Prisvärd tweed

Vi har fått många frågor om var man hittar en klassiskt men lite smalare skuren herringbone tweedkavaj, fortfarande vettig materialmässigt, men för ett i sammanhanget lägre pris.

Ett nyhetsbrev visade idag två trevliga nyheter ur T.M. Lewins casualsortiment. Vad som tilltalar mig mest, är att TML äntligen tagit sitt förnuft till fånga, och fått med en brun kavaj i utbudet.

Jag skulle gissa att kavajerna inte har TMLs sydda halvkanvas, vilket annars brukar skrivas ut i produktinformationen. Sydd kanvas eller ej, så tycker jag fortfarande att är riktigt snygga, och enligt tidigare erfarenhet av leverantören troligtvis värda priset.

Det här inlägget postades i Stil, Stilråd och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Prisvärd tweed

 1. Carraway skriver:

  Även Charles Tyrwhitt har en hel del tweedkavajer i sitt sortiment till vad som framstår som riktigt bra priser (mellan £179 – £229). Det rör sig om bl.a. äkta Harris och Donegal tweed. Har skribenter eller läsare möjligen någon erfarenhet av kvaliteten och passformen på dessa?

 2. Teo skriver:

  Ebay är ju rena guldgruvan när det kommer till tweed! 🙂

 3. Stefan skriver:

  Jag funderar på kavajen i Harris Tweed hos Peter Christian, finns i flera färger och mönster för £175. Någon som har prövat? Dessutom gillar jag verkligen tipsen från Major Hoad på deras webbplats.

  • Gussie skriver:

   Peter Christian ska vara av helt okej kvalitet. De sägs stora i storleken dock (som de flesta brittiska herrmärken), men inget en skräddare inte kan ta in om det skulle behövs.

 4. Mitchell Holmes skriver:

  Från billig tweed från Charles Tyrwhitt är steget inte långt till (Varning för Hipp Hipp-övergång…)… Bicester Village. Planerar julens Londonresa och ser att jag har en dag över. Det går ju att åka buss från London till Bicester Village men är det värt besväret (och £25)? Har dom ngt bra där eller bara förrförra kollektionerna till överpriser? Någon som varit där som kan ge råd?

 5. Oswald skriver:

  Efter mycket botaniserande i Londons tweedutbud kan jag konstatera att det som verkligen är att rekommendera är Walker Slater 845 Fulham Road. Priserna för en kavaj ligger på runt 300 £ byxor 120 £. Det finns en poäng med att gå upp en prisklass när det gäller tweed. Det är ju trots allt ett plagg som inte blir omodernt i första taget! både tygerna som används och konstruktionen är oftast bättre, lättare att lägga ut (kan inträffa med åldern). Utbudet på mönster är också väldigt mycket roligare, man riskerar inte att springa på hundra andra personer med samma kavaj. Apropå tidigare inlägg angående tweedkavajer, Jag skulle inte köpa en kavaj från Oscar Jacobson de är för dyra med tanke på vad du får för pengarna. Det är helt enkelt inte ett företag som sysslar med traditionell tweed och utbudet av mönster är väldigt dåligt. Kavajerna är förmodligen för korta, det brukar vara det vanliga problemet när mer ”mode” betonade företag ger sig på den här typen av plagg.

  Jag skulle hellre då lägga ungefär samma pengar på en Cordings eller Bladen, New and Lingwood när det blir julrea, och sen gå till skräddaren och fixa till det. Går man upp ett snäpp till så kan jag av egen erfarenhet rekommendera både Purdey och Holland & Holland, men då är det dyrare, men lite roligare! om man nu fortfarande vill hålla sig till ready to wear.

  CT kavajerna såg trevliga ut, jag får dock alltid samma känsla när jag klämmer på deras grejer, det är nästan bra, men aldrig 100% men priserna är ju ok, dock får man ju oftast lägga på en 500 hundring minst hos skräddaren….

  //Oswald

  • Archibald skriver:

   Mycket spännande och bra tillägg i diskussionen. Speciellt butikstipset.

   Visst är OJs kavajer kortare än vad många anser vara halal. Jag skulle ändå inte avfärda dem som obrukbara, bara för att den stora massans modeönskemål svänger om några år? Det finns grader av trendpåverkan, och jag skulle snarare se modellen som mer fritidsbetonad, än hopplöst trendförtappad.

   Tycker du resonerar vettigt när det kommer till att investera i kvalité och hantverkskunnande. Dock är Holland & Holland i sammanhanget en vapentillverkare, som på senare år har lyft in en passande och dyr klädkollektion i sitt livsstilsmärke, medan OJ har anor inom svensk textilindustri sedan 1903 🙂

 6. Johan H skriver:

  Jag har en CT kavaj från förra året, som alla konfektions sydda kavajer är armhålorna lite för låga för min smak. Den känns inte så gedigen som jag väntat mig men den funkar som en enkel vardagskavaj, har varit samma sak med T.M. Lewins kavajer när jag provat dem. Av min erfarenhet så är CT snäppet bättre än TML men det är hårfint. Själv har jag beställt en från Bookster i år.

 7. Oswald skriver:

  Håller med om Oscar Jacobsons trevliga anor den nya kollektionen ser bitvis väldigt fin ut också. Jag räknar dock alltid med att man får lämna in kavajen till sin lokala skräddare och köper man en lite mer traditionellt kavaj så är det lätt att lägga upp den om man börjar känna sig som en Oldie! de flesta engelska märken är ju lite rymligare. Dock har jag aldrig haft problem med armhålorna på de märken jag tidigare nämnde, det är ju något som kan bli kostsamt att fixa och som dessutom rent bekvämlighetsmässigt kan vara en smula irriterande! Det vore trevligt med en rapport om Bookster, de verkar bra om tittar på tygutbudet. Och priset för en tredelad får väl anses riktigt bra även om det blir dyrare med alla detaljerna man kan addera, fishtail på byxorna är ju rasande snyggt….

  Tack för en utmärkt blog!

  //Oswald

 8. SL skriver:

  Har inte frågan kring klassisk kavajlängd vart på tapeten under en längre period nu?
  Känns snart som att den kortare är mer klassisk än den längre klassiska…;-)

  Tror faktiskt att vi framöver kommer att får se bägge två varianterna då den kortare modellen inte
  enbart kommer att vara ett modenyck.
  Personligen gillar jag den lite kortare varianten till udda kavaj och den längre till kostym.

 9. dattan skriver:

  Har bara kritstrecksrandigt från CT. Var inne i TML’s butik på Jermyn street och modellerna passar bara trådsmala killar och inte mysmulliga farbröder såsom jag. Mycket nöjd med kvalitën på CT. Butiken fixade ärmlängden på en eftermiddag och under tiden köpte jag ett James Smith paraply och några par byxor hos Cordings. (Hann med ett litet besök i Grand Lodge när jag ändå var ig¨ng, men där var det en skivinspelning, så det blev ett kort besök på museet.)

 10. hekj skriver:

  I TVn som står på i bakgrunden visar SVT2 en riktigt dålig, smaklös radikalfeministisk teaterpjäs där man hånar Ronald Reagan för att han fick altzhaimers innan han dog. Sökte då efter nåt reaktionärt att sätta tänderna i. Kom att tänka på denna tweedkavaj ni tipsade om. Beställde. Orsak och verkan på en lördagkväll. Sen ser den ju riktigt snygg ut också! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s