Tweed-tid

Idag var det dags. Höstrockarna ligger fortfarande i sommarförvaringen, men en grövre kavaj var helt och hållet på sin plats i morse.

* * *
Kavaj: Oscar Jacobson, Slips: Slipskompaniet, Skjorta: Andrews Ties, Skärp: Saddler, Byxor: H&M, Strumpor: Uniqlo, Skor: T.M. Lewin, Klocka: Omega Seamaster Professional

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Tweed-tid

 1. Magnus S skriver:

  Snygg kavaj! Är det kanske modellen Fiore tweed?

 2. Fredrik skriver:

  Nu börjar de goda tiderna!

 3. Jonas skriver:

  Om ändå The Naked And Famous ska förekomma på denna sida föreslår jag låten Punching In A Dream istället, fantastisk låt som är deras överlägset bästa hittills!

 4. Gustav skriver:

  Ah tweed!! Äntligen är det höst och dags för tweed:)

  Vad har ni för tips på bra inköpsställen? Oscar Jacobson verkar ha flera fina modeller, Cavaliere likaså. Någon som har erfarenhet från dessa?

  Sedan funderar jag på att gå in på någon jaktbutik och se om de har någon rutig fin tweedkavaj..

  • Andreas skriver:

   Både Jacobson och Cavaliere har höjt sig avsevärt i både design och konstruktion de senaste åren.

   Två prisvärda tillverkare i medelprisklassen. Mest upp till personlig smak enligt mig vilket man föredrar.

  • Archibald skriver:

   Min kavaj kommer från webbutiken Care of Carl, och finns om jag inte minns fel även i en trevlig mörkbrun färg. Modellen är något kortare än vad man skulle kalla ”klassiskt”.

   Värt att påpeka om OJs kavajer i år, är att de enligt min erfarenhet är ganska vida. Även om modellen anges vara smalt skuren. Kavajen ovan är en stl. 46, som är 45cm bred mellan axelsömmarna. Jag är normalt en stl. 48.

   Om du letar Tweed, kan ett tips vara att vara vaksam på ärmvidden enligt problematiken nämnd i en kommentar nedan.

 5. Pontus skriver:

  Fantastiskt snyggt! En outfit som inte känns sådär mossig som många andra här.

 6. axa skriver:

  Ahh, den där Jacobson ser trevlig ut.

  Och hösten, sannerligen en årstid för den stilsuktande mannen.

 7. Filiph Nilsson skriver:

  Köpte en grå fiskbensmönstrad tweed från Harris Tweed, som dock var för stor. En kort sväng hos skräddaren senare så kändes det bättre, men när jag för första gången använde den i helgen så uppmärksammade jag ett problem. Längden på ärmarna är bra då jag står upp med armarna längs sidorna, men så fort jag hälsar, sitter och äter eller av någon annan anledning sträcker på armarna, så känns det som att armarna på kavajen ”dras” tillbaka onaturligt mycket.

  Kan detta bero på en svag prestation av skräddaren, att tyget är taget från fel ställe (vad vet jag, är svag inom just det kompetensområdet) på ärmarna så att där saknas tyg när det sträcks, eller liknande? Eller är det som det skall vara och bara jag som är överdrivet nojig? För hela, och jag menar verkligen hela, manschetten syntes på min dubbelmanschett-skjorta när jag satt och käkade. Kan dock bero på att jag alltid ansett att ärmarna på just den skjortan är lite långa, men testade en annan skjorta och jag anser fortfarande att lite för mycket syns….

  • Archibald skriver:

   Tyvärr beror det sannolikt helt på ärmhålens vidd. Kort sammanfattat: Vidare ärmhål ger en kortare insida på ärmen, vilket orsakar att ärmen åker upp på det sätt du beskriver. Något jag sett just på många gamla kavajer av Harris Tweed, då de ofta tillverkats med ett vidare klassiskt engelskt snitt.

 8. goretexmannen skriver:

  Även jag har börjat snegla mot harristweedkavajen i garderoben men… varje gång jag använder den känner jag mig lite korkad. Är inte tweedkavajen ett rätt misslyckat ytterplagg? Blåsten går rakt igenom (och som lök på laxen är bröstet helt bart, på grund av slagen), och är det blött ute blir det… blött. (Mitt nom de plume ger väl någon sorts aning om vad jag har för referenspunkt vad gäller vind- och vattentålighet.) Väl framme på jobbet måste man ta av sig den för att inte svettas ihjäl inomhus, så större delen av dagen går man runt utan att kunna dra någon nytta av dess silhuettförbättrande egenskaper.

 9. Vill man ha en vindtät och vattenavstötande tweedkavaj så kan det vara bättre att välja en maskinvävd tweed snarare än en Harris eller Donegal tweed. Handvävda tweedtyger är idag ganska öppna i strukturen eftersom tyget inte längre filtas och krymps i efterbehandlingen. Skenet bedrar lite eftersom även en lätt 220 grams Donegaltweed ser kraftig och tjock ut.

  De maskinvävda tweedtygerna vävs ofta med hårt tvinnade garner och blir täta och förhållandevis tunga, men ändå smidiga. En maskinvävd tweed brukar ligger vanligen på mellan 400 och 700 gram.

  Det är just maskinvävda tweedtyger som använts som jakt- och friluftskläder sedan mitten på 1800-talet, och det är fortfarande inget dumt alternativ om man tröttnat på syntetmaterial som lovar runt men andas tunt (kolla in http://news.bbc.co.uk/2/hi/5076634.stm förresten).

  Tänker man använda kavajen som ytterjacka är det heller ingen dum idé med tre knappar i fronten. Blåser det snålt knäpper man alla tre och poppar kragen!

  Sen måste vi förstås dementera att stora ärmhål skulle höra ihop med klassisk engelsk stil, tvärtom. Men visst, vill man kunna ha en tröja inunder får ju ärmhålen inte vara helt anorektiska.

  Tyvärr är ju många Harris Tweed-kavajer som säljs billigt idag rätt tråkigt skräddade, med onödigt stora ärmhål och en stel känsla i fronten. När vi gjort måttsydda kavajer i Harris Tweed har ju resultatet blivit ett helt annat om vi får skryta lite…

  Vänligen,
  Karl Oskar Källsner

  • Archibald skriver:

   Håller med om att jag var lite väl generaliserande i min formulering om de vida ärmhålens koppling till det klassiskt engelska.

   De kavajer jag refererar till, har dock ofta varit gamla, välsydda, engelska, av Harris Tweed och skurna med mycket vida ärmar 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s