Studentguiden: Ifrån pojke till drönare i en radikal omvandling

Du är här nu. Dags att ta steget?

Kanske är det att en ny termin startat vid de högre utbildningarna. Kanske är det att löven börjar ändra färg. Kanske är det det nyvunna självförtroende som kommer av att bryta upp ifrån fadershemmet. Men en sak står klart, du vill släppa loss din inre drönare.

Du vill inte längre se ut som en pojke i jeans och t-shirt. Du vill inte längre gömma dig bakom lagom trendiga modekedjor. Du har fått nog av din garderob – inköpt på måfå när saker börjar bli slitna. Du vill inte längre klä dig mediokert och skyggt. Och framförallt saknar du förståelse för hipsters som tycker att ”ironisk twist” är en bättre mätare på vilka plagg man bör bära än skönhet.

Kanske har du insett den sanning som ligger i frasen ”kläderna gör mannen”. Kanske vill du fylla din värld med lite magi igen. Kanske drömmer du om att av dina nya kursare ska sluta kalla dig ”han den blonda i Saras seminariegrupp” och istället kalla dig ”han som klär sig så snyggt”.

Du har bestämt dig. Radikal förändring behövs och den behövs nu. TDC hör dig, vi ser dig, vi är här för att hjälpa dig.

Vi förstår dig. Du är ung, du är rastlös. Du vill ha allt nu. Det är helt okej, men en sådan förändring är inte helt gratis. Vi kan inte trolla med knäna. Vill du ha omedelbar förändring får du hosta upp dina sommarjobbspengar… Det är lugnt du behöver inte en ny dator i alla fall.

Du ska strax få några tips på vad du behöver köpa. Men innan dess låt oss titta närmare på utgångspunkterna.

 1. Du är student – du badar inte i pengar. Check.
 2. Du är inte expert på att matcha färger och mönster. Du vill bli men är det inte idag. Check.
 3. Inga konstigheter. Du behöver en stabil garderob som håller fram till sommaren. Check.
 4. Du vill inte bara klä dig bra. Du vill klä dig bäst. Check.

Det egna sättet att på en begränsad budget uppnå dessa mål är att jobba med ett begränsat antal signaturplagg som du vårdar och lär dig bära med självklarhet. Vilka plagg ska de då vara, hur ser det ut och var får du tag på dem?

En mörkblå kavaj utöver det vanliga

De flesta välklädda män jag känner har en signaturkavaj de bär ofta. Inte för att de inte har en stor garderob utan för att blazern av olika skäl blivit en favorit. Den som bär ett signaturplagg på detta sätt kommer efter ett tag märka att vänner och bekanta snart börjar se kavajen som en naturlig del av vem du är. Att lägga extra kraft på att hitta rätt kavaj är därför viktigt.

Eftersom målet är att hitta en kavaj som lyfter dig över de vanliga nivån är detaljerna de viktigast att tänka på. Denna mörkblå blazer ifrån NN.07 är ett typiskt exempel på en sådan kavaj.

Med ett filtat tyg får kavajen en intresseväckande struktur. En aspekt som inte får underskattas. De flesta som börjar sin bana mot en bättre klädstil fokuserar mycket på färger och mönster men diskret elegans ligger ofta i valet av material. De utanpåliggande fickorna bidrar till att ge bilden av blazerns som ett plagg noga utvalt för att vara något annat än en avhungen kostymkavajen. Ett intryck som förstärks av de bruna kontrastknapparna. Detta samtidigt som det inte finns något direkt vräkigt eller skrikande över blazer. Sportigt? Ja. Ungdomligt? Ja. Men inte vulgär.

Fyra stycken skjortor ifrån T.M. Lewin

T.M Lewin är en av flera brittiska skjorttillverkare som erbjuder bra skjortor till fantastiska priser jämfört med den svenska marknaden. TML har den fördelen att de har ett bra utbud av smalt skurna skjortor som passar svenska studentkroppar väl.

De skjortorna du bör leta efter ska vara diskreta och enkla för att istället låta din signaturkavaj ta sin plats. Enkelmanschett är här absolut att föredra.

De bästa skjortfärgerna, som i det närmaste är omöjliga att felmatcha, är vitt och ljusblått. Jag skulle rekommendera att köpa två skjortor i varje färg – en vardera i twill och poplin. Samma regel gäller här om att låta material tala istället för starka färger eller mönster.

Fyra stycken slipsar ifrån Erik Vilhelm

Bärandet av slips (eller fluga) är det som skiljer ängsliga personer ifrån fullfjädrade drönare. Slipsen knyter ihop den klädsel, ger den stil och färg. Enligt min mening är slipsen det bästa verktyget en drönare har att variera sin garderob på ett billigt och smakfullt sätt.

Det är svårt för mig att inte rekommendera slipsar ifrån Erik Vilhelm eftersom jag tagit fram dem själv och de har den bredd färger och mönster som jag personligen anser passar en student. Slipsar i likartad still finns dock även att köpa ifrån företag som Ralph Lauren, Morris, Gant och SmartTurnout.

Två par mollskinsbyxor ifrån Charles Tyrwhitt

Dessa byxor är liksom din signaturkavaj det som lyfter din klädsel till den högre ligan du vill spela i. Mollskin är varmt, slitstarkt och har en vacker tygstruktur. Perfekta byxor för de kallare månaderna i Sverige. Men liksom många plagg i ”annorlunda material” är de okända för gemene man och svåra att hitta i en vanlig butikskedja.

I blått och ljusbrunt är de omöjliga att felmatcha med några av plaggen ovan och är diskreta nog att låta andra plagg tala för sig självt.

Ett par läderskor ifrån Herring Shoes

Skor – en av få saker kvinnliga fashionistas och välklädda män har ett gemensamt intresse av. Du behöver ett ordentligt par i som du kan vårda och ta hand om under det kommande året. Vilket är anledningen till att du behöver köpa ett par i ordentligt läder. Kendal ifrån Herring shoes är lite grövre i modellen och lädret samt har en gummisula som skyddar dem ifrån lättare regn och snö.

Brougen och läderstrukturen passar väl ihop med övriga klädseln och fungerar fram till och med sommaren. Söker du efter att par billigare skor välj då ett liknande par i brun mocka. Mocka är slitstarkt och lättvårdat och kan därtill produceras i en bra kvalitet till en betydligt billigare penning än vanligt ”blankläder”.

Där har du din shoppningslista. Slutsumman blir omkring 8000 kr. Några frågor?

Kommer jag inte känna mig fånig av att gå ”all in”?

Ja, den första veckan kommer du kanske känna dig lite obekväm. Efter det kommer ditt medvetande ställa om och du kommer känna dig naken om du bara har på dig en t-shirt. Alla komplimanger du kommer få på din klädsel kommer göra övergången lättare än du tror.

Klarar jag mig verkligen på så här lite kläder?

Ja, det gör du. Det är tyvärr vanligt idag att människor tror att välkläddhet handlar om att ha en enorm garderob. Så är det inte.  Många som är välklädda har en stor garderob som ett resultat av deras klädintresset men det är inte nödvändigt för dem. Om du upprätthåller en ordentlig cirkulation av byxor, slipsar och skjortor har du utan besvär flertalet snygga kombinationer att använda dig av.

Tvärtom emot hur många tänker är det vanligt att människor har en garderob fullproppad med kläder men trots detta ofta upplever att de inte har några plagg ”känns rätt”. Ett resultat av att de tänkt kvantitet istället för kvalitet och gjort sina inköp impulsartat istället för planerat.

Kommer kläderna att hålla?

Ja, det kommer de att göra ifall du tar hand om dem. Om du avsätter någon timmar varje helg till att tvätta skjortorna (30%, pulvertvättmedel, inget sköljmedel) och byxorna (enligt tvättinstruktion) samt puts skorna med riktig puts (låt skorna vila med skoblock i varje natt) och borsta av kavajen med klädborste så kommer plaggen att hålla. Längre tid än 30-60 minuter tar det inte och arbetet är ofta väldigt meditativt.

Men jag vill ju ha på mig boating blazers och POW-mönstrade skjortor?

Toppen -Välkommen i klubben! Den dagen du har skaffat dig en bas att stå på som du kan använda till vardags.

Det här inlägget postades i Stil, Stilråd och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

57 kommentarer till Studentguiden: Ifrån pojke till drönare i en radikal omvandling

 1. Gussie skriver:

  För att hjälpa huggande studenter på vägen erbjuder Erik Vilhelm en studentrabatt: Student som hör av sig till info@erikvilhelm.se och refererar till detta inlägg får 25% rabatt på slipsar och manschettknappar hos Erik Vilhelm vid köp av minst två varor.

 2. Mycroft skriver:

  Mycket bra inlägg! Det är alltid trevligt med lite mer ingående guider. Det här är dessuto ett mycket nobelt syfte! Dock undrar jag om man verkligen vill ha en kavaj med polyester? Min uppfattning är att kavajer helst bör vara av naturmaterial. Nu inser jag det antagligen bara var ett exempel i inlägget, men ändå. Det lär säkert bli en hel del diskussioner angående vissa av förslagen, men det överlåter jag åt andra (för tillfället… 😉 ).

  Och min vana trogen så måste jag uppmärksamma det utmärkta musikvalet.

  • Gussie skriver:

   Jag hade gärna rekommenderat ett kavaj i rent naturmaterial, men jag hade svårt att hitta en i samma stil och material som inte låg i en helt annan prisnivå. Studenter har en budget som tvingar dem att göra kompromisser. Att acceptera lite polyester kanske är en sådan (Herregud skrev jag just det där!).

   • ludvignilsenfalck skriver:

    Två okonstruerade helt i naturmaterial för drygt 1000 kr. Har den enkelknäppta själv och är mer än nöjd med den.
    http://www.zalando.se/rene-lezard-kavajer-blatt-re122g00b-503.html
    http://www.zalando.se/rene-lezard-kavajer-blatt-re122g00c-501.html

   • Teo skriver:

    Den enkelknäppta kavajen från Zalando ser oroväckande kort ut? Hur är det i längden?

   • Andreas skriver:

    Skulle vara intressant att höra vad du anser är den största nackdelen med att tillverka kavajer med innehåll av syntet- och reginatfiber framför endast naturfiber?

    Förklara gärna då det vore intressant att höra…

   • Gussie skriver:

    Min negativa syn på polyester gäller framförallt ”hygienfrågor”. Jag känner väl till att man kan producera syntetmaterial av olika kvalitet men min erfarenhet är att polyesterkavajer är svårare att hålla fräscha. De vädrar inte ut lika bra som ullkavajer och saknar ullens ”självrengörande” tendens vilket gör att lukt lättare sätter sig i polyester. Jag tycker mig även notera att smuts lättare fäster på polyester och är svårare att borsta bort.

    Polyester åldras inte heller särskilt väl och verkar bli ”hårt” med tiden vilket påverkar bland annat fallet i plaggen.

    Hur ser du på frågan Andreas?

 3. David skriver:

  Bra guide! Men det måste väl ändå finnas ett bättre alternativ än kavajen från nn07, är den inte ganska dyr i förhållande till kvalité?

 4. Johan H skriver:

  Riktigt bra skrivet, kanske lite pompöst, men goda råd och med en bra budget. Något som saknas och som faktiskt alltid varit ett tomt hörn i min garderob är bra ytterkläder till kavaj och till vårt klimat.

  • Gussie skriver:

   Heller pompös än tråkig 😉

   Hur tänker du kring ytterplagg Johan? Rejäla överrockar i ull finns det väl gott om i Sverige? Eller missar jag något?

   Vill du ha något lite speciellt kan Booksters (http://www.tweed-jacket.com/) leverera det.

   • styggavargen skriver:

    Rejäla överrockar är ju för folk som inte behöver förflytta sig så mycket. Personligen cyklar jag året om och då är det rätt bökigt att köra den stor ullrocken, men även när man åker kollektivt tycker jag det är omständligt med sådana, mycket på grund av de stora temperatur skillnaderna man hela tiden utsätts för . Men det kan ju även vara så att det är jag som är petig helt enkelt

   • Gussie skriver:

    hmmm… har inga spontana förslag. Temperaturskillnaden kommer du ju inte ifrån ifall du vill ha en rock som står emot februarikylan.

    Det du kan jobba på är att ha fler lager och en tunn covert coat överst som skydd mot regn/snö. Den bör inte vara för bökig att cykla runt i och kan lätt tas av i kollektivtrafiken.

   • Alistair skriver:

    En vaxad Barbour-rock (med löstagbart tilläggsfoder) passar väl utmärkt för höst, större delen av vintern samt våren, åtminstone i de mellersta/södra delarna av vårt land. Finns ett bra begagnatutbud om man måste hålla en stramare budget (runt 1000-lappen för ett riktigt bra ex). Med foder blir det flexibelt.

    En “Husky”-jacka är också ett bra alternativ. Originalet går ju inte längre att köpa nytt i butik men Barbour har ett bra tillräckligt bra alternativ i deras modell “Liddesdale” (nu börjar jag låta som värsta Barbour försäljaren…).

    MVH
    ~Alistair

  • The Genteel skriver:

   Jag är också på jakt efter någon slags överrock, dock i tunnare material som skyddar mot väta. Jag tycker att det blir alldeles för klumpigt med en tjockare rock över tweed (speciellt om man reser och vistas på flygplatser) och anser att tweeden oftast räcker för att hålla värmen. Något liknande länken hade varit perfekt, men i en annan kulör. http://www.allenedmonds.com/aeonline/producti_SF2130BK_1_40000000001_-1
   Finns det några tips?

   • Alistair skriver:

    Låter som en ”mac” vore nåt för dig med det snittet. Både Burberry och Aquascutum har ”klassiska” modeller. Min gamla Burberry har desutom löstagbart foder för kallare dagar.
    I dagens Burberrykollektion, ”Brit”, är väl modellen ”Langley” den som ligger närmast i utförande och snitt.

    MVH
    ~Alistair

 5. Filiph Nilsson skriver:

  Ett bälte skulle man allt behöva lägga till, right? 🙂

 6. Carl Wilhelm skriver:

  Bra inlägg! Jag tycker att det kloka i att bygga en garderob från grunden med lättmatchade plagg inte kan framhållas för ofta. Om studenterna började klä sig så här vore världen antagligen en bättre plats att leva på.

  I exemplet ovan är jag dock lite skeptisk till behovet av två vita skjortor eftersom de ju ger ett ganska formellt intryck (själv bär jag vanligen vit skjorta endast till kostym). Kanske skulle jag därför föreslå att åtminstone den ena byttes mot till exempel en rosa. Sedan är jag personligen inte förtjust i att bära byxor och udda kavaj i samma färg – det ger lätt intrycket av en illa hopsatt kostym. Därför skulle jag nog byta ut de blå byxorna mot ett par grå (eller annan diskret färg) i stället.

  Eftersom man ju inte bör bära sin kavaj varje dag bör man kanske förse garderoben med en tröja också, gärna v-ringad om man vill bära slips till. Den kan dessutom bäras under kavajen när det är kallt. Samma problem med daglig användning gäller ju också skorna men där kräver ju onekligen investeringen i ett andra par en större budget.

  • Gussie skriver:

   Bra reflektioner alltihop. Den rosa skjortan valde jag bort eftersom den är svårare att matcha mot slipsar inte minst, men t ex en gräddfärgad skjorta som substitut för en av de vita vore inte alls fel. Lika lättmatchat men mindre formellt. Det skulle jag tänkt på ifrån början….

   När det kommer till udda kavaj och byxor i samma färg tycker jag det mycket har att göra med nyanser och material men visst kan det bli fel om man inte aktar sig.

 7. Marcus Brody skriver:

  TM Lewins John Francombe tailored fit är finfina skjortor tycker jag!
  Och rea är bra, Tweed Country Sports är en fyndhörna när de har rea. Men var på hugget, det går åt raskt!

 8. lano skriver:

  Tycker detta är det som gör drönarklubben bra. Mycket inspiration, många tips och råd, för en rimlig peng. När garderoben börjar kännas komplett, kan vi gå över och börja bygga på den italienska skolan 😉 Cucinelli, Belvest here we come…

 9. simon skriver:

  Lite sugen på att beställa några skjortor från T.M Lewin. Är det någon som har koll på hur deras storlekar är jämfört med andra skjortormärken. Tänker mest på slim fit varianten.

 10. Mästaren skriver:

  en enkel fråga i sammanhanget – varför inget sköljmedel vid skjorttvätt?

  Saknar bilder på snygga flugor denna
  http://www.tieroom.se/flugor/oknutna-flugor/oknuten-fluga-notch-caprio-rod.html
  med en av skjortorna ovan och kanske en slipover från Tyrwhitt
  http://alturl.com/gu7gp

  Om man vill utöka lite

  • Rune Rebellion skriver:

   Det kostar pengar
   Det skadar miljön
   Skjortan blir inte renare.

  • Gussie skriver:

   Grundregeln vid tvätt är att ju mindre kemikalier du utsätter plagget för desto mindre risker för skador.

  • Lord Sidcup skriver:

   Sköljmedel fyller i princip två funktioner – tvätten blir mjukare och dessutom mindre statisk i torktumlaren. Eftersom skjortor normalt sett mjuknar när man stryker dem, behövs inte den funktionen i sammanhanget och torktumling rekommenderas ju inte i inlägget ovan (dessutom gör moderna torktumlare inte tvätten särskilt statisk, givet att man inte torktumlar alldeles för länge). Jag skulle kanske rekommendera några minuter i torktumlaren för att det damm som bildas under tvätten ska försvinna.

   I övrigt är det som Rune skriver.

 11. Iss skriver:

  För den som är beredd att lägga lite tid på letandet och bor i en storstad är second-hand inte så dumt det heller. Jag har i Göteborg försett mig med ett flertal kavajer, slipsar och rockar i mycket hög kvalitet, och ofta oanvända, genom idogt letande. Vet inte säkert, men verkar som att vissa butiker i stan dumpar överblivna grejer på bl.a. myrorna på järntorget. Visserligen har man med tiden insett att mycket man köpt så inte var jättebra, men med en prislapp på ett par hundringar är det inte så farligt att acceptera sin dumhet och skicka den vidare.
  Det var min inkörsport i den välklädda världen, och gav mig en möjlighet att prova en stor mängd material, snitt och mönster och på så sätt lära mig vad jag gillar utan att behöva punga ut med tiotusentals kronor.

  • lano skriver:

   Detta är givetvis en högst önskvärd utveckling på dagens konsumtionshets. Om du har några bra tips på sådana butiker, tipsa gärna här. Jag är inte sällan i Göteborg men är högst okunnig i begagnat området…

 12. Markus Nässén skriver:

  Apropå det här med att tvätta skjortor i 30 grader – funkar säkert bra, men om man har för vana att tvätta ALLT i 30 grader (för att farbror Via eller tant Ariel säger att det blir lika rent och dessutom är snällt mot ugglorna) kommer det snart uppstå en sur odör från den rena tvätten. 30 grader råkar vara en rätt mysig temperatur för sådant som frodas i rörkrökar och tvättmedelsfack, och det ger i sin tur upphov till denna sura lukt som sprids från själva tvättmaskinen till kläderna.
  Så, ett enkelt husmoderstips – kör en 90-tvätt var fjärde vecka för att ”spola kröken” om man får skoja lite. Tvättmaskiner mår inte bra av att köras tomma, så pula i en tennisboll eller någon handduk från träningen.

  • Gussie skriver:

   Generellt kan vi väl uppmuntra till att tvätta lakan, handdukar och underkläder i minst 60 grader?

  • Lord Sidcup skriver:

   Det är precis vad jag påpekat tidigare: för att man ska få död på bakterier ordentligt måste man tvätta i minst 60 grader. Optimalt lär rentav vara en tvätt i sjuttio grader, men det alternativet finns inte på alla maskiner.

   Underkläder, sockor, handdukar, sängkläder, träningskläder och annat som blivit genomsvettigt, genomsmutsigt eller behöver vara hygieniskt ska alltid tvättas i minst 60 grader.

  • Calle Z skriver:

   Tvättar alltid alla mina kläder i 60 grader, förutom ullplagg som körs i 30/40 grader. Är det riktigt skitigt eller svettigt, så är det 90 grader som gäller (förutom ullplagg). Detta p g a hygieniska skäl. Argumenten som vissa individer av olika anledningar kör med att ”det blir lika rent i 40 grader”, är nonsens, och funkar bara ifall ”smutstvätten” varken är smutsig eller svettig, d v s knappt använt. Godtagbara undantag att tvätta i kallvatten är ifall man är ute och hajkar i naturen, eller befinner sig t ex på något skitigt guesthouse i Pushkar, Paharganj eller någon annan skithåla i Indien.

   • Gussie skriver:

    Huvudpoängen med en tvättmaskin är att flytta smuts och hudavlagringar ifrån kläderna till avloppet. Det görs med hjälp av vattnet och spinncykeln. Tvättmedlet hjälper till att lösa upp smutsen så den följer med ur. Pulvertvättmedel innehåller lite blekmedel som hjälper till att döda av bakterier. Denna grundläggande process förändras inte avsevärt av att man kör i 30/60/90 grader så länge man använder rätt tvättmedel. Däremot vill man vara extra försiktig kan man höja temperaturen. Om du inte får din vardagstvätt ren på 30/40 grader skulle jag titta närmare på vilket tvättmedel du använder

   • Calle Z skriver:

    Gussie, det är väl den enda poängen med en tvättmaskin, att bekymmerslöst rengöra tvätten ifrån smuts, hudavlagringar och bakterier 🙂

    På den gamla goda tiden använde man sig av tvättstenar, sedan tvättbräda för att därigenom på mekaniskt sätt rengöra tvätten. Tvättmaskinen är det moderna, bekväma sättet att ”piska” tvätten mot trumman för att på så vis efterlikna ovanstående mekaniska rengöring. Dock är detta mindre effektivt ur en rengöringsaspekt än det traditionella ”gnuggandet”.

    Som ett resultat har därför den kemikaliesoppa i såväl pulverform som flytande, utvecklats och sålts under zillioner olika varumärken för att kompensera bristerna i denna mindre effektiva metod.

    Den tredje och sista komponenten i denna process är ju som du själv har nämnt självaste vattnet som ska transportera bort ”gushet”. Dock är temperaturen en viktig nyckelfaktor: ju varmare vatten desto lättare löses smutsen upp ifrån kläderna. Nackdelen är ju att är det för varmt så krymper vissa typer av fibrer permanent, samt att mer energi går åt för att värma upp vattnet.

    Eftersom man på senare år har fått upp ögonen för nackdelarna med vissa typer av kemikalier eftersom dessa inte kan brytas ned effektivt i våra rengöringsverk och dessutom kan ge upphov till diverse allergier, så återgår man numera till miljövänliga alternativ. Dessutom propagerar man att man ska tvätta i lägre temperatur för att därigenom spara energi.

    Detta med att använda sig av miljövänliga rengöringsmedel (färre kemikalier, som dessutom kan brytas ned) som ska användas i vatten med lägre temperatur resulterar endast att tvätten inte blir lika ren. Jag har inget emot miljövänliga tvättmedel, men att tumma på vattentemperaturen köper jag inte. Maskinerna mår inte heller bra av denna kombination som Markus Nässén var inne på i sitt inlägg p g a att det bildas mögel i maskinerna.

    Jag använder själv såpa till precis allt: handtvätt, dusch, rakning, golvtvätt, allmän rengöring med mera, men till klädtvätt krävs åtminstone lite mer kemikalier för det ska bli rent och dessutom hålla maskinerna i gott skick.

    Ville inte mästra med detta inlägg, bara förtydliga min inställning Gussie! 🙂

 13. Andreas skriver:

  @ Gussie – Min syn på kavajer med reginat eller syntetfiber i är att det är alldeles för komplext för att dra över en kam som mindre bra. Dessa fiber har sen 80-talet utvecklats enormt och fyller idag viktiga funktioner som kan förbättra t ex fallet, slitstyrkan eller lystern till en ullvara.

  Vad jag tycker är allra viktigast är att tänka på vilken högst medioker ullvara du faktiskt får om du tittar på 100% naturfiber i en så låg prisklass. Därför är det viktigt att se från fall till fall och inte ha ”en sanning” om dessa fibrer.

  Självklart uppskattar jag en 100% ull vara från Loro Piana, Dormeuil eller Carlo Barbera men det finns inte på världskartan till priser under 3000 kronor

  • Gussie skriver:

   Kan instämma mycket i det du skriver. Samtidigt är det svårt att inte kontra med att betänka vilket lågkvalitativ syntetmaterial som ofta hamnar i plagg som ska vara billiga. I valet mellan billig ull och billig polyester föredrar jag billig ull.

   • Andreas skriver:

    nja…Du får bra mycket bättre polyester/ull för 3000 kr än vad du får ren ull…

    Polyester är ingen dyr fiber egentligen.

    Vad jag kan hålla som fördel med 100% naturfiber är möjligheten att återvinna materialet som försvåras vid blandningar av olika fibrer.

    Den stora frågan är för mig inte om man skall välja 100% naturfiber eller ej utan snarare om man skall spara till en kavaj med bättre material/konstruktion alt. köpa färre men bättre.

    Second hand som nämnts ovan är också ett bra alternativ om man vill hitta riktigt bra saker till överkomligt pris.

 14. os skriver:

  Väldigt bra inlägg, tack! Jag är en lite rikare student, har endel av grunden men vill få lite mer bredd men fortfarande i den här andan. Vore roligt om ni kände för att bygga vidare, typ steg 2.

 15. Buster skriver:

  En reflektion ang Lewins skjortor… Deras poplintyger är enligt min erfarenhet ganska undermåliga. Twilltygerna är bättre – men; Det är de skjortor som jag utan tvekan lagt mest tid på med strykjärnet. Hopplöst skrynkliga och svårstrukna. T.o.m. HM:s bättre skjortor har bättre tyger tycker jag. Ett tips för en bra skjorta till rimligt pris är att satsa på Stenström/Eton på rea till halva priset. Inte fler Lewin för mig, om inte kvaliteten förbättras rejält!

  • The Genteel skriver:

   Håller med ang. TML’s skjortor i poplin, de är riktigt svårstrukna och blir oförskämt lätt smutsiga på de mer utsatta områdena (manschett och krage), min konsumtion av Vanish har ökat radikalt sen jag började använda TML. Dock har TML en passform som är bättre för mig än t.ex Stenström/Eton, speciellt armslängden.

 16. punkt skriver:

  ett billigare men ändå i samma klass kan nämnas Schoffa, http://www.schoffa.com 🙂 de senaste skjortköpen för mig har varit från dem och jag är mer än nöjd!

 17. Goretexmannen skriver:

  Nu är det ett något decennium för sent att göra något åt min studentgarderob, men jag slänger in en fråga i alla fall: Hur är CT:s mollskinnsbyxor i snittet? Deras (icke-”tailored”) chinos är lite väl ”bottentunga” tycker jag.

 18. Raizumichin skriver:

  De flesta råden har vi ju redan sett här på TDC, men nn07-kavajen var ett hett tips.

 19. Bjorn skriver:

  Bra idéer, men varför blå byxor? Kommer aldrig se bra ut med en blå kavaj. Hellre då mellan eller ljusare grå byxor. Tycker iaf jag…

 20. Student skriver:

  Hej hej! Jag är student och försöker följa den här guiden. Jag har lagt en order från T.M. Lewin, inhandlat slipsar och byxor. Skor och bälte hade jag sedan tidigare. Det enda steget jag egentligen har kvar är att skaffa mig en kavaj/blazer. Den som rekommenderas i den här guiden tycker jag är lite väl dyr. Om någon kunde rekommendera en i en liten billigare prisklass (ungefär runt tusenlappen) vore jag tacksam. Vad tror ni om denna till exempel: http://www.zalando.se/selected-homme-ramon-kavaj-blatt-se622g02w-502.html Är det totalt skit eller kan den vara okej till en början?

  • Archibald skriver:

   Tjenare Studenten

   Jag tycker det ser ut som en kavaj som kommer at passa i många olika sammanhang, och räckatill just nu. Den är inget långsiktigt köp, med de smala slagen och den kavajlängden, men om du gillar modellen, tycker jag att de ska köpa den. Om inte annat som ett bra första steg mot att bära kavaj i vardagen.

   Annars skulle jag hellre vilja rekommendera kavajen nedan, som ett långt mycket bättre alternativ kvalitetsmässigt, och fortfarande nära tusenlappen i pris. Nästa månad, lägger du ytterligare ca 450:- av studiemedlet på att ta in den i ryggen och midjan hos en skräddare, så har du gott och väl en superbra allroundkavaj för resten av studietiden, och många år därefter med.

   http://www.tmlewin.co.uk/Penhurst-Navy-Sharkskin-2-Button-Jacket—14817/14817,en_GB,pd.html?start=38&cgid=Mens-Suits

   Om du är en stl. 48, och över 180cm lång, ska du köpa en engelsk storlek 38R (regular), är du kortare köper du en 38S (short), och så vidare.

   • Student skriver:

    Tack för tipset! Jag tänker nog köra på den du rekommenderar. Det blir lite dyrare men fortfarande överkomligt för mig. Jag vill hellre ha någonting som kan hålla en stund. Jag har inte lust att lägga så mycket mer pengar på kläder de kommande åren så det är väl lika bra att köra på kvalité ifrån början. 🙂

 21. mark skriver:

  Hallå!

  Först och främst, stort tack till en superb artikel!

  Nu till saken, jag undrar vilka skjortor, förutom TM som ni rekommenderar.

  Är det Stenströms som gäller då? http://www.careofcarl.com/sv/artiklar/stenstroms-skjorta-slimline-dot-contrast-white.html , är väldigt förtjust i denna b.la.

  Eller finns det något annat mer prisvärt märke?

  Kan tilläga att jag går på gymnasiet, men har ett stort intresse för kläder. Har tänkt att börja handla lite kläder som jag kan ha i flera år framöver, så kan vara värt att lägga lite extra på en skjorta samt andra plagg.

  Har ni även några tips på vad jag ska tänka på när jag kombinerar, t.ex skjortor och pullovers? Ta skjortan ovan, skulle den passa bra till en t.ex mörkblå pullover.. förlåt men är väldigt usel på sånt här därav lite ”dumma” frågor.

  Tack igen för en väldigt bra artikel, ha de bra!

  • Gussie skriver:

   Hej Mark,

   Ja skjortan ovan passar med en blå pullover. Vit passar i princip med allt. Jag är dock väldigt skeptisk till kontrastknapparna som är en modegrej jag inte tror du kommer vilja bära om några år. De minskar också skjortans användningsområde så den inte kan användas i mer formella sammanhang.

   Stenströms gör bra skjortor men de är enligt mig överprisata. Bland de bästa skjortorna men kan köpa ”off-the-peg” enligt mig är de väldigt prisvärda skjortorna ifrån Hilditch & Key. De ligger i samma prisnivå som Stenströms.

   Under rubriken Drönarbutiker ovan länkar vi till flertalet butiker som säljer plagg av god kvalitet. Letar du efter något billigare skjorttillverkare som fortfarande håller kvalitet är det Charles Tyrwhitt, TM Lewin och Hawes and Curtis som vi vanligtvis rekommenderar. Enligt mig har CT bäst kvalitet men TML har skjortor med smalast passform. Harvie & Hudsons skjortor ligger kvalitets och prismässigt mellan dessa företag och H&K vilket enligt en del gör dem till de mest prisvärda skjortorna.

   Generellt skulle jag uppmana dig att botanisera bland de nätbutiker som vi länkar till under drönarbutiker. Det kommer sannolikt ge dig både en bättre prisbild och fortsätta väcka ditt klädintresse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s