Den fysiska butiken, del 1: Town & Country

Webbutikerna har öppnat en värld av möjligheter för alla klädintresserade, som kanske inte har det utbud man önskar i sin egen hemstad. Samtidigt värnar vi på TDC om möjligheten att gå in i en gammal hederlig fysisk butik för att kunna skapa sig en blid av modeller, diskutera passform, och ges en möjlighet att på en gång få med sig plagget man köpt hem. De konkurrerar på hårdare villkor än webshoparna, då marginalen på varorna de säljer ska räcka till både lokalhyra och lön åt de anställda. Som bonus förser de dig förhoppningsvis med personalens samlade kunnande, trevligt bemötande och en givande butiksupplevelse.

Tanken har funnits länge, och idag tog jag första steget mot en serie om fysiska butiker. Inläggen kommer sannolikt inte att vara alltför ofta förekommande, inte heller regelbundet publicerade. Först ut ”Town & Country”, Linköping.

Lite avsides, en bit upp på Nygatan bortanför det mått av stadspuls Linköping kan åstadkomma, Ligger den lilla charmiga butiken lugnt och tryggt placerad under en racinggrön markis. När jag kliver in genom dörren springer jag omgående på en kille jag inte sett tidigare i butiken, och vi hamnar omgående i en diskussion om oljerockar.

Mannen som visar sig heta Christer, tillhör mycket riktigt inte butikens personal, utan arbetar som säljare för en av dess leverantörer. En hel vägg har tömts på hyllor och upphängningsanordningar då Christer och butiksägaren Anita är i full färd med att arrangera om sättet plaggen visas. På en av de ännu inte antastade konsolerna hänger en starkt färgad härligt Fair Isle-mönstrad ullhalsduk. Vävd i Skottland visar det sig.

Anita far piggt runt i butiken och servar såväl gamla som unga kunder. Einar, glad pensionär, är på jakt efter en ny tweedkavaj och fingrar lystet på den rutiga bastanta pjäsen från Magee. ”-Det är något sånt här jag har letat efter Anita! utbrister han, glad över sitt fynd.

Det yngre gardet siktar snarare in sig på butikens sortiment av oljerockar, vilka lockande hänger i en mängd varianter längs väggar och på fristående ställningar. En och anna tartanrutig halsduk slinker med i dessa kunders kassar, även om investeringen i jackan är en utgift av rang. ”-Jag kan tänka mig att betala för ett plagg jag verkligen vill ha. Det är kvalité för mig”, säger universitetsstudenten Elsa, som berättar att hon länge spanat på den kortare skärpförsedda jacka med Mc stuk. Hon handlar också en del kläder på nätet, men värdesätter fortfarande butiksupplevelsen.

Jag ser mig om i butiken medan Anita styr med ett par, där damen letar efter en varm lite längre höstkappa av ull. Jag konstaterar ett litet, men trevligt sortiment av slipsar och näsdukar, där min fascination för virkat och slipsar i dovt färgade ullkvalitéer mättas via två väldigt gångbara modeller.

Känslan är densamma varje gång jag besöker en butik där personalen har ett genuint eget intresse för varorna de säljer, det känns lite som att som klädnörd, komma hem. Oavsett om utbudet till 100% stämmer överens med den egna smaken, eller inte. En rad rekorderliga manchesterbyxor lyser upp ett av hängen nära kassan, som bra komplement till butikens tweed.

Även om Anita verkar ha full koll på ruljansen och sortimentet, känner jag att hon även har vett att inspireras och dra ett väl avvägt mått av lärdom, både av säljare som Christer och kunder som kommer in. Erfarenhet och egen känsla är värda mycket, men lyhördhet och öppenhet att anpassa verksamheten inför kunders önskemål skapar de där förutsättningarna som krävs i kombination med det egna kunnandet, för att dagens butiker ska leva vidare.

Flanellskjortor med button down-kragar av matig modell ligger prydligt staplade på hyllorna efter butikans ena vägg. Läderskor i broguade modeller och läderskärp av rejäl kvalité. Se också till att berätta vad du själv skulle vilja hitta i utbudet, vilket ger butiken en god hjälp på traven att följa sina kunders önskemål.

Du kommer i dagsläget inte att hitta dekonstruerade kavajer av modernare snitt hos Town & Country, men gott och väl klassiskt skurna hacking jackets av robust modell. Tweedkepsar som går lika bra ihop med de stuprörssmala jeansen med uppvik, broguekängorna och den figurnära och patinerade skinnjackan, som din covert coat eller för den delen tweedkavaj, är givna inslag i utbudet.

Det här inlägget postades i Inspiration, Stil och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Den fysiska butiken, del 1: Town & Country

  1. Markgreven skriver:

    Helt på ”Mästarens” linje, trevlig hund, bra tweed och ett självklart stuk på hatten! Vinnare i alla väder…
    Cheers!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s