Träna dina slipsar

För några veckor sedan åt jag middag med en vän som passade på att fråga mig hur det gick för mitt lilla slipsprojekt och om slipsen jag bar händelsevis den kvällen kom därifrån. Jag svarade jakande på den senare frågan och han anmälde sitt intresse att köpa ett exemplar. Eftersom vi var inne på punschen så tog jag helt sonika av mig min slips och erbjöd honom det exemplaret direkt.

Här om dagen träffade jag honom igen och han tackade då för att jag förmått honom att testa en slips av bättre kvalitet och att han nu förstod värdet i alla köpa lite dyrare slipsar. Som han uttryckte det själv hade han upptäckt att slipsen fick ”en perfekt grop” varje gång han knöt den utan att han behövde jobba något för det.

Lite förläget fick jag påpeka att även om en bättre silkkvalitet och ett ullfoder hjälper så är det nog snarare det faktum att jag ”tränat” slipsen som får den att knytas så bra. Även hans billigare slipsar kan förmås att falla lika väl bara han ”tuktar dem” lite.

Det hela är egentligen väldigt enkelt. Om man knyter en slips på samma sätt flertalet gånger och varje gång bemödar sig med att få gropen på ungefär samma plats kommer slipsen efter ett tag ”vilja” falla in på det sättet. Resultatet blir att efter en inkörningsperiod blir det väldigt lätt att knyta en snygg slipsknut.

Detta fungerar förstås mindre bra ifall man tycker om att jobba med lite olika slipsknutar eftersom den delen av slipsen man försöker träna då hamnar på olika platser i knuten. För oss som då tycker att det är svårt att slå en klassisk four-in-hand är detta inget problem.

Det här inlägget postades i Anekdoter, Stil och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Träna dina slipsar

 1. KaAnd skriver:

  Detta måste jag testa om det fungerar även för mig. Får bli att bara knyta four-in-hands på ett par slipsar framöver.

 2. Markgreven skriver:

  Vilket ofantligt projekt för oss som använder slips till vardags i stort sett 11 månader om året. Det är inte precis samma slips speciellt ofta. Kanske skulle man ta månad 12 till träningsläger för slipsarna…

  • Rearden skriver:

   Ju oftare man använder slips desto bättre måste det ju vara? är ju värre för dem som sällan använder slips. Gissar att du syftar på att du har så många och väldigt sällan har samma? Problemet blir ju dock inte mindre även om man bara har 5-10 slipsar men använder det någon gång/vecka eller än mindre.

  • Gussie skriver:

   Slips Boot-camp! Det har jag då och då. Kör samma slips intensivt under någon/några veckor. Sedan är de inskolade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s