A jacket for life

Janice på det engelska indiefilmbolaget Tin Man Films UK kontaktade oss nyligen för att dela med sig av deras senaste produktion om Barbour. Efter att ha sett klippet, visar vi det gärna också för er läsare. Många av er äger dem redan, och de varar mycket riktigt, en livstid.

Det här inlägget postades i Inspiration, Livsstil, Stil och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till A jacket for life

 1. Leopold skriver:

  Vackert

 2. Markgreven skriver:

  Hear, hear!
  Den Barbour jag huvudsakligen använder har jag ärvt av min salig far…

 3. lantisen skriver:

  Har i två decenier haft en billig’kopia’,av märket county. När den till sist blev väl dragig att avända tänkte jag att nu ska jag minsann köpa en barbour,den bör hålla livet ut. Jag använder den flitigt,båda på jakt och till vardags,men vårdar den. Dock visar den efter några år tydligare tecken på slitage än vad min gamla femhundra kronors county gjorde. Snygg,bekväm,och av ‘rätta’märket,men,verkar det som,inte lika slitstark. Kanhända får jag ta tillbaka påståendet om ca femton år,vem vet.

 4. ole skriver:

  Barbourn är för populär för sitt eget bästa. Åtminstone i Sverige, används den (nästan) inte av bönder som påtar i åkern eller jägare som i filmen här ovan. Majoriteten av dagens användare är småflickor och hipsters som använder den i innerstan vid lattedrickande, gärna kombinerat med hunters.
  Och i ärlighetens namn så finns det faktiskt nuförtiden bättre jackor för utomhusaktivitet, som både andas och är vattentäta, är varmare och på samma gång svalare. Denna sanning tycks dock reta många.
  Trevliga jackor likväl!

 5. Gustav skriver:

  Ni skriver att ni har blivit kontaktade av…

  I TV-programmet plus häromveckan så gjorde de ett reportage om företag som försöker påverka bloggare att skriva om deras produkter. Såg ni programmet och vad är i så fall era reflektioner? Hur hanterar ni sådan här ”erbjudanden”? Till skillnad från många andra bloggar har ni inte reklamannonser, vilket är ganska skönt!

 6. Peder skriver:

  Jag håller faktiskt med Lantisen ovan. Jag äger fyra Barbour-rockar/jackor varav jag haft den äldsta rätt länge, förmodligen en 80-talsmodell. De senaste i raden köptes 2010 och den börjar faktiskt redan fransas i ärmslut och vid fickor.

  Visst är Barbour trevliga och hållbara, men jag tror att en av orsakerna till att man just håller Barbours kvalitet så pass högt är att man faktiskt tar sig tid att vaxa och låta serva/laga dem medans andra jackor oftast ovårdade får gå till soptippen.

 7. Rearden skriver:

  Satt precis och läste Simon Cromptons blogg och såg denna filmen. När man sedan tänkte surfra in här så hittar man samma film nypostad. De måste varit flitiga med att skicka ut filmen 🙂

  Det förtar dock på inget sätt det intressanta i att se den eller att den faktiskt visas av många för det förtjänar den men lite slumpmässigt att de läggs upp samma dag.

 8. Algy skriver:

  Jag äger ännu inte någon Barbourjacka men jag planerar att köpa en i höst. Jag måste dock erkänna att det framförallt är för känslans skull, inte för att det verkar vara en speciellt bra jacka nu för tiden. De kamrater jag har som äger Barbourjackor är inte speciellt nöjda med kvaliteten, i alla fall inte de som köpt nya jackor de senaste åren. Äldre plagg verkar faktiskt hålla bättre. Ändå tvekar jag när det gäller att köpa en begagnad Barbour, på något sätt är detta ett plagg som så att säga ”ska” köpas nytt och slitas in av en själv.

  • Rearden skriver:

   Känns konstigt att kvaliten skulle sjunkit senaste åren då de väl tillverkar på samma sätt men mycket möjligt att den höga efterfrågan har gjort att man (som alltid numera) börjar tulla på hantverket för att få ut så mycket som möjligt och få in mera £££ trist dock om det vore så då detta är en tillverkare som jag har förtroende för. Ska också köpa mig en ny blir en grön då jag har en blå sedan tidigare så får se hur den ter sig.

  • Alistair skriver:

   För ”guds skull”, köp inte en NY Barbour oljerock.
   Jag äger fem oljerockar från Barbour, den yngsta är från mitten på 90-talet. Av dessa fem är tre köpta som ”vintage” NOS (aldrig använda), två köpta på 80-talet (alla används än). Varför inte en ny? Dels är dagens modeller fulare än förr och håller inte samma kvalité i design och tillverkning. Dels har Barbour övergett de mest klassiska modellerna (bl. a ”Solway Zipper”), ett helt oförlåtligt misstag i ivern att bli ”moderiktiga”. Barbour befinner sig på ett alltmer sluttande plan (och har gjort det sen millennieskiftet) och blir ett alltmer ointressant märke att köpa nytt ifrån. Det enda nya jag köpt från dem de senaste 10 åren är deras huskyvariant som heter ”Liddesdale”. Äldre vintage NOS jackor är allt svårare att hitta men det finns en stor marknad för deras begagnade 70-, 80- och 90-tals vintagemodeller på nätet (bl.a ”Portabello-Vintage”-ebaybutik) där man kan hitta supersnygga vintagemodeller till överkomliga priser.

   MVH
   ~Alistair

 9. Fläderblom skriver:

  De nya jackorna från Barbour har tillverkarnamnet väl synligt, ofta på ett ficklock eller ett märke på bröstet. Därför kommer jag aldrig att köpa en sådan. Min Moorland från mitten av 1990-talet har inget sådant larv. Vid inköp satt ett nålmärke på manchesterkragen, men det vara bara att ta bort. Plagg med synliga emblem eller logotyper saknar värdighet. Man kan möjligen ursäkta att ungdomar bär sådana, men på vuxna är det rent pinsamt.

  • Gustav skriver:

   Håller med! De modeller som jag tycker är snyggast har dock en stor flagga på bröstet, vilket är något som man inte vill ha…

   • Alistair skriver:

    -Precis så. Det må möjligen ha varit så på en del originaljackor från Barbour och Belstaff när det begav sig (se Steve ”King of Cool” McQueen på bild nedan) men de hade ju ett syfte, de var ju tävlingsjackor! Att det sitter en flagga på ALLA Barbours MC-jackor idag är bara så… trist.

    MVH
    ~Alistair

 10. axa skriver:

  Jag har erfarenhet av tre jackor från Barbour, en jag köpte på 90-talet samt två inköpta härom året. Som de andra ovan påpekar var det bättre kvalitet förr från Barbour. De två senaste inköpen är det tveksam kvalitet. En av dessa, en fodrad variant av Barbour International som användes förra vintern är nu hos skräddaren. Den andra, höstjackan som används nu, har klarat sig bättre men jag tror att den kommer behöva tur till skrädderiet efter denna säsong.

  Dock finns ju olika kvaliteter på waxtygerna och indelningen är ”lightweight”, ”mediumweight” och ”heavyweight”. Antar att hållbarheten beror på tygkvaliteten.

  Tror inte det blir fler waxade Barbour för min del.

  • Alistair skriver:

   Om jag inte är helt ute och cyklar så finns det väl tyvärr bara en ”klassisk” oljerock (”Northumbria”) kvar i sortimentet vilken tillverkas i den utmärkta ”heavyweight thornproof” kvalitén? ”International”-modellerna finns väl iofs också i ”heavyweight” men den modellserien är ju så ”sönderexploaterad” så den räknar jag inte.

   Ahhhh, vad jag saknar de gamla ”heavyweight”-klassikerna i Barboursortimentet; ”Moorland”, ”Solway Zipper” och ”The Longshoreman Smock” (och ”Camouflage” som var en Solway Zipper i DPM-camouflage (!)).

   Här är prins ”Chuck” i en härligt patinerad Solway Zipper på 80-talet. Så HÄR skall det se ut!
   [IMG]http://i560.photobucket.com/albums/ss45/Sigurdhelge/Chuck.jpg[/IMG]

   Det VAR bättre förr (framförallt var jag bättre förr).

   MVH
   ~Alistair

 11. Alistair skriver:

  Nytt försök på bilden…

  MVH
  ~Alistair

 12. Marcus Brody skriver:

  Belstaff verkar ha gått samma väg. Jag köpte en Trailmaster för snart 7 år sedan som slitits med värdighet, samt en kortare modell för 3 år sedan, som är mycket välsydd. När jag kollade igenom årets modeller var besvikelsen total! Rackiga tyger och tveksamt skräddade. Skäms!

 13. axa skriver:

  Apropå Barbour, vilken härlig lördag! Lägenheten fylldes med ljuvlig arom av varm vax när jag gick loss på min Derwent för lite servicearbete.
  🙂

 14. Harald skriver:

  Det går inte att ”slita in” en modern Barbour, de börjar gå sönder i fodret redan efter ett halvår och spricker även i sömmarna. Efter ett år var min nya Beaufort i sämre skick än min tjugo år gamla Beaufort! Sorgligt men sant, dessutom är de svettdrivande. Och står du still så blir de för kalla om du inte har knäppt in ett otympligt foder!

  • Peder skriver:

   Om det gick att klistra in en bild här så skulle jag visa ytterligare ett exempel på den försämrade kvaliten på Barbours klassiska jackor.

   Min nya Beaufort från 2011 har redan förlorat att text utom själva Barbour-loggan på sidenlappen i nacken. Rojalist som jag är tycker jag att det är tråkigt när alla kungl. hovleverantörsmärken är borta. På min äldre Beaufort från 1995 så ser lappen fortfarande ny ut. Kanske ingen jättefråga, men det drar verkligen ner kvalitetsintrycket.

   • Peder skriver:

    Ytterligare en kvalitetsrapport. Nu har tartan-fodret nötts sönder vid ryggslutet. Eftersom detta är min marinblå jacka så används den inte krävande. Till och från jobbet med en kvart i bilen åt varje håll. Max använd 200 dagar sedan inköp.

    Detta är riktigt dålig kvalitet, särskilt jämfört med de gamla jackorna jag haft i snart 20 år och brukas i fält och vid kroppsarbete. 2010-an ser redan mer sliten ut än min 1994-a.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s