en mössa till ovan nämnda klädsel – jag tycker helt enkelt att det ser för j-vla fånigt ut.

    Sedan kan du slänga ur dig fjortisanklagelser bäst du vill. Form går före funktion varje dag i veckan i min bok.

   • Algy skriver:

    Hehe, jag kände plötsligt att detta kan rendera en lite lustig diskussion.

    ”Algernon Montgomery Lacey: mössornas belackare och den svarta skjortans försvarare.” Eller något ditåt.

   • Herr Hjul skriver:

    Svartskjorta, är min herre möjligen Latino?

   • Algy skriver:

    Nej. Fascist.

   • Lord Sidcup skriver:

    Algy: Om du kallar 20 minusgrader för ”lite kallt”, så beundrar jag din stoicism. Personligen föredrar jag dock att slippa förfrysningsskador. Det beror antagligen på att jag, som icke-fascist, är lite klemig och bortskämd – och inte förstår det storslagna i frivillig evolutionär selektion. 😉

    Jag utgår från att du, liksom en annan debattör här på bloggen, är en sådan person som utför kroppsarbete och sport uppklädd i linnekostym. För simning kan jag rekommendera jackett, sidenväst och grå cylinderhatt, tillsammans med ett par högglansputsade, helskurna oxfords i kalvskinn.

    Funktion får ju ALDRIG gå före stil…;-)

   • Algy skriver:

    Kära Spode,

    Du vet lika väl som jag att det icke är förenligt med stil och klass att klä sig efter blott funktion. Hur skulle det se ut? Helly Hansen-fleece (även kallad Hällesåkersblazer) över en Canada Goose-jacka, fodrade termobyxor och rejäla kängor är funktionellt som tusan när det är kallt. Det fungerar säkert bra med mössa till det också. Men elegant är det förstås inte.

    Personligen anser jag som sagt att mössa är så fult att det aldrig passar sig till en i övrigt formell klädsel. Det har ingenting med cylinderhattar och simning att göra. Dessutom är det inte speciellt stiligt att simma i en våt jackett. Däremot i en baddräkt för herrar, som jag faktiskt tänkt inhandla inför nästa säsong.

    Lev väl,

    //Algy

   • Lord Sidcup skriver:

    Algy: Jag sa inte ”blott” funktion. Jag sa att funktionen ska gå först, det vill säga man ska inte plågas av det man bär. -20 grader är helt enkelt över gränsen. Mer än så är det inte.

   • Björn skriver:

    Skönast är det när form och funktion förenas. En rysk björnskinnsmössa kan nog se väl så elegant ut som en blottad hjässa till rätt överrock. Men jag förmodar att herr Algy aldrig bär överrock utanpå kostymen, oavsett hur kallt det blir.

   • Algy skriver:

    Nu är ni ute på djupt vatten, mina herrar. Jag skrev att form alltid går före funktion i min bok. Ingenting annat. Varför detta skulle innebära att jag inte skulle kunna bära överrock förstår jag inte. Det är inget fel på det, det är mössa som är ett eländigt alternativ. Om ni läser ovan kan ni också se att jag på intet sätt förespråkar bart huvud vid minusgrader.

    Det är mösshelvetet som är problemet, så att säga.

    Jag upprepar: funktion ska inte gå först, då blir det fult. En kombination av funktion och form är förstås det bästa. Men måste man välja (vill man vara elegant) blir det helt enkelt (och återigen) form före funktion. As simple as that. Det har ingenting med blöta cylindrar eller kostym vid sport eller något annat att göra.

  • Archibald skriver:

   Bra kompletteringar där! Flanell är ett svårslaget bra material i en ledigare kostym. En spännande reflektion nedåt i tråden, är utvecklingen av attityden till svarta skor 🙂

   Tidigare ansågs valet brunt till grått nästintill djärvt och nyskapande, och svart som standard. Idag har det bruna nått en sån bredd, att de svarta alternativen istället ofta avfärdas. Jag har snarare börjat hitta tillbaka till de svarta, och har minst ett par till på den kommande inköpslistan.

   Tanken är ev. ett par svarta db-monks. Till grå kostym, men framför allt som dressad kontrast slitna svarta jeans, grov mörk kavaj och Zegnarocken, du minns. Lite enligt samma resonemang som jag även fortsättningsvis glatt känner ett mått av rock’n roll i ett par grova longwings till en tygässigt lättare kostym, ihopknutet av den grövre slipsen 😉

 8. Oswald skriver:

  Slip-ons, sneakers, dunväst, t-shirt? Har ni stora dykarur i metall också?

  PS. Det heter skor inte dojjor.

  //Oswald

  • Andreas skriver:

   Att klaga på dykarklockor i metall till kostym är nog ingen strid du vinner i Sverige…
   Kan hålla med dig till fullo att det är ofta snyggare med ett elegant kostymur eller åtminstone klocka med läder/reptilband men samtidigt gör detta att man konstigt nog kan sticka ut i mängden av kostymbärande herrar med något så diskret som en Reverso på strutsband eller kostymklocka i guld på 35mm.

  • Alistair skriver:

   Skall man ha armbandsur utförda i andra material än metall blir utbudet synnerligen begränsat. Risken finns att det udda materialet passar sämre in i miljö/sammanhang. En Swatch i plast är väl det närmaste jag kommer att tänka på men jag har sett ur utförda i trä och keramiska material också. Tissot hade nån variant i sten (!) på 80-90-talet. Skall det vara en Swatch så möjligen en svart sådan men då utnyttjar man inte potentialen i ett snyggt armbandsur på bästa sätt enligt mitt förmenande.

   ”Stora” dykarur i metall har dock fungerat väl till kostym och smoking ända sedan 50-talet (även om jag personligen föredrar ett tunnare ur i någon form av metall med läderband till smoking).

   [IMG]http://i560.photobucket.com/albums/ss45/Sigurdhelge/1965-Rolex-Submariner-Ad-759×1024.jpg[/IMG]

   MVH
   ~Alistair

 9. Andreas skriver:

  Kombinationen loafers, munkskor eller grövre brogues till kostym kan också vara snyggt men då bör det även vara en kostym i grövre, ledigare material.

 10. Snogge skriver:

  Kan någon vänlig själ förklara fenomenet ”strumplöst”? Har väldigt svårt att acceptera detta oavsett temperatur och typ av byxor. På stranden, möjligen.

 11. alisterg skriver:

  Håller absolut med om att skjorta i diskret lavendelfärg är underskattat, sen hade jag precis som andra av kommenterarna här inte valt ett par svarta longwings till detta. Visst avdramatiserar det, men i mina ögon är det inte särskilt snyggt ihop med mellangrå kostym.

  För övrigt: Har nyligen startat en blogg om kvalitetsskor, som kanske kan intressera klientelet här. Bl.a. hittills en köpguide för Vass och lista på skomärken för under 2500.
  Adressen är: http://www.shoegazing.se

  • Snogge skriver:

   Trevligt! Bra lista över resonabelt prissatta skomärken! Väntar med spänning på nästa intervall 2500-5000kr.

  • Archibald skriver:

   Trevlig läsning och bra nivå i bloggen.

  • Mästaren skriver:

   Trevlig initiativ MEN varför måste man logga in på något konto för att kommentera.
   gör att du missar en del bra kommentarer ju! (försökte nyss men pallade inte hålla på och skaffa konto här och där…) Kass!

 12. alisterg skriver:

  Tack för både beröm och informationen om att kommenteringen var låst för inloggade. Hade jag inte förstått. Nu är det fixat och kommenteringen öppen för alla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s