The Corduroy Jacket

I höstkavajtider, vill jag än en gång lyfta fram den tyvärr något stigmatiserade manchesterkavajen. Club-blazers och tasselloafers kopplas ofta synonymt ihop med grånade, rundlagda herrar med platrong-in-a-bad-way, tveksamma avsikter och trist attityd. Fel. På samma sätt degraderar man gärna manchesterkavajen undantagslöst, med paralleller till sjuttiotalsgrå, flummiga lärarporträtt, okontrollerad perspiration och kvasiintellerktuella diskussioner. Fel igen, säger jag.

Inledningsvis bör dock konstateras: Manchesterkavajen är precis som tweedkavajen beroende av ett sylvasst och perfekt avvägt snitt, för att inte väga äver åt den väl befästa fördomsbilden av gubbighet och kasst stilmässigt omdöme.

Även om bra passform alltid är det viktigaste i sammanhanget kavaj, blir det snäppet mer avgörande när plaggmodellen i sig är av en ifrågasatt typ.

Grunda ärmhål och smal ärm, en markerad midja och ett perfekt sittande axelparti är bra utgångspunkter. Vid minsta antydan till för stor storlek och säckig framtoning, ger plagget oftast omgående intryck av fördomsbilden.

Få plagg kan däremot erbjuda en air av avslappnad attityd och signalera ett medvetet val, som en välskuren manchesterkavaj eller kostym. Min egen favorit kom jag över på ett något oväntat sätt.


* * *

Kavaj: Vintage (Fritz Nyköping), Byxor: RL Slim Fit Stanton, Skärp: H&M, Skjorta: T.M. Lewin, Manschettknapp: dTails, Slips: Tieroom, Näsduk: The Tailoring Club, Skor: Barker Canterbury

Översta bilden, källa: The Sartorialist

Det här inlägget postades i Inspiration, Reflektioner, Stilråd och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till The Corduroy Jacket

 1. Gustav skriver:

  Jag gillar manchesterkavajen. Allra helst ska den vara i brun eller mörkbrun tappning.

  Manchesterkavajen funkar också bra till jeans (se upp för ingenjören…) och funkar bra för den tankespridda forskaren/studenten 🙂

 2. mästaren skriver:

  Funkar strålande i industrin också måste tilläggas.

 3. Ludvig skriver:

  Får be om ursäkt att jag bryter in med ett annat ämne, men nog så viktigt. Idag har jag bestämt mig för att börja använda cykelhjälm, men duger inte vilken som. Har ni några tips på hjälm som passar till drönarklädsel?

 4. Markus Nässén skriver:

  Fantastiskt snyggt, jag blir glad bara jag ser det. Historien bakom kavajen var en härlig bonus som piggade upp en i övrigt lite gråmulen kontorsdag.

 5. Markgreven skriver:

  Åter till ämnet. Håller med om att manchester på det sätt som beskrivs ovan av författaren fungerar alldeles utmärkt i vissa sammanhang. Lite av ”leasure friday” över valet, men nog så bekvämt… Men jeans till, då är det väl bättre med komplett kostym?

 6. IngNilsson skriver:

  Visst är det trevligt med lite lantlig stil och visst har jag en mörkbrun corduroykostym i garderoben. Emellertid begränsar den möjligheterna i val av lunchhak och vidare sitter den inte längre som den gjorde för tio år och kilo sedan, så numera är den ett lätt undantag i garderoben.
  Det hindrar dock inte att jag gillar den skarpt 😉
  Cheers,
  N.N.

 7. Anna Bergdahl skriver:

  Vilken fantastiskt trevlig blogg ni har. Som kvinna undrar jag om ni har något tips på en liknande blogg, fast för kvinnor?

 8. Herr Hjul skriver:

  En lite småtrevlig webbbutik jag snubblade över: http://www.ekipering.com
  Skön design på sidan och möjlighet för den med lite mindre plånbok eller excentrisk smak att fynda sig ett par skor av god kaliber.

 9. Anna Bergdahl skriver:

  Tack för svaret och även tack för tips på länkar. Mvh/Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s