Oh, brown suede, we salute you!

Det faktum att vi håller tweed som höstens kavajmaterial framför andra, har nog inte undgått någon läsare. Men om vi skulle översätta det till en annan del av garderoben – vad utgör i skornas värld höstmaterialet framför andra? Jag är knappast ensam när jag fastslår den bruna mockan som höstskornas material nr ett.

Mocka är på många sätt ett fantastiskt material. Lättskött, praktiskt och utan gångveck. I mörk- eller mellanbrunt gör den sig väldigt bra i kombination med dels de grövre höstbyxorna (allt från jeans och manschester till flanell och tweed) och dels höstens naturfärger i övrigt (gult, brunt, mörkgrönt). För generella tankar och vårdtips om mocka läs mina tidigare artiklar i ämnet här och här.

Listar nedan fyra personliga höstfavvoriter som förhoppningsvis kan tjäna som inspiration när Du ser över din höstgarderob.


En ankelhög sko i brun mocka bör enligt mitt förmenande inte saknas hos någon stilintresserad man med fallenhet för kvalitetsskor. Ett par chukka boots är ett säkert kort. Bilden ovan på Crockett & Jones Chiltern (artikelförfattarens egna par). Utmärkt för långpromenaden likväl som utekvällen på stan. Andra alternativ som är värda att spana in är Church’s Ryder III eller Aldens klassiska tolkning. Om man vill satsa på något lite prisvänligare kan man med fördel kolla in Loake’s modell Kempton.


Munkskor finns det starka åsikter om. Hatare och älskare. Personligen tycker jag de gör sig bäst med enkelt spänne och i brun mocka. Få skor lyfter en avslappnad höstklädsel så starkt som ett par ”singel strapt munk’s” i mörkbrun mocka. För att inte tala om vad skorna gör med ett par jeans. Bilden ovan på Church’s Sydney, en modell som dessvärre är påväg ut – men som Herring fortfarande saluför. Personligen har jag lite svårt för formspråket på Crockett & Jones munkskor, men det är ju blott en smakfråga (se bland annat modellen Malvern). Meermin, som väl kvalitetsmässigt får översättas till en spansk variant av Loake, har en prisvänlig variant som också är värd att spana in.


Om chukka boots inte är din grej kan ett par chelsea boots i mocka fungera som ett fullgott höstalternativ. Formalitets eller bruksmässigt egentligen ingen skillnad mot sin snörningsförsedda kusin chukka booten. Ovan bild på RM Williams modell Craftsman i mocka. Den brittiska nätbutiken A Hume har för övrigt en kampanj med gratis frakt till Sverige för närvarande – passa på att slå till på ett par RM Williams. En investering du inte lär ångra. Om man tycker RM Williams inte är tillräckligt orginellt – tycker jag ser en handfull ute på stan på daglig basis – har C&J naturligtvis fullgoda alternativ.


En kostymsko i mocka är vågat. Men ändå korrekt och samtidigt rätt orginellt (har sett det på rätt få fötter utöver mina egna – men jag har kanske tittat på fel ställen?). En snyggt skuren kostym i flanell eller tweed blir i sällskap med ett par oxfords i mörkbrun mocka en oslagbar höst-outfitt. Ovan Loake 1880’s modell Aldwych i mocka-varianten. Många bättre skotillverkare erbjuder sin standard-oxford i flera läderkulörer samt i mocka. Snyggast på marknaden är kanske Crockett & Jones modell Lonsdale.

M.F.

Det här inlägget postades i Stil. Bokmärk permalänken.

37 kommentarer till Oh, brown suede, we salute you!

 1. Gustav skriver:

  Underbart, ett nöje att läsa! Bra val av olika modeller i olika prisklasser!

  Hur är det med Monk-strap, uppstår ett speciellt slitage av spännet som man måste se upp med?

  • Mats Flördeg skriver:

   Det spänne man för in remmen i, är i regel förankrad i ett kort resårband. För att skapa större individualitet i passformen. Det slits naturligtvis ut med tiden, precis som resårpartierna på en chelsea boot, men det går att byta ut hos en skomakare.

   Men det håller trots allt rätt bra. Har haft mina nuvarande munkskor i något år (paret innan dess hade jag också i något år innan jag sålde dem), och har än så länge inte märkt av något egentligt slitage på resåren. Alls, faktiskt.

 2. Fredrik skriver:

  Ujujuj, alldeles för mycket grönt i Lonsdalen. Fin sko i övrigt förstås.

 3. SE skriver:

  Kan inte annat än instämma. Googlade lite efter Heppo’s rabattkoder vilket gav mig en bra deal på ovannämnda Aldwych för några veckor sedan.

 4. Jonas skriver:

  Mockaskon är i sanning fantastisk, om man gör grundjobbet innan de tas med ut i höstvädret. Själv tycker jag bäst den fyller sin funktion i ankelhögt utförande, helst en chelsea eller jodhpur. Intressant att C&J anses vara originellt, vet inte om jag kan skriva under på det även om RM Williams har slagit igenom stort på just den fronten.

 5. Gustav skriver:

  Hur bär man chealsea boots på bästa sätt?

  Jag har ett par RMW chealsea (i mocka) och jag tycker de dränks och blir osynliga när man har en byxa med normal ankelvidd… Ett trick är att ”råka” låta byxkanten vila lite slarvigt på kanten på skon, men är inte riktigt nöjd med det… Skon verkar göra sig bäst för kvinnor som kan matcha skon med en strechbyxa som precis går kant i kant med skon… Ska man investera i ett par stretchbyxor för herrar, eller vad ska man göra??

  • Marcus Brody skriver:

   Det är precis vad man ska göra det!
   Tigers jeansmodell Iggy är ett bra exempel. Jag vet att många anser att Tiger är junk, men när det kommer till sober denim är de kungar. Modellen finns f ö i tyger som ligger långt ifrån klassisk denim. (Om Ing. Nilsson mot förmodan skulle känna sig sugen…)

  • steve skriver:

   Vet inte vad din definition på bra byxvidd är men chelseas kräver det typiskt ”italienska” stuket på byxor för att funka. Pröva en något kortare längd och en omkrets på 17-19 cm. Allra bäst funkar dom dock till jeans. Tycker sthlms innerstad svämmar över av folk som kombinerar sina glansiga polyesterkostymer från Brothers med svarta craftsman.

 6. Andy skriver:

  Risken med chelseaboots med chiseled tå är att de tillsammans med smala byxor kan se lite väl rockiga ut. Det är ju inte alltid det man vill uppnå. Samtidigt finns ju risken att de försvinner med fel bralla, men då måste de vara ganska rejält vida.

  Har själv ett par bruna C&J Chelsea no 5, snygga, rundtåade, tål massa slask (men sjukt obekväma) – dock ej i mocka.

  Går nu i valet och kvalet angående höstskorna – chuckas i mocka (eller kanske tom. läder) alt. RMW Comfort Craftsman i brun mocka. Önskar någon kunde komma och piska mig fram till ett beslut, jag har verkligen ingen aning. Äger inga chuckas, men de är ju jämfört med chelseaboots en ganska ohäftig sko.

  • Gustav skriver:

   Chucka är väl ett mer säkert val, det funkar till allt, medan Chealsea är lite mera dandy speciellt om du ska ha dem i mocka.

  • Marcus Brody skriver:

   Jag har ett par RMW Comfort Craftsman i brun mocka. Till en början kändes det lite utstuderat i kombination med tajta brallor, men det har gett mersmak! Men det är väl i slutändan frågan om vad man trivs i. Jag skulle personligen inte använda chelseaboots till kostym, utan istället satsa på chuckas. Å andra sidan använder jag nästan aldrig hel kostym, utan föredrar uddakavaj…

   • Andy skriver:

    Nej, jag har testat chelseas till kostym ibland, gillar’t inte. Dessutom använder jag inte kostym till vardags utan kavaj och sällan annat än olika former av chinos, gärna ganska smala. Så det kanske är RMW Comfort Craftsman i brun mocka som det får bli. Det jag tycker är trist med mina förnuftiga C&J-chelseas är att de är så förbaskat o-dandy med rund tå och Dainite-sula. Det känns inte som jag. Egentligen vill jag ha pimphatt och pälsbrämad mantel, men får ju dra gränsen nånstans.

    Hur håller dina mocka-craftsmen, är de snygga år efter år?

 7. Marcus Brody skriver:

  @ Andy
  Mina är endast 6 månader, så jag kan inte svara på hur de håller. De har ju dock ett gott rykte som förpliktigar. Sprayar man dem med impregnering till och från, så står de emot vatten något fantastiskt i alla fall! Och de tar sina produkter på allvar. Jag har returnerat ett par Kingsvale i känguru. (De gnisslade något fasanfullt och töjde ut sig mer än lovligt.) De är på väg till nedmontering i Australien. Portot betalades av den brittiska agenten.

 8. Mats Flördeg skriver:

  Råkade se den här annonsen på Blocket. Ett utmärkt val till en billig peng: http://www.blocket.se/goteborg/Crockett___Jones_Chelsea_8_42877892.htm?ca=14&w=3

 9. Jocke skriver:

  Jag har också ett par CJ Chelsea till salu. Har inte använt dem så många ggr och säljer dem för att jag har lite för höga vrister för att kunna bära dem bekvämt under längre stunder. Har normalt 7.5E men det hjälpte inte att gå upp i strl. Nu har jag iaf testat, bra för den som kan tänkas köpa beg. De är i chestnut och strl 8E, skoblock kan skickas med vid rätt pris 😀

 10. Jocke skriver:

  Glömde….

  Har även ett par helt oanvända Carmina i mocka med gummisula (York) att sälja om någon är intresserad. Samma sak här, passar inte riktigt mina höga vrister. Strl 7 men passar som ett par CJ 7.5E. Ligger i originalkartongen….samma med CJ chelsea, box och skopåsar medföljer.

  http://www.carminashoemaker.com/web/hom/coleccion_modelo_detalle.php?lang=eng&dist=h&id_col=6&id_mod=8&id_modFull=0,72,48,47,46,45,44,43,42,41,40,39,21,20,6,8,9

  • Kungjoergen skriver:

   Låter inte helt ointressant måste jag säga! Vad vill du ha för dem?

   Sen en fråga till övriga drönare: vad tycker ni om bruna mockaloafers nu till hösten? Min uppfattning är att det är mer av en sommarsko, men har just fallit för CT:s variant och är väldigt sugen…

   • Andy skriver:

    Känner nog också att det är en sommardoja. Lade in mina i en kartong för ett tag sedan.

   • Jocke skriver:

    De kostade väl runt 3300 kr med frakt från Spanien och de kommer att kosta 3350 kr när Skoaktiebolaget börjar att sälja Carmina i oktober…om de nu tar in denna modell.

    Kom med ett bud så får jag se om det är gott nog för att sälja dem. Är dock inte i behov av pengar så skambud går inte hem 🙂

   • Mats Flördeg skriver:

    Ni får allt övergå till en mailkonversation om det där, gossar. Vi är tillåtande, men någon måtta får det faktiskt vara.

 11. Per S skriver:

  Som prisvänligt alternativ till chukkas borde också Clarks ökenkänga i brun mocka kunna räknas. Klassisk modell. Något sportigare, men man har nog ändå sällan chukkas till kostym.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s