Svarta longwings

Stora delar av stilsverige har vid det här laget fått lära sig att svart varken är det enda eller det bästa färgalternativet i kostymer och kavajer. Bloggare och andra stilvetare förkunnar de olika orsakerna, och sakta men säkert följer läsarna efter. ”För formellt”, ”för stark kontrast” och ”uttjatat” lyder några av de inlärda argumenten, som även jag själv hjälpt till att predika.

Därför vill jag ta mitt ansvar, och än en gång också beundra den mörka och hårda kontrasten. Ibland behövs den, och inte bara till begravning eller de via blankputsade lågskorna till ”mörk kostym”.

Dagens prövning består delvis i att börja gå in ett par relativt grova longwings med dubbel lädersula. Allen Edmonds, for The Talioring Club. Behagligt styva och barska mot fötterna, på flera lager av nytt bra läders vis.

Det här inlägget postades i Inspiration, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Svarta longwings

 1. Erik skriver:

  Bra artikel. Mitt nästa köp blir en svart Oxford med kvartsbrogue.

 2. Ing. Nilsson skriver:

  Bäste Archibald,
  Din musiksmak är oklanderlig. Din sko- och kavajsmak likaså. Emellertid är tycker jag byxorna var ovärdiga de övriga elementen i kombination. Törs jag gissa att det rör sig om dessa blåbyxor:

  Jag börjar misstänka att TDCs credo inte är värt platsen på datalagringsenheten som den för nuvarande upptar. Nu vet jag inte om du har kopparfärgade nitar eller ej, men i förra fallet lär det inte bli så harmoniskt med armbandsuret och manschettknapparna.

  Cheerio,
  N.N.

  • Mästaren skriver:

   Det finns faktiskt människor som, utan att vara yrkesarbetande hantverkare eller för den delen utföra någon hemrenovering eller dylikt, klär sig i sådana här kläder. För att de tycker det är snyggt.

  • Archibald skriver:

   Jag har naturligtvis bytt ut byxornas ursprungliga rivets, till nya av borstat rostfritt stål. Nån måtta får det ju vara på utsvävningarna. Eller? 😉

   Vidare, måste jag ta tillvara på ett gyllene tillfälle att knyta an till den fortfarande livfulla språkdiskussionen i föregående inlägg, och samtidigt uttrycka min beundran: ogillandet av denim, är sannerligen en trogen ”käpphäst” för Ingenjörn. Och denim, blir alltså en av dina ”pet peeves”.

   Själva ogillandet som företeelse, är alltså något du gillar och gärna håller fast vid (din käpphäst), och denim, något du gärna motarbetar/starkt ogillar (pet peeve). Med förhoppning att den nästan diametrala skillnaden mellan de båda uttrycken klarnar för den som missförstod 🙂

   • IngNilsson skriver:

    För att klargöra de tydliga missförstånd som tycks ha kommit i schwung om min person vill jag understryka att jag:
    1. Gillar att gilla mer än ogilla. Mycket hellre faktiskt.
    2. Jag på intet sätt obilligar denim. Det enda jag hävdar är att arbetspräglade byxor ger ett märkligt och till och med slarvigt intryck om de kombineras med salongselegans i form av kavaj, slips och extravaganta manschettknappar. För snickaren eller rörmokaren i tjänst är det en förträfflig klädsel, men han skulle väl knappast bära slips och kavaj därtill när han gräver i en igenkorkad wc-stol.

    Cheers,
    N.N.

   • Archibald skriver:

    Tror jag vet var jag har Ingenjörn i frågan 😉 Jag tog bara lite fult tillfället att på Nilssons bekostnad reda ut en annan läsares felaktiga uppfattning om orden jag förklarade. En lite ursäkt för det. Kunde bara inte motstå infallet.

   • Raizumichin skriver:

    Vilken snickare skulle idag få för sig att bära jeans på jobbet? Det finns vid det här laget betydligt bättre lämpade kläder för slitande arbete. Denimen må historiskt ha en association som arbetskläder, men den har ju för länge sen tappat alla sådana funktioner.

   • IngNilsson skriver:

    Bäste Raizumichin,
    Den takläggare som reparerade läckaget i mitt tak hade nitförsedda jeans med kraftiga och tåliga sömmar. Vill du hävda att han var överklädd och att jeans numera har transcenderat till salongsfähighet?
    Cheers,
    N.N.

   • Raizumichin skriver:

    Jeans är lite fel som arbetskläder inte på grund av formalitetskäl utan av praktiska skäl. Syntetmaterial har sedan länge överträffat bomull i slittålighet, för att inte tala om andra stillösa men ack så praktiska tillägg som extra fickor och knäskydd.

 3. Erik skriver:

  Måste tillstå att N.N är bestyckad med humor. Jag tyckte länken var väldigt underhållande. Jag delar dock inte hans åsikt om mörkblå denim, så länge man undviker slips i sammanhanget vill säga.

  • Mitchell Holmes skriver:

   Att Ing. Nilsson har humor är definitivt vederlagt. Han är ju bl.a skyldig till att jag sjungit ”I wanna be a hippy, and I want to get stoned…” hela dagen. Föga lämpligt i den konservativa finansvärlden. Fy på sig… 🙂

   • Carl Wilhelm skriver:

    En stilla undran… När blev finansvärlden konservativ? Finansvärlden är väl i själva verket en av de mest liberala arenor man kan tänka sig? Här saknar börd, anor och pengars ålder all betydelse (för att inte tala om moral och mänsklig värdighet). Jag tillbringar en hel del tid i London och om man vill hitta konservativa miljöer, är det kanske inte i The City man skall leta…

   • Björn skriver:

    För att inte helt lämna språktemat därhän, kan det vara värt att observera att vederlägga ungefär betyder motbevisa. Sannolikt var det motsatsen som avsågs här.

 4. Andreas skriver:

  Får du eller köper du dina TTC-varor?

  • Archibald skriver:

   Jag har både fått, och köpt TTC-kläder själv. Något plagg har jag fått i recensionssyfte, andra som ersättning då jag på senare tid hjälpt projektet med en del kreativt skribentarbete för dess websida.

   Jag väljer även att köpa deras plagg själv, då jag tycker de gör svenska marknadens just nu mest prisvärda skräddade kläder. Om man gillar stilen vill säga.

  • Mästaren skriver:

   Måste ju erkänna mitt språkliga tillkortakommande vad gäller ett ord eller snarare uttryck, och då inte rörande sallad på pumpar.
   Vad menar herrarna med ”skräddade kläder” ?
   Alltså alla kläder, undantaget formgjutna plagg som exempelvis badmössor, borde väl anses som skräddade? För då Archibald ger omdömet om (vad jag antar är) konfektionsprodukter kan det väl inte menas skräddarsydda produkter?

   Tacksam för ett svar.

   Svar till : Förvirrad i förskingringen.

 5. Lord Pesherton skriver:

  Kan det vara ett par Macneil? Har ett par sådana i garderoben sedan några år, och dess kvaliteter har borgat för ytterligare två par skor av samma märke 🙂
  Andelen kvalitet per krona i bra begagnat skick gör Allen Edmonds till ett i mitt tycke väldigt attraktivt val. Det förutsätter dock att du inte söker just de där mest mejslade lästerna..

  Vad denim beträffar tycker jag personligen att det är ursnyggt till exempelvis tweed, förutsatt att de är mörka och utan prefabslitning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s