Archibald sneglar på Italigente

Jag hintade tidigare i år om en kommande recension av Italigente. Att kalla följande inlägg för test vore missvisande, då erfarenheten blev kort och mycket begränsad. Det första kvalitetsmässiga intrycket var dock positivt och det vore synd och skam att inte skriva något om det alls.

Under vinterns tidiga rea beställde jag hem ett par av Italigentes svarta ”Orsole”. Jag befinner mig just nu i något av en formspråksmässig limbo gällande läster. Ena stunden vill jag ha bastant rundade tåpartier a’la Church’s Sahara. I nästa slankare läster, utan att de för den skull kan misstas för myggjagare. Jag behövde ett par neutrala svarta cap toe oxfords, och modellen Orsole såg ut att vara precis det jag sökte.

Tack vare bilder jag ser i många sammanhang, vill jag gång på gång äga skor som C&Js Hallam och diverse andra modeller baserade på deras läst nr. 348. Skorna ser oemotståndligt snygga ut, på andra. När jag dock ser dem i verkligheten, ter de sig mycket smalare och spetsigare än jag upplever dem på bild. Bara lite, men tillräckligt mycket för att osäkerheten ska avhålla mig från köp.

Den visuella upplevelsen blev något av densamma med Italigentes skor. Tåpartiet är bara lite för långsmalt, och spetsigt för min smak, som den ser ut idag skall tilläggas. Gillar du C&Js 348-läst, tror jag dock det finns stor chans att du trivs med Italigentes läster. Jag upplevde dem aningen mer långsmala än jag minns 348an (som jag dock inte äger något par av).

Dessutom vet jag att Olof Enckell, som är en av personerna bakom Italigente, pratade om att man i våras var i färd med att göra om lästerna något. Som jag upplevde saken, handlade det dock om att göra tån mer mejslad, är rundningen på de Orsole jag beställde.

Helhetsintrycket gav dock en ordentlig mersmak av Italigente. Allt ifrån den smakfulla inslagningen av postpaketet (jo, jag väger gärna in den i det hela), till skopåsarna och det lilla förföriskt trevliga skohornet som skickades med. Vidare gällande service och leverans, beställde jag skorna en sen fredag efermiddag, och hämtade ut dem från postombudet på måndagen.

Skorna i sig gav ett bastant (på ett bra sätt) och gediget intryck, trots det smäckra snittet och formspråket. Jag skrev i ett tidigare utkast av det här inlägget om en enkel sak som ljudet då skon landar på hallens klinkergolv. Det finns en tyngd, utan att känslan blir klumpig. Skon har stuns, utan att vara stel eller hård. Lästlädret har en övertygande, lockande ytfinish, utan att vara varken polerad eller rå i strukturen. Det blir nördigt, men har du någon gång fastnat för välsydda skor, tror jag du vet vad jag pratar om.

Lädersulan var av en nättare durksömskonstruktion och var ytbehandlad till en djupt mörkt brun ton. Ekgarvad? Hela uppbyggnaden av sulan bidrog starkt till den gedigna känslan av skon. Jag ska även tillägga att jag sällan haft på mig skor som suttit så skönt på foten. Trots en för stor storlek. Interiören var mycket välsydd, och passade troligtvis mina fötter mycket bra.

Storleksmässigt var Italigentes skor vid tillfället aningen stora i storlekarna. Jag beställde en stl. 44, vilken var för stor. Den korrekta storleken 43,5 var då tyvärr slut i lager. Rådet var att gå ner en halv storlek från din ordinarie, när du köper skor från Italigente.

Gällande lästlädret i sig, tog jag innan beställningen reda på lite mer fakta om varianten som sades användas till just skon Orsole. Materialet kallades ”traditional glazed leather”, vilket först fick mig att tänka på ytmässigt ”förbättrat” material. I själva verket handlade det istället om en tillverkningsmetod där lädret manglas mellan stålvalsar för att uppnå en mer kompakt struktur, med följande ytfinish.

Italigentes svar angående läderkvalitén löd mer ordangrant:

”We use a box calf leather from Ilcea called Betis, which has pure aniline finish. This is full grain and not corrected grain. Actually traditional glazed leather is a bit misleading term so we will change this shortly. Thank you for pointing this out!

If you want more information about the leather we use we recommend a visit to the website of tannery Ilce”.

Chuff äger ett par cap toes av mörkbrun mocka från Italigente. Även han har kostaterat den avlånga lästen, men är i övrigt väldigt nöjd.

Andreas Weinås visade också nyligen en bra bild på sina väl ingångna Firenze.

Jag hoppas att texten har gett någon form av hjälp för er som övervägt att investera i skor från Italigente. Vid ytterligare frågor om skorna, råder jag er att kontakta företaget. Antingen via mail, eller i kommentarer i deras trevliga blog. Det gjorde jag, och fick snabb respons. Trevlig helg på er alla!

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Archibald sneglar på Italigente

 1. Andreas skriver:

  Trevligt med en recension!

  Dock kan jag säga att skorna inte är tillverkade med Bäcksömskonstruktion utan snarare en variant av Durksöm som kallas Blake Rapid där man kombinerar fördelarna hos durksömmen och randsömmen och möjliggör omsulning och en nätt konstruktion.

  Bäcksöm är det som på engelska kallas ”Norvegese” och är en teknik som ger ett mycket robust intryck och användes från början till grövre kängor för de närmast vattentäta egenskaperna.

  Gillar själv italigente men det är verkligen svårt att jämföra dem med C&J..Det är som att jämföra en BMW med en Ferrari eller en Rolex med en Chopard…

  Välbyggda skor bägge två men ”kvalieteten” ligger i olika aspekter.

  • Archibald skriver:

   Tack för vägledningen gällande sulsömmen. Visste att den kallades Blake Rapid på engelska, men att Bäcksöm och Norweigian var samma sak hade jag sämre koll på.

   Skulle då kanske se aningen märkligt ut med bäcksöm på Italigentes smäckra läster, samtidigt som jag v.et att exv. Meermin har några trevliga varianter

   Jämförelsen med C&J gällde mest lästformen 🙂

 2. Andreas skriver:

  Helt sant! Just Norwegian är rätt mycket overkill enligt mig men vissa italienare som t ex Sutor Mantellassi gillar att stoltsera med kunskapen.

  Förstår hur du menar med jämförelsen i lästerna. Dock har frågan uppkommit många gånger tidigare och lär göra det igen. Menar att det är lättare att jämföra C&J med t ex Edward Green och Church’s som arbetar med samma typ av konstruktion även om den förstnämnda är klasser bättre.

  Formspråket är en annan viktig aspekt. När skorna håller så pass hög kvalitet är det mycket en fråga om vad man gillar rent estetiskt. Edward Greens mer konservativa eller G&G mer aggressiva formspråk.

  Vad som föredras i det här kommentarsfältet blir nog rätt lätt att lista ut 😄

 3. Herr Hjul skriver:

  Kul med en liten hint om vad Italigente erbjuder. Jag äger inget par, men är riktigt sugen. Jag är svag för tillverkare som lägger extra omsorg på helheten, snygg box samt ett litet läckert ferrarirött skohorn ger många plus i min bok.

 4. lano skriver:

  Italigente gör väldigt snygga och sköna skor. Jämfört med C&J är komforten betydligt bättre enligt mig, skon känns nästan formgjuten. Huruvida kvalitén är jämförbar eller ej, har jag inte tillräckliga belägg för ännu eftersom jag inte haft mina särskilt länge. Än så länge märker jag dock ingen skillnad i kvalitet.

  Dock blir det nog en rätt tuff match, C&J är ju förmodligen ett av de främsta fabrikaten i världen i sin prisklass…

 5. Desmond skriver:

  Vill inte vara trist språkpolis, men det heter faktiskt becksöm, med ”e”. Detta eftersom det sys (eller i alla fall förr syddes) med vad som brukar kallas ”beckad tråd”, eller becktråd (en historia i sig), en tråd som behandlats med beck, ett tjärliknande material, för att bli vattentåligt. Det har alltså inget med porlande bäckar att göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s